Thorgerson wrote: ↑20/11/2024 08:54
Autoput je prevelik zalogaj za nas. Vec sam pisao, a i da ponovim, da sam sve vise ubjedjenja da smo trebali modernizovati postojece magistralne ceste.
I onda, nekad. Kad bude viska para, raditi autocestu. I ne bi nigdje zakasnili.
Npr. Jablanica - Mostar. Odlicna magistralna cesta. Prosiriti, napraviti odmorista, nadzor kamera, bankine, srediti malo raskrnice. Gdje treba stabiti podzvonjake, nadvoznjake.
Takodjer, dalje prema Plocama, nije strasno nista. Vecina ravnica i isto tako ne zahtjeva veliki novac. Eventualno trebalo uraditi zaobilaznice za neka mjesta. I isto tako bolje raskrnice srediti.
Bradina, Konjic, Ivan jbg. Probati ispeglati sta se moze. Tarcin se isto tako mogao ispeglati i srediti. Zaobilaznica Sarajevo se morala izgraditi. Put prema visokom, zenici je bio ok i sa brzom cestom se moglo rijesiti. I onda isto dalje prema sjeveru. Peglati gdje moze. Prosirivati na tri trake. Raskrsnice pokusavati razdvojiti na dva nivoa gdje moze i sl.
Prvo, nema sanse da bi potrosili ni blizu novca kao za ovaj pokusaj gradnje autoputa. Plus novac se mogao investirati u sigurnost, kamere, crne tacke bolje rijesiti. I naravno, bilo bi novca i za renoviranje cesta prema Tuzli, Bihacu itd.
Ovako, mi smo ulupali koliko vec? 4 milijarde. I opet nemamo nista. A nismo blizu kraja. Treba nam barem jos toliko, ako ne i vise novca. I najbitnije ode nam ba vrijeme. Pa ja sam bio osnovna skola kad je put poceo. Sad sam haman na pola puta do penzije, a oni nisu jos ni 50% ceste zavrsili?!
Gledam onaj put Stolac - Neum. Sta mu fali? Dvije trake, ali sta mu eto fali? Apsolutno nista. Sirok, ima fino rijesene izlivne trake, raskrsnice. Ljepota. Ok, nije promet kao na m17, al opet.
Naravno da autoput jeste bolje rjesenje, ali nije za svakoga. Jbg, evo 20 kusur godina ga radimo. Pa smijesno vise postaje.
Ides kozjom stazom od prije 60 godina i onda udjes u tunel kao da si u Norveskoj. Sve napucano. I onda nakon 2 minute opet silazis na kozji put. E pa jbg.
Ja poštujem svačije mišljenje ako ga neko lijepo iznese, što ti u ovom slučaju i jesi uradio. Fino, elokventno, bez frustracija i kompleksa.
S tim što se ni ja ne slažem s tobom
Ne može nažalost revitalizacija magistralnih cesta nahraniti potrebe ovog društva i ekonomije.
Druga stvar, Koridor Vc nije samo nacionalni vec prakticno kontinentalni projekat koji veze jedan od najbitnijih gradova u Evropi sa jednom od luka na Jadranu.
BiH i nema baš toliko razvijenu željezničku mrežu da se može osloniti na istu. Imamo željeznički koridor Vc od Šamca od Čapljine, imamo sjeverni koridor Tuzla - Zvornik - Doboj - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad - Bihać, imamo prugu Brčko - Banovići i ove industrijske krakove Podlugovi - Vareš, Prijedor - Ljubija, Bijeljina - Rača i u konačnici Unsku prugu, koja pleše po granici dvije države pa više ni ne znamo čija je. Uglavnom dobar dio države nije povezan željeznicom.
Što se tiče niske cijene saobraćajnice Neum - Stolac, tu se jednostavno radi o tako čvrstom i stabilnom terenu, gdje se nigdje ništa nije moralo premostiti jer haman ni potočića nema, stablo se nije moralo posjeći, jer je sve krš i grmlje, a eksprorijacija smiješna jer je dobar dio u državnom vlasništvu uz vrlo nisku naseljenost i svega dva tunela, jedan kraći i jedan duži. Originalno u ovom posljednjem zamahu izgrađena su 32 kilometra, a cijena je trebala iznositi 72 miliona KM, što je kasnije poraslo na 100 miliona KM. Realno, za naše uvjete, sića, ali upravo iz navedenih razloga.
S druge strane, 18,8 km obilaznice Brčkog je koštalo 28,5 miliona eura, a i to je rađeno u formatu magistrale, dakle za jedan polu-prsten oko grada srednje veličine u BiH smo platili preko 50 miliona maraka.
Naš najveći problem je uzurpacija magistralnih pravaca, što će mislim u konačnici se desiti i oko Neuma. Jednostavno, naši ljudi nemaju nikakav problem postaviti direktan izlaz iz vlastite avlije prema takvom pravcu i jedini putni pravac u BiH koji običan stanovnik poštuje kao superioran je brza cesta i autocesta i jedino tamo možemo neometano voziti, bez da moramo usporavati zbog svakakvih kamikaza, uzurpatora i ko zna već čega.
Trenutno, od granice sa EU i Sarajeva se nalazi rupa od okruglo 100 km magistralne ceste između Doboja i Zenice, a na toj istoj rupi, svega 12 km, nije pokriveno gradilištem autoputa, koja sve i da se maksimalno rastegnu, teško da mogu se graditi duže od sljedećih pet godina.
Čest problem prosječnog stanovnika Sarajeva je što se ne vozi tom dionicom i nije svjestan koliko je u upotrebi isti, tako da nekako to što autoputa nema do mora vidi kao nedostatak autoputa u cjelini, što je naravno pogrešno.
Generacije koje žive u ovoj zemlji su mnogi slagali kada su započeli ovaj projekat, obećavajaći im da će to ići brzo, jer jednostavno, da je bilo koja vlast rekla istinu, ljudi mi niti imamo para, niti sposobnih kadrova da ovo brzo završimo, dao bi zicer aktivnoj opoziciji, nego realno svi su uvijek lagali jer ovdje vazda najebe onaj koji kaže istinu.
Najveći je problem što je autoput obećan jednoj generaciji, kojoj je rat dovoljno života pojeo, da barem uživao u kakvom-takvom prosperitetu, a dočekat će ga neka druga, kojoj je život svakako bio miran i lijep. To jeste nepravda i ja shvatam frustraciju mnogih ljudi, koji su svjesni da vjerovatno kraj izgradnje živi neće ni dočekati, ali utjeha u ovom momentu ne postoji, to je oduvijek bio zamišljen kao generacijski projekat i samo budala je mogla povjerovati da će to neko kroz deset godina napraviti kroz ovo naše malo zemlje.