Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Haris.ba

#31551 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 20/11/2024 10:20
Haris.ba wrote: 20/11/2024 10:19
drug_profi wrote: 20/11/2024 10:17 Kako bi izgledalo uklesavanje dodatnih traka kroz Jablanicu, Ostrožac... Olovo, Majevicu...
Pa imamo primjer na Karauli kada je radjena kako to izgleda.
I to je bio bajpas. Dakle saobraćaj se odvijao starom cestom dok se pravila nova.
Nemaš svuda tu mogućnost.
Na vecini pravaca moras novu trasu. Iz niza razloga.

Imas nedavno i na Nisicima kako je izgledalo prosirenje starom trasom. Nista strasno. Stanes dok te ne puste.
Barem znas zasto stanes, i da ce biti bolje.
drug_profi

#31552 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ja se slažem da treba modernizovati i popeglati magistrale, ali se ne može na magistralama zasnivati saobraćajna infrastruktura u današnje vrijeme.
Privreda želi autoceste, investitori to žele.
Pa i građani na kraju krajeva. Razlika je nebo i zemlja voziti se autoputem u odniosu na magistralu. Vrijeme, gorivo, sigurnost, udobnost, sloboda kretanja... stotine prednosti.
Thorgerson

#31553 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

neki wrote: 20/11/2024 09:53
Thorgerson wrote: 20/11/2024 08:54 Autoput je prevelik zalogaj za nas. Vec sam pisao, a i da ponovim, da sam sve vise ubjedjenja da smo trebali modernizovati postojece magistralne ceste.
Kao što kažeš, već si pisao, ali nemoj više.
Ideja glupa i zaostala
Tvoje misljenje. Ja nemam pravo na svoje jel?

Zasto je zaostala? Austrija i Njemacka imaju autoputeve, pa hajmo i mi.

Nigdje veze.

Da smo pametni, nastavili bi samo gdje smo stali prije rata.

Dakle, novac se umjesto na bacanje na autoput mogao usmjeriti pored modernizacije magistrala, te na:
- modernizaciju zeljeznicke infrastrukture
- modernizaciju depoa u rajlovcu, i eventualno izgradnja jos depoa koji ce moci handlati kontejnere.

Kamionima zabraniti da prevoze magistralom. Dakle, mozes dovuci do depoa. Zeljeznica preuzima i vozi za luku. I obrnuto. Benefiti za sve - osim za pojedine vlasnike kamionskog prevoza. Firme dobijaju brzu uslugu, zeljeznice rastu, kupci dobijaju jeftiniji u konacnici proizvod jer je transport jeftiniji.

Sta je tebi tu glupo i zaostalo?

Nek nam je ovo dobro. Imam do Ivana komad autoputa i to je to. I taj komad vecina ljudi ne koristi.
Thorgerson

#31554 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

drug_profi wrote: 20/11/2024 10:26 Ja se slažem da treba modernizovati i popeglati magistrale, ali se ne može na magistralama zasnivati saobraćajna infrastruktura u današnje vrijeme.
Pa i građani na kraju krajeva. Razlika je nebo i zemlja voziti se autoputem u odniosu na magistralu. Vrijeme, gorivo, sigurnost, udobnost, sloboda kretanja... stotine prednosti.
Pa hajmo zatrpati pruge. Cuj privreda zeli.

Jel vi shvatate da veceg izvoza i razvoja privrede nema bez pruge i zeljeznica. Kakav bolan autoput.

Znam, i ja vise volim autoput, naravno. Ali evo nema ga. Pricaju nam bajke.

Dakle, da sve sad krene idealno mi ne mozemo autoput zavrsiti do 2040.te godine. Jeste li svjesni toga? Koliki ce do tada troskovi biti?
drug_profi

#31555 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote: 20/11/2024 10:39
drug_profi wrote: 20/11/2024 10:26 Ja se slažem da treba modernizovati i popeglati magistrale, ali se ne može na magistralama zasnivati saobraćajna infrastruktura u današnje vrijeme.
Pa hajmo zatrpati pruge. Cuj privreda zeli.

