PlayStation 5 - all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ena1211

#10776 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

dzeko1 wrote: 24/11/2024 12:36
ena1211 wrote: 24/11/2024 08:21
dzeko1 wrote: 24/11/2024 00:01 U pravu si sto se tice pretplate. Za disk i digitalnu verziju postoje suprostavljena misljenja, kao i uvijek. Do digitalnih naslova je lakse doci, prakticnije ih je igrati i jednostavno, lakse je sa njima. Medjutim, takodjer, i diskovi se cesto nadju po izuzetno povoljnim cijenama, npr. ja danas uzeo Mafia Trilogiju za 19,90, a na ps storu je oko 15$. Tvoj licni izbor je na kraju presudan. Ja recimo imam i digitalnih naslova koje sam uzeo prejeftino (npr. metro exodus gold edition sam uzeo za 5-6$, a na disku je 70-80km), ali takodjer volim da imam igre koje mi se svidjaju na disku, za svoju kolekciju, podsjeca me na stare dane. Ako ti se ne da sa tim, ides na digitalnu verziju konzole, i samo kupis ta 2-3 naslova i rijesila si sve. Ja bih uz dodatni kontroler obavezno uzeo i stanicu za punjenje, jer je ljepota sa istom.

Edit: Igre zauzimaju isto i na disku i u digitalnom obliku, a svaki ps5 se moze prosiriti dodatnim nvme ssd-om do 8 TB, ali ovih 1TB je dovoljan za 10-ak AAA naslova. Takodjer, sve ps4 igre mozes igrati i na ps5.
A gdje nadjes te diskove jeftine? Polovne? Ja mrzim polovne stvari pa eto samo zato to bih izbjegavala i sto posto vec sad znam da se nikad necemo mijenjati igrica ni s kim em zivimo u maloj sredini em nemamo vremena da se bavimo tim, npr na ekupi Crash bandicoot je 60 i 80 KM po igrici, muzeva Fifa 160 KM (trenutno je $40 dolara ako se na varam na storeu.)
Crash trilogija me kosta 250 KM da kupim igrice, a na storu do neki dan je bila $40 dolara pa sad cekam ta Bozicna/NG snizenja ne bi li je snizili opet jer je nisam ulovila na vrijeme obzirom da jos nisam kreirali nalog.
Imas pojedine vrste radnji koje prodavaju gaming opremu, tipa BigBang, Tehnolix, Creed, Wizard itd itd, i tu mozes uzeti i nove diskove jeftino, npr. ova mafia sto sam je uzeo je nova. Crash Bandicoot trilogija cd je oko 50-ak km nov, Fifa 25 je treutno na popustu i cini mi se da je oko 100km na cd-u. Kao sto sam rekao i gore, zavisi da li si kolekcionar, da li ti je vazan disk, a digitala je realno prakticnija, ne moras stavljati taj disk da igras igru, uvijek je mozes downloadati, ne moze se ostetiti, izgrebati itd, kupis je od kuce, za vas je vjerovatno to povoljnije.

Edit: Pogledaj ponudu malo u bigbangu, trenutno su im i akcije za black friday, pa se informisi. Diskove ne treba kupovati u bingu i slicnim radnjama, jer su cijene uvijek nenormalne. Npr. ja kupio Ghost of Tsushima u BigBangu za 21.90 dok je u Bingu 500m dalje 99,00km.
Ja ne znam je li do mene ja sam nasla Fifu za 160 KM :zoka: mislim ekupi.

Ps- samo ekupi i bigbang imaju online? Ovo sve drugo je Sarajevo i fizicki u radnji? Znaci voziti se dva sata do Sarajeva :D pored silne moje zelje kontam da cu za disk verziju dodati 160 KM i da cemo kupiti/dobiti jedan ili nijedan cd u narednih 5 godina :D
dzeko1

#10777 Re: PlayStation 5 - all about

Post by dzeko1 »

https://olx.ba/artikal/63462701

Tehnolix, kao i svaka od tih radnji, naravno da ima dostavu. :-)
ena1211

#10778 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

dzeko1 wrote: 24/11/2024 13:20 https://olx.ba/artikal/63462701

Meni rekose da nista ne gledam preko olx i onda nisam ni isla vise tamo jer ne znam ko je pouzdan ko nije

