Jelka-kitite il ne?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Locked

Da li kitite jelku za Božić/N.godinu???

DA-pravu?
33
14%
Da- plasticnu?
121
52%
NE!
77
33%

Total votes: 231

Laplace

#301 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Laplace »

Vjecita_zavrzlama wrote: 02/12/2024 22:00
SaraFina wrote: 01/12/2024 18:54
basicm wrote: 01/12/2024 18:49 Ma nek kiti ko hoce, ali musliman to ne radi.
https://www.klix.ba/sport/nogomet/moham ... /201225096

Vidi ovoga!

Svake on godine ovako. Tc tc
I sto ga vise kritikuju njegovi arapi on vise i jace, svake godine jelka bolja :zzzz: :mrgreen:
Vidim ja da je danas nemoguće biti pravi Musliman. Sve nešto moraš a nešto ne smiješ, mora ti se sve povoditi za pravilima od prije jednog i pol milenija, sve je grijeh i ništa što nije Muhhamed a.s. radio ne smiješ ni ti. Osim Facebooka, foruma, automobila, tehnologije uopšte (ona nekako nije haram). Mada, možda je o to haram ako se ne koristi za propmociju izvornog Islama. Ili ipak... Ma, ko će ga znati. Vidjećemo na bilbordu.
basicm

#302 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by basicm »

Opet kazem sta vas tangira nesto sto nije upuceno vama? Sad bude bilbord kaze braco krscani svako jutro 5 zdravomarija, sta to mene dotice?
dr_Evil

#303 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

Digla_da_kreci wrote: 01/12/2024 19:12 Ja se sjecam kroz cijelo djetinjstvo da su bili paketici i kicenje, i kuci i u skoli, jelka je negdje bila, negdje nije.
Kod nene na selu preko zimskog raspusta kad sam isla nije bila jelka jer bi znala reci da je to vlaški obicaj :D, iako nije bila vjernica, ali nije branila da slavimo Novu u kuci i dobijamo paketice. Pa nama djeci je to najveca radost bila. :-D
Mislim da je u skolu i djeda mraz dolazio da se slikamo s njim.
Kada nismo imali kupovne ukrase, bojicama smo obojali papire, sjekli na trakice i pravili one kao prstenove kolutice i lijepili u dugi vijenac od zida do zida, znate na sta mislim? :D Sad kad skontam kako smo kreativni bili, nema sta nismo pravili da se zabavimo. :-D
Jednom mi moji kupili velikog cokoladnog zeku i stavili ga na TV kao ukras i kao neka tu stoji dok ne budemo slavili Novu 31. pa ga onda mogu otvoriti, a ja naravno kao dijete nisam mogla izdrzati, lagano nacnem papir pozadi i grickala svaki dan pomalo da niko ne primijeti, i kad je dosla Nova, pola zeke nema. :lol:
Sve je to divno, samo ebi ga, ti je ko kitis za Novu, dok tvoj susjed je kiti za Bozic. Nece se on sjetit eto da napravi halvu makar 2 dana poslije Bajrama.

Svakako Novu obiljezit, djeci poklone i sve sta slijedi, ali nena rahmetli je bila upravu, to je pravi vlaski obicaj. Jednom moja upitala mogli smo i mi ko zbog djece, reko ja da sam htio Jelisavetu zenit to bih i uradio.

Tudje postujem 100%, i idem na svaki praznik, ali nema razloga da ga ja slavim.
skupljac_zeljeza

#304 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by skupljac_zeljeza »

dr_Evil wrote: 03/12/2024 09:08

Tačno tako. Za one koji kite savjet Zagrebačke nadbiskupije...
Nekada smo na drvce ili samo na granu koja je visjela sa stropa vješali jabuke i orahe umotane u neki ukrasni papir ili smo sami izrađivali božićne ukrase od šarenoga papira. Nekada smo drvca ukrašavali šarenim šećernim bombonima. Božićno se drvce zapravo ukrašavalo onim što su ljudi imali kod kuće ili što su sami izradili. Mnogi su sami izrađivali i jaslice. A onda je došlo vrijeme »kuglica i lampica« (neki će opravdano reći i komercijalizacije božićnih ukrasa), pa smo svoja božićna drvca počeli ukrašavati njima, a na vrh bismo stavljali zvijezdu. I svim tim ukrasima nastojali smo pripisati simboličko značenje i oni su nas trebali podsjećati na Isusovo rođenje u Betlehemu.