Jel vi shvatate da veceg izvoza i razvoja privrede nema bez pruge i zeljeznica. Kakav bolan autoput.

Znam, i ja vise volim autoput, naravno. Ali evo nema ga. Pricaju nam bajke.

Dakle, da sve sad krene idealno mi ne mozemo autoput zavrsiti do 2040.te godine. Jeste li svjesni toga? Koliki ce do tada troskovi biti?
Pruga ima svoje klijente, autoput svoje. Ne mješaj babe i žabe.

Završiće se kad tad. Žao mi je što već niej gotov, ali je važno da ga bude.
Last edited by drug_profi on 20/11/2024 10:40, edited 1 time in total.
Ozimician

#31556 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 20/11/2024 10:36 Nek nam je ovo dobro. Imam do Ivana komad autoputa i to je to. I taj komad vecina ljudi ne koristi.
Imas 250 km autoputa u BIH koji se itekako intenzivno koristi. Ovo sto ti pises je gledanje iz perspektive sebe i svoje mahale. Jbg tebi ocito put treba da jednom godisnje odes do mora i to je to. Privreda koristi puteve u totalno suprotnom pravcu.

I Njemacka i Austrija imaju razvijenu zeljeznicu pa su autoputevi prepuni kamiona.
Last edited by Ozimician on 20/11/2024 10:41, edited 1 time in total.
Thorgerson

#31557 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 20/11/2024 09:43
Thorgerson wrote: 20/11/2024 09:28
drug_profi wrote: 20/11/2024 09:17
Spoiler
Show
Prvo, koštalo bi ko svetogpetrakajgana to proširenje i modernizacija magistrala jer bi tu bilo heibet i eksproprijacije i podzida i vijadukta i tunela...i opet bi imao samo magistralu gdje će za 5 godina svako svoj prikljucak napraviti.

Drugo, koliko misliš da bi to trajalo i kako bi se za to vrijeme odvijao promet tim pravcima?
Ne znam. Ovoliko dugo sigurno ne.
Stolac Neum je kostao 100 miliona za 40km ceste. Znaci oko 2.5mil po km.

Ne moze modernizacija i prosirenje kostati vise. Ali evo. Nek kosta i vise. Nek kosta 5mil po km, sto je suludo, al hajd eto karikiram. Za dosad utrosenih 4 ili koliko milijardi moglo se izgraditi, modernizovati pozlatiti 800km magistrale.
Izvini, ali ti kao primjer uzimas Stolac-Neum, dakle totalno sporedni put na dobrom i stabilnom terenu sa ultra malo saobracaja sa najprometnijim dijelovima drzave?

Mene zanima kako bi ti rijesio npr. saobracajni cep u Doboju, Vitezu osim gradnjom obilaznice?

Eto imas odlicnu magistralu sjeverno od Zenice uz relativno malo divljih prikljucaka pa vidis kakva je situacija sa saobracajem, vozi se 60km/h vecinom puta.

Taj pristup ima smisla za dionice poput Tuzla-Sarajevo npr. gdje je saobracaj nizi i cesta prolazi kroz prilicno nenaseljen teren. Isto tako gradnja AP prema Prijedoru nema smisla. Sve ostalo sto se gradi i planira itekako ima smisla. AC Zenica-Sarajevo je ljeti jako pun i prelazi 20 000 vozila dnevno.
Sve preko 10 000 vozila se isplati za gradnju AP.

Tacno je i da smo zemlja koja ima najlosiji omjer GDP-a i terena za gradnju AP, ali drugog izbora nemamo.

Za potencijalno 800km magistrale s upitnim poboljsanjem nivoa saobracaja, mi danas imamo 250km autoputa u punom profilu.
Mozes to gledati i drugacije. Umjesto 800km magistrale, te ostale poboljsane infrastrukture, gdje se mogao novac od autocesta uloziti mi imamo 250km autoputa koji ne vodi nigdje.
Ozimician

#31558 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 20/11/2024 10:40 Mozes to gledati i drugacije. Umjesto 800km magistrale, te ostale poboljsane infrastrukture, gdje se mogao novac od autocesta uloziti mi imamo 250km autoputa koji ne vodi nigdje.
Kako mislis ne vodi nigdje?

