Za sta? To nisu trgovci.Ozimician wrote: ↑17/11/2024 15:48https://www.klix.ba/biznis/privreda/trg ... /241117051
Hoces se ti sad izviniti?![]()
![]()
![]()
![]()
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
Mustang1
#2801 Re: Neradna nedjelja u FBiH
-
elcaliente
#2802 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa moze ti biti hitno u 3h ujutro. Pa hajmo neka Bingo radi i tada.Cherry-Cherry wrote: ↑17/11/2024 16:26 Šta sve čovjek neće pročitati ovdje, kaže nedeljom idu u kupovinu u malim mjestima![]()
Ništa pravo izbora, nećeš kupovati kad ti hoćeš i kada ti nešto treba. Ako ti je hitno, sjedi i šuti![]()
-
elcaliente
#2803 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa neka ljudi probaju dvije tri godine ako vide da ce propasti otvoriti ce opet.
Ovdje se na pocetku dize panika, ja mislim da poslije godinu dana vecini nece nedostajati nedjeljno setanje po trznim.
Ovdje se na pocetku dize panika, ja mislim da poslije godinu dana vecini nece nedostajati nedjeljno setanje po trznim.
Last edited by elcaliente on 17/11/2024 16:42, edited 1 time in total.
- Dosadno mii
#2804 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Najgore kod voca uvijek guzva, sudaras se s bebecim kolicimatramvajtrojka wrote: ↑17/11/2024 15:40al bas je zanimljivo gledati ljude koji od kupovine prave dozivljaj i opste porodično veselje i zabavu to mi nikada nije bilo jasno ides kupovati toalet papir i ostali fasungu i povedes od punice do djece, gdje nestade ono udji kupi izadjielcaliente wrote: ↑17/11/2024 15:35Logika je takva da se ljudi uvjek prilagode i obave kupovinu drugi dan ako ne mogu u Nedjelju.bukvalno biram prodavnice bez tih setaca gori su mi oni nego inflacija
- Ozimician
#2805 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Setanja po trznim je velika glupost i previse se to na ovoj temi potencira, nemogucnost da nesto kupis nedjeljom je uzasavajuca, barem u malim radnjama. Evo ja sam u Njemackoj 5 god. i jos uvijek mi je to uzasno. Otisao u Holandiju i dozivio kulturni sok nedjeljom.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 16:37 Pa neka ljudi probaju dvije tri godine ako vide da ce propasti otvoriti ce opet.
Ovdje se na pocetku dize panika, ja mislom da poslije godinu dana veci nece nedostajati nedjeljno setanje po trznim.
Naravno, pripremis se ranije, ali evo npr. lijepo vrijeme, setas po parku po gradu i izednis, zelis da kupis flasicu vode npr.
- Nema.
Moras sjesti u restoran i dati 5€ za 0,33l vode.
Tako da ce ljudi nedjeljom i izbjegavati boravak vani, ma koliko to nekome zvucalo apsurdno. Isto kao sto je i ovdje to slucaj.
-
elcaliente
#2806 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ozi i sam znas da su svakog vikenda sva izletista i gastronomija na istim ne puna nego pucaju od posjetioca.Ozimician wrote: ↑17/11/2024 16:42Setanja po trznim je velika glupost i previse se to na ovoj temi potencira, nemogucnost da nesto kupis nedjeljom je uzasavajuca, barem u malim radnjama. Evo ja sam u Njemackoj 5 god. i jos uvijek mi je to uzasno. Otisao u Holandiju i dozivio kulturni sok nedjeljom.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 16:37 Pa neka ljudi probaju dvije tri godine ako vide da ce propasti otvoriti ce opet.
Ovdje se na pocetku dize panika, ja mislom da poslije godinu dana veci nece nedostajati nedjeljno setanje po trznim.
Naravno, pripremis se ranije, ali evo npr. lijepo vrijeme, setas po parku po gradu i izednis, zelis da kupis flasicu vode npr.
- Nema.
