Jelka-kitite il ne?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Locked

Da li kitite jelku za Božić/N.godinu???

DA-pravu?
33
14%
Da- plasticnu?
121
52%
NE!
77
33%

Total votes: 231

banjaluka078

#201 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by banjaluka078 »

dale cooper wrote: 01/12/2024 00:03
Pa da, većina ovih firmi koje imaju organizovane sindikate još uvijek drže do te tradicije, što je lijepa stvar posebno što se tiče djece, jer se
oni i najviše raduju tome. :)
A u "moje preduzeće" ja zadužena za kupovinu i pravljenje paketića. :) Pa ja to napakujem k'o sebi. :D
dale cooper

#202 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by dale cooper »

banjaluka078 wrote: 01/12/2024 00:05
Pa da, većina ovih firmi koje imaju organizovane sindikate još uvijek drže do te tradicije, što je lijepa stvar posebno što se tiče djece, jer se
A u "moje preduzeće" ja zadužena za kupovinu i pravljenje paketića. :) Pa ja to napakujem k'o sebi. :D
:lol: Nice. :D
tramvajtrojka

#203 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by tramvajtrojka »

banjaluka078 wrote: 01/12/2024 00:05
Znaci ti si ta osoba o kojoj se prica pet dana nakon podjele i kuknjave da je ovaj njegov dobio bolju a ovaj moj losiju igracku :mrgreen: :mrgreen: :lol:
kamberovica polje

#204 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by kamberovica polje »

Ma i te "Mi smo porodica" fazone u današnjim firmama, nabijem na kurac.
Baš bi im ja paketiće slagao. :D
banjaluka078

#205 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by banjaluka078 »

tramvajtrojka wrote: 01/12/2024 00:06
Znaci ti si ta osoba o kojoj se prica pet dana nakon podjele i kuknjave da je ovaj njegov dobio bolju a ovaj moj losiju igracku :mrgreen: :mrgreen: :lol:
O, raspitam se ja kod male raje šta se traži i šta je popularno. Nekad i mame malo pomognu sugestijom. ;) :)
iClass

#206 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

banjaluka078 wrote: 01/12/2024 00:22
tramvajtrojka wrote: 01/12/2024 00:06
O, raspitam se ja kod male raje šta se traži i šta je popularno. Nekad i mame malo pomognu sugestijom. ;) :)
Ove godine ubaci Prime od Logana Paula i KSI, one čokolade od MrBeasta, čuo sam i da Baka Prase izbacuje neki svoj čips i eto ga. Ima da djeci bude osmijeh od uha do uha
iClass

#207 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

Ne razumijem, čemu rasprava.

U demokratskoj BiH, svako ima pravo da stavlja jelku u svoju kuću ako želi.

Islamski je to zabranjeno i oko toga je Islamska zajednica jasna. Ista ona IZ koja postane bitna kada selefije nešto pričaju pa se kaže kako mi imamo svoje imame i muftije, eh eto ti imami i muftije kažu da je haram.

I u čemu ja sada problem? Nisam nikada razumio zašto se ateisti ljude kada neki musliman kaže drugim muslimanima na osnovu islamskih dokaza da je nešto haram :lol: I opet ponavljam, to što se radilo u Jugi nije argument za haram ili halal, ja ne znam kakvi mozgovi lutaju ovim forumima i bave se teologijom.

Na kraju krajeva sami kažete da ljudi koji su i u Jugi praktikovali vjeru nisu imali jelku, da li vam to nešto govori oko statusa jelke u Islamu?
Vjecita_zavrzlama

#208 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Vjecita_zavrzlama »

iClass wrote: 01/12/2024 00:41 Ne razumijem, čemu rasprava.

Islamski je to zabranjeno i oko toga je Islamska zajednica jasna. Ista ona IZ koja postane bitna kada selefije nešto pričaju pa se kaže kako mi imamo svoje imame i muftije, eh eto ti imami i muftije kažu da je haram.

I u čemu ja sada problem? Nisam nikada razumio zašto se ateisti ljude kada neki musliman kaže drugim muslimanima na osnovu islamskih dokaza da je nešto haram :lol: I opet ponavljam, to što se radilo u Jugi nije argument za haram ili halal, ja ne znam kakvi mozgovi lutaju ovim forumima i bave se teologijom.