Bukvalno je od Ivana do Granice sa HR autoput uz prekid izmedju Zenice i Doboja koji je svakako vec u izgradnji.

Autoputem su bukvalno povezani svi vazniji gradovi u BIH osim Tuzle i Krajine, cak i Bijeljina dobija prikljucan na Autoput.

A te pare sumnjam da bi se mogle bolje uloziti, mozda u nove Touarege?
Last edited by Ozimician on 20/11/2024 10:45, edited 1 time in total.
drug_profi

#31559 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ma ima čovjek svoje mišljenje sa kojim se mi ne slažemo i šta sad.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#31560 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mk ultra »

Thorgerson wrote: 20/11/2024 10:36
neki wrote: 20/11/2024 09:53
Thorgerson wrote: 20/11/2024 08:54 Autoput je prevelik zalogaj za nas. Vec sam pisao, a i da ponovim, da sam sve vise ubjedjenja da smo trebali modernizovati postojece magistralne ceste.
Kao što kažeš, već si pisao, ali nemoj više.
Ideja glupa i zaostala
Tvoje misljenje. Ja nemam pravo na svoje jel?

Zasto je zaostala? Austrija i Njemacka imaju autoputeve, pa hajmo i mi.

Nigdje veze.

Da smo pametni, nastavili bi samo gdje smo stali prije rata.

Dakle, novac se umjesto na bacanje na autoput mogao usmjeriti pored modernizacije magistrala, te na:
- modernizaciju zeljeznicke infrastrukture
- modernizaciju depoa u rajlovcu, i eventualno izgradnja jos depoa koji ce moci handlati kontejnere.

Kamionima zabraniti da prevoze magistralom. Dakle, mozes dovuci do depoa. Zeljeznica preuzima i vozi za luku. I obrnuto. Benefiti za sve - osim za pojedine vlasnike kamionskog prevoza. Firme dobijaju brzu uslugu, zeljeznice rastu, kupci dobijaju jeftiniji u konacnici proizvod jer je transport jeftiniji.

Sta je tebi tu glupo i zaostalo?

Nek nam je ovo dobro. Imam do Ivana komad autoputa i to je to. I taj komad vecina ljudi ne koristi.
imamo pare i za jedno i za drugo, to je problem :wink:
elk

#31561 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by elk »

A sto se manje gine gdje je sada ap, to nista? evo magistrala prema zenici, nekad i sad. Broj nesreca prije daleko veci. A vozaca i auta po magistrali bilo daleko manje.
Bilo bi i manje da ljudi iole normalnije voze. Ali, kako znamo :roll:
Treba ap, nemoj zajebavat.
Karikaturist

#31562 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Karikaturist »

Nije covjek rekao da ne treba nego da je izgradnja i trosak prevazisao sve moguce rokove/limite i da bi iz ove perspektive bilo bolje graditi drugacije.
Thorgerson

#31563 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 20/11/2024 09:43 Izvini, ali ti kao primjer uzimas Stolac-Neum, dakle totalno sporedni put na dobrom i stabilnom terenu sa ultra malo saobracaja sa najprometnijim dijelovima drzave?

Mene zanima kako bi ti rijesio npr. saobracajni cep u Doboju, Vitezu osim gradnjom obilaznice?

Eto imas odlicnu magistralu sjeverno od Zenice uz relativno malo divljih prikljucaka pa vidis kakva je situacija sa saobracajem, vozi se 60km/h vecinom puta.

Taj pristup ima smisla za dionice poput Tuzla-Sarajevo npr. gdje je saobracaj nizi i cesta prolazi kroz prilicno nenaseljen teren. Isto tako gradnja AP prema Prijedoru nema smisla. Sve ostalo sto se gradi i planira itekako ima smisla. AC Zenica-Sarajevo je ljeti jako pun i prelazi 20 000 vozila dnevno.

