Kakav je Zakon o radu u Federaciji
- Cherry-Cherry
#76 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
U institucijama BiH pauza je uračunata u radno vrijeme. Radi se od 8 do 16.
-
Hakiz
#77 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Oni su na drugoj planeti.Cherry-Cherry wrote: ↑04/12/2024 22:24 U institucijama BiH pauza je uračunata u radno vrijeme. Radi se od 8 do 16.
- -Chesterfield-
#78 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Lahko je vama. Ja radim smjene od 12 sahati i nemam pauze.
-
belfy
#79 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
znas, ima jedan stariji video u kojem covjek govori kako vodi privatni biznis, radi 12 sati dnevno, brine se o radnicima, dok pise tri knjige o svom zivotu istovremeno (o biznisu, motivaciji i autobiografiju), bavi se rekreacijom, pomaze rodbini, prijateljima i zajednici i vodi jedan sportski klub, te povremeno svira (nekada za sebe, a nekada za kafanu)...
pa voditelj zakljuci sa: "evo, vidite i sami. fascinantno je sta sve ljudi mogu da postignu kada lazu..."
- Cherry-Cherry
#80 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Ne žele da uvrste pauzu u radno vrijeme jer bi eto imali gubitke, ali može neradna nedelja. Bošnjina pamet.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#81 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Da li mi neko moze pojasniti da li po trenutnom Zakonu o radu FBiH poslodavac smije od radnika traziti maltene konstantan prekovremeni rad?
Da budem precizniji, pod normalnim radnim vremenom se podrazumijeva 40 sati sedmicno. Sve preko toga je prekovremeni rad.
U zakonu sam nasao da poslodavac ima pravo od radnika traziti dodatnih 8 sati rada sedmicno u slucajevima vise sile, naglog povecanja obima posla i sl., ali mislim da nema pravo traziti da ta praksa bude stalna.
Po meni, u tim slucajevima treba se zaposljavati nova radna snaga ili restrukturirati poslovanje. U suprotnom, prica o 40 satnoj radnoj sedmici je samo ilustrativnog karaktera
Da budem precizniji, pod normalnim radnim vremenom se podrazumijeva 40 sati sedmicno. Sve preko toga je prekovremeni rad.
U zakonu sam nasao da poslodavac ima pravo od radnika traziti dodatnih 8 sati rada sedmicno u slucajevima vise sile, naglog povecanja obima posla i sl., ali mislim da nema pravo traziti da ta praksa bude stalna.
Po meni, u tim slucajevima treba se zaposljavati nova radna snaga ili restrukturirati poslovanje. U suprotnom, prica o 40 satnoj radnoj sedmici je samo ilustrativnog karaktera
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#82 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
BiH ili svim drzavnim?Cherry-Cherry wrote: ↑04/12/2024 22:24 U institucijama BiH pauza je uračunata u radno vrijeme. Radi se od 8 do 16.
EDIT: Nasao za Kanton. Nije uracunato i imaju klizno radno vrijeme od pola 8 do pola 9, odnosno do 16 ili do 17.
Pola sata pauze nije uracunato.
- Chmoljo
#83 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Pa jel rekao ministar da inspekcija ne moze iskontrolisati sve? Pa bub novi zakon. Tako je lakseRomeo 80 wrote: ↑06/12/2024 16:47 Da li mi neko moze pojasniti da li po trenutnom Zakonu o radu FBiH poslodavac smije od radnika traziti maltene konstantan prekovremeni rad?
Po meni, u tim slucajevima treba se zaposljavati nova radna snaga ili restrukturirati poslovanje. U suprotnom, prica o 40 satnoj radnoj sedmici je samo ilustrativnog karaktera![]()
Elem, ako traje taj prekovremeni 3 sedmice u kontinuitetu ili vise od 10 sedmica u toku kalendarske godine, loslodavac mkra obavijestiti inspekciju.
U sustini radi se o tome da je tu ocito potreban jos jedan radnik ili drugacija sistematizacija, no u svakom slucaju postoji obaveza placanja prekovremenog po uvecanoj satnici.