U tom kontekstu sjajan duhovni poticaj za kićenje bora dao je 2021. Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije »Obredom kićenja bora«. On se može slaviti kako u župnim zajednicama tako i u obiteljima, jer je božićno drvce za nas znak vjere u ispunjenost Božjih obećanja. »Kraj bora molimo za sve vjernike, osobito za obitelji, roditelje i djecu, za bake i djedove, za sve bolesne i nemoćne; molimo za ljude koji trpe i koji su daleko od topline doma. U svima njima prepoznajemo sliku Krista. Njega prepoznajemo u Djetetu koje ulazi u naše živote, da bismo mu se poklonili okićeni malenošću, strpljivošću i velikodušnošću. Neka taj duh odražava nakit na boru«, piše na službenoj internetskoj stranici Zagrebačke nadbiskupije. U tom duhu razmislite i o tome hoćete li na bor ili ispod njega staviti lik orašara ili ne ćete, a u svakom slučaju neka nikomu od nas vjernika ne bude »zamjena« za Isusa koji se rodio kako bi nas spasio od grijeha.

https://www.glas-koncila.hr/od-bozicnih ... o-rodenje/
dr_Evil

#305 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

skupljac_zeljeza wrote: 03/12/2024 09:59

Tačno tako. Za one koji kite savjet Zagrebačke nadbiskupije...
Nekada smo na drvce ili samo na granu koja je visjela sa stropa vješali jabuke i orahe umotane u neki ukrasni papir ili smo sami izrađivali božićne ukrase od šarenoga papira. Nekada smo drvca ukrašavali šarenim šećernim bombonima. Božićno se drvce zapravo ukrašavalo onim što su ljudi imali kod kuće ili što su sami izradili. Mnogi su sami izrađivali i jaslice. A onda je došlo vrijeme »kuglica i lampica« (neki će opravdano reći i komercijalizacije božićnih ukrasa), pa smo svoja božićna drvca počeli ukrašavati njima, a na vrh bismo stavljali zvijezdu. I svim tim ukrasima nastojali smo pripisati simboličko značenje i oni su nas trebali podsjećati na Isusovo rođenje u Betlehemu.

U tom kontekstu sjajan duhovni poticaj za kićenje bora dao je 2021. Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije »Obredom kićenja bora«. On se može slaviti kako u župnim zajednicama tako i u obiteljima, jer je božićno drvce za nas znak vjere u ispunjenost Božjih obećanja. »Kraj bora molimo za sve vjernike, osobito za obitelji, roditelje i djecu, za bake i djedove, za sve bolesne i nemoćne; molimo za ljude koji trpe i koji su daleko od topline doma. U svima njima prepoznajemo sliku Krista. Njega prepoznajemo u Djetetu koje ulazi u naše živote, da bismo mu se poklonili okićeni malenošću, strpljivošću i velikodušnošću. Neka taj duh odražava nakit na boru«, piše na službenoj internetskoj stranici Zagrebačke nadbiskupije. U tom duhu razmislite i o tome hoćete li na bor ili ispod njega staviti lik orašara ili ne ćete, a u svakom slučaju neka nikomu od nas vjernika ne bude »zamjena« za Isusa koji se rodio kako bi nas spasio od grijeha.

https://www.glas-koncila.hr/od-bozicnih ... o-rodenje/
I kad sve to uradis, obavezno da napravis svinjska rebra za veceru, da bi susjedi vidili da si bas ti moderan ono pravo, a ne ko one komsije sa prvog sta sunete djecu!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#306 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by plain vanilla »

nije ni kicenje fejsa i instagrama po islamu, pa evo nas tu gdje jesmo

jbt, zamarate se glupostima, a velike stvari prolaze pod normalno i sta fali
pezzar

#307 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by pezzar »

Jelka može imati vjerske konotacije samo ako ih ti napraviš, ako joj se moliš ili slično.