Tacno je i da smo zemlja koja ima najlosiji omjer GDP-a i terena za gradnju AP, ali drugog izbora nemamo.

Za potencijalno 800km magistrale s upitnim poboljsanjem nivoa saobracaja, mi danas imamo 250km autoputa u punom profilu.
Pa uzeo sam primjer Stolac Neum i uduplao troskove. Plus, radilo bi se vecinom o prosirivanju postojece ceste, a ova je izgradjena od nule.

Gdje ima prometa, napraviti brze ceste. Pa napisao sam, rijesio bih tako da se pravi obilaznica, neka je. Ali moze to biti brza cesta ili magistrala ako je nizi protok saobracaja.

Mislim, vidi, ja samo pisem sta bi bilo kad bi bilo. Mi kakvi smo, i tu modernizaciju bi radili sto godina.

Nego onako, kontam da smo normalna zemlja, za mene bi vise imalo smisla to. Modernizacija magistrala i pruge.

Gledam samo odnos utroseno - dobijeno. Ok, sutra, za 10, blize 20 godina eto zavrsir cemo autoput. Ali koja je cijena placena za to?
- zapostavljena ostala infrastruktura
- troskovi dignuti u nebesa
- vecina gradova opet odsjecena.

Pitaj gradjane Tuzle sta njima znaci koridor? Sta ce to njima donijeti. Ili ljudima iz Krajine.

Jbg. Trebali bi se ponasati drzavnicki i raditi na razvoju cijele zemlje. A ne da se ulupaju milijarde na prostor gdje zivi 50.000 ljudi, a s druge strane tamo.gdje zivi 500.000 ostavis zapostavljeno.
Thorgerson

#31564 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Karikaturist wrote: 20/11/2024 11:53 Nije covjek rekao da ne treba nego da je izgradnja i trosak prevazisao sve moguce rokove/limite i da bi iz ove perspektive bilo bolje graditi drugacije.
Upravo tako. :thumbup:

Spominje se 250km, ali ako se skoncetrisemo samo na 5c koridor izgradjeno je koliko, 150km, od 340km.

Dakle, necemo sad spinovati na taj nacin. Kao imamo 250km. Imamo ukupno. Ako gledamo samo koridor, koji jeste zila kucavica kako je zamisljena, nismo dosli ni do 50%. A gradimo ga preko 20 godina. Pri tome ostali su najtezi dijelovi. Pa ako smo najlakse gradili 20 godina...hm.

A cijenu placamo svi. Jer pare date za ovo, su mogle biti investirane u nesto drugo.

Pa je li jedino meni ovdje nenormalno da imas trase u koje si ulozio desetine miliona Eura i da to stoji neiskoriste o decenijama. Pa svilaj odzak stajalo preko 10 godina. Ista situacija sad ce bit dole kod Bune. Pa nemamo mi ljudi taj luksuz da tek tako bacamo milione na nekakve puteve koji ce stajati decenijama neiskoristeni. A u istoj vasioni, ljudi izmedju dva najveca grada truckaju putevima iz 50ih
Ozimician

#31565 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 20/11/2024 11:59
Ozimician wrote: 20/11/2024 09:43 Izvini, ali ti kao primjer uzimas Stolac-Neum, dakle totalno sporedni put na dobrom i stabilnom terenu sa ultra malo saobracaja sa najprometnijim dijelovima drzave?

Pa uzeo sam primjer Stolac Neum i uduplao troskove. Plus, radilo bi se vecinom o prosirivanju postojece ceste, a ova je izgradjena od nule.

Gdje ima prometa, napraviti brze ceste. Pa napisao sam, rijesio bih tako da se pravi obilaznica, neka je. Ali moze to biti brza cesta ili magistrala ako je nizi protok saobracaja.

Mislim, vidi, ja samo pisem sta bi bilo kad bi bilo. Mi kakvi smo, i tu modernizaciju bi radili sto godina.

