Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#23951 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Ja danas ugradio novu bateriju u Samsung S8+,originalnu. Jesam je jedva nasao ali eto,uspio sam.
Evo testiram je...pokrenuo video i radi tako telefon evo vec par sati...cekam da iscuri pa da vidim SOT.
Sam sam je ugradio,jer mi je onaj u servisu trazio 20 KM,ne mogu toliko halaliti a imam alat za popravku telefona ,pa sam se nakanio.
Inace da je trazio 10 KM,dao bi mu da on ugradi :D
Hakiz

#23952 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

Nakon nekoliko dana igranja sa Redmi 14C, telefon je OK, ali troši bateriju. Nov troši bateriju brzinom kojom je note 7 pro trošio nakon skoro 5 godina rada, punjenja itd.

Možda hardver jeste zahtjevniji od 7, ali je i baterija 1.000 mAh veća.
zippoo87

#23953 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 21/11/2024 18:49 Nakon nekoliko dana igranja sa Redmi 14C, telefon je OK, ali troši bateriju. Nov troši bateriju brzinom kojom je note 7 pro trošio nakon skoro 5 godina rada, punjenja itd.

A ekran od skoro 7 inca ? :lol: :lol:
Evo upravo drzim u ruci taj model...kao cigla :D
Veci i svijetliji ekran pojede bateriju.
zippoo87

#23954 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Imam na prodaju ako je ko zainteresovan.

NOVO
REDMI 14C 8/256GB

Racun kucan 14.11.2024. Najjaca verzija.
Fabricko pakovanje.

PM ako treba vise informacija.
Hakiz

#23955 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 21/11/2024 18:52
Hakiz wrote: 21/11/2024 18:49 Nakon nekoliko dana igranja sa Redmi 14C, telefon je OK, ali troši bateriju. Nov troši bateriju brzinom kojom je note 7 pro trošio nakon skoro 5 godina rada, punjenja itd.

Doduše, ja ga punim na 80 %, uključio sam mu ograničenje.

A što resursa uzme dok radi...

Uzme odmah, sebi rezerviše, 2 GB RAM-a i nasnima između 400 MB i 1 GB u ROM (na "disk") raznog smeća koje cleaner mora očistiti. Svaki put kada radi, koliko god aplikacija koristio.

Sa druge strane, prošli je tražio da se tapne desetak puta kada hoćeš da revoke (povučeš) dozvole za Msa i System Daemon, ovaj je to uradio na prvom tapu.
Juliuscezar

#23956 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Juliuscezar »

Zna li neko kako srediti ovaj brojač koraka na redmi Note 14 jednostavno nerealno broji korake previše je osjetljiv. Izbrojao mi 1000 koraku nisam izašao iz stana.
Redmi Note 10s prije ovog je normalan bio, ali ovaj je totalno neprecizan
fortaleza

#23957 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Vrijedi napomenuti da osim što je ekran veći isto tako može postići veću maksimalnu svjetlinu zaslona.

A i SD660 na RN7 je jako štedljiv čip, a kod ovog drugog Mediatek.
Hakiz

#23958 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

fortaleza wrote: 22/11/2024 13:26

Vrijedi napomenuti da osim što je ekran veći isto tako može postići veću maksimalnu svjetlinu zaslona.

Ne pročitaste ovu rečenicu u veoma kratkom postu:
?
zippoo87

#23959 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Pa nije 1000 mAh nesto aman zaman ako je uredjaj veliki potrosac.
Jace osvjetljenje na velikom ekranu guta bateriju.
Hakiz

#23960 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 22/11/2024 20:49 Pa nije 1000 mAh nesto aman zaman ako je uredjaj veliki potrosac.
Jace osvjetljenje na velikom ekranu guta bateriju.
Jeste, ali, ako je 4.000 super za 6", 5.000 bi trebalo biti dovoljno za 7". Nešta drugo više troši.

Ionako teoretišemo, kupio sam ga, sad ga valja trpjeti :lol:
Lain Coubert

#23961 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Lain Coubert »

Meni je na svakom mbitelu dosad baterija bila top ali sve se raspadne kada koristim mobilni internet a sada ga, normalno, koristim 24h i punim mobitel 2 puta dnevno.
citroen xm

#23962 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Meni je konstantno sve uključeno. Wifi, mobilni net, GPS... i kada umjereno koristim može glatko dan izdržati.
fortaleza

#23963 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Hakiz wrote: 22/11/2024 14:31

?
Ma pročitah. Isto tako pitanje je koliko je OS zahtjevniji u odnosu na stari, dosta vise opcija.