Vazi, hvala

Jel sve ps4 igrice mogu igrati na ps5?
123bih123

#10779 Re: PlayStation 5 - all about

Post by 123bih123 »

mc-twin wrote: 23/11/2024 23:30 Ne nudi ni meni ponovnu kupovinu s popustom, samo po punoj cijeni izuzev Premium.
Usa store 63.99 dolara upravo produzio ovu najjeftiniju verziju.
dzeko1

#10780 Re: PlayStation 5 - all about

Post by dzeko1 »

ena1211 wrote: 24/11/2024 13:27

Meni rekose da nista ne gledam preko olx i onda nisam ni isla vise tamo jer ne znam ko je pouzdan ko nije

Vazi, hvala

Da. Puno pouzdanih trgovaca je na olx-u, navedeni tehnolix, creed, ps3 games itd itd, ne treba ga izbjegavati.
ena1211

#10781 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

dzeko1 wrote: 24/11/2024 13:42

Vazi, hvala

Da. Puno pouzdanih trgovaca je na olx-u, navedeni tehnolix, creed, ps3 games itd itd, ne treba ga izbjegavati.
Prelomili smo. Preko mobitelba smo htjeli ici imali su suprer ponudu (160 KM skuplja od digitalne verzije, sa dva dzojstika)
ali ne odgovaraju na poruke, te ne radi im web shop, te charging dock je na slici sonyev, ali ipak NIJE sonyev, odgovori sturi, kratki sa da/ne, neko od forumasa mi je cak i na ranijim postovima napisao da ih se klonim jer je par ljudi imalo problema s njima, kontam se ako ovako vas mrzi da prodate i pazarite (1300+ KM, ps5 disc + dva dzojstika, + charging dock + treci dodatni dzojstik), kako bi mi tek odgovarali da se nesto pokvari u narednih godinu dana, pa smo se odlucili za ekupi 989 KM isto dva dzojstika ali digital verzija.

Sad cemo kreirati nalog i pokupovati odmah ove igrice od fife, red redemptiona, za crash igrice sam zakasnila ali kontam sad ce bozic opet ce biti neka akcija i to je manje vise to koliko vremena imamo za igranje.

Poslusala sam sta mi se reklo da kupim, charging dock, ali ne znam ima li ikakav cooler za horizontalno drzanje sonya, necemo ga drzati vertikalno (bila ona prica o curenju metala mit ili istina, da ne izazivamo vraga), ako ima ne znam treba li mi to i gdje kupiti.
Gledala sam i ove gripove za dzojstik ne znam treba li nam to... ako imas sta predloziti od tih gadgeta a da produze zivot ovim stvarima koje kupujemo slobodno pucaj... i da... PUNO HVALA SVIMA! Pravi ste! Jer smo mi totalni duduci sto se moze i zakljuciti. Imamo samo zelju i koju marku viska da se pocastimo :D
tap3ah75

#10782 Re: PlayStation 5 - all about

Post by tap3ah75 »

Vazi, hvala

Ne uzimaj sa olx dogitalne igre

Te fizičke možeš

I da mogu ps4 igre na ps5
ena1211

#10783 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

tap3ah75 wrote: 24/11/2024 13:57

Vazi, hvala

Ne uzimaj sa olx dogitalne igre

Te fizičke možeš

I da mogu ps4 igre na ps5

Evo gore sam pitala Dzeku konacno smo prelomili. Sad ako imas sta jos pametno da dodas na moje pitanje, slusamo i kupujemo! I tebi puno hvala :kiss:
dzeko1

#10784 Re: PlayStation 5 - all about

Post by dzeko1 »

Sretno i da uzivate u igranju! Kupili ste osnovno sto vam je potrebno, ja ne bih nista vise dodatno uzimao. Eventualno treci kontroler, sad su na akciji za 119km, a inace su 159, da imate kao rezervni i to je to. Gripovi za kontroler nisu potrebni, dobar dodatak su 3d slusalice, ali mislim da vam to ne treba, jer igrate oboje, prije bih ulozio u neki pristojan soundbar ako imate samo zvucnike od tv-a.
ena1211