Nego onako, kontam da smo normalna zemlja, za mene bi vise imalo smisla to. Modernizacija magistrala i pruge.

Gledam samo odnos utroseno - dobijeno. Ok, sutra, za 10, blize 20 godina eto zavrsir cemo autoput. Ali koja je cijena placena za to?
- zapostavljena ostala infrastruktura
- troskovi dignuti u nebesa
- vecina gradova opet odsjecena.

Pitaj gradjane Tuzle sta njima znaci koridor? Sta ce to njima donijeti. Ili ljudima iz Krajine.

Jbg. Trebali bi se ponasati drzavnicki i raditi na razvoju cijele zemlje. A ne da se ulupaju milijarde na prostor gdje zivi 50.000 ljudi, a s druge strane tamo.gdje zivi 500.000 ostavis zapostavljeno.
Pa kazem ti bukvalno jedino Tuzla i Cazinska krajina (USK) su trenutno iskljuceni sa AP, svi ostali iole bitniji gradovi su vec uvezani na sistem AP.

Tako da ti ne stoji da je vecina gradova odsjecena. Nije AP samo koridor, imas i AP Doboj-Gradiska, Bijeljina-Raca. Samo u pojasu Koridora Vc (do 20km sirine) zivi 50+% stanovnistva BiH danas (u taj pojas se ubrajaju i gradovi TK poput Gracanice i Gradacca npr) + dodaj BL i Bijeljinu i mozes komotno doci do 70-80%. Ostane jos Tuzla-Orasje da se spoje i neka BC u Krajini i voila. Niko se onda ne moze zaliti da je zapostavljen.

Racunaj da je i sama gradnja AP privredni boost. A hocu reci, pravljenje i novih magistralnih trasa bi nas izaslo svakako 50% cijene AP (eksproprijacija, trasa, tuneli), eto po racunici Stolac-Neum je vec 30% cijene AP (a nevjerovatno lagana dionica s jeftinom eksproprijacijom u odnosu na podrucje kroz koje prolazi AP) a ne bi dobili ni blizu efikasnost. Magistrale ne mogu da upiju efikasno preko 10 000 vozila dnevno i tacka.

Postujem tvoje misljenje, ali ne mislim da si u pravu. Moje misljenje je da se trebalo ranije i vise zaduzivati i brze graditi.
Last edited by Ozimician on 20/11/2024 12:10, edited 1 time in total.
Thorgerson

#31566 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

elk wrote: 20/11/2024 11:51 A sto se manje gine gdje je sada ap, to nista? evo magistrala prema zenici, nekad i sad. Broj nesreca prije daleko veci. A vozaca i auta po magistrali bilo daleko manje.
Bilo bi i manje da ljudi iole normalnije voze. Ali, kako znamo :roll:
Treba ap, nemoj zajebavat.
Koliko je ljudi poginulo na magistrali Stolac - Neum.

Stavise, ne znam da li je uopste i bilo udesa na toj trasi.

Mora se ginuti kad si na magistralu nakacio svake moguce prikljucke, kad si dopustio izgradnje objekata na cesti. I onda skratis ogranicenje, iako bi realno trebalo.biti vece. I imas problem, jer ljudi onda preticu i gdje treba i ne treba.

I to je ta modernizacija magistrala o kojoj govorim. Ima hrpa lokacija i trasa gdje se to da ispeglati, ubaciti treca traka, ukinuti izlaze i ulaze na magistralu svakoj stracari. Udariti ograde. To ne zahtjeva puno novca. A mi uporedo to nemozemo raditi, ako se zaduzujemo milijardama za autoput. Ne mozemo.
Thorgerson

#31567 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 20/11/2024 12:08 Pa kazem ti bukvalno jedino Tuzla i Cazinska krajina (USK) su trenutno iskljuceni sa AP, svi ostali iole bitniji gradovi su vec uvezani na sistem AP.