Ovako su to samo ukrasi u sumornom periodu godine, kad je svjetlo u kući upaljeno od 16:30, a zora je u 06:00.

Kitim, i kuću ću da okitim. Nek vele komšije da sam vlah. Meni brate lijepo proći kroz neko naselje gdje se komšije takmiče ko će ljepše ukrasiti.
hava123

#308 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

66% da, 34% ne.
Nije loše, 66% :thumbup:
hava123

#309 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

pezzar wrote: 03/12/2024 10:51 Jelka može imati vjerske konotacije samo ako ih ti napraviš, ako joj se moliš ili slično.

Ovako su to samo ukrasi u sumornom periodu godine, kad je svjetlo u kući upaljeno od 16:30, a zora je u 06:00.

Kitim, i kuću ću da okitim. Nek vele komšije da sam vlah. Meni brate lijepo proći kroz neko naselje gdje se komšije takmiče ko će ljepše ukrasiti.
Prozori u mog komše svjetle već mjesec dana ko Las Vegas :lol:
Ne gasi prije proljeća :D
BiBi911

#310 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by BiBi911 »

hava123 wrote: 03/12/2024 10:55
pezzar wrote: 03/12/2024 10:51 Jelka može imati vjerske konotacije samo ako ih ti napraviš, ako joj se moliš ili slično.

Ja svoje ne gasim nikako. Tako mi lakse potrefit stan.
hava123

#311 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by hava123 »

BiBi911 wrote: 03/12/2024 10:56
hava123 wrote: 03/12/2024 10:55

Ja svoje ne gasim nikako. Tako mi lakse potrefit stan.
:lol:
Vjecita_zavrzlama

#312 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Digla_da_kreci wrote: 01/12/2024 19:12 Ja se sjecam kroz cijelo djetinjstvo da su bili paketici i kicenje, i kuci i u skoli, jelka je negdje bila, negdje nije.
Kod nene na selu preko zimskog raspusta kad sam isla nije bila jelka jer bi znala reci da je to vlaški obicaj :D, iako nije bila vjernica, ali nije branila da slavimo Novu u kuci i dobijamo paketice. Pa nama djeci je to najveca radost bila. :-D
Kada nismo imali kupovne ukrase, bojicama smo obojali papire, sjekli na trakice i pravili one kao prstenove kolutice i lijepili u dugi vijenac od zida do zida, znate na sta mislim? :D Sad kad skontam kako smo kreativni bili, nema sta nismo pravili da se zabavimo. :-D
Jednom mi moji kupili velikog cokoladnog zeku i stavili ga na TV kao ukras i kao neka tu stoji dok ne budemo slavili Novu 31. pa ga onda mogu otvoriti, a ja naravno kao dijete nisam mogla izdrzati, lagano nacnem papir pozadi i grickala svaki dan pomalo da niko ne primijeti, i kad je dosla Nova, pola zeke nema. :lol:
Sve je to divno, samo ebi ga, ti je ko kitis za Novu, dok tvoj susjed je kiti za Bozic. Nece se on sjetit eto da napravi halvu makar 2 dana poslije Bajrama.

Svakako Novu obiljezit, djeci poklone i sve sta slijedi, ali nena rahmetli je bila upravu, to je pravi vlaski obicaj. Jednom moja upitala mogli smo i mi ko zbog djece, reko ja da sam htio Jelisavetu zenit to bih i uradio.