I kako koristiš telefon i postavke štednje baterije u odnosu na stari RN7. Koristio sam RN7 i imao je bas agresivan battery management i gasio je stalno aplikacije pa ih je trebalo pinati da ih ne gasi. Ne znam kakav je SAD Hyper OS posto ne koristim Xiaomi.
Hakiz

#23964 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

fortaleza wrote: 23/11/2024 12:48
Hakiz wrote: 22/11/2024 14:31

?
Ma pročitah. Isto tako pitanje je koliko je OS zahtjevniji u odnosu na stari, dosta vise opcija.

I kako koristiš telefon i postavke štednje baterije u odnosu na stari RN7. Koristio sam RN7 i imao je bas agresivan battery management i gasio je stalno aplikacije pa ih je trebalo pinati da ih ne gasi. Ne znam kakav je SAD Hyper OS posto ne koristim Xiaomi.
Nisam na 7 uopšte koristio battery management, na ovom sve šta sam mogao isključio sam, stavio na restricted battery in backgtound, blokirao sve aplikacihe koje neću koristiti ako ih nisam mogao uninstall itd
zippoo87

#23965 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Ukljuci onaj pocetni nacin ustede baterije,kada baterija bude narandzasta.
Meni to osjetno popravi bateriju i uvijek mi je upaljen taj mod.
Mozes rucno ukljuciti i vise osvjezenje ekrana ako zelis. Ne uspori telefon a produzi bateriju.
Hakiz

#23966 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

Ma, nije meni frka, samo sam poredio prošli i ovaj. Kakav je, takav je, nije životno pitanje.

Tajvanski ROM za MIUI telefonsku aplikaciju (snimanje razgovora), ADB ili Canta za uninstall nepotrebnog Xiaomi i Google smeća koje ne koristim a radi u pozadini, ne daju ga isključiti, i bit će OK.
citroen xm

#23967 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Meni je Poco M6 Pro. Sve je uključeno: WIFI, mobilni podaci, GPS, 120 Hz ekran non stop i baš se moram natovariti na telefon da u toku dana ispraznim bateriju. Ne mogu da se opterećujem vala telefonom, a kako je uz njega došao 65w punjač, ljepota. Napuni se baš brzo.
zdruzdjo

#23968 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: 23/11/2024 14:29 Ma, nije meni frka, samo sam poredio prošli i ovaj. Kakav je, takav je, nije životno pitanje.

Tajvanski ROM za MIUI telefonsku aplikaciju (snimanje razgovora), ADB ili Canta za uninstall nepotrebnog Xiaomi i Google smeća koje ne koristim a radi u pozadini, ne daju ga isključiti, i bit će OK.

Jesi ovaj ROM sam dizao ili ti je dosao uz telefon?
A ima li kakvih ogranicenja za mreze i tako to?
Hakiz

#23969 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zdruzdjo wrote: 25/11/2024 22:37
Hakiz wrote: 23/11/2024 14:29 Ma, nije meni frka, samo sam poredio prošli i ovaj. Kakav je, takav je, nije životno pitanje.

Jesi ovaj ROM sam dizao ili ti je dosao uz telefon?
A ima li kakvih ogranicenja za mreze i tako to?
Tek ga trebam staviti, nisam ni bootloader još otključao.

To je zvanični Xiaomi ROM za tajvansko tržište, baziran na Global ROM-u, kao što je baziran i ovaj EU koji dođe na telefonima kupljenim u Evropi. Tako da sve radi bez problema, barem bi trebalo. Nije custom ROM. Umjesto tajvanskog može i indonezijski, ista stvar. Na ovoj stranici imaš linkove za zvanični Xiaomi ROM za razne telefone za različita tržišta: https://miuirom.org/ Ima i drugih stvari, programa, uputstava itd.

Moj prethodni telefon, Redmi Note 7 je imao, ako se ne varam, indonezijski ROM i sve je radilo savršeno. Znam sigurno da nije imao EU ROM. Imao je MIUI telefonsku aplikaciju i MIUI messenger, a ne Google aplikacije. MIUI aplikacije su bolje, bogatije mogućnostima. Ako su ikonice za telefonsku i SMS aplikaciju plave boje, to su Google. Ako su zelene, to su MIUI. Sa SMS je lako, ima puno SMS aplikacija, pa zbog nje ne treba mijenjati ROM ako nećeš Google aplikaciju za SMS. Kod mene je, recimo, Fossify aplikacija za SMS instalisana sa f-Droid "shopa". Ako želiš snimati razgovor direktno sa linije, onda moraš staviti neki drugi ROM, ne mogu ni EU ni čisti Global. EU i Global imaju po defaultu Google aplikacije za telefonske razgovore i SMS. Tajvanski i indonezijski imaju snimanje, imaju MIUI aplikacije umjesto Google. Ili da staviš neki custom ROM, najvjerovatnije xiaomi.eu. Kako moj telefon nije zvanično podržan na xiaomi.eu, izbor mi je tajvanski ili indonezijski. Xiamoi.eu ROM ima i druge mogućnosti, ali kako je custom, može se desiti da nešta šteka. Pa njega treba staviti ako želiš baš sve mogućnosti koje nudi. Ako je samo snimanje razgovora, onda je zvanični Xiaomi ROM, kao tajvanski ili indonezijski, bolji izbor.

