Ukrajina

dječak sa šibicama

#211851 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

Ruski dronovi prvi put iznad Pokrovska, snimak interesantan jer dronovi ciljaju bagere koji kopaju rovove.
splinter

#211852 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Romanija wrote: 29/11/2024 12:23
apsidejzi wrote: 29/11/2024 10:06
Crvene_brigade wrote: 28/11/2024 21:26 Likvidacija Putinovih fašista i logistike u Rusiji...

Pazi im fazona kod ovog prvog drona. Posalje dron negdje i prizemlji ga i ugasi. Samo ostavi kameru ukljucenu i ceka. Ceka da neko naidje. Ovaj sto vozi kamion nema sanse da moze primjetiti dron koji je miran a koji tu mozda stoji nekih sat vremena. I on konta nema nista.

Jebote, zivot i smrt u Ukrajini su cista lutrija. Ako si peh pa prvi naletis nakon sto protivnik posalje dron na tu cestu, onda si mrtav ili u najbolju ruku ranjen. Bukvalno svaki put kad sjednes u neko vozilo nemas pojma hoces li se vratiti. Samo te puka sreca moze spasiti. Mislim... lik je spustio dron i ceka. I onda ovi pehovi naidju.

Nije da mi je zao rusa, al ja svaki put sebe zamislim da sam ja tu i jbt... Ode glava a nisi mogao nista uciniti da je spasis.
Mislim da na bar jos jednom snimku dron je na zemlji sa upaljenom kamerom i ceka da nesto ne naidje. Garant je SOE i ovo je u pozadini, mozda zato. Prekjucer gledah ovdje u UK na C4 bili su u posjeti jednoj od dron-jedinica, kazu da u prosjeku im treba 10-12 malih dronova da uniste cilj kao sto je tenk ili AFC, jer su Rusi saturirali teren sa elektronskim ometacima svim frekvencija.
Nije ga ugasio. Ostavio je ga je da radi, propeleri se vrte, znači da je u Arm modu. Tako mu je najbrže da ga ponovo pokrene i onda Full Throttle za metom, koju može da stigne vrlo brzo. Klasična sačekuša. Za ovo treba dosta prakse, jer iako izgleda jednostavno, zapravo je teško FPV dronove tek tako prizemljiti daleko od sebe, trenutak nepažnje sekunda i udari u tlo, može oštetiti propeler ili da se izgubi video signal, može da se otkači raketa ili eksploziv koji nosi i tako to. Mislim to je posebna operacija koja se vježba kao i klasična potjera za metom.
Druga manje vjerovatna mogućnost je da su jednostavno fizički ostavili dron na toj lokaciji, povezali ga i upalili, npr ako je lokacija negdje gdje su izmješane liniie ili nisu dobro utvrđene i gdje je moguć upad, ali onda bi mogli možda koristiti i klasični protivoklop u zasjedi ili protivtenkovske mine. Ali obzirom da nosi teret, ne može on ovako ostati dugo upaljen, ovisno o bateriji i pređenoj udaljenosti, možda par minuta.
Što se tiče pokrivanja terena EW ometačima, ogroman je to prostor da bi se sve pokirilo, već možda neke dragocijenije i isturenije mete koje treba zaštiti. Kod EW se uglavnom desi da se prekine trajno ili provremeno video signal, ali samo upravljanje dronom ostaje manje-više stabilno uz neke manje smetnje.
Bernardinac

#211853 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

dr_Evil wrote: 29/11/2024 10:39
mishic wrote: 29/11/2024 10:24
Postoji vrlo dobro rješenje za sve to a ono glasi vrati se u majčicu Rusiju i ni jedna od tih opasnosti neće te više pratiti...
Zar ne?!!
Bojim da se je dosli vrijeme da razumijemo da nisu stvari vise tako jednostavne. Zapad osjeca nadmoc u ovom trenutku i tesko da bi se ovo zaustavilo na Ukrajinskoj granici u slucaju da Putler povuce Orke.

