zdruzdjo wrote: ↑25/11/2024 22:37
Hakiz wrote: ↑23/11/2024 14:29
Ma, nije meni frka, samo sam poredio prošli i ovaj. Kakav je, takav je, nije životno pitanje.
Tajvanski ROM za MIUI telefonsku aplikaciju (snimanje razgovora), ADB ili Canta za uninstall nepotrebnog Xiaomi i Google smeća koje ne koristim a radi u pozadini, ne daju ga isključiti, i bit će OK.
Jesi ovaj ROM sam dizao ili ti je dosao uz telefon?
A ima li kakvih ogranicenja za mreze i tako to?
Tek ga trebam staviti, nisam ni bootloader još otključao.
To je zvanični Xiaomi ROM za tajvansko tržište, baziran na Global ROM-u, kao što je baziran i ovaj EU koji dođe na telefonima kupljenim u Evropi. Tako da sve radi bez problema, barem bi trebalo. Nije custom ROM. Umjesto tajvanskog može i indonezijski, ista stvar. Na ovoj stranici imaš linkove za zvanični Xiaomi ROM za razne telefone za različita tržišta:
https://miuirom.org/ Ima i drugih stvari, programa, uputstava itd.
Moj prethodni telefon, Redmi Note 7 je imao, ako se ne varam, indonezijski ROM i sve je radilo savršeno. Znam sigurno da nije imao EU ROM. Imao je MIUI telefonsku aplikaciju i MIUI messenger, a ne Google aplikacije. MIUI aplikacije su bolje, bogatije mogućnostima. Ako su ikonice za telefonsku i SMS aplikaciju plave boje, to su Google. Ako su zelene, to su MIUI. Sa SMS je lako, ima puno SMS aplikacija, pa zbog nje ne treba mijenjati ROM ako nećeš Google aplikaciju za SMS. Kod mene je, recimo, Fossify aplikacija za SMS instalisana sa f-Droid "shopa". Ako želiš snimati razgovor direktno sa linije, onda moraš staviti neki drugi ROM, ne mogu ni EU ni čisti Global. EU i Global imaju po defaultu Google aplikacije za telefonske razgovore i SMS. Tajvanski i indonezijski imaju snimanje, imaju MIUI aplikacije umjesto Google. Ili da staviš neki custom ROM, najvjerovatnije xiaomi.eu. Kako moj telefon nije zvanično podržan na xiaomi.eu, izbor mi je tajvanski ili indonezijski. Xiamoi.eu ROM ima i druge mogućnosti, ali kako je custom, može se desiti da nešta šteka. Pa njega treba staviti ako želiš baš sve mogućnosti koje nudi. Ako je samo snimanje razgovora, onda je zvanični Xiaomi ROM, kao tajvanski ili indonezijski, bolji izbor.
I, po mojim informacijama, ako ROM koji je došao na tvom telefonu zamijeniš sa nekim drugim zvaničnim Xiaomi, ne gubiš garanciju. Ne znam gubiš li garanciju ako staviš neki custom ROM. Mislim da ne, ali ko zna.
Usput, spominjani ADB program bi trebao da ti omogući da "spasiš" telefon ako ga brickuješ igrajući se.