Tako da ce ljudi nedjeljom i izbjegavati boravak vani, ma koliko to nekome zvucalo apsurdno. Isto kao sto je i ovdje to slucaj.
Niko ne izbjegava boravak vani.
Najvise ljudi se bavi sportom bas tom nedjeljom.
Na frekventnim mjestima imas kioske koji jesu malo skuplji ali povoljniji od kafica.
- Ozimician
#2807 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Izletista u vecim gradovima da.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 16:48Ozi i sam znas da su svakog vikenda sva izletista i gastronomija na istim ne puna nego pucaju od posjetioca.Ozimician wrote: ↑17/11/2024 16:42Setanja po trznim je velika glupost i previse se to na ovoj temi potencira, nemogucnost da nesto kupis nedjeljom je uzasavajuca, barem u malim radnjama. Evo ja sam u Njemackoj 5 god. i jos uvijek mi je to uzasno. Otisao u Holandiju i dozivio kulturni sok nedjeljom.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 16:37 Pa neka ljudi probaju dvije tri godine ako vide da ce propasti otvoriti ce opet.
- Nema.
Na frekventnim mjestima imas kioske koji jesu malo skuplji ali povoljniji od kafica.
Puca i kod nas Bjelasnica i Trebevic svaki vikend - bez obzira na neradnu nedjelju.
Pucala bi i u Njemackoj ta izletista svakako, cak i da je nedjelja radna za trgovine.
Ja govorim za normalnu setnju po gradu i po parku. Ne za odlazak na izletista maksuz.
-
elcaliente
#2808 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kod nas su vala i parkovi puni a na djecijim igralistima pokolj.Ozimician wrote: ↑17/11/2024 16:49Izletista u vecim gradovima da.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 16:48Ozi i sam znas da su svakog vikenda sva izletista i gastronomija na istim ne puna nego pucaju od posjetioca.Ozimician wrote: ↑17/11/2024 16:42
Setanja po trznim je velika glupost i previse se to na ovoj temi potencira, nemogucnost da nesto kupis nedjeljom je uzasavajuca, barem u malim radnjama. Evo ja sam u Njemackoj 5 god. i jos uvijek mi je to uzasno. Otisao u Holandiju i dozivio kulturni sok nedjeljom.
- Nema.
Puca i kod nas Bjelasnica i Trebevic svaki vikend - bez obzira na neradnu nedjelju.
Pucala bi i u Njemackoj ta izletista svakako, cak i da je nedjelja radna za trgovine.
Ja govorim za normalnu setnju po gradu i po parku. Ne za odlazak na izletista maksuz.
A dobro ovo je ovdje ipak veci grad, neznam kako je kod vas.
- Ozimician
#2809 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Znaci oni nemaju porodice da s njima provode nedjelju?tramvajtrojka wrote: ↑17/11/2024 16:33ne rade ljudi iz prodavnica na ciscenju nego je vlasnik trznog centra iskoristio neradnu nedjelju da plati firmu sa teleskopskim dizalicama da ociste trzni centar sto se vidi i na slikamaOzimician wrote: ↑17/11/2024 15:48https://www.klix.ba/biznis/privreda/trg ... /241117051
![]()
![]()
![]()
- vjeshalica
#2810 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa sto se nisi pripremio i ponio flasicu vode kad vec znas da ces ozedniti?Ozimician wrote: ↑17/11/2024 16:42Setanja po trznim je velika glupost i previse se to na ovoj temi potencira, nemogucnost da nesto kupis nedjeljom je uzasavajuca, barem u malim radnjama. Evo ja sam u Njemackoj 5 god. i jos uvijek mi je to uzasno. Otisao u Holandiju i dozivio kulturni sok nedjeljom.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 16:37 Pa neka ljudi probaju dvije tri godine ako vide da ce propasti otvoriti ce opet.
- Nema.