Tako da ti ne stoji da je vecina gradova odsjecena. Nije AP samo koridor, imas i AP Doboj-Gradiska, Bijeljina-Raca. Samo u pojasu Koridora Vc (do 20km sirine) zivi 50+% stanovnistva BiH danas (u taj pojas se ubrajaju i gradovi TK poput Gracanice i Gradacca npr) + dodaj BL i Bijeljinu i mozes komotno doci do 70-80%. Ostane jos Tuzla-Orasje da se spoje i neka BC u Krajini i voila. Niko se onda ne moze zaliti da je zapostavljen.

Racunaj da je i sama gradnja AP privredni boost. A hocu reci, pravljenje i novih magistralnih trasa bi nas izaslo svakako 50% cijene AP (eksproprijacija, trasa, tuneli) a ne bi dobili ni blizu efikasnost. Magistrale ne mogu da upiju efikasno preko 10 000 vozila dnevno i tacka.

Postujem tvoje misljenje, ali ne mislim da si u pravu. Moje misljenje je da se trebalo ranije i vise zaduzivati i brze graditi.
Nove trase, da kostale bi. Ja govorim o postojecim trasama. One su svakako otkupljene i van trase koliko ne znam m, vlasnik je drzava/federacija. Vecinom tu ne bi bilo nekih vecih eksproprijacija.

Naravno, jeste boost. Gradjevinske kompanije rade. Ali jbg i tu nam kajmak odnesose stranci.

To se slazem. Vece zaduzivanje i brza gradnja. Mi to i sada mozemo. I da vise zavrsimo s tim. Pa Hrvatska je odradila dalmatinu zavrsila za 8-9 godina.

Ali. Ako cemo mi sad opet razvuci i ovaj ostatak na 20 godina, a izgledno je da hocemo. Ne znam. Ne pise nam se dobro. Gradnja Prenja nece poceti za min 2 godine. Nek gradnja traje 6 godina. To je vec 8. Dakle da sve bude odradjeno u roku (a nista, bukvalno nista nije odradjeno u roku osim vlakovo tarcin), to je 2032. Godina. Gdje ostatak? Dakle, evo da uporedo radimo ostatak (a necemo), znaci u najboljem slucaju naj naj optimisticnijem za 10 godina mozemo zavrsiti.

A treba imati na umu, da smo upola zahtjevnije stvari probijali rokove po 2 do 3 godine. A ko zna sta nas ceka kad se otvori Prenj. A i valja doci i do Prenja i od Prenja dalje.
So What!

#31569 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

I onda, nekad. Kad bude viska para, raditi autocestu. I ne bi nigdje zakasnili.

Npr. Jablanica - Mostar. Odlicna magistralna cesta. Prosiriti, napraviti odmorista, nadzor kamera, bankine, srediti malo raskrnice. Gdje treba stabiti podzvonjake, nadvoznjake.

Takodjer, dalje prema Plocama, nije strasno nista. Vecina ravnica i isto tako ne zahtjeva veliki novac. Eventualno trebalo uraditi zaobilaznice za neka mjesta. I isto tako bolje raskrnice srediti.

Bradina, Konjic, Ivan jbg. Probati ispeglati sta se moze. Tarcin se isto tako mogao ispeglati i srediti. Zaobilaznica Sarajevo se morala izgraditi. Put prema visokom, zenici je bio ok i sa brzom cestom se moglo rijesiti. I onda isto dalje prema sjeveru. Peglati gdje moze. Prosirivati na tri trake. Raskrsnice pokusavati razdvojiti na dva nivoa gdje moze i sl.

Prvo, nema sanse da bi potrosili ni blizu novca kao za ovaj pokusaj gradnje autoputa. Plus novac se mogao investirati u sigurnost, kamere, crne tacke bolje rijesiti. I naravno, bilo bi novca i za renoviranje cesta prema Tuzli, Bihacu itd.

Ovako, mi smo ulupali koliko vec? 4 milijarde. I opet nemamo nista. A nismo blizu kraja. Treba nam barem jos toliko, ako ne i vise novca. I najbitnije ode nam ba vrijeme. Pa ja sam bio osnovna skola kad je put poceo. Sad sam haman na pola puta do penzije, a oni nisu jos ni 50% ceste zavrsili?!

