Sve je zatvorenodječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:46 Niko da odgovori, u Minhenu Berlinu i Hanoveru, nedeljom ne radi nijedna trgovina, sve zatvorito?
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#20826 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- dječak sa šibicama
#20827 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne mogu vjerovati da neko ne konta zajebanciju sa krajiskim govorom 
- Sanjarko
#20828 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Minhen imucan grad i regija Bavarska, a mi? Oni imaju vece objekte za stanovanje samim tim vise prostora za skladistenje hrane, a mi? Kod nas u Nicaze su sve mahom stambeni objekti gradzeni za samce ili manje porodice.dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:46 Niko da odgovori, u Minhenu Berlinu i Hanoveru, nedeljom ne radi nijedna trgovina, sve zatvorito?
Dakle, nijedna trgovina u gradu, sve zakatancene,
Bas me zanima postoji li takav grad igdje, osim federalnog Sarajeva i ostalih FBIH gradova.
A u te objekte su se opet nagurale viseclane porodice ili vece porodice, 3-4 i vise clanova. Jos smo informaticki nepismeni prilicno, pa se placa i kupuje subotom i nedeljom sto sta.
Ne valja ovo nikako. Ja staroj govorim da uzme dopunu sebi barem 20 KM, da imamo za svaki slucaj ako se potrefi nedelja da imam ja za kredita, produzenje opcije na prepaidu.
Neki dan, nam nedostajalo nesto, pa kazem staroj uzmi makarone i petit keks da imamo sta za veceru ili dorucak i sl.
-
dixi5
#20829 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni je najsmjesnije kako natezemo kitu u Sarajevu, a po Ercegovini radnje rade. Je li radila, kako ono bi, palma iz mostara sada u nedjelju? Ako jeste zasto? Sta je sa proslom nedjeljom kada je radila, kakve su kazne bile, je li 100-200k barem?
-
zippoo87
#20830 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije radila ovu nedjelju a za proslu su dobili kaznu.
Sta mislis sto su narednu nedjelju zatvoreni?
-
Naslovnica
#20831 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koliko mi je poznato, barem u Mostaru, radnje su mogle da biraju koji dan neće raditi.
Većina je odabrala nedjelju ali ih je bilo koji su odabrali neki drugi dan (recimo ta Plaza, meščini da su radili nedjeljom ali bili zatvoreni ponedjeljkom).
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20832 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
da..restoran u počitelju ne radi ponedjeljkom
išao na more ponedjeljkom... ne radi reko propalo i opo
vracao se nedjeljom...radi
pitam konobara kaže odabrali ponedjeljak
išao na more ponedjeljkom... ne radi reko propalo i opo
vracao se nedjeljom...radi
pitam konobara kaže odabrali ponedjeljak
-
dixi5
-
Hakiz
#20834 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zaborave ljudi da ti "EU zakoni" važe i u italiji, Španiji, Portugalu itd. Radi li se tamo nedjeljom?dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:55 Nisam ja doveo u vezu nas i Njemacku, vec "EU zakoni" koji se spominju na temi.
Pa me zanima, jesu li sve trgovine, 100% njih, u Berlinu i Minhenu zatvorene nedeljom.
Jer u Hrvatskoj recimo nisu, iako i oni imaju zakon o neradnoj nedelji. Postoje dezurne trgovine nedeljom, sto je smislena odluka, dakle ne zatvaras sve do kraja. To samo glup covjek moze uraditi.
Po ovome:
https://euro.dnevno.hr/2023/07/02/4335/
https://www.index.hr/vijesti/clanak/drz ... 5980.aspxi
itd
izgleda da se u državama sa tim "EU zakonima" ipak radi nedjeljom. Svaki dan sve više.
-
Trappist
#20835 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kad covjek procita ovaj zakon skonta da BiH ima doslovno najgluplji i najlosiji zakon od svih EU drzava u kojima ima neka zabrana. Niko nije skroz zabranio kao nasi strucnjaciHakiz wrote: ↑26/11/2024 12:43Zaborave ljudi da ti "EU zakoni" važe i u italiji, Španiji, Portugalu itd. Radi li se tamo nedjeljom?dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:55 Nisam ja doveo u vezu nas i Njemacku, vec "EU zakoni" koji se spominju na temi.
Pa me zanima, jesu li sve trgovine, 100% njih, u Berlinu i Minhenu zatvorene nedeljom.
