Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
nagibSA

#21576 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nagibSA »

Nije da mislite da ce klima grijati kao smederevac...

Za svako grijanje je bitna dobra izolacija, pogotovo poda i plafona, za klimu posebno.

Mnogo se i ocekuje od klima, nije to za sve prilike. Znam mnoge koji su se razocarali.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#21577 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by bordo gandalf »

nagibSA wrote: 03/12/2024 13:44 Nije da mislite da ce klima grijati kao smederevac...

Za svako grijanje je bitna dobra izolacija, pogotovo poda i plafona, za klimu posebno.

Mnogo se i ocekuje od klima, nije to za sve prilike. Znam mnoge koji su se razocarali.
Pa mnogi uzmu teslu inverter i kontaju evo ga
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#21578 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Optimist wrote: 03/12/2024 10:07 Sve jasno. :-D

Uglavnom, ako neko planira da se grije primarno sa klimom ovog tipa i cjenovnog ranga, nek mu je Bog na pomoci. :lol:
To upravo i kaze prvi post (pogledaj naslov) na ovoj temi. Drugo je sto bi kod nas narod da grije 50m2 jednom 18kom jer mu je majstor tako rekao i tako treba i "ova Hisense je beton u mene amidza uzeo boli glava" .. A to je sve ustvari sales pitch.

Vecina nas ovdje je nesto stavljala i skidala.. I ja sam skidao Azuri (Gree). Sreca ja sam je platio manje od 900BAM tad i nasla je svrhu i drugi dom.. Ali zamisli izvalis 1200,1300... za primarno grijanje i skontas da si ze zaj*.

Ja sam do sad ovdje uvijek pisao: ako nemas za premium, grij se ove godine jos na sta god si se grijao i do sad, skupi jos 1000-1200 i uzmi klimu slijedece sezone. Ali kod nas narod razmislja po principu "ja smatram da kila junetine vrijedi 14.50KM i ja ne dam ni feninga vise" i tako sve u zivotu rezonuje (bolje polirati farove na golfu nego dodati za bolji inverter)
nagibSA

#21579 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nagibSA »

Ma ako ti je prostor rupa bez dna koji se na prvom defrostu rashladi komplet, dzaba i najskuplja klima.

Prvo utopliti kucu/zgradu, posle razmisljaj o grijanju.

One hladne komunisticke kuce/stanove moze samo ugrijati pec na drva ili centralno grijanje da grije komplet zgradu.
skupljac_zeljeza

#21580 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

nagibSA wrote: 03/12/2024 13:44 Nije da mislite da ce klima grijati kao smederevac...
Smederevac je loš način grijanja većeg prostora. U jednom dijelu prostora pretoplo, u drugom hladnjikavo. Slično klimi u većem prostoru. Plus što su kod Smederevca veću gubici nego kod klime jer mnogo te topline od bukovine ode u odžak, a 1 m3 je 120 KM. Klima tih 120 KM iskoristi racionalnije. Smederevac traži da se brine oko njega i ako neko ode na posao čeka ga hladna soba dok sa klimom može upravljati i sa posla pa da ga kući dočeka topla soba. Na veći prostor jedna klima slabijih mogućnosti je promašaj, ali već dvije ili tri sposobnije nisu. Zavisi o kolikom prostoru i kako izolovanom se radi. Mada opet nikada klime ne mogu dostići komfor koji daju radijatori zbog čega grijanje na TP zadržava radijatore. U prostoru u kojem sam dva radijatora po oko 2 m koja su stalno izbacivala toplinu sada treba klima sa svojih 70 cm da zamijeni tu dužinu. 4 tijela (klime) trebaju da zamijene 8 (radijatore)? Koliko sam para uložio u klime mogao sam komotno bez poticaja ugraditi TP jer imam već predimenzinirane radijatore, ali ja sam radije išao na 4 sposobne klime koje ne rade u isto vrijeme sve nego ih po potrebi kombinujem i ostvarujem veću uštedu od one koja bi po proračunima bila da sam išao na TP ili koju sam imao sa kotlovnicom na čvrsto gorivo. Klima može dati komforno grijanje, ali onda treba više platiti jer nema besplatne energije nego su ovo naši pokušaji da se dođe do isplativije. Neki kažu da nam dolaze takva vremena, a ja kažem da su već došla.
rovac13

