Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Naslovnica

#2651 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Pandakonda wrote: 17/11/2024 12:12
Naslovnica wrote: 17/11/2024 12:06 Zar zakon nije predvidio dežurne markete?
U Hrvatskoj neradna nedjelja ali zna se koji je market dežurni i kada, isto je i u Neumu .
Ostavljeno je samo da dragstori mogu raditi nedjeljom
Ne kontam, gdje, kod nas ili u Hrvatskoj?
Rizvan

#2652 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Rizvan »

sime_cipol wrote: 17/11/2024 12:01 Sad ozbiljno,
Supruga i ja radimo u smjenama i rijetko smo slobodni nedjeljom. Supruga nikad, njoj je slobodan dan u srijedu. Za nas dvoje nema ni sveca ni petka, kad treba da radis onda radis, bila Nova Godina, bio Bajram ili državni praznik. Bezbroj sam novih godina, 25. Novembra, 1. Martova i 1. Maja odradio, ali Veliko je ovo da ljudi odmaraju nedjeljom da provedu dan sa djecom. VELIKO.
Ipak, ovo je krajnost. Ne moze svaka prodavnica stati i zaključati.
Ja sve sto djece znam uzrasta od 6 do 15 godina, nedjeljom imaju neke aktivnosti. Bilo trening ovog ili onog, skola ovog ili onog, ili dzamija. Tako da ce djeca i dalje provoditi pola dana izvan kuce, odvojeni od roditelja.
tuitamo

#2653 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tuitamo »

Rizvan wrote: 17/11/2024 12:18
Supruga i ja radimo u smjenama i rijetko smo slobodni nedjeljom. Supruga nikad, njoj je slobodan dan u srijedu. Za nas dvoje nema ni sveca ni petka, kad treba da radis onda radis, bila Nova Godina, bio Bajram ili državni praznik. Bezbroj sam novih godina, 25. Novembra, 1. Martova i 1. Maja odradio, ali Veliko je ovo da ljudi odmaraju nedjeljom da provedu dan sa djecom. VELIKO.
Ja sve sto djece znam uzrasta od 6 do 15 godina, nedjeljom imaju neke aktivnosti. Bilo trening ovog ili onog, skola ovog ili onog, ili dzamija. Tako da ce djeca i dalje provoditi pola dana izvan kuce, odvojeni od roditelja.
Samo ih ovaj put mama ili tajo mogu odvesti na trening/utakmicu, pogledat i vratit kući kad završe.
1Dante1

#2654 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

Naslovnica wrote: 17/11/2024 12:16 kod nas
Kod nas. Radnje koje su registrovane za rad 24h su izuzete iz ovog zakona
Isner

#2655 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Isner »

Ovo poštujem.. Kad ljudi iz branše kažu da im ovo valja..
Naklon :kakoste:

Lelemudu sa foruma tri boga ne mogu ugoditi...
1Dante1

#2656 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

Isner wrote: 17/11/2024 12:22 Kad ljudi iz branše kažu da im ovo valja..
A kad kazu da ne valja? Kad kaze da vise nema slobodnog dana u toku radne sedmice, da ne moze otici djetetu u skolu na roditeljski?
mobsterc

#2657 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mobsterc »

1Dante1 wrote: 17/11/2024 12:24
Isner wrote: 17/11/2024 12:22 Kad ljudi iz branše kažu da im ovo valja..
A kad kazu da ne valja? Kad kaze da vise nema slobodnog dana u toku radne sedmice, da ne moze otici djetetu u skolu na roditeljski?
A vecina koja radi pon-pet ima? Hahah
Pandakonda