Cuj Jelisavetu danasnje Emine vise vole to nego Jelisavete :lol: , i nije jelka pravoslavna vec katolicka.Srbi je kite iz istog rszloga kao bosnjaci-nova godina
pezzar

#313 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by pezzar »

Ne znam, teško je razgovarati sa vjernicima o nedostacima vjerskih propisa. Tipa šta kolju za kurban muslimani Arktika? A obaveza je. Ili kako bogati ljudi mogu da priušte sebi da poste kraće, odsele taj mjesec u zemlju gdje je dan najkraći? :D Ili kako očekuju da žene idu kod žena ginekologa kad se ove ne mogu obrazovati za taj posao? Ili kako biti ministrica obrazovanja a po sastancima hodati s raznoraznim muškarcima, a bez mahrema?

Jednostavno, neke stvari ne idu.
plain vanilla

#314 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by plain vanilla »

iClass wrote: 01/12/2024 19:24
Po stoti put na ovoj temi:
Kao muslimani, pratimo šta piše u Kur'anu i hadisima Poslanika a.s. Šta ko drugi radi nije nam bitno. Šta rade Turci, šta rade Arapi ili šta su radili "muslimani" iz Juge.
a zasto onda izjavljujete saucesce na turskom? zasto cestitate bajram na turskom kad bajram mubarek olsun zapravo samo znaci sretan praznik?
BiBi911

#315 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by BiBi911 »

plain vanilla wrote: 03/12/2024 11:12
Kao muslimani, pratimo šta piše u Kur'anu i hadisima Poslanika a.s. Šta ko drugi radi nije nam bitno. Šta rade Turci, šta rade Arapi ili šta su radili "muslimani" iz Juge.
a zasto onda izjavljujete saucesce na turskom? zasto cestitate bajram na turskom kad bajram mubarek olsun zapravo samo znaci sretan praznik?
Nemoj bono eksplodirace mu one zadnje dvije mozdane celije
dr_Evil

#316 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

plain vanilla wrote: 03/12/2024 11:12
To je specifik kod vas sarajlijica, kod nas vrlih hercegovaca se samo kaze nek je zdravo glava ;)
Tvrtko II Kotromanić

#317 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

jedno je mendub i mubah, a drugo mekruh, a trece haram

treba malo citati :D
John Cleese

#318 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by John Cleese »

Vjecita_zavrzlama wrote: 03/12/2024 11:00

Cuj Jelisavetu danasnje Emine vise vole to nego Jelisavete :lol: , i nije jelka pravoslavna vec katolicka.Srbi je kite iz istog rszloga kao bosnjaci-nova godina
U boravku dnevnom, jest, tako mi dina: kraj kićene jelke stajaše Emina :| :D

Osobno, prezirem svu tu novogodišnju dramu, scenografiju i kostimografiju još otkako sam shvatio da je Djed Mraz zapravo Hilmo iz računovodstva :|

Ali paketić uzmem kad me se ko sjeti - nisam karakter, jbg :| :D
dr_Evil

#319 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

pezzar wrote: 03/12/2024 11:00 Ne znam, teško je razgovarati sa vjernicima o nedostacima vjerskih propisa. Tipa šta kolju za kurban muslimani Arktika? A obaveza je. Ili kako bogati ljudi mogu da priušte sebi da poste kraće, odsele taj mjesec u zemlju gdje je dan najkraći? :D Ili kako očekuju da žene idu kod žena ginekologa kad se ove ne mogu obrazovati za taj posao? Ili kako biti ministrica obrazovanja a po sastancima hodati s raznoraznim muškarcima, a bez mahrema?

Jednostavno, neke stvari ne idu.
Ne znam cemu uvlacenje vjerskih propisa u ove diskusije, ne moram biti vjernik(niti sam) da znam da okitit jelcicu nije bas u tradiciji moje familije, a da jeste u tradiciji onog sta mi je pobio pola familije, i sad ja treba da kitim jelcicu pa mozda sljedeci put eto nece.