-
belfy
#84 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
huh, ima tu nesto malo vise od toga, ali je najbitnitniji (a kod nas najjadniji) ovaj dio da poslodavac treba obavijestiti inspekciju (mada mislim da ne treba njih, ali nebitno). poslodavac samo obavijesti radnike...Chmoljo wrote: ↑06/12/2024 21:45Pa jel rekao ministar da inspekcija ne moze iskontrolisati sve? Pa bub novi zakon. Tako je lakseRomeo 80 wrote: ↑06/12/2024 16:47 Da li mi neko moze pojasniti da li po trenutnom Zakonu o radu FBiH poslodavac smije od radnika traziti maltene konstantan prekovremeni rad?
Po meni, u tim slucajevima treba se zaposljavati nova radna snaga ili restrukturirati poslovanje. U suprotnom, prica o 40 satnoj radnoj sedmici je samo ilustrativnog karaktera![]()
Elem, ako traje taj prekovremeni 3 sedmice u kontinuitetu ili vise od 10 sedmica u toku kalendarske godine, loslodavac mkra obavijestiti inspekciju.
U sustini radi se o tome da je tu ocito potreban jos jedan radnik ili drugacija sistematizacija, no u svakom slucaju postoji obaveza placanja prekovremenog po uvecanoj satnici.
- Romeo 80
#85 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
E taj mi dio fakat nije jasan! Ono, maltretiram i izrabljujem radnike maksimalno, pa cu o tome sam obavijestiti inspekciju

- Chmoljo
#86 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Vrlo jasno tako pise u zakonu. Propisana je kazna za neprijavljivanje toga inspekciji. Svakako da je za utvrdjivanje cinjenicnog stanja potrebno i da radnik smije prijaviti, da poslije ne osjeca posljedice, ali to se vec postize dizanjem povjerenja u institucije, ali i dizanjem svijesti ljudi da prijavljuju sve anomalije.belfy wrote: ↑07/12/2024 02:33huh, ima tu nesto malo vise od toga, ali je najbitnitniji (a kod nas najjadniji) ovaj dio da poslodavac treba obavijestiti inspekciju (mada mislim da ne treba njih, ali nebitno). poslodavac samo obavijesti radnike...Chmoljo wrote: ↑06/12/2024 21:45Pa jel rekao ministar da inspekcija ne moze iskontrolisati sve? Pa bub novi zakon. Tako je lakseRomeo 80 wrote: ↑06/12/2024 16:47 Da li mi neko moze pojasniti da li po trenutnom Zakonu o radu FBiH poslodavac smije od radnika traziti maltene konstantan prekovremeni rad?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#87 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Ja sam od 8 do 15.30 srd cet pet
Pauza 30 min
Pon i ut
Od 8 do 13
Bez pauze
To je zato sto cesto imaju dogadanja vikendom i navecer (prijemi koncerti susreti)
Fakticki dvokratno uz rad vikendom
Pauza 30 min
Pon i ut
Od 8 do 13
Bez pauze
To je zato sto cesto imaju dogadanja vikendom i navecer (prijemi koncerti susreti)
Fakticki dvokratno uz rad vikendom
- -Chesterfield-
#88 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Ovako nekako...belfy wrote: ↑04/12/2024 23:32znas, ima jedan stariji video u kojem covjek govori kako radi 12 sati dnevno, brine se o radnicima, dok pise i provodi 10 sati uz mobitel (forumanje, tik tok...), bavi se rekreacijom, pomaze rodbini, prijateljima i zajednici...
pa voditelj zakljuci sa: "evo, vidite i sami. fascinantno je sta sve ljudi mogu da postignu kada se trude..."
Istina je da me nema ko zamijeniti da idem na pauzu.
-
belfy
#89 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
ako je firma funkcionisala prije tebe za pretpostaviti je da ce raditi i poslije tebe. nema nezamjenjivih druze.-Chesterfield- wrote: ↑07/12/2024 12:18Ovako nekako...belfy wrote: ↑04/12/2024 23:32znas, ima jedan stariji video u kojem covjek govori kako radi 12 sati dnevno, brine se o radnicima, dok pise i provodi 10 sati uz mobitel (forumanje, tik tok...), bavi se rekreacijom, pomaze rodbini, prijateljima i zajednici...
pa voditelj zakljuci sa: "evo, vidite i sami. fascinantno je sta sve ljudi mogu da postignu kada se trude..."
Istina je da me nema ko zamijeniti da idem na pauzu.
a ti si moj prijasnji post razumio pogresno (doduse, tesko je prepoznati sarkazam u istom) jer je on parodija na pricu gdje covjek govori kako radi 10 sati dnevno, vodi dvije firme, odgaja troje djece, a pored toga pise tri knjige, ide na rekreaciju, svira u lokalnom bendu i procita barem knjigu dnevno, a voditelj mu na to odgovori: "evo, mozete vidjeti i sami - fascinantno je sta sve ljudi mogu postici kada lazu."
