Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hakiz

#23976 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

Ima ona Nizozemska firma, ASML, koja jedina na planeti pravi uređaj za štampanje procesora ispod određene debljine, procesore nove tehnologije. I strogo je određeno ko može tu mašinu kupiti. Svi ostali mogu kupiti stare verzije te mašine, to jeste praviti procesore starije tehnologije. Kina je jedna od tih zemalja. Eh, sada, ako nisu razvili oni svoju mašinu, a nema informacija da jesu, onda i nema velike opasnosti. Doduše, pitanje je kako će ti njihovi procesori, čipseti, biti programirani. Ako Xiaomi ne bude dozvolio da se provjeri, zabranit će ga kao i Huawei.
zippoo87

#23977 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Ma nece se nista lose desiti.
Te svoje procesore ce ugradjivati u svoje najjeftinije telefone,u koje sada ugradjuju Unisoc chipsete.
Isto smece ce biti kao i ovi sa Unisoc,samo ce njima ostati vise love.
mc-twin

#23978 Re: Xiaomi mobiteli

Post by mc-twin »

Dok usavrse razvoj vjerovatno ce se broj modela u koji ce ga implementirati povecavati.
Pa ce onda Samsungovu politiku, jednima ovaj, drugima onaj.
Hakiz

#23979 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 27/11/2024 17:03 Ma nece se nista lose desiti.
Te svoje procesore ce ugradjivati u svoje najjeftinije telefone,u koje sada ugradjuju Unisoc chipsete.
Isto smece ce biti kao i ovi sa Unisoc,samo ce njima ostati vise love.
Ako je naređenje vlasti da se ukine zavisnost od drugih proizvođača, onda će to ići šire.

Možda je Kina zaključila da Qualcomm i MediaTec špijuniraju za SAD.
Hakiz

#23980 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

U svakom slučaju, mi ćemo za koju godonu ostati bez kineskih telefona :lol:

Morat ćemo plaćati puno više za iste mogućnosti Koreji ili Americi :mrgreen:
zippoo87

#23981 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 27/11/2024 18:56 U svakom slučaju, mi ćemo za koju godonu ostati bez kineskih telefona :lol:

Ti opet pises u futuru :lol:
Laplace

#23982 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 27/11/2024 19:33
Hakiz wrote: 27/11/2024 18:56 U svakom slučaju, mi ćemo za koju godonu ostati bez kineskih telefona :lol:

Hakizodamus.
Hakiz

#23983 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 27/11/2024 19:33

Barem ne vrijeđam druge.

Nećeš vjerovati, možeš igorisati šta pišem. Pokušaj.
zippoo87

#23984 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Nikoga ja ne vrijedjam. A tebe najmanje.
zdruzdjo

#23985 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: 27/11/2024 13:47

NA stranici xiaomi.eu ili na miuirom.org i nekim drugim, na youtubeu imaš uputstva. I ja bih ih pratio. Oni znaju bolje.

Pazi, ako slučajno brickuješ telefon (napraviš neki pograšn korak u postupku, ili se nešta drugo dogodi, pa dovedeš telefon u stanje iz kojeg ga ni factory reset ne može vratiti) možda možeš spasiti ga sa ADB programom. To je malo komplikovanija procedura. ADB radi kao DOS, komandama kucanim preko tastature. Mislim da ima neki GUI da mođeš koristiti miš, ali uglavnom je tastaturom. Ako ga ne uspiješ ni tako vratiti, telefon možeš baciti. Doduše, ima jedna procedura, otvori se telefon, pa se napravi kratak spoj na dvije tačke u elektronici telefona itd, ali to ko zna zna, ko ne zna, ili nema servis koji to zna, taj može baciti telefon.

Pa, sve šta radiš, radiš na svoju odgovornost. Da ne bude nisi bio upozoren.

Napomena. Otključavanje bootloadera traje između oko 72 i oko 200 sati, a prije toga moraš biti prijavljen na Xiaomi račun preko telefona. I to moraš biti prijavljen 30 dana. Ako već imaš Xiaomi račun taj korak si odradio, tada ne čekaš 30 dana.

Dakle, ako se danas prijaviš na Xiaomi račun, čekaš 30 dana. Tek poslije 30 dana se prijaviš na otključavanje bootloadera i onda čekaš 72 do 200 sati da ti otključaju bootloader. Nakon toga, kada ti se otključa bootloader (nadati se bez problema), tek onda možeš flashovati telefon novim ROM-om, opet nadati se bez problema, da ne bude brickovan.