#10785 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

dzeko1 wrote: 24/11/2024 13:58 Sretno i da uzivate u igranju! Kupili ste osnovno sto vam je potrebno, ja ne bih nista vise dodatno uzimao. Eventualno treci kontroler, sad su na akciji za 119km, a inace su 159, da imate kao rezervni i to je to. Gripovi za kontroler nisu potrebni, dobar dodatak su 3d slusalice, ali mislim da vam to ne treba, jer igrate oboje, prije bih ulozio u neki pristojan soundbar ako imate samo zvucnike od tv-a.
Treci dzojstik smo odmah dodali :D soundbar cu onda proguglati ali posto cemo danas sigurno ohladiti 200 KM na sony storu s tim cemo se malo strpiti :)
Sad jos da me Bog vidi da napravimo ovaj nalog pa da se vratim par tema unazad neko je objasnio gdje da idem dokupiti "kredit" za USA i ostale gluposti. Kontam da mi HRV i DE nalog ne trebaju jer onda moram mozgati gdje da kupujem dopunu jos i za te zemlje i naloge a to mi stvarno ne treba ako je USA najpovoljnija

Cooler za horizontalno drzanje? Jel to postoji? Ili bubam :D
zippoo87

#10786 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

ena1211 wrote: 24/11/2024 12:46 Gdje kupujete disk verzije igrica? Bigbang, ekupi? Imaju li uopste snizenja i koliko cesto? Iskljucivo me nove zanimaju, polovne ne bismo. Ako su u Bosni jedine opcije te dvije radnje online (jer moramo i to kupovati online, obzirom da mi se ne vozi do Sarajeva dva sata zbog igrice) onda definitivno odustajemo od diska, jer mi napaceni ljudi iz ovih gradica sto su sve samo ne gradovi sa velikim trznim centrima onda od disk verzije definitivno treba da odustanemo, iako sam u korpu stavila i jednu i drugu verziju (disk zeleci jer eto MOZDA neko NEKAD nam kupi disk igricu :-) ), pa da jednu verziju konacno izbacim a drugu platim :D
Ti pravis nauku oko najobicnije igre i diska.
Nadjes na olxu,nekoj radnji i polovnu,kazes prodavcu de ubaci disk i pokreni igru i snimi taj video i posalji mi.
Ako radi,nemas sta mudrovati je li novo ili polovno.
Sta disku moze biti?
Jedino da je neka stara igra i da je izgreban disk a i to jednom slikom mozes utvrsiti od prodavca.
Cemu ova drama sa tvoje strane??

Evo rekli su ti svi da ti je najbolje digitalno da uzmes te igre. Naravno napravis prvo psn nalog i na taj načog kupis igre i uvijek ces ih imati na tom nalogu.
A sto se tice pitanja sta znaci igranje pnline...znaci multiplayer,tipa igranje fife s apravim protivnicima po svijetu,turniri,takodjer igranje pucacina sa drugim igracima i sve te igre koje se igraju u multiplayeru.
Za to treb apretplata a za igre kod kojih prelazis kmapanju,ne treba pretplata
ena1211

#10787 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

zippoo87 wrote: 24/11/2024 15:38
ena1211 wrote: 24/11/2024 12:46 Gdje kupujete disk verzije igrica? Bigbang, ekupi? Imaju li uopste snizenja i koliko cesto? Iskljucivo me nove zanimaju, polovne ne bismo. Ako su u Bosni jedine opcije te dvije radnje online (jer moramo i to kupovati online, obzirom da mi se ne vozi do Sarajeva dva sata zbog igrice) onda definitivno odustajemo od diska, jer mi napaceni ljudi iz ovih gradica sto su sve samo ne gradovi sa velikim trznim centrima onda od disk verzije definitivno treba da odustanemo, iako sam u korpu stavila i jednu i drugu verziju (disk zeleci jer eto MOZDA neko NEKAD nam kupi disk igricu :-) ), pa da jednu verziju konacno izbacim a drugu platim :D
Nadjes na olxu,nekoj radnji i polovnu,kazes prodavcu de ubaci disk i pokreni igru i snimi taj video i posalji mi.
Sta disku moze biti?
Jedino da je neka stara igra i da je izgreban disk a i to jednom slikom mozes utvrsiti od prodavca.

