Heheh kako se gubisDomaci izdajnik wrote: ↑05/12/2024 15:07Jesam li ti kačio slike od prije mjesec dana? Vrati se i pogledaj sam._BataZiv_0809 wrote: ↑05/12/2024 15:03 Ali ti si tvrdio da je sve skuplje pa sad pomjeras stative kad se dokazalo da nije
Ali to ne ide tako
Jer su usluge jeftinije u BiH kao i stanovanje npr.
Cccc![]()
Isto tako sam i pisao da sam u ZG kupovao jeftinije Old Spice i DM proizvode nego u BL (ono akcija al opet dobro jeftinije).
U BIH je jedino jeftina kafana, lokanje i žderanje naspram pobrojenih i okruženja.
Stanovanje je naspram primanja skupo samo tako!
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21076 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- ElRe
#21077 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Za multinacionalne kompanije, to ne igra nikakvu ulogu. Oni imaju plan poslovanja, plan prihoda, troškova i dobiti za svako tržište. U skladu sa time i formiraju cijene.
Baš njih briga što je prosječna plata u Sarajevu 1800 KM, a u Bratislavi 1700 eura.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21078 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja? Biće mili da ti potvrđuješ onu žaba iz bunara ništa ne zna o okeanu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21079 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zato imamo tebe da nam otvaras oci 
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21080 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I tebe da nam crno farbaš u roze. Ravnoteža treba da se održava... 
- ElRe
#21081 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam rekao i tvrdim da je BiH najjeftinija država u centralnoj i istočnoj Evropi, izuzimajući Kosovo i Sjevernu Makedoniju.Domaci izdajnik wrote: ↑05/12/2024 15:10 Ja? Biće mili da ti potvrđuješ onu žaba iz bunara ništa ne zna o okeanu.
Govorim o cijenama proizvoda i usluga, ne ulazeći u njihov odnos sa standardom u BiH.
-
Hakiz
#21082 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ali, to je glavni faktor.ElRe wrote: ↑05/12/2024 15:15Ja sam rekao i tvrdim da je BiH najjeftinija država u centralnoj i istočnoj Evropi, izuzimajući Kosovo i Sjevernu Makedoniju.Domaci izdajnik wrote: ↑05/12/2024 15:10 Ja? Biće mili da ti potvrđuješ onu žaba iz bunara ništa ne zna o okeanu.
Govorim o cijenama proizvoda i usluga, ne ulazeći u njihov odnos sa standardom u BiH.
Ako gradiš kuću i kupiš Knauf rigips, taj rigips (da ne idemo u detalje) košta isto u Njemačkoj i u BiH. Onaj ko ga proizvodi mu odredi cijenu, u ovom slučaju to je Nijemac.
Standard određuje da će montiranje tog rigipsa morati b iti jeftinije u BiH nego u Njemačkoj. U suprotnom, niko ga neće moći priuštiti. Kupiti možda, ali ne i platiti montiranje.
Kao što smo više puta zaključili, usluge su u BiH jeftine. To jeste dobro sa jedne strane, ljudi ih mogu priuštiti. Sa druge strane ne valja, jer je rad jeftiniji od proizvoda, rad se manje cijeni. A to nije dobro ni za plate radnika, ni za njihovo dostojanstvo ni za šta. Nikako nije dobro da radnik u BiH. zbog toga što je rad potcijenjen, ima toliku platu da ne može sebi priuštiti proizvod koji je napravio neku robot u Njemačkoj ili Kini. Najbolje bi bilo da je taj proizvod pravljen u BiH, ali ovdje nije baš lako pokrenuti posao, proizvodni ili obrt.
Opet, ako počnemo cijeniti rad i povećamo cijene usluga sve manje ljudi će ih moći platiti. Pa će tako ljudi bez iskustva, ,da ne bi platili majstora jer ne mogu, početi se igrati sa vodom, strujom, plinom itd. Savršen recept za katastrofe.
Da karikiram: Plinski bojler, ne mogu platiti majstora, sam ga "popravim" i izazovem eksploziju. Koja uništi i moj stan i komšijin, i ubije komšiji dijete. Meni se uzme stan da se plati komšiji šteta. Osudi me se na robiju zbog ubistva. Kao rezultat imamo ubicu koji, kada izađe iz zatvora, postaje beskućnik, mrtvo dijete, uništene dvije porodice (moja i tog djeteta). Sve zbog toga što živimo u društvu i državi koja je stvorila uslove da zbog 200 ili 500 KM do takve katastrofe dođe.
Da li je to društvo kakvo želimo, društvo u kojem zbog 200 ili 500 KM neko postane ubica, dijete bude ubijeno, porodice uništene?
