Čitalac wrote: ↑29/11/2024 07:41
Evo, izvinjavam se još jednom što na temi Ukrajina, postavljam informacije iz Ukrajine, preuzimajući ih isključivo iz vodećih ukrajinskih ili zapadnih medija. Ko god je ove ukrajinske pomno pratio, zna koliko se dugo raspravljalo o podizanju poreza i šta to konkretno znači – više novca za Oružane snage Ukrajine, što je svakako dobro. Kako je ta informacija protumačena kao „stavljanje znaka jednakosti“ između Ukrajine i Rusije, nije mi baš jasno.
Što se tiče ostalih upisa, mene zaista ne zanima šta se događa u Rusiji. Moskvom se bavim uglavnom kroz Duginove fantazmagorije ili kolumne Pjotra Akopova. Zanima me isključivo šta se događa u Ukrajini, šta pišu i govore tamošnji zvaničnici, komandanti, novinari, aktivisti i analitičari, odnosno oni koji o Ukrajini svakako znaju više od nas, pa i onda kada to što pišu i govore baš i ne godi mom uhu. Kome su njihova mišljenja zanimljiva, neka ih pročita. Kome nisu, neka ih preskoči.
Konačno, svi naši upisi ni na koji način ne utiču na činjenice: Situacija je teška, ali nije katastrofalna, Rusija kao agresor nije ostvarila svoje proklamovane ciljeve, za više od hiljadu dana rata nije okupirala niti jedan regionalni centar i trpi katastrofalne gubitke. Samo ne mislim da bi ovo trebalo pisati na svakoj stranici jer je očigledno. Kao što niko neće napisati da je danas petak, jer to valjda svi znamo.
A ne kolega, nećemo se sada praviti ludi... Jer to i nismo, zar ne.
Prvo. Tema jeste Ukrajina. Slažemo se. Kao što se valjda slažemo da u toj Ukrajini, već 10 godina, a u zadnje skoro tri neskriveno, divlja agresor zvani Rusija. Argument "ja na temi Ukrajina, pišem isključivo o ukrajinskoj strani" je već tanak sam po sebi.
Drugo. Vrlo precizno sam objasnio pojam "tendencioznosti".
Ja npr. jesam vrlo tendenciozan. U svakom mom upisu (a nisam sa svojim upisom na svakoj stranici) na temu Ukrajina, ja (i statistički dokazano) pišem kritički o agresoru u Ukrajini. Pri tome koristim izvore i činjenice iz vodećih i vjerodostojnih ukrajinskih, zapadnih, pa čak i ruskih izvora.
Ne lažem... ali jesam tendenciozan. To se lako može iz statistike mojih upisa zaključiti.
Iz statistike tvojih upisa bi neko manje upućen mogao zaključiti da preko 80% vijesti "vodećih ukrajinskih ili zapadnih medija" uopšte ne tretira agresora, već se isključivo bave time kako je Ukrajina "u kurcu, korumpirana, slaba, bez podrške itd." A to činjenično nije slučaj, zar ne?
Treće. Za nekoga ko na svakoj strani ostavlja upis, odgovor "ne mislim da na svakoj stranici treba pisati očigledno" je malo čudan, zar ne?
Za kraj. Nemam ništa protiv tvog "press-clippinga". Čak šta više.
Bez obzira što je statistički gledano tvoj odabir vrlo jednostran (dakle tendenciozan), to su svako interesantne vijesti koje uglavnom sa velikim zanimanjem pročitam.
S poštovanjem.