Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#21601 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Offotpic, mala je razlika u 2 ili 3 stakla, velika je razlika u prodoru buke, tu su 3 stakla dosta bolja.
Ali fascinanto je da svako gleda u staklo, a niko u sam balkon koji je na 99% objekata veliki toplotni most jer nije urađen tako da se termički odvoji balkon od objekta.
Ali fascinanto je da svako gleda u staklo, a niko u sam balkon koji je na 99% objekata veliki toplotni most jer nije urađen tako da se termički odvoji balkon od objekta.
- igix
#21602 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Je li bolje kao klimu za grijanje uzeti Vivax 5,5kw ili Japanca 3,5kw ?
- drug_profi
#21603 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To se odlično vidi kad staneš bosih nogu na pod u blizini balkona. Drastično je hladniji u odnosu na pod na sredini sobe.
ja sam jedno vrijeme mislio da negdje postoji neka pukotina odakle mi fura hladan zrak. Kitovao, patio se. Na kraju skontam da je na tom mjestu čošak sobe zapravo vanjski zid na kojem je bok komšijinog balkona.
- Optimist
#21604 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Naravno da palamudis jer nisi imao konkretne odgovore, pa si onda sacekao nekog da napise koje su stvarne razlike.Peugeot2008 wrote: ↑04/12/2024 10:22Nemam ja šta da palamudim, tvoje pitanje je tako glupo. Da si se malo potrudio i zagrijao dupe na stolici i pročitao ovaj forum i sam bi vidio zašto je ulazni model od Daikina, bolji od mnogih klima Made im PRC (ne od svih). Više je postalo degutantno odgovarati na pitanja kao što si ti postavio. Kupite klime a onda kad vide šta su uzeli eto ih ovamo, aj pomagaj. Da li na auto stavljaš kad ga popravljaš originalni dio ili kopiju ? Nekada ta kopija može odgovoriti zadatku za koji je namjenjen ali mnogo puta ne može. Izvini odoh ja sad dalje da palamudim jer za to sam plaćen debelo.
Ako ti je degutantno odgovarati na pitanja, onda se i ne javljas, jer svakako nemas sta napisati pametno.
Tema nije servis klima i stavljanje kineskih dijelova, vec princip rada dvije klime slicnih karakteristika.
-
Peugeot2008
#21605 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Smiješno je odgovarati na takvo padobransko pitanje koje si ti postavio. Sjedi i uči, traži znanje, a ne da drugi za tebe rješava tvoj problem. Sama činjenica da porediš dvije neuporedive klime sve govori. Koja je onda ovdje tema po tebi ?Optimist wrote: ↑04/12/2024 13:17Naravno da palamudis jer nisi imao konkretne odgovore, pa si onda sacekao nekog da napise koje su stvarne razlike.Peugeot2008 wrote: ↑04/12/2024 10:22Nemam ja šta da palamudim, tvoje pitanje je tako glupo. Da si se malo potrudio i zagrijao dupe na stolici i pročitao ovaj forum i sam bi vidio zašto je ulazni model od Daikina, bolji od mnogih klima Made im PRC (ne od svih). Više je postalo degutantno odgovarati na pitanja kao što si ti postavio. Kupite klime a onda kad vide šta su uzeli eto ih ovamo, aj pomagaj. Da li na auto stavljaš kad ga popravljaš originalni dio ili kopiju ? Nekada ta kopija može odgovoriti zadatku za koji je namjenjen ali mnogo puta ne može. Izvini odoh ja sad dalje da palamudim jer za to sam plaćen debelo.
Ako ti je degutantno odgovarati na pitanja, onda se i ne javljas, jer svakako nemas sta napisati pametno.
Tema nije servis klima i stavljanje kineskih dijelova, vec princip rada dvije klime slicnih karakteristika.
- Optimist
#21606 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Smijesno tebi koji svakako veze nemas.Peugeot2008 wrote: ↑04/12/2024 13:50 Smiješno je odgovarati na takvo padobransko pitanje koje si ti postavio. Sjedi i uči, traži znanje, a ne da drugi za tebe rješava tvoj problem. Sama činjenica da porediš dvije neuporedive klime sve govori. Koja je onda ovdje tema po tebi ?
Covjek se potrudio i naveo razlike i za to mu hvala, a koje ti nisi znao.
