Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
doff

#1751 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by doff »

Ne znam za vas, ali ja već duže vrijeme mogu pričati na telefon (klasičan poziv) i surfati preko 4G, a koliko znam, to nije moguće bez VoLTE?
bogata_sirotinja

#1752 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by bogata_sirotinja »

@doff
Ne surfaš na 4G nego na 3G. To su omogućili već neko vrijeme da se prilikom klasičnog poziva može koristiti i mobilni internet ali na 3G mreži jer čim se uspostavi poziv, mreža pada na 3G.
zippoo87

#1753 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by zippoo87 »

Meni jos uvijek ne treba VoLTE ,jer kod nas jos uvijek postoji 3G mreza ali ce biti problem kada se ukine 3G a najavili su to svi.
Ali valjda ce onda omoguciti VoLTE svi provajderi pa ce i to biti rijeseno.

Ali ako mtel podrzava VoLTE,onda ne bi trebalo biti problema ni da Novotel to implementira,osim ako to ugovorom nije zabranjeno.
Ajdinn4

#1754 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Ajdinn4 »

bogata_sirotinja wrote: 25/11/2024 17:27
Bez obzira što neformalno, m:tel stoji iza novotel-a
To su samo nagađanja na forumima. Nigdje nema neke informacije koja govori da m:tel direktno upravlja Novotelom, osim što im iznajmljuje infrastrukturu. U suštini za korisnika je to potpuno i nebitno.
bubobih
Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
Vozim: NCC-1701-D
Horoskop: Elf

#1755 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by bubobih »

Ajdinn4 wrote: 25/11/2024 20:25
To su samo nagađanja na forumima. Nigdje nema neke informacije koja govori da m:tel direktno upravlja Novotelom, osim što im iznajmljuje infrastrukturu. U suštini za korisnika je to potpuno i nebitno.
Nije nagadjanje nego je centrala u mtelu tj mtelova, muzika na call centru, automat, cak i support su ljudi iz mtela. Znaci ime je samo novotel, toliko da cak i mtel apn radi na novotelu sto govori da je fizički na istoj centrali samo je prefix 067 i ime mreze izmenjeno. Tamo gde je novotel registrovan tu ima samo salter mozda....
Sakazulu

#1756 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sakazulu »

Ne lupajte...
Novotel je telekom u vlasništvu firme Pro Futuro iz Mostara vlasnika Marija Raspudića, a posluje na infrastrukturi Mtela koju je zakupio.
Ako su ljudi uzeli (zakupili) mTel resurse šta sad treba da im bude baza u Širokom, a muzika od Gagre iz Gruda. :)

Ali evo i zadnji update:
Novo vlasničko preslagivanje dogodilo se u najmlađem telekom operateru u Bosni i Hercegovini Novotelu, saznaje Indikator.ba..

Nakon što su u novembru prošle godine kompanije ASA Central Osiguranje Sarajevo i Tehnoservis d.o.o. Donja Mahala ušle u vlasničku strukturu Novotel, sada je došlo do promjene u visini udjela koje imaju osnivač Novotela Ivan Kožul i njegova tvrtka Pro Futuro d.o.o. Mostar.

Ivan Kožul povećao je udio sa 3 posto na pet posto, dok je učešće tvrtke Pro Futuro sa 77 posto smanjeno na 75 posto.

Upisani kapital Novotela i dalje iznosi 30.000 KM.

Novotel je najmlađi telekom operater u Bosni i Hercegovini, počeo je s radom u oktobru 2021. godine, a poslovanje je zasnovao na infrastrukturi m:tela koju je zakupio.

Novotel je u 2022. godini imao tržišno učešće u mobilnoj telefoniji na tržištu Bosne i Hercegovine od 0,27 posto, mjereno po broju korisnika.
bubobih
Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
Vozim: NCC-1701-D
Horoskop: Elf

#1757 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by bubobih »

Sakazulu wrote: 25/11/2024 22:12 Ne lupajte...
Novotel je telekom u vlasništvu firme Pro Futuro iz Mostara vlasnika Marija Raspudića, a posluje na infrastrukturi Mtela koju je zakupio.
Ako su ljudi uzeli (zakupili) mTel resurse šta sad treba da im bude baza u Širokom, a muzika od Gagre iz Gruda. :)

Ali evo i zadnji update:
Novo vlasničko preslagivanje dogodilo se u najmlađem telekom operateru u Bosni i Hercegovini Novotelu, saznaje Indikator.ba..