-
belfy
#90 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
problem je sto i sami radnici ne poznaju zakon na tom nivou (ocekivano), pa ne znaju ni da trebaju prijaviti takve anomalije... tu bi veliku ulogu trebao da igra sindikat, ali vecina radnika koji dolaze u takve situacije najcesce isti i nemaju...Chmoljo wrote: ↑07/12/2024 10:28Vrlo jasno tako pise u zakonu. Propisana je kazna za neprijavljivanje toga inspekciji. Svakako da je za utvrdjivanje cinjenicnog stanja potrebno i da radnik smije prijaviti, da poslije ne osjeca posljedice, ali to se vec postize dizanjem povjerenja u institucije, ali i dizanjem svijesti ljudi da prijavljuju sve anomalije.belfy wrote: ↑07/12/2024 02:33huh, ima tu nesto malo vise od toga, ali je najbitnitniji (a kod nas najjadniji) ovaj dio da poslodavac treba obavijestiti inspekciju (mada mislim da ne treba njih, ali nebitno). poslodavac samo obavijesti radnike...Chmoljo wrote: ↑06/12/2024 21:45
Pa jel rekao ministar da inspekcija ne moze iskontrolisati sve? Pa bub novi zakon. Tako je lakse
-
narcisaa
#91 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Sta ti pise u radnom ugovoru koji si potpisao po pitanju prekovremenih sati?Romeo 80 wrote: ↑06/12/2024 16:47 Da li mi neko moze pojasniti da li po trenutnom Zakonu o radu FBiH poslodavac smije od radnika traziti maltene konstantan prekovremeni rad?
Poslodavac od radnika ima pravo traziti prekovremeni rad u skladu sa zakonom, pravilnikom o radu i kolektivnim ugovorom ako imaju sindikat, voditi evidenciju o prekovremenom radu, taj prekovremeni rad platiti ili radniku omoguciti koristenje slobodnog/ih dana za taj rad.
Dakle, ako si potpisao radni ugovor u kojem pise koliko sati prekovremenog rada od tebe poslodavac moze traziti, tada nemas sta da prigovaras.
Ako ti to pak ne odgovara, ..., sa tim radnim ugovorom koji si potpisao do advokata na pravno savjetovanje, ne savjetovanje od forumskih "strucnjaka" koji blage veze nemaju koji zakon regulise koji dio radnog ugovora
- Chmoljo
#92 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
radni ugovornarcisaa wrote: ↑09/12/2024 08:19Sta ti pise u radnom ugovoru koji si potpisao po pitanju prekovremenih sati?Romeo 80 wrote: ↑06/12/2024 16:47 Da li mi neko moze pojasniti da li po trenutnom Zakonu o radu FBiH poslodavac smije od radnika traziti maltene konstantan prekovremeni rad?
Poslodavac od radnika ima pravo traziti prekovremeni rad u skladu sa zakonom, pravilnikom o radu i kolektivnim ugovorom ako imaju sindikat, voditi evidenciju o prekovremenom radu, taj prekovremeni rad platiti ili radniku omoguciti koristenje slobodnog/ih dana za taj rad.
Dakle, ako si potpisao radni ugovor u kojem pise koliko sati prekovremenog rada od tebe poslodavac moze traziti, tada nemas sta da prigovaras.
Ako ti to pak ne odgovara, ..., sa tim radnim ugovorom koji si potpisao do advokata na pravno savjetovanje, ne savjetovanje od forumskih "strucnjaka" koji blage veze nemaju koji zakon regulise koji dio radnog ugovora.
@Romeo 80 znaš kako kažu, napad je najbolja odbrana. pročeprkaj malo postove ove dušebrižnice pa ćeš naići na brojna lupetanja. jedno od njih je i ovo što ti kaže, a kaže ti da možeš sebe zajebati ugovorom o radu, odnosno odrediti se da imaš manje prava nego što ti je zagarantovano nekim propisom ili drugim aktom koji uređuje radne odnose.
Primjena najpovoljnijeg prava
Član 19
(1) Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu ne mogu se utvrditi nepovoljnija prava od prava utvrđenih ovim zakonom.
(2) Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu mogu se utvrditi povoljnija prava od prava utvrđenih ovim zakonom.