Evo rekli su ti svi da ti je najbolje digitalno da uzmes te igre. Naravno napravis prvo psn nalog i na taj načog kupis igre i uvijek ces ih imati na tom nalogu.
A sto se tice pitanja sta znaci igranje pnline...znaci multiplayer,tipa igranje fife s apravim protivnicima po svijetu,turniri,takodjer igranje pucacina sa drugim igracima i sve te igre koje se igraju u multiplayeru.
Svi koji su htjeli pomoci javili su se privatno, sa nekima sam se cak cula i preko broja i to ne mojom inicijativom, nego prosto
ljude nije smarala "drama" i zeljeli su pomoci.
Nikad mi nece biti jasni ljudi sa stavom poput tvog. Ja kad mi se nesto ne da, smara me, mislim da je neko glup, samo ga preskocim. U zivotu, na forumu. Pa sto trositi vrijeme na nekog ko ti ide na.... van svake pameti. Ali dobro nismo svi isti.

Puno pozdrava svima i hvala dobrim ljudima :thumbup: za pomoc.
ena1211

#10788 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

Molim vas da mi kazete je li ima jos neko problem i na Safariju i na Chromu (znaci i Iphone i Windows na PC-u) kad klikne na subscriptions da nece da otvori stranicu, je li koristite VPN neki kada idete na store ili? Nalog smo kreirali, cak i dodali dvije igrice u korpu. Ali kad kliknem na subscriptions da vidim sta se nudi vise nece da otvori, pa ne znam u cemu je problem.
zippoo87

#10789 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

ena1211 wrote: 24/11/2024 19:08
Sta disku moze biti?

Svi koji su htjeli pomoci javili su se privatno, sa nekima sam se cak cula i preko broja i to ne mojom inicijativom, nego prosto
Nikad mi nece biti jasni ljudi sa stavom poput tvog. Ja kad mi se nesto ne da, smara me, mislim da je neko glup, samo ga preskocim. U zivotu, na forumu. Pa sto trositi vrijeme na nekog ko ti ide na.... van svake pameti. Ali dobro nismo svi isti.

Malo si pobrkala loncice ali dobro,necemo ti zamjeriti.
Bitno da si dobila sta si trazila.
ena1211

#10790 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

zippoo87 wrote: 24/11/2024 19:40
ena1211 wrote: 24/11/2024 19:08

Sta disku moze biti?

Malo si pobrkala loncice ali dobro,necemo ti zamjeriti.
Bitno da si dobila sta si trazila.
Molim te da ne pises u mnozini imala sam priliku da se cujem sa ova prekrasna tri momka koja su sama ponudila pomoc. Nije korektno i zaista si sto bi se reklo u ovoj kaši u manjini. Ne da ti se, drama ti je, skroz legit. Puno pozdrava i hvala i tebi na pomoci.
zippoo87

#10791 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

U pet postova si pisala kao ne bi kupovala polovan disk,samo novo kupujes a opet vagas oko cijene,jer su novi skupi. :-)
Ja sam ti samo napisao da ne trebas bjezati od polovnog diska,ako je ispravan,raditi ce i kod tebe kao sto je radio i kod prethodnog vlasnika,nema tu nikakve mudrolije.
To sto si ti sve pogresno shvatila je ipak do tebe. Ja svima pomazem na forumu vec 15 godina,ako mogu i to se nece promijeniti ni u buduce ali ti si isla u krajnost,pa sam ti tako i ja odgovorio i evo odmah si se nesto naljutila. A nema razloga,nisam ti nista lose napisao.
Obzirom da si kupila konzolu koju si zeljela,mogu ti samo jos pozeljeti srecu u koristenju.
ena1211