Jer u Hrvatskoj recimo nisu, iako i oni imaju zakon o neradnoj nedelji. Postoje dezurne trgovine nedeljom, sto je smislena odluka, dakle ne zatvaras sve do kraja. To samo glup covjek moze uraditi.
Po ovome:
https://euro.dnevno.hr/2023/07/02/4335/
https://www.index.hr/vijesti/clanak/drz ... 5980.aspxi
itd
izgleda da se u državama sa tim "EU zakonima" ipak radi nedjeljom. Svaki dan sve više.
-
zippoo87
#20836 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Joj Hakize,kod tebe svi postovi tragikomicniHakiz wrote: ↑26/11/2024 01:39Inače su tvoji postovi poprilično uvredljivi za sve koji nisu kao ti. Ima ljudi koji nisu tehnološki nepismeni i znaju kliknuti 3 klika, pa opet više vole na šalteru dobiti papir. Meni se čini da njima veću ulogu ima nepovjerenje, ne toliko u tehnologiju koliko u one koji je implementiraju. Vidi na temi o Rajfajzen banci koje probleme ljudi imaju nakon "ažuriranja sistema" u noći petak/subota.zippoo87 wrote: ↑26/11/2024 00:24Trgovine mjesovitom robom nece osjetiti pad,jer ono sto ti treba ces kupiti ostalim danima. Ja vidim da ce najvise nahebati ove radnje koje su u najmu u trznim centrima...ono odjeca,obuca,djecije igracke i oprema i tako to...jer kao sto ti kazes,ljudi nece imati vremena toliko radnim danima kao vikendom,da bleje po centrima i kupuju i sto im treba i sto ne treba.Thorgerson wrote: ↑26/11/2024 00:09
Ma da, upravu si. U normalnoj zemlji to funkcionise. Nece niko nedjeljom. Zatvoreno i kraj price. Kod nas bi bilo, ucjene i sl.
S tim da, kako si vec napisao u drugom komentaru, dosta bi se toga vremenom samo zatvorilo nedjeljom. I vec jeste zatvoreno.
Ne znam, meni fkt nista ne fali. Samo kazem, barem sto se mene tice, ja cu fkt manje trositi.
Ok, otici ce pare naravno drugim danima. Al jbg, ja cu mozda u srijedu lupam nakon posla otici da kupim sebi, djeci nesto. Medjutim, mi nemamo.vremena kao.vikendom da mi tu sad hodamo i isprobavamo. Nego cemo fino skontati vec prije. Aha treba tebi majica, tebi carape, meni to, sveska, olokvka. Trci kupi i bjezi nazad.
Ja o tome govorim. I nema sanse da cu ja, ti i bilo ko potrositi vise novca nego u kupovini vikendom.
Opet, bice zanimljivo vidjeti statistike, ali ja fkt ne vidim kako trgovine nece dozivjeti ogroman udar na svoje poslovanje. Vidjet cemo.
Ali evo ja sve sto pisem,pisem iz licnog ikustva,jer sam radio to i bas u trznim centrima...znalo je biti nedjelja u centru da nema zive duse,ne napravis pazara nista. Presjedis cijeli dan a moras biti tu a najradije bi to zatvorio i otisao,jer nema nikoga. Jednostavno nema nekog pravila a sada se posebno navike ljudi mijenjaju...pocinju ljudi sve vise i vise narucivati i odjecu i obucu online i to i ovi koji do jucer nisu znali ni sta je online trgovina. Sve ih je vise...evo i vezano za Temu...ljudi maksuz vade debitne kartice,da bi mogli kupovati a nikada prije nisu imali ni karticu,jer nisu bili zaposleni
Sve se mijenja...samo sto se kod nas na svaku promjenu gleda negativno i mnogi u svemu traze neke teorije zavjere i sta sve ne. Sta god da uradis,nekome ce odgovarati a nekome nece.
Evo ja bih da se mene pita,sve usluge i sve vezano za racune i placanja prebacio u digitalno i online.
Ali svjestan sam u kakvoj drzavi zivim,koliko je ljudi ovdje i bukvalno nepismeno a ne samo gramaticki i koliko ih ne zna jos ni podici novac sa bankomata a kamoli da placa online nesto. I zato sto sam ja u manjini a ovi u vecini,drzava i svi sistemi su prilagodjeni njima a ja ga pusim
I ovi slicni meni a ovi sto im ne smeta da hodaju od saltera do saltera,da cekaju pecat,papir,ovo ono...njima je i to lakse,nego da nauce kliknuti na 2-3 mjesta na mobitelu. Svako gleda samo svoju guzicu i to je svugdje tako.