Zar nisi rekao da ides palamuditi na svom skupo placenom poslu i da se iskljucujes ovdje?
-
Peugeot2008
#21607 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Eh, šta je vas takvih kao ti danas, treba to izdržati.Optimist wrote: ↑04/12/2024 14:53Smijesno tebi koji svakako veze nemas.Peugeot2008 wrote: ↑04/12/2024 13:50 Smiješno je odgovarati na takvo padobransko pitanje koje si ti postavio. Sjedi i uči, traži znanje, a ne da drugi za tebe rješava tvoj problem. Sama činjenica da porediš dvije neuporedive klime sve govori. Koja je onda ovdje tema po tebi ?
Covjek se potrudio i naveo razlike i za to mu hvala, a koje ti nisi znao.
Zar nisi rekao da ides palamuditi na svom skupo placenom poslu i da se iskljucujes ovdje?
- Idemedosumom
#21608 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Peugeot je dobrim dijelom upravu. Da si procitao posljednjih desetak stranica ove teme, vjerovatno bi nasao odgovor na svoje pitanje. Strucnijim kolegama je odavno dosadilo jedna te ista pitanja iznova odgovarati.
-
zippoo87
#21609 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Bilo bi dobro da i ovaj forum ima mogucnosti kao neki,da se pinuju neki dobri i bitni postovi u prvom postu i da onda padobranci i svi oni koji traze klasicne odgovore,procitaju prvi post i tu im sve bude donekle odgovoreno.
Ali nazalost,nema.
I da taj prvi post uvijek bude prvi na temi a nastavak ispod.
Vidjao sam ovo na drugim forumima.
Ali nazalost,nema.
I da taj prvi post uvijek bude prvi na temi a nastavak ispod.
Vidjao sam ovo na drugim forumima.
-
Elubrylla
#21610 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imam Mitsubishi SF35 koja je postavljena prije 10 dana u prostoriji od 20m2. Postavljena je na heat, 25c, krilca prema dolje i druga brzina ventilatora. Ugrije sobu da se moze sjediti ali ne toliko koliko sam mislio. I dalje se mora nositi duks ili nesto. Ili ne znam postaviti pravilno ili sam imao previsoka ocekivanja?
- skupljac_zeljeza
#21611 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Trebalo bi da može. Testiraj tako što ćeš povećeti temperaturu na 26°, 27°ili 28°pa ako ni onda ne može ugrijati onda imaš neki problem gubitaka topline ili neispravne montaže.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#21612 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
20m2 bi svijeca ugrijala za 10 dana. Kakva je izolacija, stolarija?Elubrylla wrote: ↑06/12/2024 19:40 Imam Mitsubishi SF35 koja je postavljena prije 10 dana u prostoriji od 20m2. Postavljena je na heat, 25c, krilca prema dolje i druga brzina ventilatora. Ugrije sobu da se moze sjediti ali ne toliko koliko sam mislio. I dalje se mora nositi duks ili nesto. Ili ne znam postaviti pravilno ili sam imao previsoka ocekivanja?
- -Chesterfield-
#21613 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nešto tu kod tebe nije u redu.Elubrylla wrote: ↑06/12/2024 19:40 Imam Mitsubishi SF35 koja je postavljena prije 10 dana u prostoriji od 20m2. Postavljena je na heat, 25c, krilca prema dolje i druga brzina ventilatora. Ugrije sobu da se moze sjediti ali ne toliko koliko sam mislio. I dalje se mora nositi duks ili nesto. Ili ne znam postaviti pravilno ili sam imao previsoka ocekivanja?
Kod mene je klima koja se može naći za 850 KM. Znači jedna od najjeftinijih. Radi tako što je uglavnom podešena na 28
Trenutno grije 45 m2
https://ibb.co/1f58Z3q
https://ibb.co/3hcz88J
https://ibb.co/vxjCSNX
-
toska
#21614 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
U BiH? Zadnjih 10 dana 90% vremena je bilo u plusu.Elubrylla wrote: ↑06/12/2024 19:40 Imam Mitsubishi SF35 koja je postavljena prije 10 dana u prostoriji od 20m2. Postavljena je na heat, 25c, krilca prema dolje i druga brzina ventilatora. Ugrije sobu da se moze sjediti ali ne toliko koliko sam mislio. I dalje se mora nositi duks ili nesto. Ili ne znam postaviti pravilno ili sam imao previsoka ocekivanja?