Na kraju krajeva sami kažete da ljudi koji su i u Jugi praktikovali vjeru nisu imali jelku, da li vam to nešto govori oko statusa jelke u Islamu?
Govorimo o Bosnjacima kao narodu a ne muslimanima.
SaraFina

#209 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

Kod nas u lokalnoj džamiji, neću reci lokaciju, ali lično je par starijih dzematlija organiziralo i za bajram i za novu godinu podjelu paketića djeci. Znaci nije bilo jelke ali paketići jesu. Je li i to zabranjeno? Učiniti milost djeci i motivirati ih da budu dobri vjernici?

Šta sve islam zabranjuje, da se držimo pravila a i kozojebi u Palestini bi bio mir, bogati Arapi smanjili bi bolesne fetiše, žene bi imala prava i zaštitu i sl.
Ja lično bi reducirala i vjerski turizam u Meku. Dok se neka goruća pitanja ne riješe.

Medjutim, islamska pravila se primjenjuju selektivno i većinom u svrhu zabrane nečega sto je bezazleno i nikome ne čini štetu. A iste te mule i i učenjaci precutno odobravaju blud i nemoral. Gdje idu i kome one manekenke i zašto? Da ne duljim mogla bi kilometar napisati o licemjerju. Pa krenite od važnog. Paketiću i djed mraz su kap u moru.

Ako narod u Palestini nema šanse opstati, iselite ljude i ponudite im mjesto za život. Zaštitu i zdravstvenu skrb.
Vi se bavite paketićima. I zabranama.
kamberovica polje

#210 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by kamberovica polje »

SaraFina wrote: 01/12/2024 09:43

Kod nas u lokalnoj džamiji, neću reci lokaciju, ali lično je par starijih dzematlija organiziralo i za bajram i za novu godinu podjelu paketića djeci. Znaci nije bilo jelke ali paketići jesu. Je li i to zabranjeno? Učiniti milost djeci i motivirati ih da budu dobri vjernici?

Šta sve islam zabranjuje, da se držimo pravila a i kozojebi u Palestini bi bio mir, bogati Arapi smanjili bi bolesne fetiše, žene bi imala prava i zaštitu i sl.
Ja lično bi reducirala i vjerski turizam u Meku. Dok se neka goruća pitanja ne riješe.

Medjutim, islamska pravila se primjenjuju selektivno i većinom u svrhu zabrane nečega sto je bezazleno i nikome ne čini štetu. A iste te mule i i učenjaci precutno odobravaju blud i nemoral. Gdje idu i kome one manekenke i zašto? Da ne duljim mogla bi kilometar napisati o licemjerju. Pa krenite od važnog. Paketiću i djed mraz su kap u moru.

Ako narod u Palestini nema šanse opstati, iselite ljude i ponudite im mjesto za život. Zaštitu i zdravstvenu skrb.
Glavna rasprava, među katoličkim teolozima u srednjem vijeku je bila :"Koliko anđela stane na vrh igle?"
Šta je poanta, kad besposlenim drkadžijama daš svo vrijeme svijeta da prebiru po vjerskim tekstovima, dobiješ takva pitanja i zabrane koje proizilaze iz njih.
Kao npr.
"Smije li žena sama od Sarajeva do Zenice?"
iClass

#211 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

SaraFina wrote: 01/12/2024 09:43 Medjutim, islamska pravila se primjenjuju selektivno i većinom u svrhu zabrane nečega sto je bezazleno i nikome ne čini štetu. A iste te mule i i učenjaci precutno odobravaju blud i nemoral. Gdje idu i kome one manekenke i zašto? Da ne duljim mogla bi kilometar napisati o licemjerju. Pa krenite od važnog. Paketiću i djed mraz su kap u moru.
To što neki drugi ljudi rade ne dozvoljava vjerniku da sebi opravda i dopusti grijeh. To što rade Arapi ne dopušta vjerniku da on radi šta hoće. To je plitko razmišljanje.