I, po mojim informacijama, ako ROM koji je došao na tvom telefonu zamijeniš sa nekim drugim zvaničnim Xiaomi, ne gubiš garanciju. Ne znam gubiš li garanciju ako staviš neki custom ROM. Mislim da ne, ali ko zna.

Usput, spominjani ADB program bi trebao da ti omogući da "spasiš" telefon ako ga brickuješ igrajući se.
zdruzdjo

#23970 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: 26/11/2024 01:18

To je zvanični Xiaomi ROM za tajvansko tržište, baziran na Global ROM-u, kao što je baziran i ovaj EU koji dođe na telefonima kupljenim u Evropi. Tako da sve radi bez problema, barem bi trebalo. Nije custom ROM. Umjesto tajvanskog može i indonezijski, ista stvar. Na ovoj stranici imaš linkove za zvanični Xiaomi ROM za razne telefone za različita tržišta: https://miuirom.org/ Ima i drugih stvari, programa, uputstava itd.

Moj prethodni telefon, Redmi Note 7 je imao, ako se ne varam, indonezijski ROM i sve je radilo savršeno. Znam sigurno da nije imao EU ROM. Imao je MIUI telefonsku aplikaciju i MIUI messenger, a ne Google aplikacije. MIUI aplikacije su bolje, bogatije mogućnostima. Ako su ikonice za telefonsku i SMS aplikaciju plave boje, to su Google. Ako su zelene, to su MIUI. Sa SMS je lako, ima puno SMS aplikacija, pa zbog nje ne treba mijenjati ROM ako nećeš Google aplikaciju za SMS. Kod mene je, recimo, Fossify aplikacija za SMS instalisana sa f-Droid "shopa". Ako želiš snimati razgovor direktno sa linije, onda moraš staviti neki drugi ROM, ne mogu ni EU ni čisti Global. EU i Global imaju po defaultu Google aplikacije za telefonske razgovore i SMS. Tajvanski i indonezijski imaju snimanje, imaju MIUI aplikacije umjesto Google. Ili da staviš neki custom ROM, najvjerovatnije xiaomi.eu. Kako moj telefon nije zvanično podržan na xiaomi.eu, izbor mi je tajvanski ili indonezijski. Xiamoi.eu ROM ima i druge mogućnosti, ali kako je custom, može se desiti da nešta šteka. Pa njega treba staviti ako želiš baš sve mogućnosti koje nudi. Ako je samo snimanje razgovora, onda je zvanični Xiaomi ROM, kao tajvanski ili indonezijski, bolji izbor.

I, po mojim informacijama, ako ROM koji je došao na tvom telefonu zamijeniš sa nekim drugim zvaničnim Xiaomi, ne gubiš garanciju. Ne znam gubiš li garanciju ako staviš neki custom ROM. Mislim da ne, ali ko zna.

Usput, spominjani ADB program bi trebao da ti omogući da "spasiš" telefon ako ga brickuješ igrajući se.
Ma meni treba iskljucivo za snimanje razgovora. Nista drugo. Zbog posla najvise. Nekad imam problem na poslu kad mi ljudi kazu da mi nesto nisu rekli na telefon. Onda fino zapustim snimak razgovora, i "zakucam". Nebrojeno puta mi je to spasilo dosta vremena, sredstava i zivaca.
Na svom starijem telefonu redmi note 12 pro sam imao aplikaciju "Call Recorder". Savrseno je radila iako je telefon bio za EU trziste, tacnije EU Rom sa google aplikacijama. Ne znam kako, ali je radila.
Medjutim presao sam na redmi note 13 pro + 5g, i sada ista ne radi. Tacnije snima samo jednu stranu razgovora.
Hakiz

#23971 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zdruzdjo wrote: 26/11/2024 21:01
Hakiz wrote: 26/11/2024 01:18

Ma meni treba iskljucivo za snimanje razgovora. Nista drugo. Zbog posla najvise. Nekad imam problem na poslu kad mi ljudi kazu da mi nesto nisu rekli na telefon. Onda fino zapustim snimak razgovora, i "zakucam". Nebrojeno puta mi je to spasilo dosta vremena, sredstava i zivaca.
Na svom starijem telefonu redmi note 12 pro sam imao aplikaciju "Call Recorder". Savrseno je radila iako je telefon bio za EU trziste, tacnije EU Rom sa google aplikacijama. Ne znam kako, ali je radila.
Medjutim presao sam na redmi note 13 pro + 5g, i sada ista ne radi. Tacnije snima samo jednu stranu razgovora.
Tu su rješenja:

Probati sve aplikacije koje snimaju, pa koja radi. Probaj pojačati zvuk što više i kada možeš koristi zvučnik (speakerphone) Sve aplikacije sa Google play rade tako da snimaju tvoj govor sa mikrofona, a govor sagovornika sa zvučnik (speakerphone i/ili earpice). Pa neka to radi bolje, neka gore.