(3) Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo osim ako to ovim zakonom nije izričito zabranjeno.
-
narcisaa
#93 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Chmoljo wrote: ↑09/12/2024 08:23radni ugovornarcisaa wrote: ↑09/12/2024 08:19Sta ti pise u radnom ugovoru koji si potpisao po pitanju prekovremenih sati?Romeo 80 wrote: ↑06/12/2024 16:47 Da li mi neko moze pojasniti da li po trenutnom Zakonu o radu FBiH poslodavac smije od radnika traziti maltene konstantan prekovremeni rad?
Ako ti to pak ne odgovara, ..., sa tim radnim ugovorom koji si potpisao do advokata na pravno savjetovanje, ne savjetovanje od forumskih "strucnjaka" koji blage veze nemaju koji zakon regulise koji dio radnog ugovora.
![]()
@Romeo 80 znaš kako kažu, napad je najbolja odbrana. pročeprkaj malo postove ove dušebrižnice pa ćeš naići na brojna lupetanja. jedno od njih je i ovo što ti kaže, a kaže ti da možeš sebe zajebati ugovorom o radu, odnosno odrediti se da imaš manje prava nego što ti je zagarantovano nekim propisom ili drugim aktom koji uređuje radne odnose.
Primjena najpovoljnijeg prava
Član 19
(1) Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu ne mogu se utvrditi nepovoljnija prava od prava utvrđenih ovim zakonom.
(2) Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu mogu se utvrditi povoljnija prava od prava utvrđenih ovim zakonom.
(3) Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo osim ako to ovim zakonom nije izričito zabranjeno.
Forumski dusebriznice
Moze sa radnim ugovorom advokatu na pravno savjetovanje, ti lupetas k´o Maksim po diviziji.
- Chmoljo
#94 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
može biti samo radna verzija ugovora. o radu npr.. a radni ugovor, to već moraš malo sa učiteljicom i nastavnicom maternjeg raščistiti.narcisaa wrote: ↑09/12/2024 08:43Forumski dusebriznice, da radni ugovor! Ako u radnom ugovoru stoji prekovremeni rad koji je i zakonom odredjen, on ga potpisao i dobrovoljno pristao na njega, sta hoce od poslodavca?
Moze sa radnim ugovorom advokatu na pravno savjetovanje, ti lupetas k´o Maksim po diviziji.
u ugovoru o radu nema potrebe da išta stoji u pogledu prekovremenog osim ako nije u korist radnika, odnosno da se poslodavac obaveže da neće tražiti onoliko koliko ima pravo po zakonu. sve ostalo je nepotrebno i neodrživo i apsolutno supotno od onoga što si mu rekla.
idi sad kod advokata na "pravno savjetovanje" pa mi reci šta ti je javio. ili pitaj tog nekog svog od koga bereš naknadnu pamet pa glumiš pravnika, na još jednoj od tema.
-
narcisaa
#95 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Ako si u radnom odnosu procitaj svoj radni ugovor sta ti u njemu piseChmoljo wrote: ↑09/12/2024 08:51može biti samo radna verzija ugovora. o radu npr.. a radni ugovor, to već moraš malo sa učiteljicom i nastavnicom maternjeg raščistiti.narcisaa wrote: ↑09/12/2024 08:43Forumski dusebriznice, da radni ugovor! Ako u radnom ugovoru stoji prekovremeni rad koji je i zakonom odredjen, on ga potpisao i dobrovoljno pristao na njega, sta hoce od poslodavca?
u ugovoru o radu nema potrebe da išta stoji u pogledu prekovremenog osim ako nije u korist radnika, odnosno da se poslodavac obaveže da neće tražiti onoliko koliko ima pravo po zakonu. sve ostalo je nepotrebno i neodrživo i apsolutno supotno od onoga što si mu rekla.
idi sad kod advokata na "pravno savjetovanje" pa mi reci šta ti je javio. ili pitaj tog nekog svog od koga bereš naknadnu pamet pa glumiš pravnika, na još jednoj od tema.
Idi ti advokatu bez radnog ugovora na pravno savjetovanje sa Google pobranom pamecu
Radni ugovor je dokument kojim je regulisan tvoj radni odnos, ono sto u njemu ne pise i ne postoji.