-
elcaliente
#2811 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neko vece na odgovorite ljudima bio ministar trgovine, bio predtavnik poslodvaca, bio predtavink sindikata i inspekcija.Ozimician wrote: ↑17/11/2024 16:54Znaci oni nemaju porodice da s njima provode nedjelju?tramvajtrojka wrote: ↑17/11/2024 16:33ne rade ljudi iz prodavnica na ciscenju nego je vlasnik trznog centra iskoristio neradnu nedjelju da plati firmu sa teleskopskim dizalicama da ociste trzni centar sto se vidi i na slikamaOzimician wrote: ↑17/11/2024 15:48
https://www.klix.ba/biznis/privreda/trg ... /241117051
![]()
![]()
![]()
![]()
Ljudi objasnili da nije mjenjan zakon o radu jer druge branse nisu htjele da ucestvuju.
Tako da su predtavnici sindikata trgovine i poslodavaca pristupili promjeni zakona o trgovini.
Znaci zakon eksplicitno tice samo trgovine nikoga drugo.
To je bila zelja radnika, sindikata i poslodavaca.
-
elcaliente
#2812 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Cudno je kako pojedicima ovdje smeta sto trgovine ne rade nedjeljom i to se tematizuje a to sto se autoput ne pravi nedjeljom to niko ne tematizuje.
Autoput je potrebniji BH nego otvoren Bingo.
- dale cooper
#2813 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Koliko vidim izuzeti iz ovog zakona su i dragstor objekti koji rade 0-24. Tako da bi se mogao desiti procvat ovakvog tipa radnji.
-
Naslovnica
#2814 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Postoji tema o izgradnji autoputa na kojoj se polemiše i gdje većina ljudi iznosi svoju ogorčenost sporim progresom izgradnje.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 17:13 Cudno je kako pojedicima ovdje smeta sto trgovine ne rade nedjeljom i to se tematizuje a to sto se autoput ne pravi nedjeljom to niko ne tematizuje.
-
elcaliente
#2815 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Razumijem, ali niko ne dize frku oko toga sto gradzevina ne radi nedjeljom na temi neradna nedjelja iako bi bilo vaznije da oni radi i nedjeljom i u tri smjene.Naslovnica wrote: ↑17/11/2024 17:17Postoji tema o izgradnji autoputa na kojoj se polemiše i gdje većina ljudi iznosi svoju ogorčenost sporim progresom izgradnje.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 17:13 Cudno je kako pojedicima ovdje smeta sto trgovine ne rade nedjeljom i to se tematizuje a to sto se autoput ne pravi nedjeljom to niko ne tematizuje.
Ispade Bingo i trznica veci prioritet.
- Ozimician
#2816 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Autoput radi nedjeljom, rade i radnici na naplatnim kucicama.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 17:13 Cudno je kako pojedicima ovdje smeta sto trgovine ne rade nedjeljom i to se tematizuje a to sto se autoput ne pravi nedjeljom to niko ne tematizuje.
To je ekvivalent jedno drugom.
Niko ne trazi da se trgovine grade nedjeljom, nego da rade. Kao sto i autoput radi nedjeljom.
-
Naslovnica
#2817 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tuneli se kopaju 24/7.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 17:19Razumijem, ali niko ne dize frku oko toga sto gradzevina ne radi nedjeljom na temi neradna nedjelja iako bi bilo vaznije da oni radi i nedjeljom i u tri smjene.Naslovnica wrote: ↑17/11/2024 17:17Postoji tema o izgradnji autoputa na kojoj se polemiše i gdje većina ljudi iznosi svoju ogorčenost sporim progresom izgradnje.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 17:13 Cudno je kako pojedicima ovdje smeta sto trgovine ne rade nedjeljom i to se tematizuje a to sto se autoput ne pravi nedjeljom to niko ne tematizuje.
Nele firme rade i nedjelje, 11 rade, 3 slobodno.