Probaj koristiti drugi mobitel ili drugi audio uređaj kao diktafon ako okolnosti dozvoljavaju.

Ako to ne radi, staviti jedan od spomenutih ROM-ova. Oni imaju aplikaciju koja snima "linjski" razgovor, dakle ne zvučnik i mikrofon, nego signal razgovora "sa žice" konvertuje u audio fajl. To je najbolji način snimanja telefonskog razgovora, to i jeste razlog za stavljanje drugih ROM-ova, barem korisnicima u Evropi.
zdruzdjo

#23972 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zdruzdjo »

Hakiz wrote: 27/11/2024 00:24
Tu su rješenja:

Probati sve aplikacije koje snimaju, pa koja radi. Probaj pojačati zvuk što više i kada možeš koristi zvučnik (speakerphone) Sve aplikacije sa Google play rade tako da snimaju tvoj govor sa mikrofona, a govor sagovornika sa zvučnik (speakerphone i/ili earpice). Pa neka to radi bolje, neka gore.

Probaj koristiti drugi mobitel ili drugi audio uređaj kao diktafon ako okolnosti dozvoljavaju.

Ako to ne radi, staviti jedan od spomenutih ROM-ova. Oni imaju aplikaciju koja snima "linjski" razgovor, dakle ne zvučnik i mikrofon, nego signal razgovora "sa žice" konvertuje u audio fajl. To je najbolji način snimanja telefonskog razgovora, to i jeste razlog za stavljanje drugih ROM-ova, barem korisnicima u Evropi.
Ma flash-nuti cu novi rom, pa cemo vidjeti
Btw, davno sam to radio i vise se ne sjecam koraka, kojim alatom flash-as rom nakon otkljucavanja bootloadera?
Hakiz

#23973 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

zdruzdjo wrote: 27/11/2024 12:16
Hakiz wrote: 27/11/2024 00:24
Tu su rješenja:

Ma flash-nuti cu novi rom, pa cemo vidjeti
Btw, davno sam to radio i vise se ne sjecam koraka, kojim alatom flash-as rom nakon otkljucavanja bootloadera?
NA stranici xiaomi.eu ili na miuirom.org i nekim drugim, na youtubeu imaš uputstva. I ja bih ih pratio. Oni znaju bolje.

Pazi, ako slučajno brickuješ telefon (napraviš neki pograšn korak u postupku, ili se nešta drugo dogodi, pa dovedeš telefon u stanje iz kojeg ga ni factory reset ne može vratiti) možda možeš spasiti ga sa ADB programom. To je malo komplikovanija procedura. ADB radi kao DOS, komandama kucanim preko tastature. Mislim da ima neki GUI da mođeš koristiti miš, ali uglavnom je tastaturom. Ako ga ne uspiješ ni tako vratiti, telefon možeš baciti. Doduše, ima jedna procedura, otvori se telefon, pa se napravi kratak spoj na dvije tačke u elektronici telefona itd, ali to ko zna zna, ko ne zna, ili nema servis koji to zna, taj može baciti telefon.

Pa, sve šta radiš, radiš na svoju odgovornost. Da ne bude nisi bio upozoren.

Napomena. Otključavanje bootloadera traje između oko 72 i oko 200 sati, a prije toga moraš biti prijavljen na Xiaomi račun preko telefona. I to moraš biti prijavljen 30 dana. Ako već imaš Xiaomi račun taj korak si odradio, tada ne čekaš 30 dana.

Dakle, ako se danas prijaviš na Xiaomi račun, čekaš 30 dana. Tek poslije 30 dana se prijaviš na otključavanje bootloadera i onda čekaš 72 do 200 sati da ti otključaju bootloader. Nakon toga, kada ti se otključa bootloader (nadati se bez problema), tek onda možeš flashovati telefon novim ROM-om, opet nadati se bez problema, da ne bude brickovan.

U postupku flashovanja svi podaci sa telefina će biti izbrisani, obavezno napravi backup negdje (računar, cloud, itd)
Hakiz

#23974 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /241127019

Hoće li Xiaomi proći kao Huawei u EU i SAD?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23975 Re: Xiaomi mobiteli

Post by konektovan »

Hakiz wrote: 27/11/2024 13:55 https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /241127019

Hoće li Xiaomi proći kao Huawei u EU i SAD?
Vjerovatno
Post Reply