Nakon što su u novembru prošle godine kompanije ASA Central Osiguranje Sarajevo i Tehnoservis d.o.o. Donja Mahala ušle u vlasničku strukturu Novotel, sada je došlo do promjene u visini udjela koje imaju osnivač Novotela Ivan Kožul i njegova tvrtka Pro Futuro d.o.o. Mostar.

Ivan Kožul povećao je udio sa 3 posto na pet posto, dok je učešće tvrtke Pro Futuro sa 77 posto smanjeno na 75 posto.

Upisani kapital Novotela i dalje iznosi 30.000 KM.

Novotel je najmlađi telekom operater u Bosni i Hercegovini, počeo je s radom u oktobru 2021. godine, a poslovanje je zasnovao na infrastrukturi m:tela koju je zakupio.

Novotel je u 2022. godini imao tržišno učešće u mobilnoj telefoniji na tržištu Bosne i Hercegovine od 0,27 posto, mjereno po broju korisnika.
Upravo sam isto to rekao. Sve mtel samo lokacija firme da li i ima kancelarije tamo pitanje je, je u mostaru ili gde vec. Provjeren info znam licno.
bogata_sirotinja

#1758 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Sve to formalno stoji ALI da li bi ti, i zašto bi, da si vlasnik Novotel-a, pristao na ucjene i ograničenja u poslovanju tipa da ne smiješ ući na područje RS, da ne smiješ raditi prenos m:tel brojeva u svoju mrežu a uredno plaćaš m:tel-u najam opreme, kadrovskih resursa iz tehničke podrške, numeraciju itd? Koji bi tu tvoj interes bio???

A da ne pominjem iste ili skoro iste TO za INO pozive, roaming EU internet, iste ili slične TO za domaći internet itd.

Opet kažem, iza ovakvog telekoma ne može stajati "no name" igrač, tj. može ali samo formalno zbog papira i prividne konkurencije ali neformalno, m:tel je više vezan za Novotel nego što mi mislimo.

Ali to nije bitno za nas, bitno je da su povoljni i dok god budu ovako darežljivi, koristiću ih...

I da, u Banjoj Luci, u call centru m:tel-a, postoji posebno odjeljenje za Novotel mrežu. Čak su skoro, svi radnici m:tel tehničke podrške dobili POKLON u vidu Novotel SIM kartice.
Sakazulu

#1759 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Sakazulu »

Eh sad poslovanje i pravila.

Pristao je na te 'kolegijalne' uvjete sigurno iz nekog razloga koji su svakakao doveli do ovog poslovanja kakav trenutno imaju. Zadovoljavajuće ponude itd.

mTel ima i svoje uvjete rada prema RAK-u i koncesiji za mrežu i sad bi trebao da drugačije daje Novotelu ili mobilnoj mreži Logosofta, bolje nego sebi.

I da Central osuguranje kao i taj neki Servis bi trebali biti firme mTela koje povećavaju udio u vl. strukturi, a koliko vidim pripadaju FBiH, tj. H komponenti.

I najbitnije je da će Novotel biti još bolji ili isprovocirati još ovakvih kompanija koje će nama nuditi bolje i više!
1Dante1

#1760 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by 1Dante1 »

bubobih wrote: 25/11/2024 21:53
Nije nagadjanje nego je centrala u mtelu tj mtelova, muzika na call centru, automat, cak i support su ljudi iz mtela. Znaci ime je samo novotel, toliko da cak i mtel apn radi na novotelu sto govori da je fizički na istoj centrali samo je prefix 067 i ime mreze izmenjeno. Tamo gde je novotel registrovan tu ima samo salter mozda....
Ja, i? Da neću na Telekom koji ima pinkove?
fusion_ba

#1761 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

1Dante1 wrote: 26/11/2024 06:32
bubobih wrote: 25/11/2024 21:53

Ja, i? Da neću na Telekom koji ima pinkove?
Svi imaju Pinkove :-)

Bez obzira na vlasništvo, to što radi Novotel je suprotno svim zakonima. Npr. Neće da prenose brojeve sa mtela. Ne smiju ići u RS da rade ugovore za postpaid itd.

Isto to radi Eronet sa Haloo u Zapadnoj Hercegovini.

Sve to krši zakone i bilo bi posla za nadležne institucije da je ovo pravna država.
1Dante1

#1762 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by 1Dante1 »

To sto nemaju poslovnice u rs je njihova poslovna odluka. To da ne prenose mtel brojeve je obična laž. Ja lično bio i preneo bez ikakvih problema.