#21581 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Optimist wrote: 02/12/2024 21:37 Klima sa slike razocarenje ili je ja ne znam koristiti.
Na 5 C vanjske temperature se satra da ugrije 30m2. Ventilator na poziciji Auto uopce ne puse dovoljno jako, vec ga moram drzati na najvecoj brzini.
Koji je ustvari tvoj problem ?

To sto si napisao moze da bude i kod najbolje i najskuplje klime.

Ako imas prostor iz vise dijelova,ili klima zavucena negdje i oko nje se brzo ugrije.....u auto fan ona nece htjet duvat jako.......bila ona od 700km ili od 7000 km

Ja za 12 godina nikad nisam ubacio u autofan,meni je ta opcija nepotrebna......izaberem da duva onoliko koliko ja zelim.......a ne u auto da klima bita koliko ona zeli :)
Optimist

#21582 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Optimist »

rovac13 wrote: 03/12/2024 17:02
Optimist wrote: 02/12/2024 21:37 Klima sa slike razocarenje ili je ja ne znam koristiti.
Na 5 C vanjske temperature se satra da ugrije 30m2. Ventilator na poziciji Auto uopce ne puse dovoljno jako, vec ga moram drzati na najvecoj brzini.

Ako imas prostor iz vise dijelova,ili klima zavucena negdje i oko nje se brzo ugrije.....u auto fan ona nece htjet duvat jako.......bila ona od 700km ili od 7000 km

Ja za 12 godina nikad nisam ubacio u autofan,meni je ta opcija nepotrebna......izaberem da duva onoliko koliko ja zelim.......a ne u auto da klima bita koliko ona zeli :)
Razumijem sta zelis reci, ali ovdje je u pitanju apartman za izdavanje. U biti jedna prostorija sa WC-om koji posjeduje vrata.
Klima na sred prostorije.
U auto modu ne moze postici nista.
Tek na 28 C i ventilator na max uspije ugrijati.

Drugi primjer, isto studio apartman.
U njemu klima Daikin 12ka.

Stoji na 22 C i na Auto. U njemu zna biti vruce na tim postavkama.

Zato mi je ova Vivax totalno razocarenje.
player_

#21583 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by player_ »

Pa nije vivax razocarenje sa obzirom da je cijena oko 700km...
Samo sto nije za grijanja :D
igix

#21584 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by igix »

Je li bolje uzeti Vivax 5,5kw ili Fujitsu 3,5kw kao klimu za grijanje?
Peugeot2008

#21585 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Optimist wrote: 03/12/2024 17:46

Razumijem sta zelis reci, ali ovdje je u pitanju apartman za izdavanje. U biti jedna prostorija sa WC-om koji posjeduje vrata.

Ne možeš porediti kruške i jabuke.
rovac13

#21586 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ne kontam.

Gdje pise da klima mora bit u autofan.
Ne valja auto fan,ok ,ukljuvi neku fixnu brzinu koja ti se svidja.

Ne svidja se ni meni autofan,pa ne koristim.

Kad nadjes odgovarajucu fan brzinu,onda nam javi grije ne grije itd.
Optimist

#21587 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Optimist »

Peugeot2008 wrote: 03/12/2024 19:10
Optimist wrote: 03/12/2024 17:46

Ne možeš porediti kruške i jabuke.
Kakve kruske i jabuke i sta se ne moze porediti?
Vivax 12ka Daikin 12ka
Vivax 700 KM, Daikin 1200-1300
Obje inverteri
Obje deklarisano i u praksi griju slicnu povrsinu.
Vivax drzim na 28 fan na max da ugrije tj da bi postigao efekat koji ima Daikin.
Daikin drzim na 22 auto i bude vruce.