Stipu šuplju ba
-
elcaliente
#2818 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa eto onda i neke trgovine rade nedjeljom na istom su onda.Naslovnica wrote: ↑17/11/2024 17:34Tuneli se kopaju 24/7.elcaliente wrote: ↑17/11/2024 17:19Razumijem, ali niko ne dize frku oko toga sto gradzevina ne radi nedjeljom na temi neradna nedjelja iako bi bilo vaznije da oni radi i nedjeljom i u tri smjene.Naslovnica wrote: ↑17/11/2024 17:17
Postoji tema o izgradnji autoputa na kojoj se polemiše i gdje većina ljudi iznosi svoju ogorčenost sporim progresom izgradnje.
Nele firme rade i nedjelje, 11 rade, 3 slobodno.
Stipu šuplju ba
Sto se tice proriteta ja mislim da je prirotet autoput i trebaju da ga grade svaki dan. Neko drugi misli da ju vazno da trzni rade svaki dan.
-
mali_balon
#2819 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa ti bi nekom diktirao sta i kako ali da tebe niko ne dira i tvoja prava.........tipicno nase razmisljanj ko jebe drugog ja i samo ja...Pandakonda wrote: ↑17/11/2024 13:03Naravno da imaju pravo traziti, neka onda pronađu trgovacki lanac ili neku drugu firmu koja ce im do dati. Isto kao sto i mi svi ostali trazimo posao koji nam odgovara nasem zivotnom stilu. Opet ljudi dragi zaboravljate da ne radi svaki trgovac svaku nedjelju i subotu, postoje rotacije upravo radi toga.mali_balon wrote: ↑17/11/2024 12:35Kad vec pricas o pravima...sta ako svi trgovci hoce slobodnu nedjelju da bauljaju po planinama....ili da sjede kuci.....Pandakonda wrote: ↑17/11/2024 12:26
Kolega nije poenta u tome, poenta je da svako ima pravo svoj vikend provoditi onako kako zeli. Ako neko hoce da hoda vani po planini, neka to uradi, ako neko hoce da sjedi kuci i gleda filmove, neka to radi, a ako neko hoce da ispija kafe i sopinguje po centru neka ima pravo da to radi. Tako da dobro si rekao, svako treba imati pravo da vikendom radi sta hoce pa taman to bilo bauljanje i carlijanje po centru, njegova sloboda, njegova stvar. Ne smije niko nametati, pogotovo zakonski, vlastitu viziju kako necija nedjelja treba da izgleda.
Trgovci su kao i mi svi ostali birali svoje zanimanje i ti pristajes na njih znajuci kako ti je rad organizovan. Policajac zna da moze nastradati u akciji svaki dan i zna da ima radno vrijeme drugacije od ostalih, doktor zna da ima dezure i da mora biti dostupan i nakon radnog vremena, kamerman i radnik u medijskoj kuci zna da vikendom mora biti u pripravnosti ako se nesto desi i zbog toga na bazi rotacije imaju dezurni timovi i samo tako dalje nastavi niz. Isto tako trgovac zakonski ne smije raditi vise do 40 sati sedmicno i na poslodavcu je da zajedno sa tim organizuje to vrijeme, ali na kraju dana pravilo je isto za svakoga, nema vise od 40 sati sedmicno i neka inspekcija prvo to kontrolise. To je trgovina i to je tako, svako ima slobodu da bira posao i neka svako odabere ono sto mu odgovara.
Pa i trgovci imaju zakonski definisano godisnji odmor od minimalno 20 dana i radno vrijeme ne duze od 40 sati sedmicno. Tako da doslovno svi igramo po istim pravilima ali je raspored tih sati logicno drugaciji jer nije svaki posao isti i ne moze se sve standardizovati.tramvajtrojka wrote: ↑17/11/2024 12:41zato sto vatrogasci i policajci rade u turnusima gdje zakonski imaju tacno odredjen odmor , koji se zakonski u potpunosti razlikuje od rada u smjenama kao sto se radi u radnjama al haj bitno je spinovati i lagati da bi se odbranilo mahalanje po radnjama nedjeljomdječak sa šibicama wrote: ↑17/11/2024 12:30 Ode sefu i kaze "sefe ja bi djetetu na roditeljski" a sef ce njemu "eeee ne mere, ti bi i neradnu nedelju i neradni utorak"
Vatrogasce i policajce se spominje jer je ministar dramaticno izjavio "ne brinite trgovci, mi stojimo iza vas!"Pa se postavlja pitanje, zasto ne stoje i iza policajcevog i vatrogascevog prava da nedelju provede sa djecom, imaju i oni djecu. Ako je vec to razlog ovog zakona.