Hajde evo da iskljucim faktor asimilacije, neko ima potrebu da usvaja tudje konuzmerske obicaje, jer realno u tradiciji svog naroda i nema te neke megalomanske obicaje, a tu je i naravno TV, Sam u kuci, te takve te stvari. Ali barem onda zadrzi to za sebe, ne vjesaj po fejsu da ti se susjedi smiju.
Last edited by dr_Evil on 03/12/2024 11:24, edited 1 time in total.
John Cleese

#320 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by John Cleese »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/12/2024 11:16 jedno je mendub i mubah, a drugo mekruh, a trece haram

Oprosti, ali ipak su tu u pitanju četiri, a ne tri nijanse sive, pardon, zelene :| :D
dr_Evil

#321 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 03/12/2024 11:00

Ma danasnja Emina voli sve sta ne ukljucuje da mora rasukati pitu ili skinuti pogled sa mobitela, a danasnji Emin bi dao sve samo da bude potapsan po ramenu od kolega iz HDZ-a.

Nego, sve na stranu, sve za 10, ali ja kazem i dalje da susjedi ne prave baklavu, niti halvu, niti pometu avliju pardon dvoriste kad Ramazan nastane. Moramo se postovati, obilaziti, zivjeti zajedno(ne jedni pored drugih), na kraju dana normalno je ozeniti i Jelisavetu, te da se Ana uda za Emira(ne Kusturicu). To je tako kod nas oduvijek, ali postuj sebe i svoje majka mu stara, inace svi vicevi o Muji imaju smisla.
Tvrtko II Kotromanić

#322 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

John Cleese wrote: 03/12/2024 11:23
Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/12/2024 11:16 jedno je mendub i mubah, a drugo mekruh, a trece haram

Oprosti, ali ipak su tu u pitanju četiri, a ne tri nijanse sive, pardon, zelene :| :D
ma hocu da kazem, treba poznavati propise i ne brkati ih sa nekom novostecenom konzumeristickom i asimilacionom tradicijom ili bilo kakvom tradicijom, eto nevezano za jelku

a pritom biti svjestan slobode ljudskog izbora i vjerovanja te ne osudjivati nekog ko kiti niti nekog ko ne kiti jelku, iz kakvih god pobuda

i naravno, sto je cest nazalost slucaj, bilo bi lijepo kad se vec ne poznaju islamski propisi, da se ne bacaju neki totalni netacni podaci ili misljenja koja su apsolutno neutemeljena ili pak utemeljena na stereotipu i nekom blagom sovinizmu ili autosovinizmu

ugl nek radi ko sta hoce :bih:
plain vanilla

#323 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by plain vanilla »

dr_Evil wrote: 03/12/2024 11:16

To je specifik kod vas sarajlijica, kod nas vrlih hercegovaca se samo kaze nek je zdravo glava ;)
kod nas se samo izjavi saucesce, cak i hodza tako kaze :D
ja sam iz provincije :oops:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#324 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Velkoski »

samo mi treba još jedna skula u kući :-?
John Cleese

#325 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by John Cleese »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/12/2024 11:29
John Cleese wrote: 03/12/2024 11:23

ma hocu da kazem, treba poznavati propise i ne brkati ih sa nekom novostecenom konzumeristickom i asimilacionom tradicijom ili bilo kakvom tradicijom, eto nevezano za jelku

a pritom biti svjestan slobode ljudskog izbora i vjerovanja te ne osudjivati nekog ko kiti niti nekog ko ne kiti jelku, iz kakvih god pobuda

i naravno, sto je cest nazalost slucaj, bilo bi lijepo kad se vec ne poznaju islamski propisi, da se ne bacaju neki totalni netacni podaci ili misljenja koja su apsolutno neutemeljena ili pak utemeljena na stereotipu i nekom blagom sovinizmu ili autosovinizmu

ugl nek radi ko sta hoce :bih:
:thumbup: :D
Locked