U postupku flashovanja svi podaci sa telefina će biti izbrisani, obavezno napravi backup negdje (računar, cloud, itd)
Sjecam se ovoga sa cekanjem na otkljucavanje bootloader-a. Na nekom telefonu sam otkljucavo pa je bilo to neko cekanje. Ali fakat je to bilo davno.
Cak sam radio i sa ADB-om nesto. Nisam ga ni pipnuo sigurno 2-3 godine. Mozda i duze. Sad sam provjerio i vidim da ga i imam na racunaru plus imam i neke rom-ove. cini mi se da sam to zadnji put radio na Poco X3 pro.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#23986 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sime_cipol »

Hakiz wrote: 27/11/2024 16:10 Ima ona Nizozemska firma, ASML, koja jedina na planeti pravi uređaj za štampanje procesora ispod određene debljine, procesore nove tehnologije. I strogo je određeno ko može tu mašinu kupiti. Svi ostali mogu kupiti stare verzije te mašine, to jeste praviti procesore starije tehnologije. Kina je jedna od tih zemalja. Eh, sada, ako nisu razvili oni svoju mašinu, a nema informacija da jesu, onda i nema velike opasnosti. Doduše, pitanje je kako će ti njihovi procesori, čipseti, biti programirani. Ako Xiaomi ne bude dozvolio da se provjeri, zabranit će ga kao i Huawei.
Tako su mislili da Huawei ne moze razviti masinu ni do kraja desetljeća, kad nije prošlo ni 2 godine chip u telefonu. Na zapadu se ceskali po glavi :D
citroen xm

#23987 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

I to Kirin dok ga nisu ubili bio bolji čip od svih ostalih. Tehnologija, optimizacija... odličan.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23988 Re: Xiaomi mobiteli

Post by konektovan »

sime_cipol wrote: 27/11/2024 21:38
Hakiz wrote: 27/11/2024 16:10 Ima ona Nizozemska firma, ASML, koja jedina na planeti pravi uređaj za štampanje procesora ispod određene debljine, procesore nove tehnologije. I strogo je određeno ko može tu mašinu kupiti. Svi ostali mogu kupiti stare verzije te mašine, to jeste praviti procesore starije tehnologije. Kina je jedna od tih zemalja. Eh, sada, ako nisu razvili oni svoju mašinu, a nema informacija da jesu, onda i nema velike opasnosti. Doduše, pitanje je kako će ti njihovi procesori, čipseti, biti programirani. Ako Xiaomi ne bude dozvolio da se provjeri, zabranit će ga kao i Huawei.
Tako su mislili da Huawei ne moze razviti masinu ni do kraja desetljeća, kad nije prošlo ni 2 godine chip u telefonu. Na zapadu se ceskali po glavi :D
Image

Kopija..dobra
Sanjarko

#23989 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sanjarko »

Ne moze se tehnologija tako lako stici, tzv Zapad je imao prednost veliku naspram ostatka svijeta, tesko da ce uspjeti i stici tzv Zapad, da ne bude zabune sto tzv jer je Zapad siri od Zapada po meni, ja bi rekao NATO+ da je. Znaci NATO clanice i neke koje s njim djeluju zajedno kao Australija, NZ i jos neke drzave.
-Chesterfield-

#23990 Re: Xiaomi mobiteli

Post by -Chesterfield- »

Kako izbrisati, deinstalirati aplikaciju - apk
Sanjarko

#23991 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Sanjarko »

-Chesterfield- wrote: 28/11/2024 16:24 Kako izbrisati, deinstalirati aplikaciju - apk
Na neotključanom teško. Treba se otključati telefon skroz.

Ako misliš na njihove apk, ako misliš na koje si instalirao samo prstom na apk pa uninstall.
Hakiz

#23992 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 28/11/2024 16:24 Kako izbrisati, deinstalirati aplikaciju - apk
Xiaomi?

Deinstalaciju radiš klasično, dugi pritisak na aikonicu aplikacije i tap na "uninstall" ili peko Settings-Apps-Manage apps.

Brisanje APK. Ako znaš tačno gdje je taj APK na file manageru nađeš APK i izbrišeš ga.

Drugi način: Imaš na security, pod cleaner, opciju da izbrišeš apk. Ali samo ako je aplikacija koju možeš izbrisati. Tako će telefon sam pronaći sve APK-ove koje možeš izbrisati.

Otvoriš Security aplikaciju, uradiš swipe up da ti se na dnu pokaže "Swipe up to open toolbox", opet uradiš swipe up, otvori se toolbox i u bloku Cleaner ima ikonica ispod koje piše "Delete APKs"

Ako hoćeš da izbrišeš neku aplikaciju koja je "zaključana" od Google ili Xiaomi (Na primjer Google Chrome ili Xiaomi browser i slične), moraš ili rootovati telefon, ili koristiti program ADB, ili program Canta.

Za rootovanje proguglaj. Trebat će ti otključan bootloader i program Magisk.

https://developer.android.com/tools/adb

https://f-droid.org/de/packages/org.samo_lego.canta/

Samo, u tom slučaju možeš izbrisati i sistemsku aplikaciju koja je neophodna za rad telefona pa telefon učiniti neupotrebljivim. Mora se biti oprezan sa tim stvarima.

