Il ona dan prije no sto smo skontali tocak.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
BiBi911
#21051 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
elcaliente
#21052 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne govori se o zakonu o neradnoj nedjelji koja bi se uredjivala sa zakonom o radu.belfy wrote: ↑03/12/2024 20:20mislis na kolicinu istih po kvadratnom kilometru? da, ima ih imanje, ali ovdje valjda govorimo o zakonu o neradnoj nedelji. a on je isti i u njemackoj. kladionice rade, bas kao i benzinske... broj istih ne igra nikakvu ulogu. da im je zabranjeno ne bi radile koliko god da ih je, a isto tako i u suprotnom slucaju...last mohicans wrote: ↑02/12/2024 22:32Ne bih rekao da ih je ista politika ostavila u Njemačkoj i ovdje. By the way, kladionica u Njemačkoj kao u priči našoj ja ne vidjeh.
U pitanju je zakon o trgovini.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21053 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sva tržišta istočne Evrope imaju manje cijene hrane i kozmetike od nas. Bio, vidio.ElRe wrote: ↑03/12/2024 12:26
U Ger ih prodaju 100, u BiH 10, lupam cifre.
Svaka velika firma planira svoj budžet, prihode, rashode, dobit. Ako to ne može da ostvari na datom tržištu, povlači se i ide dalje. BiH tržište i ostala tržiša istočne Evrope moraju imati više cijene od Ger. Mi naravno nismo zadovoljni, ali je tako.
Guljači nas šaka ljudi koji su uvoznici svega živoga i zbog kojih jeste kako jeste. Državu za to boli kara jer ubire više PDV-a, a i većina tih gulikoža je u talu sa strankama na vlasti. Čista pljačka, kakvo tržište kakvi bakrači
- fortaleza
#21054 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zato muškarci imaju manje muževnosti
-
belfy
#21055 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ajde sto on fula pominjajuci broj kladionica, jer je nebitan broj istih (jer prema zakonu rade ili ne rade koliko god ih bilo). mislim... ne volim ih ni ja, ali nije nikakav argument. ali zasto ti fulas nadovezujuci se? da li kladionice u njemackoj rade nedeljom - rade. rade li benzinske nedeljom - rade. rade li trgovacki centri - ne rade, bas kao i prodavnice - ne rade. sta je tvoja poenta? da navedes nesto nebitno kao i on?elcaliente wrote: ↑03/12/2024 22:20Ne govori se o zakonu o neradnoj nedjelji koja bi se uredjivala sa zakonom o radu.belfy wrote: ↑03/12/2024 20:20mislis na kolicinu istih po kvadratnom kilometru? da, ima ih imanje, ali ovdje valjda govorimo o zakonu o neradnoj nedelji. a on je isti i u njemackoj. kladionice rade, bas kao i benzinske... broj istih ne igra nikakvu ulogu. da im je zabranjeno ne bi radile koliko god da ih je, a isto tako i u suprotnom slucaju...last mohicans wrote: ↑02/12/2024 22:32
Ne bih rekao da ih je ista politika ostavila u Njemačkoj i ovdje. By the way, kladionica u Njemačkoj kao u priči našoj ja ne vidjeh.
dobro, evo, rijeseno je zakonom o trgovini, a ne zakonom o radu. sta tebi tu smeta ako se sve odvija isto kao i i u Njemackoj? pa, ti si prvi bio u odbrani neradne nedelje (ako se dobro sjecam). zasto ti je bitno u kojem setu zakona se ovaj nalazi?
da je donosen u zakonu o radu onda bi morao bi imati mnoge izuzetke. vojsku, policiju, sve hitne sluzbe, sve fabrike koje rade u tri smjene, dragstore 24/7, pa ona koji bi zahtijevali da mogu raditi nedeljom i mnostvo drugih. (da ne nabrajam dalje) ovako bi se cak moglo reci da je elegantno rijesen. no, zaista moram priznati da nisam gledao kako je isti rijesen u njemackoj. jesi ti? u koji set zakona tamo spada?
eto ti puno pitanja za odgovaranje. nadam se da ces dati odgovor barem na pola...
-
akcija007
#21056 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dubai cokolada koju proizvodi turski Ulker 92 grama 8,50 KM
-
Naslovnica
#21057 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ponjamke se ja na Dubai čokoladu
Koji je više Q sa otom ćekulatom, kakav hajp u mačku piterinu, sve poludilo

Koji je više Q sa otom ćekulatom, kakav hajp u mačku piterinu, sve poludilo
- Sanjarko
#21058 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Posto su sada Kent cokolade bas me zanima?