Gledam onaj put Stolac - Neum. Sta mu fali? Dvije trake, ali sta mu eto fali? Apsolutno nista. Sirok, ima fino rijesene izlivne trake, raskrsnice. Ljepota. Ok, nije promet kao na m17, al opet.

Naravno da autoput jeste bolje rjesenje, ali nije za svakoga. Jbg, evo 20 kusur godina ga radimo. Pa smijesno vise postaje.

Ides kozjom stazom od prije 60 godina i onda udjes u tunel kao da si u Norveskoj. Sve napucano. I onda nakon 2 minute opet silazis na kozji put. E pa jbg.
Ja poštujem svačije mišljenje ako ga neko lijepo iznese, što ti u ovom slučaju i jesi uradio. Fino, elokventno, bez frustracija i kompleksa.

S tim što se ni ja ne slažem s tobom :D

Ne može nažalost revitalizacija magistralnih cesta nahraniti potrebe ovog društva i ekonomije.

Druga stvar, Koridor Vc nije samo nacionalni vec prakticno kontinentalni projekat koji veze jedan od najbitnijih gradova u Evropi sa jednom od luka na Jadranu.

BiH i nema baš toliko razvijenu željezničku mrežu da se može osloniti na istu. Imamo željeznički koridor Vc od Šamca od Čapljine, imamo sjeverni koridor Tuzla - Zvornik - Doboj - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad - Bihać, imamo prugu Brčko - Banovići i ove industrijske krakove Podlugovi - Vareš, Prijedor - Ljubija, Bijeljina - Rača i u konačnici Unsku prugu, koja pleše po granici dvije države pa više ni ne znamo čija je. Uglavnom dobar dio države nije povezan željeznicom.

Što se tiče niske cijene saobraćajnice Neum - Stolac, tu se jednostavno radi o tako čvrstom i stabilnom terenu, gdje se nigdje ništa nije moralo premostiti jer haman ni potočića nema, stablo se nije moralo posjeći, jer je sve krš i grmlje, a eksprorijacija smiješna jer je dobar dio u državnom vlasništvu uz vrlo nisku naseljenost i svega dva tunela, jedan kraći i jedan duži. Originalno u ovom posljednjem zamahu izgrađena su 32 kilometra, a cijena je trebala iznositi 72 miliona KM, što je kasnije poraslo na 100 miliona KM. Realno, za naše uvjete, sića, ali upravo iz navedenih razloga.

S druge strane, 18,8 km obilaznice Brčkog je koštalo 28,5 miliona eura, a i to je rađeno u formatu magistrale, dakle za jedan polu-prsten oko grada srednje veličine u BiH smo platili preko 50 miliona maraka.

Naš najveći problem je uzurpacija magistralnih pravaca, što će mislim u konačnici se desiti i oko Neuma. Jednostavno, naši ljudi nemaju nikakav problem postaviti direktan izlaz iz vlastite avlije prema takvom pravcu i jedini putni pravac u BiH koji običan stanovnik poštuje kao superioran je brza cesta i autocesta i jedino tamo možemo neometano voziti, bez da moramo usporavati zbog svakakvih kamikaza, uzurpatora i ko zna već čega.

Trenutno, od granice sa EU i Sarajeva se nalazi rupa od okruglo 100 km magistralne ceste između Doboja i Zenice, a na toj istoj rupi, svega 12 km, nije pokriveno gradilištem autoputa, koja sve i da se maksimalno rastegnu, teško da mogu se graditi duže od sljedećih pet godina.

Čest problem prosječnog stanovnika Sarajeva je što se ne vozi tom dionicom i nije svjestan koliko je u upotrebi isti, tako da nekako to što autoputa nema do mora vidi kao nedostatak autoputa u cjelini, što je naravno pogrešno.