Ocigledno se Vivax vise pati da postigne zadate parametre od Daikina.

I zasto ih ne bi mogao porediti?
Peugeot2008

#21588 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Kako ćeš ta dva modela da porediš ? Misliš da su obadva ista, ako jesu po čemu su isti, pa da i ja sebi kupim, jer što bih plaćao skuplje za isti uređaj.
rovac13

#21589 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Ja mislim da ne postoji klima koja ne moze ugrijat na +5 ili koja se muci na +5

Vjerovatno je nesto drugo u pitanju.
Samo treba utvrdit sta je problem.
Optimist

#21590 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Optimist »

Peugeot2008 wrote: 03/12/2024 22:23 Kako ćeš ta dva modela da porediš ? Misliš da su obadva ista, ako jesu po čemu su isti, pa da i ja sebi kupim, jer što bih plaćao skuplje za isti uređaj.
Po cemu se jos razlikuju osim po cijeni i zasto ih ne bi mogao porediti?
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#21591 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by haso hasic »

Ta vivax AEMI je ulazni model kod vivaxa.
AERI seriju da si stavio to bi bila druga prica.
A razlika izmedju ta 2 modela vivaxa i daikina je :
-u velicini izmjenjivaca vani.
Japanci obicno u skoro svim modelima
imaju duplo vise cijevi u njima.
Sto znaci da plin ima vise povrsine sa koje moze pokupiti toplotu.Sto opet znaci da kompresor moze sa manjim okretajima prenijeti vecu kolicinu toplote, nego taj ulazni kinez.Zbog toga trosi manje struje i tisi je.
-Imaju bolje,efikasnije kompresore.
Gabaritno ,po tezini i efikasnosti kompresori u ta 2 uredjaj su nebo i zemlja.
-Bolju automatiku,koja odrzava temperaturu.
U japanaca temperaturu odrzava 0.2 C od zadate.
-Elektronika je bolje napravljena ,tako da moze i prezivjeti manji strujni udar(obicno pregori varistor,koji kosta manje od marke i lako se zalemi drugi)dok kod kineza spali citavu plocu.
-imaju kvalitetniju plastiku i tisi rad unutrasnje jedinice.
Ima toga jos ali evo ovo je osnovno sto se istice.
A svi vi koji se lozite na one A+++ ,minuse na kojima rade ,sto pise na kutiji,pa valjda ste do sada skontali da kinezu niko ne brani da pise sta hoce.
Peugeot2008

#21592 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Optimist wrote: 04/12/2024 05:20
Peugeot2008 wrote: 03/12/2024 22:23 Kako ćeš ta dva modela da porediš ? Misliš da su obadva ista, ako jesu po čemu su isti, pa da i ja sebi kupim, jer što bih plaćao skuplje za isti uređaj.
Eto ti odgovara, decidno i jasno, pa ti kupi kineza.
drug_profi

#21593 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

A da li je izolacija ista u ta dva prostora, prozori, vanjski zidovi... šta je ispod i iznad tih prostora... temperaturni mostovi itd.
Varijabli mnogo.
Peugeot2008

#21594 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

drug_profi wrote: 04/12/2024 09:26 A da li je izolacija ista u ta dva prostora, prozori, vanjski zidovi... šta je ispod i iznad tih prostora... temperaturni mostovi itd.
Varijabli mnogo.
Napisao je da se radi o dva ista apartmana.
drug_profi

#21595 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

Peugeot2008 wrote: 04/12/2024 09:38
drug_profi wrote: 04/12/2024 09:26 A da li je izolacija ista u ta dva prostora, prozori, vanjski zidovi... šta je ispod i iznad tih prostora... temperaturni mostovi itd.
Varijabli mnogo.
Napisao je da se radi o dva ista apartmana.
Baš potpuno ista, sa grijanim prostorima oko sebe?
Optimist