- ElRe
#21059 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Tchibo Beč
Red je da se napravi i dubai burek.
-
vanjki
#21060 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jučer sok ABC sir veliki 4.5KM...uhhhhh
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21061 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
LupašDomaci izdajnik wrote: ↑04/12/2024 10:48Sva tržišta istočne Evrope imaju manje cijene hrane i kozmetike od nas. Bio, vidio.ElRe wrote: ↑03/12/2024 12:26
Svaka velika firma planira svoj budžet, prihode, rashode, dobit. Ako to ne može da ostvari na datom tržištu, povlači se i ide dalje. BiH tržište i ostala tržiša istočne Evrope moraju imati više cijene od Ger. Mi naravno nismo zadovoljni, ali je tako.
Guljači nas šaka ljudi koji su uvoznici svega živoga i zbog kojih jeste kako jeste. Državu za to boli kara jer ubire više PDV-a, a i većina tih gulikoža je u talu sa strankama na vlasti. Čista pljačka, kakvo tržište kakvi bakračiSport Vision ima veći izbor artikala u HR, a cijene u prosjeku niže, kako to
![]()
@konektovan @ElRe
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21062 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mislim da izdajnik nije u pravu._BataZiv_0809 wrote: ↑05/12/2024 08:10LupašDomaci izdajnik wrote: ↑04/12/2024 10:48Sva tržišta istočne Evrope imaju manje cijene hrane i kozmetike od nas. Bio, vidio.ElRe wrote: ↑03/12/2024 12:26
Guljači nas šaka ljudi koji su uvoznici svega živoga i zbog kojih jeste kako jeste. Državu za to boli kara jer ubire više PDV-a, a i većina tih gulikoža je u talu sa strankama na vlasti. Čista pljačka, kakvo tržište kakvi bakračiSport Vision ima veći izbor artikala u HR, a cijene u prosjeku niže, kako to
![]()
@konektovan @ElRe
-
elcaliente
#21063 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja kazem da se zakon u FBiH odnosi na zakon o trgovini a ne zakon o radu jer su stvari drugacije regulisane posto u BiH ne postoje svi zakoni kao u Njemackoj.belfy wrote: ↑04/12/2024 22:12ajde sto on fula pominjajuci broj kladionica, jer je nebitan broj istih (jer prema zakonu rade ili ne rade koliko god ih bilo). mislim... ne volim ih ni ja, ali nije nikakav argument. ali zasto ti fulas nadovezujuci se? da li kladionice u njemackoj rade nedeljom - rade. rade li benzinske nedeljom - rade. rade li trgovacki centri - ne rade, bas kao i prodavnice - ne rade. sta je tvoja poenta? da navedes nesto nebitno kao i on?elcaliente wrote: ↑03/12/2024 22:20Ne govori se o zakonu o neradnoj nedjelji koja bi se uredjivala sa zakonom o radu.belfy wrote: ↑03/12/2024 20:20
mislis na kolicinu istih po kvadratnom kilometru? da, ima ih imanje, ali ovdje valjda govorimo o zakonu o neradnoj nedelji. a on je isti i u njemackoj. kladionice rade, bas kao i benzinske... broj istih ne igra nikakvu ulogu. da im je zabranjeno ne bi radile koliko god da ih je, a isto tako i u suprotnom slucaju...
dobro, evo, rijeseno je zakonom o trgovini, a ne zakonom o radu. sta tebi tu smeta ako se sve odvija isto kao i i u Njemackoj? pa, ti si prvi bio u odbrani neradne nedelje (ako se dobro sjecam). zasto ti je bitno u kojem setu zakona se ovaj nalazi?
da je donosen u zakonu o radu onda bi morao bi imati mnoge izuzetke. vojsku, policiju, sve hitne sluzbe, sve fabrike koje rade u tri smjene, dragstore 24/7, pa ona koji bi zahtijevali da mogu raditi nedeljom i mnostvo drugih. (da ne nabrajam dalje) ovako bi se cak moglo reci da je elegantno rijesen. no, zaista moram priznati da nisam gledao kako je isti rijesen u njemackoj. jesi ti? u koji set zakona tamo spada?
eto ti puno pitanja za odgovaranje. nadam se da ces dati odgovor barem na pola...
Regulisanje zakona o radu na takav nacin u BiH kao npr u Njemackoj je jako tesko provesti i vjerovatno bi bio veliki udar na samu BH ekonomiju i potrosace. Doslo bi do poskupljenja usluga i produkta, inflacije i zatvaranje radnji.