Neke od tih aplikacija koje ne možeš deinstalisati možeš deaktivirati. Na Manage apps tapneš na aplikaciju i ako ti na dnu piše "deactivate", tapni na to. Samo, većinu preinstalisanih aplikacija od Google i Xiaomi ne možeš ni deinstalisati niti deaktivirati. Moraš root, ADB, Canta.
zippoo87

#23993 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Debloat je imalo smisla raditi prije,kada su telefoni imali manje RAMa i u pozadini uzimali resurse.
Na slabijim telefonima ima smisla raditi i sada ali vec od srednje kategorije i 8 GB RAMa i nema bas,neces nista dobiti. Mozes samo izbrisati sta sto ne treba,ko se ne razumije,pa shebati telefon.

Isto je i sa root-om i flashovanjem.
Nije za svakoga...ko zeli nauciti,moze se ali opet se desi sranje.
Nije mi se jednom desilo da nesto u pola posla zahebe. Cak sam jednom i brickovao telefon,lumiu 950 ali sreca,nju su uspjeli prohakati do najsitnijih detalj ai uspio sam vratiti telefon,ali nije bilo lako,jer smanvise metoda pokusavao i nije prolazilo. Tri dana sam cackao i na kraju uspio.
Hakiz

#23994 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

Debloat ima smisla i sada. Jeste više RAM-a itd, ali i nove verzije Androida, ROM-ova, aplikacija itd traže više hardverske snage. Pa se ta prednost jačeg hardvera istopi zbog većih potreba softvera za jakim hardverom. A i noviji hardver sam traži više snage baterije, pa ako još u pozadini rade nepotrebne aplikacije, baterija se brzo troši.

Meni na Note 7, sa 4 GB RAM, Security Cleaner pokaže da je zauzeto 400-500 MB i to obriše. Na Redmi 14 C sa 8 GB RAM pokaže da je zauzeto 1,2-2 GB. A iste aplikacije koristim. Na novi telefon instalisao iste koje su bile na Note 7.

A i zašto da mi radi u pozadini aplikacija, recimo kalkulator koji traži pristup mom telefonskom imeniku, upravljanjem WiFi ili GSM konekcijom, itd, to jeste krade mi podatke i ko zna kome šalje? Što će kameri, satu, kalkulatoru itd pristup telefonskom imeniku?
zippoo87

#23995 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

To mozes iskljuciti i oduzeti dozvolu da koriste neke resurse .
A sto se rama tice,kada ima vise rama,vise ga telefon i koristi.
Isti je slucaj i na racunarima...imas 4 GB i instaliras frisko windows,on zauzme bubam 2 GB.
Na drugom imas 8 GB,isti sistem instaliras,on zauzme 4 GB u idle.
Hakiz

#23996 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

Da, jeste. Zbog toga i kažem da ti jači hardver ne donosi toliku prednost kolika "na papiru" izgleda. Naprosto softver počne više da ga, ne koristi nego rezerviše i kada ne koristi, pa se ta prednost istopi.
zippoo87

#23997 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Jaci chipset itekako donosi prednost,cak i kada ima manje RAMa. Ako ima majne RAMa,znaci samo da ce neke aplikacije izbaciti iz RAMa i nece ih cuvati aktivne,dok opet ne pokrenes tu app. Nije sada da je u RAMu sva brzina,iako i on pomaze,posebno ako je UFS.
A RAM menagement opet svaki proizvodjac radi na drugi nacin. Znamo da je Xiaomi agresivan sto se toga tice i da je ubijao aplikacije iz RAMa.
Mada mislim da se to promijenilo kako je HyperOS...evo sada u multitaskingu mi bude milion prozor aotvorenih stalno a imam 8 GB memorije.
doff

#23998 Re: Xiaomi mobiteli

Post by doff »

Da li slučajno neko ima Xiaomi Redmi Note 13 Pro + telefon i kakva su iskustva?
Adoxxx

#23999 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Adoxxx »

7GB teško ažuriranje :D

Image
zdruzdjo

#24000 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

doff wrote: 28/11/2024 22:25 Da li slučajno neko ima Xiaomi Redmi Note 13 Pro + telefon i kakva su iskustva?
Imam ja
Meni je to treci telefon iz generacije pro + 5G.
Sad sam kupio verziju sa 12/512. Ono sto xiaomi-ju jako zamjeram sa 13-kom, mi je nepostojanje sd kartice i 3.5 mm dzeka za slusalice.
Znam da je to vec tehnologija koja je na zalasku, ali ja to volim imati.
Sa tim telefonom nemas fule. Sa razlogom je vrh ponude redmi linije telefona. Naravno i cijenom. Sve na njemu je odlicno. Ono u cemu briljira je baterija i punjac. 120w punjac je top. za 20 minuta do 100%. zakrivljeni ekran neko voli, a neko ne. meni je to nekako svejedno. jedino sto je malo teze naci zastitno staklo. ja nisam neki mobitel-gamer pa o tome ne mogu suditi, ali na recenzijama vidim da lagano vrti mnoge igre.
Kamera? Fakat nemam neke zamjerke. Slike nisu spektakularne, ali su daleko bolje od svega sto sam vidjao na seriji redmi note 12-ki. Bilo bi dobro da 4k video ima 60fps. mislim da su mogli i to implementirati jer procesor bi trebao da ima dovoljno snage.
eto
Post Reply