Telekom ako je naš ne bi trebao promovisati četničku ideologiju. Logično.
fusion_ba

#1763 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

1Dante1 wrote: 26/11/2024 12:08 To sto nemaju poslovnice u rs je njihova poslovna odluka. To da ne prenose mtel brojeve je obična laž. Ja lično bio i preneo bez ikakvih problema.

Ispravka, ne prenose mtel brojeve iz RS.
Tako da definitivno m:tel stoji iza njih, a što se tiče ideologoije, eto preko Novotela finansiraš Telekom Srbiju tako da to ne možeš izbjeći :-D
1Dante1

#1764 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by 1Dante1 »

Nemam ja problem da za svoje novce finansiran ko mi vise daje. Samo reagujem na ove priče cij je, a svejedno je sve dok ti daje dosta nizu cijenu od konkurencije.
doff

#1765 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by doff »

fusion_ba wrote: 26/11/2024 12:15

Tako da definitivno m:tel stoji iza njih, a što se tiče ideologoije, eto preko Novotela finansiraš Telekom Srbiju tako da to ne možeš izbjeći :-D
Pa ako mtel stoji iza novotela, koja je onda logika da ne dozvoljava prijenos broja iz mtel mreže u novotel, nije li im onda u konačnici zajednička kasa?

Kontradiktorni ste da tim tvrdnjama.

Samo ne znam da li tako razmišljate kad konzumirate širok spektar hrane proizvedene u Srbiji, a koji se nalaze na policama marketa. Dug je spisak tako da se ne isplati pisati. Vjerujem da ih sa guštom jedete
zippoo87

#1766 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by zippoo87 »

1Dante1 wrote: 26/11/2024 12:08 To sto nemaju poslovnice u rs je njihova poslovna odluka. To da ne prenose mtel brojeve je obična laž. Ja lično bio i preneo bez ikakvih problema.

A kako se to odredjuje je li "mtel broj iz RS ili FBiH?
To ne postoji legendo ..moze se prenijeti i mtel broj u novotel mrezu ali je naglaseno da se ne uzimaju postpaid korisnici mtela u praksi,jedino ako neko bas bas insistira,moze se prenijeti.
Vjerovatno interni njihov dogovor da ne gube korisnike ali na zahtjev ,moze se prenijeti
Last edited by zippoo87 on 26/11/2024 13:06, edited 1 time in total.
fusion_ba

#1767 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

doff wrote: 26/11/2024 12:45

Pa ako mtel stoji iza novotela, koja je onda logika da ne dozvoljava prijenos broja iz mtel mreže u novotel, nije li im onda u konačnici zajednička kasa?

Kontradiktorni ste da tim tvrdnjama.

Samo ne znam da li tako razmišljate kad konzumirate širok spektar hrane proizvedene u Srbiji, a koji se nalaze na policama marketa. Dug je spisak tako da se ne isplati pisati. Vjerujem da ih sa guštom jedete
Pa zato što je Novotel višestruko jeftiniji od mtela, pa je logično da žele da korisnici budu na mtelu i plaćaju više.

Što se tiče srpskih proizvoda, moja konstatacija je bila upravo suprotna. Sve dok nešto ima dobar odnos cijene i kvaliteta meni je nebitno odakle dolazi.
fusion_ba

#1768 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

zippoo87 wrote: 26/11/2024 13:05 A kako se to odredjuje je li "mtel broj iz RS ili FBiH?
To ne postoji legendo ..
Legendo... Kad popunjavaš zahtjev za prenos broja, imaš da popuniš polje "Entitet" i "Trenutni operater".. Kad im pošalješ mail sa upitom zašto ne rade prenos sa mtela, oni se prave ludi i ne odgovaraju jer su svjesni da krše zakon. Uostalom ne pišem ovo napamet, eno imaš na BL forumu temu o Novotelu gdje to ljudi pišu.
zippoo87

#1769 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by zippoo87 »

fusion_ba wrote: 26/11/2024 13:07
zippoo87 wrote: 26/11/2024 13:05 A kako se to odredjuje je li "mtel broj iz RS ili FBiH?
To ne postoji legendo ..
Legendo... Kad popunjavaš zahtjev za prenos broja, imaš da popuniš polje "Entitet" i "Trenutni operater".. Kad im pošalješ mail sa upitom zašto ne rade prenos sa mtela, oni se prave ludi i ne odgovaraju jer su svjesni da krše zakon. Uostalom ne pišem ovo napamet, eno imaš na BL forumu temu o Novotelu gdje to ljudi pišu.
Meni agent njihov rekao ovo sto sam ja napisao. Moguce da u praksi se prave mutavi i na mail nece odgovoriti ali ako preko agenta popunis obrasce i napravis ugovor,prenijeti ce ti.
Kao sto rekoh,njihov dogovor je da ne uzimaju ove sa ugovorom vec u velikom broju,jer isti paket u mtelu kosta duplo vise nego u Novotelu.
Ali meni agent nije rekao da ce odbiti ugovor ako neko bude htio.
Ajdinn4