Pa koliko smo samo puta na ovom forumu procitali da je greska sto je dopusteno Rusiji da zadrzi teritorije CCCP-a, tako razmisljaju mnogi politicari jos od Celicne kancelarke.

Nego, samo kokice, uzivajmo dok ne dodje do nasih glava opet.
Hoćeš da kažeš da bi NATO i kolektivni zapad prelazili ruske granice tenkovima i tako razjebali Rusiju?

Ne znam gdje vidiš nadmoć zapada?
Kimova vojska ratuje protiv Ukrajine a zapad odobrio 20-30 ATACAMS i SS udara po Rusiji.

Nakon Orešnika nisam čuo da je doletila više ni jedna? Ispravite me ako griješim.

Vjerovatno pitaju AI šta će, kako će a superkomp. negdje u pentagonu računa i obrađuje terabajte podataka.

Ako se zapad usro kao na početku rata gdje je ta nadmoć?

Nekoliko NATO država na vlasti ima ljude koji otvoreno navijaju za Putina.

Ako se dalekometni udari na Rusiju ne nastave postaje jasno ko ima trenutnu stratešku nadmoć bar na ovom ukr-ruskom ratištu.
dr_Evil

#211854 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Bernardinac wrote: 29/11/2024 13:49
dr_Evil wrote: 29/11/2024 10:39
Bojim da se je dosli vrijeme da razumijemo da nisu stvari vise tako jednostavne. Zapad osjeca nadmoc u ovom trenutku i tesko da bi se ovo zaustavilo na Ukrajinskoj granici u slucaju da Putler povuce Orke.

Pa koliko smo samo puta na ovom forumu procitali da je greska sto je dopusteno Rusiji da zadrzi teritorije CCCP-a, tako razmisljaju mnogi politicari jos od Celicne kancelarke.

Nego, samo kokice, uzivajmo dok ne dodje do nasih glava opet.
Hoćeš da kažeš da bi NATO i kolektivni zapad prelazili ruske granice tenkovima i tako razjebali Rusiju?

Ne znam gdje vidiš nadmoć zapada?
Kimova vojska ratuje protiv Ukrajine a zapad odobrio 20-30 ATACAMS i SS udara po Rusiji.

Nakon Orešnika nisam čuo da je doletila više ni jedna? Ispravite me ako griješim.

Vjerovatno pitaju AI šta će, kako će a superkomp. negdje u pentagonu računa i obrađuje terabajte podataka.

Ako se zapad usro kao na početku rata gdje je ta nadmoć?

Nekoliko NATO država na vlasti ima ljude koji otvoreno navijaju za Putina.

Ako se dalekometni udari na Rusiju ne nastave postaje jasno ko ima trenutnu stratešku nadmoć bar na ovom ukr-ruskom ratištu.
Kljucna recenica je bila "u slucaju da Putler povuce Orke", a realno to se nece desiti.

Nadmoc zapada smo mogli osjetiti i te kako, sada smo dosli u situaciju da smo vidjeli da RUsija nije ipak tigar od papira i da joj nisu ostale samo lopate, kako su nam objasnjavali evo vec 2 godine, a svako 2 sedmice su bile kljucne, a svako oruzje je trebalo da preokrene rat. Mogli smo procitati tezu da Mordor vise nikad nece imati oruzja koliko je imao prije 2 godine, lager kompletnog CCCP-a, istovremeno se mozemo zapitati da li ce mordorski vojni aparat ikada vise biti neefikasan kao sto je bio onda, izjeden korupcijom toliko da nije bio u stanju uvesti konvoj u drzavu koja se ne brani; da li smo stvorili monstruma, ili probudili uspavanog diva(analogija na USA u WWII i Japance) - mac sa dvije ostrice.

Ono sto sam rekao, a halali ako se pogresno shvatimo, da vojni poraz Rusije u Ukrajini bi zasigurno znaci pocetak okupacije iste od NATO-a. Bez obzira sto bi i to bio generacijski projekat, a ne blitz krig.