#21596 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Optimist »

haso hasic wrote: 04/12/2024 07:01 Ta vivax AEMI je ulazni model kod vivaxa.
AERI seriju da si stavio to bi bila druga prica.
A razlika izmedju ta 2 modela vivaxa i daikina je :
-u velicini izmjenjivaca vani.
Japanci obicno u skoro svim modelima
imaju duplo vise cijevi u njima.
Sto znaci da plin ima vise povrsine sa koje moze pokupiti toplotu.Sto opet znaci da kompresor moze sa manjim okretajima prenijeti vecu kolicinu toplote, nego taj ulazni kinez.Zbog toga trosi manje struje i tisi je.
-Imaju bolje,efikasnije kompresore.
Gabaritno ,po tezini i efikasnosti kompresori u ta 2 uredjaj su nebo i zemlja.
-Bolju automatiku,koja odrzava temperaturu.
U japanaca temperaturu odrzava 0.2 C od zadate.
-Elektronika je bolje napravljena ,tako da moze i prezivjeti manji strujni udar(obicno pregori varistor,koji kosta manje od marke i lako se zalemi drugi)dok kod kineza spali citavu plocu.
-imaju kvalitetniju plastiku i tisi rad unutrasnje jedinice.
Ima toga jos ali evo ovo je osnovno sto se istice.
A svi vi koji se lozite na one A+++ ,minuse na kojima rade ,sto pise na kutiji,pa valjda ste do sada skontali da kinezu niko ne brani da pise sta hoce.
Hvala puno na detaljnom pojasnjenju.
Vise nego jasno da postoje razlike, kao sto sama i cijena kaze.
:thumbup:
Optimist

#21597 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Optimist »

Peugeot2008 wrote: 04/12/2024 08:36
Ja sam od tebe trazio pojasnjenje, ali ga nisi imao vec si samo palamudio uprazno.
Covjek se iznad bas potrudio i napisao razlike za razliku od tebe.
Optimist

#21598 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Optimist »

Varijabli mnogo.
Da, mnogo je varijabli koje uticu svakako i to je potpuno jasno.

Apartmani su samo iste kvadrature, razlicite spratnosti, razlicite visine stropa.
Na oba je pvc stolarija, s tim da jedan (ovaj sa Vivaxom) ima balkon i balkonska vrata a drugi ne.
Pretpostavljam da i vece staklene povrsine imaju i vece gubitke.
Ali opet mi je bila nekako prevelika razlika da Daikin odrzava 22 sa lakocom, a Vivax radi na 28 na full kapacitetu da bi postigao slican osjecaj topline.
Peugeot2008

#21599 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

Optimist wrote: 04/12/2024 10:10
Peugeot2008 wrote: 04/12/2024 08:36

Ja sam od tebe trazio pojasnjenje, ali ga nisi imao vec si samo palamudio uprazno.
Covjek se iznad bas potrudio i napisao razlike za razliku od tebe.
Nemam ja šta da palamudim, tvoje pitanje je tako glupo. Da si se malo potrudio i zagrijao dupe na stolici i pročitao ovaj forum i sam bi vidio zašto je ulazni model od Daikina, bolji od mnogih klima Made im PRC (ne od svih). Više je postalo degutantno odgovarati na pitanja kao što si ti postavio. Kupite klime a onda kad vide šta su uzeli eto ih ovamo, aj pomagaj. Da li na auto stavljaš kad ga popravljaš originalni dio ili kopiju ? Nekada ta kopija može odgovoriti zadatku za koji je namjenjen ali mnogo puta ne može. Izvini odoh ja sad dalje da palamudim jer za to sam plaćen debelo.
skupljac_zeljeza

#21600 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Optimist wrote: 04/12/2024 10:15
Pretpostavljam da i vece staklene povrsine imaju i vece gubitke.
Sigurno. Sumnjam da trostruka imaju kao dvostruka, ali dvostruka ugodno hlade zimi. :mrgreen:
Post Reply