A što se tiče razmišljanja o paketićima i djedu mrazu, pa ovo je forum, otvorila je se ovdje tema i o tome se priča. Na kraju krajeva problem prave ljudi koji bez ikakvih islamskih dokaza kažu da je halal i da ko god misli suprotno je ekstremista. Ne bi bio problem da neko argumentuje da li je nešto halal ili haram pomoću Kur'ana i hadisa, ali ne, dođe sa argumentima "tako se u Jugi radilo".
SaraFina

#212 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

kamberovica polje wrote: 01/12/2024 14:33
SaraFina wrote: 01/12/2024 09:43

Glavna rasprava, među katoličkim teolozima u srednjem vijeku je bila :"Koliko anđela stane na vrh igle?"
Šta je poanta, kad besposlenim drkadžijama daš svo vrijeme svijeta da prebiru po vjerskim tekstovima, dobiješ takva pitanja i zabrane koje proizilaze iz njih.
Kao npr.
"Smije li žena sama od Sarajeva do Zenice?"
Zdravologicki: sve ono sto bilo kome čini radost i pričinjava sreću, ne može biti pogrešno. A djeca su u takvoj kombinaciji ja mislim bez premca. Bez obzira o kojem se povodu radilo. Ako djetetu pruzis slatkiša fino upakovan, nevezano bila to NG ili bajram, dobićeš zahvalnost i uradio si dobro djelo.
Jel li svako dobro djelo halal pojma nemam. A nije ni vazno. Kad daješ sadaku ili zekijat i sl, tvoje je da osvojiš i daš. Ne pitam se ni gdje IZ utroši taj novac i je li halal. Od srca se odvoji i da. Sve drugo je diskutabilno.
SaraFina

#213 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

iClass wrote: 01/12/2024 15:34
SaraFina wrote: 01/12/2024 09:43 Medjutim, islamska pravila se primjenjuju selektivno i većinom u svrhu zabrane nečega sto je bezazleno i nikome ne čini štetu. A iste te mule i i učenjaci precutno odobravaju blud i nemoral. Gdje idu i kome one manekenke i zašto? Da ne duljim mogla bi kilometar napisati o licemjerju. Pa krenite od važnog. Paketiću i djed mraz su kap u moru.
To što neki drugi ljudi rade ne dozvoljava vjerniku da sebi opravda i dopusti grijeh. To što rade Arapi ne dopušta vjerniku da on radi šta hoće. To je plitko razmišljanje.

A što se tiče razmišljanja o paketićima i djedu mrazu, pa ovo je forum, otvorila je se ovdje tema i o tome se priča. Na kraju krajeva problem prave ljudi koji bez ikakvih islamskih dokaza kažu da je halal i da ko god misli suprotno je ekstremista. Ne bi bio problem da neko argumentuje da li je nešto halal ili haram pomoću Kur'ana i hadisa, ali ne, dođe sa argumentima "tako se u Jugi radilo".
Djetetu učiniti radost paketićem slatkiša ne može biti grijeh. Bez obzira na povod. To je dobro djelo.
Ne treba mi islamski dokaz za to. Dovoljno imam zdravog razuma da razlučnim šta je lise a šta dobro. Djeca su ekstra osjetljiva kategorija i svaka milost djetetu je čista pozitiva i dobročinstvo. Isto je i sa ljudima u potrebi. Svi drugi moždani driblinzi su nebuloze.
iClass

#214 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

SaraFina wrote: 01/12/2024 16:09 Djetetu učiniti radost paketićem slatkiša ne može biti grijeh. Bez obzira na povod. To je dobro djelo.
Ne treba mi islamski dokaz za to. Dovoljno imam zdravog razuma da razlučnim šta je lise a šta dobro. Djeca su ekstra osjetljiva kategorija i svaka milost djetetu je čista pozitiva i dobročinstvo. Isto je i sa ljudima u potrebi. Svi drugi moždani driblinzi su nebuloze.
Zašto onda to svoje razmišljanje miješaš sa Islamom? Zašto miješaš sa Kur'anom, sunnetom itd.