#1770 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Ajdinn4 »

Potvrdjujem da ne prenose MTEL brojeve iz RSa. Kolega iz BL htio prenijeti broj,popunio sve podatke i nikad nije dobio nikakav odgovor.Zvao ih oni kao provjerit cemo ovo ono,na mail nece da odgovore.Ne znam kakva je situacija za Federaciju da li prenose iz mtela.Ja sam prenio sa BH Telecoma bez problema.
fusion_ba

#1771 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by fusion_ba »

zippoo87 wrote: 26/11/2024 13:11
To ne postoji legendo ..
Meni agent njihov rekao ovo sto sam ja napisao. Moguce da u praksi se prave mutavi i na mail nece odgovoriti ali ako preko agenta popunis obrasce i napravis ugovor,prenijeti ce ti.
Kao sto rekoh,njihov dogovor je da ne uzimaju ove sa ugovorom vec u velikom broju,jer isti paket u mtelu kosta duplo vise nego u Novotelu.
Ali meni agent nije rekao da ce odbiti ugovor ako neko bude htio.
To je jasno. Moj post se odnosio na online zahtjev i prenos putem pošte jer u RS nemaju ni poslovnice ni agente pa bi ljudi morali ići do najbližeg agenta u Federaciji jer agenti po dogovoru ne smiju ići u RS da rade ugovore i prenose, a nekima to nije blizu.
dixi5

#1772 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by dixi5 »

To ne postoji legendo ..
Postoji zakon. Do tebe je hoces li se pozvati na isti, a u slucaju da se ne sprovede, svoja prava zatraziti kod suda.
U početku su prenosili i sa mtela u Novotel. Lično sam u Novotel bio prenio mtel broj koji sam kupio na kiosku, tek kad su krenuli sa radom.
U RS ne može, kod franšiznog partnera Novotel-a bi trebalo da može, npr. u Tešnju.
U RS ne može jer agenti prodaje ne smiju realizovati ugovor sa nekim ko ima prebivalište u RS, Novotel ne šalje ugovore poštom ili mejlom bez obzira što se radi o e-sim...
Koliko sam skontao u RS putem pošte može samo prenos broja na pripejd i to samo ako se prelazi sa BH Mobile/Eronet/Haloo.

Nigdje se ne ostavlja pisani trag o tome (neće da odgovore na FB/mejl ako ih to pitaš) jer je to čisto kršenje zakona i diskriminacija.
Ajdinn4

#1773 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by Ajdinn4 »

dixi5 wrote: 26/11/2024 13:20 Postoji zakon. Do tebe je hoces li se pozvati na isti, a u slucaju da se ne sprovede, svoja prava zatraziti kod suda.

Na sta covjek da se pozove kad nema nikakav pisani trag da je podnio online zahtjev? Popunis zahtjev i to je to, oni mudro cute, ne ostavljaju pisani trag da si podnio ikakav zahtjev... Nisu oni glupi.
A mnogima se ne ide po nekoliko desetina km do drugog grada da traze prenos.
bogata_sirotinja

#1774 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Ljudi dragi, da svima bude jasno...
Agenti prodaje Novotel-a ne smiju realizovati ugovore za korisnike sa područja RS, nebitno je kog operatera korisnik koristi (pogotovo ako koristi m:tel).
Franšizni partneri Novotel-a smiju realizovati ugovore za korisnike svih operatera ali što se tiče korisnika m:tel-a, njih smiju primiti/realizovati samo ako imaju prebivalište u mjestu u kom posluje franšizni partner Novotel-a.
I na kraju, svi korisnici m:tel-a mogu preći u Novotel ako dodju u poslovnicu novotel-a.
Slanje dokumenata poštom u RS više ne rade.

M:tel stoji iza Novotela jasno je kao dan!
Last edited by bogata_sirotinja on 26/11/2024 15:08, edited 2 times in total.
dixi5

#1775 Re: Nova mobilna mreža u BiH * Novotel *

Post by dixi5 »

A sto neki veliki zastitnik prava, zakona i ove drzave ne postane fransizni partner i odgovori "korisniku" da radi naredbe mtela/novotela ne smije uzeti pretplatnike iz rs?

Ono svi znaju, svi se kao bune, a niko nista konkretno da uradi :D
Post Reply