Sinoć, ne rade prodavnice, na pumpu po dopunu, ne može, ne radi dopuna. Tako može da ne radi i neki drugi sistem, plaćanja na primjer. Ovako platiš, dobiješ pečat sa datumom, potpis, i nema "Znate, jeste vi platili prekjuče, ali naš sistem je malo prolupao pa je uplata ažurirana tek juče i zato imate kašnjenje sa uplatom". A nemaš papir kojim možeš dokazati da je to kašnjenje do famoznog sistema, nije do tebe, da si ti platio na vrijeme, a to što je "sistem pao" nije tvoj problem, pa ti ne pada na pamet da platiš penale za kašnjenje sa uplatom.
I svi "sta bi bilo kada bi bilo"
Sto se online placanja tice,za sve imas dokaz i izvod,isto kao i ovaj printani,tako da ti uopste ne stoje primjeri kao osnovani.
-
Hakiz
#20837 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A ne bi me začudilo da ovo dovede do novih poskupljenja. Kada dragstori i pumpe podignu cijene, jer im to omogući "monopol" dobijen izuzećem od zabrane, neće dugo čekati ni ovi "normalni" da svoje cijene izjednače sa dragstorima i pumpama.
U nedjelju na pumpi mlijeko 5 KM, u ponedjeljak u Bingu 4,95. Ipak je kralj dobrih cijena
Možda su i to lanci planirali kada su korumpirali vlast da ovakav zakon donese?
U nedjelju na pumpi mlijeko 5 KM, u ponedjeljak u Bingu 4,95. Ipak je kralj dobrih cijena
Možda su i to lanci planirali kada su korumpirali vlast da ovakav zakon donese?
-
Hakiz
#20838 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I ja kažem da imam izvod i dokaz. Samo sa pogrešnim datumomzippoo87 wrote: ↑26/11/2024 13:18Joj Hakize,kod tebe svi postovi tragikomicniHakiz wrote: ↑26/11/2024 01:39Inače su tvoji postovi poprilično uvredljivi za sve koji nisu kao ti. Ima ljudi koji nisu tehnološki nepismeni i znaju kliknuti 3 klika, pa opet više vole na šalteru dobiti papir. Meni se čini da njima veću ulogu ima nepovjerenje, ne toliko u tehnologiju koliko u one koji je implementiraju. Vidi na temi o Rajfajzen banci koje probleme ljudi imaju nakon "ažuriranja sistema" u noći petak/subota.zippoo87 wrote: ↑26/11/2024 00:24
Trgovine mjesovitom robom nece osjetiti pad,jer ono sto ti treba ces kupiti ostalim danima. Ja vidim da ce najvise nahebati ove radnje koje su u najmu u trznim centrima...ono odjeca,obuca,djecije igracke i oprema i tako to...jer kao sto ti kazes,ljudi nece imati vremena toliko radnim danima kao vikendom,da bleje po centrima i kupuju i sto im treba i sto ne treba.
Ali evo ja sve sto pisem,pisem iz licnog ikustva,jer sam radio to i bas u trznim centrima...znalo je biti nedjelja u centru da nema zive duse,ne napravis pazara nista. Presjedis cijeli dan a moras biti tu a najradije bi to zatvorio i otisao,jer nema nikoga. Jednostavno nema nekog pravila a sada se posebno navike ljudi mijenjaju...pocinju ljudi sve vise i vise narucivati i odjecu i obucu online i to i ovi koji do jucer nisu znali ni sta je online trgovina. Sve ih je vise...evo i vezano za Temu...ljudi maksuz vade debitne kartice,da bi mogli kupovati a nikada prije nisu imali ni karticu,jer nisu bili zaposleni
Sve se mijenja...samo sto se kod nas na svaku promjenu gleda negativno i mnogi u svemu traze neke teorije zavjere i sta sve ne. Sta god da uradis,nekome ce odgovarati a nekome nece.
Evo ja bih da se mene pita,sve usluge i sve vezano za racune i placanja prebacio u digitalno i online.
