Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Eh Andjo, kod nas u matici je drukcije. Sjeca suma bez ikakvog reda i plana. Da sam negdje vani i ja bih kupio pravu, obozavam miris jelovine (ne dok gori )
kitim i to umjetnu.....
ali ove godine nista od jelke...imam 5 macaka......mrsko mi svako jutro skupljat sve.... ali naci ce mene valjda Deda Mraz i donijece mi poklon....
okiticu kaktus
ne bih da skrecem temu, ali da li ima neko KOMPETENTAN da mi objasni zasto se uopste kiti jelka?? ja sam taj obicaj naslijedila , a prosirila sam ga gledajuci americke filmove i serije....
mIRCerka wrote:ne bih da skrecem temu, ali da li ima neko KOMPETENTAN da mi objasni zasto se uopste kiti jelka?? ja sam taj obicaj naslijedila , a prosirila sam ga gledajuci americke filmove i serije....
Ja sam neki dan gledala na televiziji otkud potice ta tradicija. Negdje oko 1625 naslo se par momaka u Rigi - Latviji, sjeli i poceli piti... Kad je alkohol poceo da djeluke njima je na um palo da bacaju jabuke, kruske i sve sto su imali u blizini na jednu jelku u blizini.
Ostatak stanovnista se odusevio kad su vidjeli jelku i tako se tradicija prosirila sirom svijeta.
Vidite... kicenje jelke nema ama bas nikakve veze sa religijom.
Last edited by PR80. on 28/12/2005 22:18, edited 1 time in total.
jer sve su bile jelke i snijeg i slicni marifetluci u betlehemu kad se isus rodio...
Kontam @danas ali zato svake godine pred Bozic dobijem jedno te isto pitanje: da li kitis jelku? A stvarnooooo? Slijedis norveske tradicije?
Eto, valjda samo oni kite jelku, niko drugi.
PR80. wrote:
Kontam @danas ali zato svake godine pred Bozic dobijem jedno te isto pitanje: da li kitis jelku? A stvarnooooo? Slijedis norveske tradicije?
Eto, valjda samo oni kite jelku, niko drugi.
vala ja kitim jelku na vrh ssami -- gdje amerkanci stave veliku zvijezdu da sljasti -- ja stavim mjesec i poluzvjezdu
a jelka je ionako zalena, jel' tako
danas wrote:
vala ja kitim jelku na vrh ssami -- gdje amerkanci stave veliku zvijezdu da sljasti -- ja stavim mjesec i poluzvjezdu
a jelka je ionako zalena, jel' tako
I ja je kitim. Od sada kontam da je za svaki praznik: oba Bajrama, Bozic, Novu, Duhovi, dan drzavnosti Bosne + Norveske ...
@danas Kod mene nema vrha na jelki, ja ga osunetila.