Generacije koje žive u ovoj zemlji su mnogi slagali kada su započeli ovaj projekat, obećavajaći im da će to ići brzo, jer jednostavno, da je bilo koja vlast rekla istinu, ljudi mi niti imamo para, niti sposobnih kadrova da ovo brzo završimo, dao bi zicer aktivnoj opoziciji, nego realno svi su uvijek lagali jer ovdje vazda najebe onaj koji kaže istinu.

Najveći je problem što je autoput obećan jednoj generaciji, kojoj je rat dovoljno života pojeo, da barem uživao u kakvom-takvom prosperitetu, a dočekat će ga neka druga, kojoj je život svakako bio miran i lijep. To jeste nepravda i ja shvatam frustraciju mnogih ljudi, koji su svjesni da vjerovatno kraj izgradnje živi neće ni dočekati, ali utjeha u ovom momentu ne postoji, to je oduvijek bio zamišljen kao generacijski projekat i samo budala je mogla povjerovati da će to neko kroz deset godina napraviti kroz ovo naše malo zemlje.
ZoomZoomKiwi

#31570 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Zato odeš u državu u kojoj infrastruktura puno bolje prati potrebe razvoja svih grana privrede i općenito ekonomije i života. :mrgreen:

I onda te zaboli i za Vc i A1 i E661
mistek

#31571 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mistek »

U biti, autoput bi trebao presjeći cestu Mostar-Stolac tokom 2027. Eto, neka bude kašnjenje, to je 2028. :D Kvanj-Mostar Jug će evidentno biti brzo potpisan, pa ide i to do ih doba vala :) Dakle, Mostar bi trebao biti uvezan. Plus, valjda do tada završe i spuste brzu cestu koja vodi do Širokog. Taj čvor kod mostarskog aerodroma će biti super važan.

Na sjeveru bi isto do 2028. trebalo biti sve gotovo do Doboja, kako god okreneš.

I jedva čekam, ne samo zbog tog autoputa, nego da ih natjera da pokreću nove stvari. Bilo šta, lašvansku brzu cestu, nešto prema Tuzli, Prenj, bilo šta :D
Dr Arsla

#31572 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

mistek wrote: 22/11/2024 01:53 U biti, autoput bi trebao presjeći cestu Mostar-Stolac tokom 2027. Eto, neka bude kašnjenje, to je 2028. :D Kvanj-Mostar Jug će evidentno biti brzo potpisan, pa ide i to do ih doba vala :) Dakle, Mostar bi trebao biti uvezan. Plus, valjda do tada završe i spuste brzu cestu koja vodi do Širokog. Taj čvor kod mostarskog aerodroma će biti super važan.

Na sjeveru bi isto do 2028. trebalo biti sve gotovo do Doboja, kako god okreneš.

I jedva čekam, ne samo zbog tog autoputa, nego da ih natjera da pokreću nove stvari. Bilo šta, lašvansku brzu cestu, nešto prema Tuzli, Prenj, bilo šta :D
Sarajevo B komponenta, Banja Luka S i Mostar H biće uvezani i to je to. Bosna cijela iz 3 dijela. Ostale dijelove BIH ko yebe :D
nezznalicaa

#31573 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by nezznalicaa »

A sto se nigdje ne spominje ova dionica od Ivana dalje do Konjica? To ni Lasic nigdje ne spominje, il je to sve vezano uz Prenj
tramvajtrojka

#31574 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

nezznalicaa wrote: 22/11/2024 09:34 A sto se nigdje ne spominje ova dionica od Ivana dalje do Konjica? To ni Lasic nigdje ne spominje, il je to sve vezano uz Prenj
zato sto bi tu dionicu svicarska i austrija zajedno u paketu bi se uhvatili za glavu sta moraju izgraditi
izbjeglica_iz_besmisla

#31575 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

nezznalicaa wrote: 22/11/2024 09:34 A sto se nigdje ne spominje ova dionica od Ivana dalje do Konjica? To ni Lasic nigdje ne spominje, il je to sve vezano uz Prenj
Pominjano je to, vezat ce se za tunel Prenj. Ne bi inace nikud vodila ni da se izgradi sad.
Post Reply