Ali svjestan sam u kakvoj drzavi zivim,koliko je ljudi ovdje i bukvalno nepismeno a ne samo gramaticki i koliko ih ne zna jos ni podici novac sa bankomata a kamoli da placa online nesto. I zato sto sam ja u manjini a ovi u vecini,drzava i svi sistemi su prilagodjeni njima a ja ga pusim
I ovi slicni meni a ovi sto im ne smeta da hodaju od saltera do saltera,da cekaju pecat,papir,ovo ono...njima je i to lakse,nego da nauce kliknuti na 2-3 mjesta na mobitelu. Svako gleda samo svoju guzicu i to je svugdje tako.
Sinoć, ne rade prodavnice, na pumpu po dopunu, ne može, ne radi dopuna. Tako može da ne radi i neki drugi sistem, plaćanja na primjer. Ovako platiš, dobiješ pečat sa datumom, potpis, i nema "Znate, jeste vi platili prekjuče, ali naš sistem je malo prolupao pa je uplata ažurirana tek juče i zato imate kašnjenje sa uplatom". A nemaš papir kojim možeš dokazati da je to kašnjenje do famoznog sistema, nije do tebe, da si ti platio na vrijeme, a to što je "sistem pao" nije tvoj problem, pa ti ne pada na pamet da platiš penale za kašnjenje sa uplatom.
I svi "sta bi bilo kada bi bilo"
Sto se online placanja tice,za sve imas dokaz i izvod,isto kao i ovaj printani,tako da ti uopste ne stoje primjeri kao osnovani.
Jedan petak oko 23 sata, proguta mi bankomat karticu. Dobijem je nazad tek u sljedeći petak. Ispravna kartica, neispravan bankomat. Loša tehnologija. Kako je Rajfajzen banka u pitanju, kod te banke haman 10 % poslovnica radi sa gotovinom, valjalo je pronaći neku poslovnicu koja ima gotovinu da podignem.
Svaka čast tehnologijama, ali, daj mi papir i novčanice, pusti mi virtualnih para i dokumenata
Moji postovi možda jesu tragikomični, ali ti, opet, ne možeš da prihvatiš da neko ne želi raditi kako ti radiš. Što te je strah drugačiih, kako te oni ugrožavaju da moraš potencirati kako su svi drugačiji od tebe zaostali, ti si napredan? Nisi siguran u sebe, nisi siguran da si u pravu, pa zato potenciraš?
-
zippoo87
#20839 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hakize,smijesan si sa ovim svojim konstatacijama.
Nemas argumente,samo trabunjas bezveze.
A samo argumentovano mozemo pricati o ozbiljnim stvarima.
Evo recimo ova gore tvoja recenica,imas dokaz ali sa pogresnim datumom.
Kako ce ti biti drugi neki datum,ako si platio danas,ne kontam?
Hoces da kazes da u sistemu ni datumi ne funkcionisu i da ti platis danas a nanizvodu pise da si platio prekosutra,jel to??
Nemoj ba Hakize budalastina
Hoces da kazes da u sistemu ni datumi ne funkcionisu i da ti platis danas a nanizvodu pise da si platio prekosutra,jel to??
-
Hakiz
#20840 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Na izvodu piše datum kada je "sistem" uplatu obradiozippoo87 wrote: ↑26/11/2024 13:36 Hakize,smijesan si sa ovim svojim konstatacijama.
-
zippoo87
#20841 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A ti nedjeljom mozes otici u banku i rucno uplatiti kaznu???Hakiz wrote: ↑26/11/2024 13:41Na izvodu piše datum kada je "sistem" uplatu obradiozippoo87 wrote: ↑26/11/2024 13:36 Hakize,smijesan si sa ovim svojim konstatacijama.
Nemoj ba Hakize budalastina![]()
Mozes li napisati u kojoj to banci?
Kada sistem ne radi,ne radi ni banka i knjizenje ide na datum kada banka radi.
- dječak sa šibicama
#20842 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne mogu govoriti u svoje ime jer ne zivim u Njemackoj, ali znam po svjedocenjima drugih, da oni kupuju nedeljom u Lidlu ili Aldiju, i da neke radnje rade. Neke ne, neke da, ali nisu sve zatvorene.
Glupost ovog zakona je potpuna zabrana rada trgovina nedeljom, suludo. Ovo nije kreirao ekonomist vec neki pametnjakovic koji se vodio populizmom.