Ja pričam o Islamu, dakle o vjeri čiji dokazi se sastoje od Kur'ana i sunneta. Ti ako vjeruješ u Boga i imaš te neke svoje stavove ok, ali ne mješaj sa islamom. Isto kao i ljudi što kažu "grijeh ide iz usta a ne na usta" okej, to je tvoje teorija ali nemoj da kažeš da je to po islamskih dokazima tako.
Capajebo

#215 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Capajebo »

SaraFina wrote: 01/12/2024 09:43 Šta sve islam zabranjuje, da se držimo pravila a i kozojebi u Palestini bi bio mir,
Mozes li molim te pojasniti sta si tacno mislila ovde?
SaraFina

#216 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

iClass wrote: 01/12/2024 16:16
SaraFina wrote: 01/12/2024 16:09 Djetetu učiniti radost paketićem slatkiša ne može biti grijeh. Bez obzira na povod. To je dobro djelo.
Zašto onda to svoje razmišljanje miješaš sa Islamom? Zašto miješaš sa Kur'anom, sunnetom itd.

Ja pričam o Islamu, dakle o vjeri čiji dokazi se sastoje od Kur'ana i sunneta. Ti ako vjeruješ u Boga i imaš te neke svoje stavove ok, ali ne mješaj sa islamom. Isto kao i ljudi što kažu "grijeh ide iz usta a ne na usta" okej, to je tvoje teorija ali nemoj da kažeš da je to po islamskih dokazima tako.
Izvini, a koje su tvoje reference pa tako sa 100% sigurnošću se samoproglasavas poznavateljem islama i Kurana? I tumačiš ga ukazujući na greške drugim. Mozes kratko elaborirati.

Pa ćemo onda o tome jesam u krivu i dokazivati.
deer_hunter

#217 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by deer_hunter »

Religija i dokazi ne idu jedno s drugim :wink:
SaraFina

#218 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

Capajebo wrote: 01/12/2024 16:20
SaraFina wrote: 01/12/2024 09:43 Šta sve islam zabranjuje, da se držimo pravila a i kozojebi u Palestini bi bio mir,
Mozes li molim te pojasniti sta si tacno mislila ovde?
Islam zabranjuje štošta i muškoj populaciji pa su oni, fino nasli mogućnosti da eskiviraju te zabrane. Zar nije tako? Nije slučajno da su sve mule i islamski eksperti muškarci? Ne?

Sto se tiče Palestine, najbolji će sevap arapski svijet zaraditi da onom onom narodu pruzi zaštitu i mogućnost života. Ako je Gaza izgubljena vec a ne može se protiv Amera i Zidova vojno, izvršiti pritisak opskrbom nafte ili sl - primi taj narod gdje mogu dostojno živjeti. Daj im statuse. Opće je poznato da pedesetogodišnji Palestinci u arapskim državama nemaju statusa, liječenja i dokumenata. I da ih nema masa. I ti pojedinačni slučajevi nisu riješeni. Eto sevapa.
Last edited by SaraFina on 01/12/2024 16:33, edited 1 time in total.
iClass

#219 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

SaraFina wrote: 01/12/2024 16:24 Izvini, a koje su tvoje reference pa tako sa 100% sigurnošću se samoproglasavas poznavateljem islama i Kurana? I tumačiš ga ukazujući na greške drugim. Mozes kratko elaborirati.

Ja nisam poznavatelj islama, možda jesam poznavatelj nekih osnova ali nisam ni blizu da donosim neke stavove jer ne poznajem Arapski jezik, ne poznajem dovoljno Kur'anske nauke kao ni hadiske nauke. Ali kao sva ulema od istoka do zapada uključujući i Bosansku ulemu, kaže da se jelka ne smije kititi i da se ne smije slaviti Novu Godinu onda ja taj stav poštujem i smatram validnim. Naravno ta ulema sve to objasni uz argumente i pokaže dokaze.