Tako da ne možeš ne uzeti u obzir standard. On ti, zapravo, i jeste osnovni faktor. Kako ono kažu, stvari (proizvodi i usluge) ne koštaju onoliko koliko košta da ih napraviš, nego onoliko koliko su kupci spremni da za njih plate.
- insaneinthebrain
#21083 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
danas u Pennyu vidim Mini Plazma dosla. Odmah sam uzeo jednu kesu. 200 gr 3,10 KM
- ElRe
#21084 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Bingu je došla regularna ima par dana.insaneinthebrain wrote: ↑05/12/2024 20:29 danas u Pennyu vidim Mini Plazma dosla. Odmah sam uzeo jednu kesu. 200 gr 3,10 KM
-
belfy
#21085 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
cijepas dlaku... ni u BiH nije svuda isti zakon (jer - RS), a istim se dozvoljavaja da se uredjuje na nizim nivoima. samo sto je to vec davno provedeno u Njemackoj, a kod nas tek pocinje i nije ni pocelo, a kamoli zazivilo. bezveze se vadis... ali u pravu si da ne rade kladionice u cijeloj Njemackoj. da ja zelim da cijepam dlaku pitao bih te u koliko dijelova Njemacke rade, a u koliko ne, onako u procentima, ali necu... mjeris nemjerivo i davis se u argumentaciji hvatajuci se za slamke (strawman). ne mislim se upustati u isto.elcaliente wrote: ↑05/12/2024 09:28Ja kazem da se zakon u FBiH odnosi na zakon o trgovini a ne zakon o radu jer su stvari drugacije regulisane posto u BiH ne postoje svi zakoni kao u Njemackoj.belfy wrote: ↑04/12/2024 22:12ajde sto on fula pominjajuci broj kladionica, jer je nebitan broj istih (jer prema zakonu rade ili ne rade koliko god ih bilo). mislim... ne volim ih ni ja, ali nije nikakav argument. ali zasto ti fulas nadovezujuci se? da li kladionice u njemackoj rade nedeljom - rade. rade li benzinske nedeljom - rade. rade li trgovacki centri - ne rade, bas kao i prodavnice - ne rade. sta je tvoja poenta? da navedes nesto nebitno kao i on?elcaliente wrote: ↑03/12/2024 22:20
Ne govori se o zakonu o neradnoj nedjelji koja bi se uredjivala sa zakonom o radu.
U pitanju je zakon o trgovini.
dobro, evo, rijeseno je zakonom o trgovini, a ne zakonom o radu. sta tebi tu smeta ako se sve odvija isto kao i i u Njemackoj? pa, ti si prvi bio u odbrani neradne nedelje (ako se dobro sjecam). zasto ti je bitno u kojem setu zakona se ovaj nalazi?
da je donosen u zakonu o radu onda bi morao bi imati mnoge izuzetke. vojsku, policiju, sve hitne sluzbe, sve fabrike koje rade u tri smjene, dragstore 24/7, pa ona koji bi zahtijevali da mogu raditi nedeljom i mnostvo drugih. (da ne nabrajam dalje) ovako bi se cak moglo reci da je elegantno rijesen. no, zaista moram priznati da nisam gledao kako je isti rijesen u njemackoj. jesi ti? u koji set zakona tamo spada?
eto ti puno pitanja za odgovaranje. nadam se da ces dati odgovor barem na pola...
Regulisanje zakona o radu na takav nacin u BiH kao npr u Njemackoj je jako tesko provesti i vjerovatno bi bio veliki udar na samu BH ekonomiju i potrosace. Doslo bi do poskupljenja usluga i produkta, inflacije i zatvaranje radnji.
Nije istina da u Njemackoj svugdje rade kladionice nedjeljom, zavisi od grada do grada i od pokrajine do pokrajine.
Isto tako u Njemackoj vise zakona utice na tu materiju.
Konkretno imamo ove zakone: Zakon o zatvaranju radnji, zakon o radu i zakon o komercijalnim odnosima.
Pogledajmo zakon o zatvaranju radnji pod stavkom iznimke:
Ladenschlussgesetz
Wesentliche Ausnahme- und Sonderregelungen
Tankstellen dürfen an allen Tagen rund um die Uhr geöffnet sein. Außerhalb den Ladenöffnungszeiten ist allerdings nur die Abgabe von Ersatzteilen für Kraftfahrzeuge, Abgabe von Betriebsstoffen, Verkauf von Reisebedarf (Zeitungen, Zeitschriften, Straßenkarten, Stadtpläne, Reiselektüre, Filme, Tonträger, Bedarf für Reiseapotheke, Reiseandenken und Spielzeug geringen Wertes, Lebens- und Genussmittel in kleineren Mengen sowie ausl. Geldsorten)
Bäckerwaren/ Konditorwaren dürfen von Herstellungsbetrieben an Sonn- und Feiertagen in der Zeit von 8 bis 17 Uhr an drei Stunden verkauft werden. Auch das Aufbacken von Rohlingen gilt als Herstellung. Allerdings kann dies nur Anwendung finden für Betriebe die überwiegend Backwaren verkaufen. Bei der Festlegung der dreistündigen Öffnungszeiten ist die Zeit des ortsüblichen Hauptgottesdienstes zu berücksichtigen. Die sonn- und feiertäglichen Öffnungszeiten sind am Eingang zur Verkaufsstelle deutlich sichtbar und lesbar anzubringen.