Nije istina da u Njemackoj svugdje rade kladionice nedjeljom, zavisi od grada do grada i od pokrajine do pokrajine.
Isto tako u Njemackoj vise zakona utice na tu materiju.
Konkretno imamo ove zakone: Zakon o zatvaranju radnji, zakon o radu i zakon o komercijalnim odnosima.
Pogledajmo zakon o zatvaranju radnji pod stavkom iznimke:
Ladenschlussgesetz
Wesentliche Ausnahme- und Sonderregelungen
Tankstellen dürfen an allen Tagen rund um die Uhr geöffnet sein. Außerhalb den Ladenöffnungszeiten ist allerdings nur die Abgabe von Ersatzteilen für Kraftfahrzeuge, Abgabe von Betriebsstoffen, Verkauf von Reisebedarf (Zeitungen, Zeitschriften, Straßenkarten, Stadtpläne, Reiselektüre, Filme, Tonträger, Bedarf für Reiseapotheke, Reiseandenken und Spielzeug geringen Wertes, Lebens- und Genussmittel in kleineren Mengen sowie ausl. Geldsorten)
Bäckerwaren/ Konditorwaren dürfen von Herstellungsbetrieben an Sonn- und Feiertagen in der Zeit von 8 bis 17 Uhr an drei Stunden verkauft werden. Auch das Aufbacken von Rohlingen gilt als Herstellung. Allerdings kann dies nur Anwendung finden für Betriebe die überwiegend Backwaren verkaufen. Bei der Festlegung der dreistündigen Öffnungszeiten ist die Zeit des ortsüblichen Hauptgottesdienstes zu berücksichtigen. Die sonn- und feiertäglichen Öffnungszeiten sind am Eingang zur Verkaufsstelle deutlich sichtbar und lesbar anzubringen.
Blumenverkauf darf zusätzlich an Sonn- und Feiertagen in der Zeit von 10 bis 12 Uhr stattfinden. An Allerheiligen, am Volkstrauertag, am Totensonntag und 1. Adventssonntag von 9 bis 15. Die Regelung gilt nicht am 2. Weihnachts-, Oster- und Pfingstfeiertag. Es gilt aber auch nur für Verkaufsstellen, in denen in erheblichem Maße Blumen feilgehalten werden.
Weitere Ausnahmen sind aus der Verordnung über die Freigabe von Verkaufszeiten während des allgemeinen Ladenschlusses (Ladenschlussverordnung) der Stadt München zu ersehen.
Verkaufsstellen für Bäckerwaren dürfen den Beginn der Ladenöffnungszeiten an Werktagen auf 5.30 Uhr vorverlegen.
Otvorene smiju biti:
Benzinske pumpe asortiman ogranicen, da ne nabrajam.
Pekare i Slasticarne od 8-17h ali max 3 sata mogu prodavati produkte.
Cvjecare od 10-12 i na tri praznika od 9-15h(Svi sveti)
Prodaja pekarskih proizvoda normalnim radnim danima ne smije poceti prije 5:30h.
Za sve ostalo odlucuje grad Minhen direktno u posebnoj regulicaji koja se dosnosi po potrebi. ( tu npr. imamo iznimku za djecije igraonice sa vise od 1000 kvadrata ove manje moraju biti zatvorene, hale za mali fudbal itd)
Ovaj zakon je na snazi od 1957 godine, 2006 su se stanovnici na referndumu odlucili da zakon ostane i dalje na snazi.
- Domaci izdajnik
#21064 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Slobodno me demantuj argumentima
- konektovan
#21065 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja se frisko vratio iz Beograda. U globalu sve je skuplje nego kod nas,...malo je stvari koje su jeftinije, mozda ona jaja tome mome..
- Domaci izdajnik
#21066 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jebeš Srbiju, poredi nas sa Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Poljskom, Mađarskom i (donekle) Hrvatskom.
Mi smo zapad za Srbiju jbt...
- konektovan
#21067 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa bio sam i u Madjarskoj nedavno,...sve je skuplje. Kod njih i Rumuna je inflacija medju najvecim u EU.Domaci izdajnik wrote: ↑05/12/2024 13:32 Jebeš Srbiju, poredi nas sa Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Poljskom, Mađarskom i (donekle) Hrvatskom.