#10792 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

zippoo87 wrote: 24/11/2024 20:15 U pet postova si pisala kao ne bi kupovala polovan disk,samo novo kupujes a opet vagas oko cijene,jer su novi skupi. :-)
Ja sam ti samo napisao da ne trebas bjezati od polovnog diska,ako je ispravan,raditi ce i kod tebe kao sto je radio i kod prethodnog vlasnika,nema tu nikakve mudrolije.
To sto si ti sve pogresno shvatila je ipak do tebe. Ja svima pomazem na forumu vec 15 godina,ako mogu i to se nece promijeniti ni u buduce ali ti si isla u krajnost,pa sam ti tako i ja odgovorio i evo odmah si se nesto naljutila. A nema razloga,nisam ti nista lose napisao.
Obzirom da si kupila konzolu koju si zeljela,mogu ti samo jos pozeljeti srecu u koristenju.
Posteno :D mozda je i do mene.
Sad idem da se bavim sa kupovanjem ovog bona, i da gledam kako cu pare potrositi i onda skontati da nesto ne radi, jer evo Gamivo mi vec kao error navodi
Region locked product - can only be redeemed and played in the US region., ali valjda to tako treba. Svakako cu potraziti po temi koje ste sajtove naveli kao one preko kojih kupujem bonove.
zippoo87

#10793 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

ena1211 wrote: 24/11/2024 20:28
zippoo87 wrote: 24/11/2024 20:15 U pet postova si pisala kao ne bi kupovala polovan disk,samo novo kupujes a opet vagas oko cijene,jer su novi skupi. :-)
Sad idem da se bavim sa kupovanjem ovog bona, i da gledam kako cu pare potrositi i onda skontati da nesto ne radi, jer evo Gamivo mi vec kao error navodi
Region locked product - can only be redeemed and played in the US region., ali valjda to tako treba. Svakako cu potraziti po temi koje ste sajtove naveli kao one preko kojih kupujem bonove.
Kada napravis psn account,ako si stavila US kao regiju,onda tako i treba da pise na gamivo,jer te prepoznaje preko IP adrese da si u van USA i zato to pise.
Kupovao sam ja 2 godine na gamivo i vjerovatno cu opet i ove godine tu uzeti PSN card,da dopunim dolare na account i onda uzeti pretplatu,ako nacekam kakav popust.
ena1211

#10794 Re: PlayStation 5 - all about

Post by ena1211 »

zippoo87 wrote: 24/11/2024 20:42
ena1211 wrote: 24/11/2024 20:28
Kada napravis psn account,ako si stavila US kao regiju,onda tako i treba da pise na gamivo,jer te prepoznaje preko IP adrese da si u van USA i zato to pise.
Kupovao sam ja 2 godine na gamivo i vjerovatno cu opet i ove godine tu uzeti PSN card,da dopunim dolare na account i onda uzeti pretplatu,ako nacekam kakav popust.

Nasla sam cini mi se povoljnije na cdkeys $110 dolara za $99.78
Nadajmo se da je to to
https://www.cdkeys.com/black-friday-sal ... gital-code

Naravno da mi i ovdje stoji velikim slovima da ne mogu aktivirati u BIH, valjda je to tako kazes IP adresa i nece biti problema :D
nepass1

#10795 Re: PlayStation 5 - all about

Post by nepass1 »

Vazi, hvala

Ima ih par koje ne mogu, aseto corsa npr znam da ne moze
Micah

#10796 Re: PlayStation 5 - all about

Post by Micah »

Kod Turaka vam nisu jeftinije igre. Evo, Baldur's Gate 3 je 2000 lira što prevedeno je 108KM, kao na UK store-u i oko 4 marke skuplje nego kod Amerikanaca. Dakle, ništa od toga.
zippoo87

#10797 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

Evo konacno se i meni pojavio popust od 20% na Essential pretplatu
Sa popustom je 64 dolara ili oko 120 KM
A moram sada uganjati PSN card u ovom iznosu,jer nemam nista na racunu u dolarima.
zippoo87

#10798 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

Je li mi ovo legit deal ?
https://www.cdkeys.com/black-friday-sal ... 75-usd-usa
Ovaj mi izadje do sada povoljno,kada se preracuna...oko 130 KM
dixi5

#10799 Re: PlayStation 5 - all about

Post by dixi5 »

Naravno da je cd keys leggit. Neki dan je bilo 100$ za 82$.
zippoo87

#10800 Re: PlayStation 5 - all about

Post by zippoo87 »

dixi5 wrote: 26/11/2024 09:56 Naravno da je cd keys leggit. Neki dan je bilo 100$ za 82$.
Hvala
Kontam se da sacekam do vikenda,mozda opet bude neki dobar deal,mada ni ovaj nije los.
Od danas mi je istekla pretplata.
Post Reply