Tih 90% vremena 20m2 će ugrijati svaka klima da hodaš u gacama.
-
Elubrylla
#21615 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ne znam onda nešto vjerovatno nije u redu. Izolacija je dobra i pvc stolarija. Ovdje čitam ljudi sa ovakvom klimom griju duplo veće prostore.
Kažem, nije da ne grije nikako ali ne ugrije da se može sjediti kratkih rukava.
-
toska
#21616 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Trenutno je +3C, sf35 tu daje punih 4kW ili bogdu manje.
Znaš li procijeniti tih 4kW, kako puše kad si blizu?
za početak pokušaj sto su vec pisali, temp postavi na 30C ili 31 koliko joj je valjda limit.
- Haris033
#21617 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Je l ovaj siguran da je postavio na HEAT? Da mu nije inverter u AUTO mode-u?
Tetka se žalila da joj slabo grije (Vivax-Y), a postavila na 28 st. Rekoh, uslikaj mi daljinski, kad ono AUTO mode.
Kad je prevacila na HEAT, skroz druga priča
Inače, Mits grije ko lud!
Jedan LN nam grije stan od 60 m2, već treću sezonu i prezadovoljni smo!
Starcima FT grije istu kvadraturu drugu sezonu, takođe prezadovoljni.
Klime ne gasimo nikako, dnevna temp. bude nastimana na 24-25, a pred spavanje smanjimo na 22.
Zadnji račun za struju 95KM.
Jedina mana su im magle, jer sam primjetio da tada češće idu u defrost i više troše struje..
Tetka se žalila da joj slabo grije (Vivax-Y), a postavila na 28 st. Rekoh, uslikaj mi daljinski, kad ono AUTO mode.
Kad je prevacila na HEAT, skroz druga priča
Klime ne gasimo nikako, dnevna temp. bude nastimana na 24-25, a pred spavanje smanjimo na 22.
Jedina mana su im magle, jer sam primjetio da tada češće idu u defrost i više troše struje..
-
Elubrylla
#21618 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ma siguran 100%, uzeo i knjigu da se uvjerim. Stavljena na sunce = heat. Nije ništa u auto modu, ni krilca ni ventilator.Haris033 wrote: ↑06/12/2024 23:29 Je l ovaj siguran da je postavio na HEAT? Da mu nije inverter u AUTO mode-u?
Tetka se žalila da joj slabo grije (Vivax-Y), a postavila na 28 st. Rekoh, uslikaj mi daljinski, kad ono AUTO mode.![]()
Kad je prevacila na HEAT, skroz druga priča![]()
- Haris033
#21619 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jbg, onda se moraš obratiti serviseru.
Nemoguće je da ne može ugrijati 20m2, naprotiv, trebao bi se kuhati..
Nemoguće je da ne može ugrijati 20m2, naprotiv, trebao bi se kuhati..
- Idemedosumom
#21620 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Doživljaj toplote je subjektivan. Ne možeš temp. mjeriti odjećom koju nosiš. Imaš li sobni termostat?Elubrylla wrote: ↑06/12/2024 19:40 Imam Mitsubishi SF35 koja je postavljena prije 10 dana u prostoriji od 20m2. Postavljena je na heat, 25c, krilca prema dolje i druga brzina ventilatora. Ugrije sobu da se moze sjediti ali ne toliko koliko sam mislio. I dalje se mora nositi duks ili nesto. Ili ne znam postaviti pravilno ili sam imao previsoka ocekivanja?