![]()
Ili hajmo zamisliti jednu ludu ideju, pusti ljude da svako radi onako kako zeli ?mobsterc wrote: ↑17/11/2024 12:59Idemo kontra, ne svidja ti zakon, stvar izbora, iseli se u drugu zemlju.tramvajtrojka wrote: ↑17/11/2024 12:52
Jeste svi trebamo biti na budzetu kao ti pa da ne radimo vikendima niti u turnusima, cuj mu logike budi opstinski sluzbenik a ne radnik u radnji ovo je u top pet dna napisanih na forumu u ovoj godini, jest kao da svako bira da mu zivotni poziv bude rad u radnji
Idi onda budi opcinski sluzbenik, a ne radnik u trgovini, stvar izbora zar ne a svako ima iste sanse da se zaposli uopcini ili drzavnoj sluzbi jer je ovo demokratska drzava jednakih prava i prilika za sve.
Fkt je ovo dno ispod dna![]()
Alternativno, hoces da imas market nedeljom, stvar izbora, otvori sebi market.
Alternativno 2, hoces i butike, otvori sebi trzni centar, tamam u miru da razgledas, da nema nikoga nedeljom. Fakturisat mozes u ponedeljak, boli te k![]()
Ko nece da radi nedjeljom neka ne radi, ko hoce neka radi
- okocha
#2820 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Moje misljenje je da je sve ovo bez poboljsanja zakona o radu jedno veliko nista i da radnici nisu dobili nista posebno. Plate ce ostati male, prava nikakva, slobodan dan 1 kao i prije, visak stvarnih sati provedenih na poslu,rad do 10 navecer sto je katastrofa i po meni gore nego ta radna nedjelja.
Po meni bi limitiranje sedmicnog broja sati koliko trgovine mogu raditi bilo dosta bolje rjesenje i to na broj sati koji ce trgovine morati primorati da ako zele raditi Nedjeljom tipa do 2, moraju skratiti radno vrijeme radnim danima do 8 a ako ne zele raditi nedjeljom onda bi mogli raditi do 9. Uvesti duplu dnevnicu za rad vikendom i vecu satnicu za rad poslije 8 sati. Donijeti zakon da radnicima sa sestodnevnom radnom sedmicom pauza ulazi u radno vrijeme kako ne bi radili 43 sata sedmicno nego 40 i da poslodavci moraju te ugovore tretirati na nacin da su duzni platiti 10% na osnovnu platu.
Po meni bi limitiranje sedmicnog broja sati koliko trgovine mogu raditi bilo dosta bolje rjesenje i to na broj sati koji ce trgovine morati primorati da ako zele raditi Nedjeljom tipa do 2, moraju skratiti radno vrijeme radnim danima do 8 a ako ne zele raditi nedjeljom onda bi mogli raditi do 9. Uvesti duplu dnevnicu za rad vikendom i vecu satnicu za rad poslije 8 sati. Donijeti zakon da radnicima sa sestodnevnom radnom sedmicom pauza ulazi u radno vrijeme kako ne bi radili 43 sata sedmicno nego 40 i da poslodavci moraju te ugovore tretirati na nacin da su duzni platiti 10% na osnovnu platu.
-
konami666
- vjeshalica
-
konami666
#2823 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Seljadija koja je navalila da kupuje brasino i ulje jučer na aparatima.
-
konami666
#2824 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Znaci jesi.vjeshalica wrote: ↑17/11/2024 18:12Ha?
- vjeshalica