-
breuer
#21068 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ja bih ipak bio realniji, mi pripadamo regiji kako je i rogobatno imenovano "Zapadni Balkan", tako da su nam konkurencija, Srbija, Maćedonija, Albanija i Montenegro...i tu smo na začelju ako ćemo realno...kakve Češke, pogotov Poljske, to su već velesile za nas...Domaci izdajnik wrote: ↑05/12/2024 13:32 Jebeš Srbiju, poredi nas sa Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Poljskom, Mađarskom i (donekle) Hrvatskom.
- Domaci izdajnik
#21069 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa baš zato. Za nas velesile, a ljudi se čude kako im je hrana i garderoba jeftinija nego kod nas. A nešto ih nema po 80 miliona u državi...
Bio sam svojevremeno i u Rumuniji i u Bugarskoj. Sofija je po cijenama bila jeftinija od BL u svemu od kafane do teretane
a Rumunija...pa slično nama.
Doduše i standard im prilično je veći nego naš ( za Bugarsku nisam siguran)
Bio sam svojevremeno i u Rumuniji i u Bugarskoj. Sofija je po cijenama bila jeftinija od BL u svemu od kafane do teretane
Doduše i standard im prilično je veći nego naš ( za Bugarsku nisam siguran)
- ElRe
#21070 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
COOP Slovačka - 1 kg pile na akciji - 2,80 eura
Robot 1kg pile - 5,50 KM

Ulje Tesco Slovačka - 1,55 eura 1l, akcija
Ulje Bingo - 2,65 KM
DM Slovačka - Antiperspirant v stiku Advanced Protection Invisible, 50 ml - 4,50 eura
Konzum BiH - 9,20 KM, a vjerujem da ima i jeftinije
Tako da je to tu negdje.
Robot 1kg pile - 5,50 KM

Ulje Tesco Slovačka - 1,55 eura 1l, akcija
Ulje Bingo - 2,65 KM
DM Slovačka - Antiperspirant v stiku Advanced Protection Invisible, 50 ml - 4,50 eura
Konzum BiH - 9,20 KM, a vjerujem da ima i jeftinije
Tako da je to tu negdje.
-
statixx
#21071 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Samo sto je prosjecna plata duplo veca u Slovackoj.
- shape of despair
#21072 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I nemojte porediti cijene u eurima i KM-ovima to se ne poredi nikako i nikad.
Ako u Njemačkoj kg piletine košta 5 eura onda je to za njih 5 eura a nije 10KM, to što mi sebi pretvaramo je drugo.
Ako primam platu 2000e i plaćam piletinu 5e, onda je to kao da imam platu 2000KM i plaćam piletinu 5KM
Ako u Njemačkoj kg piletine košta 5 eura onda je to za njih 5 eura a nije 10KM, to što mi sebi pretvaramo je drugo.
Ako primam platu 2000e i plaćam piletinu 5e, onda je to kao da imam platu 2000KM i plaćam piletinu 5KM
- Domaci izdajnik
#21073 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Upravo tako. Moj prijatelj zaradi mjesečno blizu 4 milje ojra u DE, njemu je ta piletina budi pošto.shape of despair wrote: ↑05/12/2024 14:39 I nemojte porediti cijene u eurima i KM-ovima to se ne poredi nikako i nikad.
Tačno. Plus na to dodaj stalno neke akcije, sniženja i specijalne ponude koje kod nas ne postoje.
U DE je na kurz zeit 1 kg Nutelle 2,89 eura, a 6 kg praška za veš 8,5 eura. Kod nas su akcije po BiMgetu i Mom marketu žešća smijurija i sprdnja
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21074 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ali ti si tvrdio da je sve skuplje pa sad pomjeras stative kad se dokazalo da nije
Ali to ne ide tako
Jer su usluge jeftinije u BiH kao i stanovanje npr.
Cccc
Ali to ne ide tako
Cccc
- Domaci izdajnik
#21075 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jesam li ti kačio slike od prije mjesec dana? Vrati se i pogledaj sam._BataZiv_0809 wrote: ↑05/12/2024 15:03 Ali ti si tvrdio da je sve skuplje pa sad pomjeras stative kad se dokazalo da nije
Ali to ne ide tako
Cccc![]()
Isto tako sam i pisao da sam u ZG kupovao jeftinije Old Spice i DM proizvode nego u BL (ono akcija al opet dobro jeftinije).
U BIH je jedino jeftina kafana, lokanje i žderanje naspram pobrojenih i okruženja.
Stanovanje je naspram primanja skupo samo tako! U BL stan od 50 kvadrata za najam je u prosjeku 700 KM bez režija, a ko ima platu iznad 1300 KM udara se nogama u dupe od sreće.
Last edited by Domaci izdajnik on 05/12/2024 15:09, edited 1 time in total.