Pretenzije su tu, odavno postoje, da se ne pravimo francuske sobarice. Putler je ocajno odigrao ovu utakmicu, odgurao Ukrajince od sebe, napravio pokolj medju bratskim narodima, i vjerujem da dugorocno za Rusiju bez obzira kakav Dayton bude potpisan samo je Rusija gubitnik. Ukrajina svakako nije bitan igrac u ovom ratu.
Bernardinac

#211855 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Bernardinac wrote: 26/11/2024 19:33
Peacean wrote: 26/11/2024 19:12
Meni ovo liči na Antonov An-2. I još leti sa upaljenom signalizacijom?
FTF 😁
Da nije ruska paranoja?
@Peacean
To je taj AN-2 :mrgreen:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#211856 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Pad rublje pokazuje nedostatke u Putinovoj fantazijskoj militariziranoj sovjetiziranoj ekonomiji.

Predviđali smo da će rusko gospodarstvo eksplodirati za dvije godine, ali također smo istaknuli da bi čelnici ruske središnje banke mogli zadržati dojam stabilnosti i normalnosti neko duže vrijeme. I tako, dokazano je.

Rusija je bila vještija u stvaranju alternativnog gospodarstva koje bi zamijenilo Zapadni izvoz, i doista nisu svi prihodi sa Zapadnih tržišta presušili unatoč tri godine potpunog rasprodajnog rata. Siva tržišta, sive flote i temeljiti pomak na vođenje drsko mračne ekonomije pomogli su Rusiji da se uvelike oporavi od početnog gospodarskog šoka od 22.02.2022.

*A Hame je govorio da je 22.02.2022. početak.
sumirprimus

#211857 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 29/11/2024 00:35 A recimo mene kao "ukrajinca" zanimaju samo vijesti iz Ukrajine, dobre ili loše, samo da je istina i da znam kako stojimo.
Kako Rusi stoje nije vazno za mene. Oni moraju biti satrti, ovako ili onako.
meni je najvaznije da rujani puse nasvim poljima, ha to bilo u ukrajini, ha u siriji, africi, na madagaskaru gdje god.
jerbo oni su najvazniji kotac u secesionistickim namjerama u evropi pa tako i kod nas.
od gruzije, moldavije, srbije, bosne, ukrajine, ne lezi vraze ni kod rumunije, slovacke, kome god se digne na stare teritorijalne pretenzije, plus podrivanja demokratija, izbora, i podrska raznoraznim ludacima od ekstremne ljevice do naci pokreta sirom evrope.
dakle samo bubovi :izet:
sumirprimus

#211858 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Truba wrote: 29/11/2024 11:07
tramvajtrojka wrote: 29/11/2024 05:10 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kabi ... /241128185

I ovako dame i gospodo je kako izgubiti rat, kad vidis kakvo odsustvo hrabrost u donošenju odluka imaju sve ti bude jasno zbog cega imaju onakve "uspjehe" na istocnom frontu
ljudi budimo realni ovo nije rat za 18-godisnjake (osim za dron operatore)

25-35 godina nakon dobre temeljite obuke to može

ili kome je rat posao kao profesionalac onda može do 77
kad gori, 18ci su ucestvovali u masi ratova. sta mislis ko je bio u normandiji ww2? koja se smatra najslavnijom generacijom kako ih zovu zlatnom generacijom? i drugim ratovima, pa opsta mobilizacija je bilo gdje od 18...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#211859 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

sumirprimus wrote: 29/11/2024 14:43meni je najvaznije da rujani puse nasvim poljima
Oni "ne puše" ni na kakvim poljima. Jebu od do i prenose ekonomiju na Aziju, Južnu Ameriku, Afriku,...

Meću nam ga.