Blumenverkauf darf zusätzlich an Sonn- und Feiertagen in der Zeit von 10 bis 12 Uhr stattfinden. An Allerheiligen, am Volkstrauertag, am Totensonntag und 1. Adventssonntag von 9 bis 15. Die Regelung gilt nicht am 2. Weihnachts-, Oster- und Pfingstfeiertag. Es gilt aber auch nur für Verkaufsstellen, in denen in erheblichem Maße Blumen feilgehalten werden.
Weitere Ausnahmen sind aus der Verordnung über die Freigabe von Verkaufszeiten während des allgemeinen Ladenschlusses (Ladenschlussverordnung) der Stadt München zu ersehen.
Verkaufsstellen für Bäckerwaren dürfen den Beginn der Ladenöffnungszeiten an Werktagen auf 5.30 Uhr vorverlegen.
Otvorene smiju biti:
Benzinske pumpe asortiman ogranicen, da ne nabrajam.
Pekare i Slasticarne od 8-17h ali max 3 sata mogu prodavati produkte.
Cvjecare od 10-12 i na tri praznika od 9-15h(Svi sveti)
Prodaja pekarskih proizvoda normalnim radnim danima ne smije poceti prije 5:30h.
Za sve ostalo odlucuje grad Minhen direktno u posebnoj regulicaji koja se dosnosi po potrebi. ( tu npr. imamo iznimku za djecije igraonice sa vise od 1000 kvadrata ove manje moraju biti zatvorene, hale za mali fudbal itd)
Ovaj zakon je na snazi od 1957 godine, 2006 su se stanovnici na referndumu odlucili da zakon ostane i dalje na snazi.
- Sanjarko
#21086 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
500 gr petit keksa, onog sa smajlijem iz Tesnja, bio nekad 1 KM, ne znam koliko je sad ali vjerovatno je jeftiniji od plazme, a ukusno ga zadrobit pravo. Ja to pucao nekad stalno ali navece pa me drzalo budnim dugo u noc, kasno bi zaspao, pa prekinuo ga jesti.insaneinthebrain wrote: ↑05/12/2024 20:29 danas u Pennyu vidim Mini Plazma dosla. Odmah sam uzeo jednu kesu. 200 gr 3,10 KM
Opet cu ga ukljuciti u ishranu ali ujutro kao dorucak ponekad. Dok sam ga jeo bile mi masnoce uredu, a i ostali nalazi. Sad masnoce prosle godine malo povisene bile.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21087 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Sa 3.50 na 4.35 KM u bingu.
Takodjer primijetio sam povecanje cijena jogurta, dukat, domace blago...svi na 2.50 KM otisli sa 2.20 KM
Kazu stala inflacija..
- SmokingMan
#21088 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mnogo je novca je od 2020 naprintao prijatelju, ekonomski rast globalno slab, jedva osrednji lokalno. Podsticanje otvaranja novih mjesta nije toliko urodilo plodom. Otežana dostupnost resursa zbog sukoba na istoku i bliskom istoku su povećale cijene istih neophodnih u indsutriji, neke industrije nisu ispunile kvote, kao što je autoindustrija, i time su morali otpustiti veliki broj radnika da bi zadržale likvidnost, neki to ublažavaju terminom "relevatnost" na tržištu. Što god imaš od novca u novčaniku, bilo ko od nas, je jedna vrsta duga u opticaju, on mora crkulirati ne da bi otplatio sam sebe, već da bi se stvorio novi. Samo posljedica slobodnog tržišta, ništa više, samo posljedica. Ekonomija je Vrag u dataljima. 
- skupljac_zeljeza
#21089 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prate oni promet i češu se po vratu i namiguju.....diži ti to još, ima ko će kupiti.
Ukupan evidentirani promet putem fiskalnih uređaja na području Federacije BiH 29. novembra, tačnije na tzv. Crni petak, iznosio je 275.200.140 KM dok je dan ranije evidentirano 227.024.849 KM.