- igix
#21621 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koja bi mi bolja od ove dvije bila za prostor od 25m2, to je dnevni boravak+trpezarija u kući pored rijeke u kojoj je ektra hladno. I vlažno je okolo kuće. Klima mi treba za primarno grijanje ali i hlađenje i računa se i potrošnja struje kao bitan faktor:
Vivax 5kw aeri

Fujitsu 3,5 kmcc

Vivax 5kw aeri

Fujitsu 3,5 kmcc

-
Peugeot2008
#21622 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Za ove uslove koje si naveo, treba tu malo ozbiljnija klima. Pored rijeke, velika vlažnost, primarno grijanje i da malo troši, trebaš se još protegnuti cjenovni da bi bio siguran.igix wrote: ↑09/12/2024 18:15 Koja bi mi bolja od ove dvije bila za prostor od 25m2, to je dnevni boravak+trpezarija u kući pored rijeke u kojoj je ektra hladno. I vlažno je okolo kuće. Klima mi treba za primarno grijanje ali i hlađenje i računa se i potrošnja struje kao bitan faktor:
Vivax 5kw aeri
Fujitsu 3,5 kmcc
![]()
- igix
#21623 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Peugeot2008 wrote: ↑09/12/2024 18:46Za ove uslove koje si naveo, treba tu malo ozbiljnija klima. Pored rijeke, velika vlažnost, primarno grijanje i da malo troši, trebaš se još protegnuti cjenovni da bi bio siguran.igix wrote: ↑09/12/2024 18:15 Koja bi mi bolja od ove dvije bila za prostor od 25m2, to je dnevni boravak+trpezarija u kući pored rijeke u kojoj je ektra hladno. I vlažno je okolo kuće. Klima mi treba za primarno grijanje ali i hlađenje i računa se i potrošnja struje kao bitan faktor:
Vivax 5kw aeri
Fujitsu 3,5 kmcc
![]()
Pa zar ni 5,5kw aeri nije dovoljno za 25m2 prostora? Mislio sam da bi moralo to bit dovoljno. Pogotovo jer kažu koliko kilovata za toliko prostora je. A koja je to ozbiljnija klima, jača ili šta treba da ima?
- skupljac_zeljeza
#21624 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Postoje razlike koje se iskustveno uprate. Zavisi šta i koliko kome treba.igix wrote: ↑09/12/2024 21:17SpoilerShowPeugeot2008 wrote: ↑09/12/2024 18:46Za ove uslove koje si naveo, treba tu malo ozbiljnija klima. Pored rijeke, velika vlažnost, primarno grijanje i da malo troši, trebaš se još protegnuti cjenovni da bi bio siguran.igix wrote: ↑09/12/2024 18:15 Koja bi mi bolja od ove dvije bila za prostor od 25m2, to je dnevni boravak+trpezarija u kući pored rijeke u kojoj je ektra hladno. I vlažno je okolo kuće. Klima mi treba za primarno grijanje ali i hlađenje i računa se i potrošnja struje kao bitan faktor:
Vivax 5kw aeri
Fujitsu 3,5 kmcc
![]()
Pa zar ni 5,5kw aeri nije dovoljno za 25m2 prostora? Mislio sam da bi moralo to bit dovoljno. Pogotovo jer kažu koliko kilovata za toliko prostora je. A koja je to ozbiljnija klima, jača ili šta treba da ima?
haso hasic wrote: ↑04/12/2024 07:01 Ta vivax AEMI je ulazni model kod vivaxa.
AERI seriju da si stavio to bi bila druga prica.
A razlika izmedju ta 2 modela vivaxa i daikina je :
-u velicini izmjenjivaca vani.
Japanci obicno u skoro svim modelima
imaju duplo vise cijevi u njima.
Sto znaci da plin ima vise povrsine sa koje moze pokupiti toplotu.Sto opet znaci da kompresor moze sa manjim okretajima prenijeti vecu kolicinu toplote, nego taj ulazni kinez.Zbog toga trosi manje struje i tisi je.
-Imaju bolje,efikasnije kompresore.
Gabaritno ,po tezini i efikasnosti kompresori u ta 2 uredjaj su nebo i zemlja.
-Bolju automatiku,koja odrzava temperaturu.
U japanaca temperaturu odrzava 0.2 C od zadate.
-Elektronika je bolje napravljena ,tako da moze i prezivjeti manji strujni udar(obicno pregori varistor,koji kosta manje od marke i lako se zalemi drugi)dok kod kineza spali citavu plocu.
-imaju kvalitetniju plastiku i tisi rad unutrasnje jedinice.
Ima toga jos ali evo ovo je osnovno sto se istice.
A svi vi koji se lozite na one A+++ ,minuse na kojima rade ,sto pise na kutiji,pa valjda ste do sada skontali da kinezu niko ne brani da pise sta hoce.
- igix
#21625 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Da, pročitao sam već bio taj post od hase, ali eto i on kaže aeri da je već druga priča pa sam zato mislio da 5kW aeri bi valjda trebala biti dovoljna za tu prostoriju. Koju bi ja tu trebao klimu gledati po vama?