Čak i ja kao osoba koja ne poznaje islam i Kur'an dovoljno da donosi neke stavove znam da se ne može argumentisat sa "nije bitno šta piše u Kur'anu tako su radili u Jugi ljudi, šta fali lijep je povod itd." Nije baš da ti treba teološki fakultet da shvatiš da ako pričaš o haramu i halalu da moraš krenuti od hadisa i Kur'ana isto kao što u nauci moraš krenuti sa nekim poznatim teoremama, tezama i sl.
SaraFina

#220 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

iClass wrote: 01/12/2024 16:33
SaraFina wrote: 01/12/2024 16:24 Izvini, a koje su tvoje reference pa tako sa 100% sigurnošću se samoproglasavas poznavateljem islama i Kurana? I tumačiš ga ukazujući na greške drugim. Mozes kratko elaborirati.

Ja nisam poznavatelj islama, možda jesam poznavatelj nekih osnova ali nisam ni blizu da donosim neke stavove jer ne poznajem Arapski jezik, ne poznajem dovoljno Kur'anske nauke kao ni hadiske nauke. Ali kao sva ulema od istoka do zapada uključujući i Bosansku ulemu, kaže da se jelka ne smije kititi i da se ne smije slaviti Novu Godinu onda ja taj stav poštujem i smatram validnim. Naravno ta ulema sve to objasni uz argumente i pokaže dokaze.

Čak i ja kao osoba koja ne poznaje islam i Kur'an dovoljno da donosi neke stavove znam da se ne može argumentisat sa "nije bitno šta piše u Kur'anu tako su radili u Jugi ljudi, šta fali lijep je povod itd." Nije baš da ti treba teološki fakultet da shvatiš da ako pričaš o haramu i halalu da moraš krenuti od hadisa i Kur'ana isto kao što u nauci moraš krenuti sa nekim poznatim teoremama, tezama i sl.

I ti sa osnovama poznavanja islama držiš ders online i klasificiras halal djela? Mislim zar to nije precjenjivanje? Blagogovoreci.
iClass

#221 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by iClass »

SaraFina wrote: 01/12/2024 16:35
I ti sa osnovama poznavanja islama držiš ders online i klasificiras halal djela? Mislim zar to nije precjenjivanje? Blagogovoreci.
Ne držim ders i ne klasificiram halal djela nego govorim šta su ljudi koji poznaju daleko više od osnova islama rekli o tom djelu a rekli su da je haram.
Zar moram biti obrazovan da kažem da je Islamska zajednica rekla da je to haram?
canvra888

#222 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by canvra888 »

iClass wrote: 01/12/2024 16:33

Efendije, profesori, doktori islamskih nauka - svi klasifikuju to kao zabranu.

On samo prenosi šta su oni rekli. Ako njemu ne vjeruješ, priupitaj nekog od gore navedenih, dobit ćeš isti odgovor.
Capajebo

#223 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by Capajebo »

Saro, pricas o stvarima o kojima, ocigledno, pojma nemas. I jos na to ubacujes neke potpuno druge teme koje niko nije ni spomenuo.
Koje veze ima Palestina, Arapi i ostalo o cemu pricas sa jelkom? :D
SaraFina

#224 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

iClass wrote: 01/12/2024 16:38
Ne držim ders i ne klasificiram halal djela nego govorim šta su ljudi koji poznaju daleko više od osnova islama rekli o tom djelu a rekli su da je haram.
Zar moram biti obrazovan da kažem da je Islamska zajednica rekla da je to haram?
Predpostavljam da su i ti ljudi poznavatelji osnova ili djelomično poznavatelji? Slično tvom slučaju?
I sad mi haram i halal na osnovu vaše osobne percepcije moramo primjenjivati i rušiti lampice po gradu, jelke gadjati jajima a djeda mrazu oteti kapu i bundicu kad ga vidimo?
SaraFina

#225 Re: Jelka-kitite il ne?

Post by SaraFina »

Capajebo wrote: 01/12/2024 16:41 Saro, pricas o stvarima o kojima, ocigledno, pojma nemas. I jos na to ubacujes neke potpuno druge teme koje niko nije ni spomenuo.
Koje veze ima Palestina, Arapi i ostalo o cemu pricas sa jelkom? :D
Retpostavlj da su i tvoje reference slične koleginom? I da se mi, zbog poznavanja osonova islama koje vi furate kao eksertizam moramo povinovati i složiti se šta je haram a šta halal? Ne?
Locked