U subotu, tačnije 30. novembra je taj promet iznosio nešto manje, odnosno 130.162.427,36 KM, rečeno je za Fenu iz Porezne uprave FBiH.
https://www.klix.ba/biznis/finansije/uk ... /241206098
- Sanjarko
#21090 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Stara moja sad iz Megadiskonta, ulje 3 KM, jbga ne mozemo da pravimo zalihe, mogla je jos nekih stvari da kupi sta nam treba ali nije. Mislim jos ne trebaju ali su pri kraju.
Htjela meni vitamine uzet isto tako, po jeftinijoj cijeni nema. One sumske tablete s vitaminima. Ne pijem ih cesto, ali eto dobro je nekad ih meni popiti da me okrijepe kad sam ono bas zedan previse.
Htjela meni vitamine uzet isto tako, po jeftinijoj cijeni nema. One sumske tablete s vitaminima. Ne pijem ih cesto, ali eto dobro je nekad ih meni popiti da me okrijepe kad sam ono bas zedan previse.
-
Nokian808
- Ironmen
#21092 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Konzum vikend akcija file 9,95 km 1kg, ali ga nema na stanju, znaci dadnu laznu reklamu prodaju 3kg i nestane a ti vec sa kolicima si usao 
- nepass1
- banjaluka078
- shape of despair
#21095 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naupadoše mi lažni katalozi sa akcijama, gdje kad odeš u prodavnicu ili nije uopšte artikal na akciji ili se sve ko fol razgrabilo, ali igraju na kartu, kad si već uzeo kolica/korpu i kupit ćeš nešto. Banda je to. Tačno neko sjedi i smišlja smicalice, ili ima urneke pa izvlači iz prašine stare fore na koje je raja zaboravila i samo ih vrti.
Ne vidim razliku između dobitka milion dolara na internetu ili Ane na 20m od tebe i ovoga muljanja i podvaljivanja.
Ne vidim razliku između dobitka milion dolara na internetu ili Ane na 20m od tebe i ovoga muljanja i podvaljivanja.
-
Drug Saban
#21096 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ili crni petak koji traje dva dana, prevaranti. Neki dan na kasi u Penny, lik uzeo neku slajfaricu za drvo, racunajuci da je na snizenju. Na kasi mu kazu ne nije, istekla akcija u subotu, a tamo i dalje stoji cijena na rafi da je na snizenju. Covjeku vidno neugodno, sad bi vratio ali red se razvukao i mozda ga sramota zbog 20 maraka vracati alat. Ja bi recimo vratio, boli me patka, ali mnogi nece "da se ne blamiraju" i onda im prodje fora.
Cuj crni petak, akcija dva dana. Ako vec kopirate, kopirajte kako treba, akcije do nove godine jarane.
Cuj crni petak, akcija dva dana. Ako vec kopirate, kopirajte kako treba, akcije do nove godine jarane.
- Ironmen
#21097 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne postoji zastita potrosaca, nista nije definirano od crnog petka do popusta i kataloga, inspekcija spava ili se vadi da nije njihova nadleznost i odma imamo lihvare kojima su odrijesene ruke i rade sta zele, na prevarama obrcu milione dnevno. Lazne akcije i popusti, ulje 0,9 l, cokolade po 0,78 grama, kafa 378 372 grama a izgledom kao pakovanje od 0,5kg, neodgovarajuce cijene na policama itd itd.
-
1Dante1
#21098 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sto bi vracao? Trazi da se naplati po izlozbenoj cijeni.
- shape of despair
#21099 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni se desilo u Intersportu sa tenama na akciji 20%. Ja na kasu, kaže istekla akcija,
mi smo krivi nismo skinuli etiketu. Dobro reko, sad neću. Mojoj ženi neugodno, nisu skupe tene svakako
, nije do para, kaže ma daj ba kupi. Pred svima onako rekoh , neću sad namjerno. Kad prodavačica,
mogu vam dati popust 15%, i tako i pazarih.
mi smo krivi nismo skinuli etiketu. Dobro reko, sad neću. Mojoj ženi neugodno, nisu skupe tene svakako
, nije do para, kaže ma daj ba kupi. Pred svima onako rekoh , neću sad namjerno. Kad prodavačica,
mogu vam dati popust 15%, i tako i pazarih.
-
akcija007
#21100 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako su posteni u Plodinama. Na polici cijena carapa 2,49 eur a na kasi 3,99 eur. Ja kazem kako 3,99 kada tamo pise 2,49 eur .
I ode ona na polici kaze stvarno je cijena 2,49 eur ispricavam se i veatila mi 1,50 eur u cash a naplatila 3,99 eur
Cokolino 1400 grama 7,49 eur
I ode ona na polici kaze stvarno je cijena 2,49 eur ispricavam se i veatila mi 1,50 eur u cash a naplatila 3,99 eur
Cokolino 1400 grama 7,49 eur