Glupost ovog zakona je potpuna zabrana rada trgovina nedeljom, suludo. Ovo nije kreirao ekonomist vec neki pametnjakovic koji se vodio populizmom.
- ElRe
#20843 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kompletna CG.dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:46 Bas me zanima postoji li takav grad igdje, osim federalnog Sarajeva i ostalih FBIH gradova.
Samo radi dežurna apoteka, pumpe, pekare, kafići. Tržni centri i pijace ne rade.
Varšava, isto tako, s tim da postoje propisane dežurne prodavnice (žabka i sl dragstori).
- Sanjarko
#20844 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Raja opet divljaju s cijenama, ulje itd.
-
Hakiz
- Ironmen
#20846 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sprej za nos Snup D ljetos bio 6,8 km danas 9,6 km, uzas svaki dan druga cijena svih proizvoda.
-
elcaliente
#20847 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Rade benziske i trgovina na zeljeznickoj u Minhenu.dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:46 Niko da odgovori, u Minhenu Berlinu i Hanoveru, nedeljom ne radi nijedna trgovina, sve zatvorito?
Bas me zanima postoji li takav grad igdje, osim federalnog Sarajeva i ostalih FBIH gradova.
Nemaju sve proizvode i cijene troduplo skuplje jer neko
mora platiti skuplju dnevnicu.
-
elcaliente
#20848 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sanjarko wrote: ↑26/11/2024 11:58Minhen imucan grad i regija Bavarska, a mi? Oni imaju vece objekte za stanovanje samim tim vise prostora za skladistenje hrane, a mi? Kod nas u Nicaze su sve mahom stambeni objekti gradzeni za samce ili manje porodice.dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:46 Niko da odgovori, u Minhenu Berlinu i Hanoveru, nedeljom ne radi nijedna trgovina, sve zatvorito?
A u te objekte su se opet nagurale viseclane porodice ili vece porodice, 3-4 i vise clanova. Jos smo informaticki nepismeni prilicno, pa se placa i kupuje subotom i nedeljom sto sta.
Ne valja ovo nikako. Ja staroj govorim da uzme dopunu sebi barem 20 KM, da imamo za svaki slucaj ako se potrefi nedelja da imam ja za kredita, produzenje opcije na prepaidu.
Neki dan, nam nedostajalo nesto, pa kazem staroj uzmi makarone i petit keks da imamo sta za veceru ili dorucak i sl.
Pogresno Sanjarko.
U Minhenu ima najvise garsonjera i jednosobnih stanova jer veliki stanovi nisu trazeni zbog skupih kirija.
Evo ja zivim 33 godine u Minhenu i nikada mi nije smetala zatvorena nedjelja.
-
elcaliente
#20849 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pitanje i to koliki rast cijena bi vi koji pisete ovdje na temi inflacija htjeli podnjeti kada bi se kroz zakon o radu uredila radna nedjelja?
- Sanjarko
#20850 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
elcaliente wrote: ↑26/11/2024 17:07Sanjarko wrote: ↑26/11/2024 11:58Minhen imucan grad i regija Bavarska, a mi? Oni imaju vece objekte za stanovanje samim tim vise prostora za skladistenje hrane, a mi? Kod nas u Nicaze su sve mahom stambeni objekti gradzeni za samce ili manje porodice.dječak sa šibicama wrote: ↑26/11/2024 11:46 Niko da odgovori, u Minhenu Berlinu i Hanoveru, nedeljom ne radi nijedna trgovina, sve zatvorito?
Pogresno Sanjarko.
U Minhenu ima najvise garsonjera i jednosobnih stanova jer veliki stanovi nisu trazeni zbog skupih kirija.
Evo ja zivim 33 godine u Minhenu i nikada mi nije smetala zatvorena nedjelja.
Ne mozemo mi pratit to sve. Evo poskupljuje ulje itd, kaze stara trebala bi uzeti ulje i jos sto sta, ali nema se prostora gdje sve to drzati toliko.
Hocu staroj, bio joj rodzendan prosle sedmice kupit od nekih para sta sam skupio TV, android od 200 i nesto KM. Sta je to usporedbi s u Njemackoj, a meni je svota solidna, 1 invalidnina skoro moja.
Ne znam, znam da je stara uzela dopunu danas, pa cemo je podijeliti, ja i ona. Ona treba da ima vise kredita na racunu uvijek.
Valjda se naviknemo na ovo, ali tesko ce ici.