*Odo ložit Đurđevički =350,- KM tona, a rudarima Elektoropivrede BiH nije uplaćeno zdravstveno i ne mogu im se djeca, žena i oni liječiti :run:
Peacean

#211860 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Evo kreće napokon i školovani kadar na front ako ispadne tačno

zigzag

#211861 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

mi rusi se branimo pametom!!!
Čitalac

#211862 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Drapati je novi komandant kopnenih snaga.
Predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je Mihaila Drapatija za novog zapovjednika Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine.
Zelenski je odluku objavio nakon sastanka Stožera vrhovnog zapovjednika. Predsjednik je istaknuo da je general Drapati uspješno organizirao obranu u sektoru Harkova i osujetio ofenzivnu operaciju ruskih snaga.
Također, pukovnik Oleh Apostol imenovan je zamjenikom zapovjednika Oružanih snaga, rekao je šef države.
Apostol je iskusan zapovjednik 95. desantno-jurišne brigade.
"Glavni zadatak je značajno povećati borbenu sposobnost naše vojske, osigurati kvalitetu obuke vojnika i uvesti inovativne pristupe upravljanju ljudima u Oružanim snagama Ukrajine. Ukrajinskoj vojsci potrebne su unutarnje promjene kako bi se u potpunosti postigli ciljevi naše države“, naglasio je predsjednik.
Crvene_brigade

#211863 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

dječak sa šibicama wrote: 29/11/2024 13:21

Ruski dronovi prvi put iznad Pokrovska, snimak interesantan jer dronovi ciljaju bagere koji kopaju rovove.
Evo ovi su “zakopani” za sva vremena u okolini Pokrovska. Šta ima u Siriji? Je li krvolok tzv. dr. Asad izmolio
pomoć od ratnog zločinca Putina u Moskvi?

karanana

#211864 Re: Ukrajina

Post by karanana »

stavio je cini mi se nekog ok covjeka za komandanta kopnene vojske. trebo je sirskog smjeniti. pa cak i brata naseg ministra odbrane. ova dvojica nula bodova otkad su dosli.
apsidejzi

#211865 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

mishic wrote: 29/11/2024 10:24
apsidejzi wrote: 29/11/2024 10:06 Pazi im fazona kod ovog prvog drona. Posalje dron negdje i prizemlji ga i ugasi. Samo ostavi kameru ukljucenu i ceka. Ceka da neko naidje. Ovaj sto vozi kamion nema sanse da moze primjetiti dron koji je miran a koji tu mozda stoji nekih sat vremena. I on konta nema nista.

Jebote, zivot i smrt u Ukrajini su cista lutrija. Ako si peh pa prvi naletis nakon sto protivnik posalje dron na tu cestu, onda si mrtav ili u najbolju ruku ranjen. Bukvalno svaki put kad sjednes u neko vozilo nemas pojma hoces li se vratiti. Samo te puka sreca moze spasiti. Mislim... lik je spustio dron i ceka. I onda ovi pehovi naidju.

Nije da mi je zao rusa, al ja svaki put sebe zamislim da sam ja tu i jbt... Ode glava a nisi mogao nista uciniti da je spasis.
Postoji vrlo dobro rješenje za sve to a ono glasi vrati se u majčicu Rusiju i ni jedna od tih opasnosti neće te više pratiti...
Zar ne?!!
Ma vjerovatno i rusi isto rade ukrima tako da je svejedno o kome je rijec. Naravno, Rusija drzi kljuceve kraja rata. Rat moze sutra stati.
sumirprimus

#211866 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 29/11/2024 18:10 stavio je cini mi se nekog ok covjeka za komandanta kopnene vojske. trebo je sirskog smjeniti. pa cak i brata naseg ministra odbrane. ova dvojica nula bodova otkad su dosli.
Sve dok ne jede lisce i ne pije kisnicu mogo bi bit ok. :lol:
apsidejzi

#211867 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Crvene_brigade wrote: 28/11/2024 21:26 Likvidacija Putinovih fašista i logistike u Rusiji...