- Chmoljo
#96 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
opet gomila nebuloza.
ugovor o radu, kao takav, ima bitne elemente koji su obavezni i njih zakon jasno propisuje.
ugovor o radu, kao takav, ima bitne elemente koji su obavezni i njih zakon jasno propisuje.
shvatam da neznalice vole ponavljati zakonske odredbe u ugovorima, kao i u pravilnicima bez ikakve potrebe, umjesto da se regulišu samo ona pitanja koja nisu već regulisana ili koja su regulisana drugačije.(1) Ugovor o radu zaključuje se u pisanoj formi i sadrži, naročito, podatke o:
a. nazivu i sjedištu poslodavca;
b. imenu i prezimenu, prebivalištu odnosno boravištu radnika;
c. trajanju ugovora o radu;
d. danu otpočinjanja rada;
e. mjestu rada;
f. radnom mjestu na koje se radnik zapošljava i kratak opis poslova;
g. dužini i rasporedu radnog vremena;
h. plaći, dodacima na plaću, te periodima isplate;
i. naknadi plaće;
j. trajanju godišnjeg odmora;
k. otkaznom roku
l. druge podatke u vezi sa uvjetima rada utvrđenim kolektivnim ugovorom.
(2) Umjesto podataka iz st. 1. tač. g., h., i., j., k. i l. ovog člana, može se u ugovoru o radu naznačiti odgovarajući član zakona, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, kojim su uređena ta pitanja.
a ovo je posebna nebuloza, koju ćemo demantovati zakonom, pa nek formaši prosude, jer svakako sa budalom se nije raspravljati.ono sto u njemu ne pise i ne postoji.
(3) Ako poslodavac ne zaključi ugovor o radu sa radnikom u pisanoj formi, a radnik obavlja poslove za poslodavca uz naknadu, smatra se da je zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme, ako poslodavac drugačije ne dokaže.
- Romeo 80
#97 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
@Chm0ljo
Hvala!
Hvala!
-
narcisaa
#98 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Da, ti si ociti primjer te neznalice koji bi da ima "radnicka prava" bez obaveza prema poslodavcu inace se ponasa, poput tebe, kao komad budaletine. Idi, prijavljuj poslodavca sto ti je naredio prekovremeni radChmoljo wrote: ↑09/12/2024 09:54 opet gomila nebuloza.
shvatam da neznalice vole ponavljati zakonske odredbe u ugovorima, kao i u pravilnicima bez ikakve potrebe, umjesto da se regulišu samo ona pitanja koja nisu već regulisana ili koja su regulisana drugačije.(1) Ugovor o radu zaključuje se u pisanoj formi i sadrži, naročito, podatke o:
a. nazivu i sjedištu poslodavca;
b. imenu i prezimenu, prebivalištu odnosno boravištu radnika;
c. trajanju ugovora o radu;
d. danu otpočinjanja rada;
e. mjestu rada;
f. radnom mjestu na koje se radnik zapošljava i kratak opis poslova;
g. dužini i rasporedu radnog vremena;
h. plaći, dodacima na plaću, te periodima isplate;
i. naknadi plaće;
j. trajanju godišnjeg odmora;
k. otkaznom roku
l. druge podatke u vezi sa uvjetima rada utvrđenim kolektivnim ugovorom.
(2) Umjesto podataka iz st. 1. tač. g., h., i., j., k. i l. ovog člana, može se u ugovoru o radu naznačiti odgovarajući član zakona, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, kojim su uređena ta pitanja.
a ovo je posebna nebuloza, koju ćemo demantovati zakonom, pa nek formaši prosude, jer svakako sa budalom se nije raspravljati.ono sto u njemu ne pise i ne postoji.
(3) Ako poslodavac ne zaključi ugovor o radu sa radnikom u pisanoj formi, a radnik obavlja poslove za poslodavca uz naknadu, smatra se da je zasnovan radni odnos na neodređeno vrijeme, ako poslodavac drugačije ne dokaže.
- ZoomZoomKiwi
#99 Re: Kakav je Zakon o radu u Federaciji
Radni odnos između poslodavca i radnika je regulisan mnogim propisima različitog nivoa, od pojedinačnog Ugovora o radu, preko Pravilnika o radu firme, kroz Kolektivni Ugovor (ako postoji) i na kraju Zakonom o radu.
Ono što je najbitnije, nalazimo u članu 19. Zakona o radu, stav (3) pogotovo.
Ono što je najbitnije, nalazimo u članu 19. Zakona o radu, stav (3) pogotovo.
Član 19