Pazi im fazona kod ovog prvog drona. Posalje dron negdje i prizemlji ga i ugasi. Samo ostavi kameru ukljucenu i ceka. Ceka da neko naidje. Ovaj sto vozi kamion nema sanse da moze primjetiti dron koji je miran a koji tu mozda stoji nekih sat vremena. I on konta nema nista.

Mislim da na bar jos jednom snimku dron je na zemlji sa upaljenom kamerom i ceka da nesto ne naidje. Garant je SOE i ovo je u pozadini, mozda zato. Prekjucer gledah ovdje u UK na C4 bili su u posjeti jednoj od dron-jedinica, kazu da u prosjeku im treba 10-12 malih dronova da uniste cilj kao sto je tenk ili AFC, jer su Rusi saturirali teren sa elektronskim ometacima svim frekvencija.
vjerovatno postoje jammeri koji blokiraju signal al nema ih svako i ne pokrivaju sigurno sve.
Peacean

#211868 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

zilog

#211869 Re: Ukrajina

Post by zilog »

FPV dronovi trebaju vrlo uzak frekventni opseg za upravljanje.
Svaki ometac, mora isporuciti vecu snagu unutar frekventnog opsega, na manjoj udaljenosti od operatora. Sirokopojasno ometanje zahtjeva velike snage i stalni izvor napajanja, tako da nije bas vjerovatno da su saturirali teren tim ometacima. Prije ce biti da se radi o GPS jammerima, koji kod FPV drona i ne igra bitnu ulogu.
Ironmen

#211870 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Zaokret Zelenskog: Spremni smo za kraj rata u zamjenu za članstvo u NATO-u

Mir u zamjenu za članstvo u NATO-u, a okupirani teritoriji bi se vratili kasnije mirnim putem
Zelenski je je sugerirao da bi se sporazum o prekidu vatre mogao postići ako bi ukrajinski teritorij koji pod kontrolom Kijeva mogao staviti "pod kišobran NATO-a", što bi mu omogućilo da kasnije pregovara o povratku ostatka teritorija "diplomatskim putem".

Novinar Sky Newsa Stuart Ramsay je, naime, zamolio Zelenskog da komentira medijska izvješća u kojima se navodi da bi jedan od planova novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa za okončanje rata mogao biti da Kijev ustupi Rusiji teritorij koji je ruska vojska okupirala uzela u zamjenu za ulazak Ukrajine u NATO.
Čitalac

#211871 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Palisa prebačen u kabinet.
Predsjednik Volodimir Zelenski imenovao je zapovjednika 93. brigade Kholodnyi Yar, pukovnika Pavla Palisu, za zamjenika Andrija Jermaka, šefa Ureda predsjednika.
"Imenovao sam pukovnika Pavla Palisu za zamjenika načelnika Ureda, borbenog zapovjednika, zapovjednika 93. brigade. On dobro zna što treba brigadama na frontu, a ja trebam upravo takvu osobu da dobijam informacije izravno s fronte na dnevnoj bazi", rekao je Zelenski.
dječak sa šibicama

#211872 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

u WWII njemacke Stuke su smatrane najvecim hororom cijelog rata, zbog onih sirena na nosu, strah i trepet na frontu

ali na kraju, nigdje Stuka :D
sumirprimus

#211873 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Dakle mene ovi likovi mogu nesmetano vriijedjati i psovati ? Lafo niko nista nije viidio? Nije prvi put
Bernardinac

#211874 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

dječak sa šibicama wrote: 29/11/2024 21:01

u WWII njemacke Stuke su smatrane najvecim hororom cijelog rata, zbog onih sirena na nosu, strah i trepet na frontu

ali na kraju, nigdje Stuka :D
Jel ti drago?
sumirprimus

#211875 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Za ono psovanje mrtve majke meni na pp je nagradjen neometanim pljuvanjem po ukr braniteljima i sirenjem ruske propagande :bih:
Nista se nije desilo, ja bi mene kaznio
Post Reply