#2658 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

tramvajtrojka wrote: 17/11/2024 12:13
Pandakonda wrote: 17/11/2024 11:44
tramvajtrojka wrote: 17/11/2024 11:42

jeste poredis rad u turnusima gde se zna zakonski odmor nakon noćnih smjena sa radom u trgovinama zar vam toliko tesko pada sto ne mozete snjuhati po radnjama nedjeljom
takoe lave, ja kazem i policiji isto dat nedjelju da ne rade sta imas hodat vani nedjeljom pa da ti se sta desi ? Najbolje da sve zatvorimo pa da ljudi ne izlaze iz kuca pa pravo onda nece trebati ni policije
jel fkt. poredite rad policijskih službenika doktora i vatrogasaca sve da odbranite pravo da bauljate i carlijate po bingu nedjeljom i ispijanju kafa i pusenju cigareta u kaficima, vani mozes hodati na milion nacina
Kolega nije poenta u tome, poenta je da svako ima pravo svoj vikend provoditi onako kako zeli. Ako neko hoce da hoda vani po planini, neka to uradi, ako neko hoce da sjedi kuci i gleda filmove, neka to radi, a ako neko hoce da ispija kafe i sopinguje po centru neka ima pravo da to radi. Tako da dobro si rekao, svako treba imati pravo da vikendom radi sta hoce pa taman to bilo bauljanje i carlijanje po centru, njegova sloboda, njegova stvar. Ne smije niko nametati, pogotovo zakonski, vlastitu viziju kako necija nedjelja treba da izgleda.

Trgovci su kao i mi svi ostali birali svoje zanimanje i ti pristajes na njih znajuci kako ti je rad organizovan. Policajac zna da moze nastradati u akciji svaki dan i zna da ima radno vrijeme drugacije od ostalih, doktor zna da ima dezure i da mora biti dostupan i nakon radnog vremena, kamerman i radnik u medijskoj kuci zna da vikendom mora biti u pripravnosti ako se nesto desi i zbog toga na bazi rotacije imaju dezurni timovi i samo tako dalje nastavi niz. Isto tako trgovac zakonski ne smije raditi vise do 40 sati sedmicno i na poslodavcu je da zajedno sa tim organizuje to vrijeme, ali na kraju dana pravilo je isto za svakoga, nema vise od 40 sati sedmicno i neka inspekcija prvo to kontrolise. To je trgovina i to je tako, svako ima slobodu da bira posao i neka svako odabere ono sto mu odgovara.
dječak sa šibicama

#2659 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Ode sefu i kaze "sefe ja bi djetetu na roditeljski" a sef ce njemu "eeee ne mere, ti bi i neradnu nedelju i neradni utorak" :D

Vatrogasce i policajce se spominje jer je ministar dramaticno izjavio "ne brinite trgovci, mi stojimo iza vas!" :( Pa se postavlja pitanje, zasto ne stoje i iza policajcevog i vatrogascevog prava da nedelju provede sa djecom, imaju i oni djecu. Ako je vec to razlog ovog zakona.
dječak sa šibicama

#2660 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Pandakonda wrote: 17/11/2024 12:26 Trgovci su kao i mi svi ostali birali svoje zanimanje i ti pristajes na njih znajuci kako ti je rad organizovan. Policajac zna da moze nastradati u akciji svaki dan i zna da ima radno vrijeme drugacije od ostalih, doktor zna da ima dezure i da mora biti dostupan i nakon radnog vremena, kamerman i radnik u medijskoj kuci zna da vikendom mora biti u pripravnosti ako se nesto desi i zbog toga na bazi rotacije imaju dezurni timovi i samo tako dalje nastavi niz. Isto tako trgovac zakonski ne smije raditi vise do 40 sati sedmicno i na poslodavcu je da zajedno sa tim organizuje to vrijeme, ali na kraju dana pravilo je isto za svakoga, nema vise od 40 sati sedmicno i neka inspekcija prvo to kontrolise. To je trgovina i to je tako, svako ima slobodu da bira posao i neka svako odabere ono sto mu odgovara.
Upravo tako, trgovac, policajac ili medicinski radnik zna sta ga ocekuje na njegovom radnom mjestu, nema vikenda nema sveca i petka. Onda se njemu zakonski omoguci nadoknada za taj "pretrpljeni rad", veca dnevnica vikendom ili satnica. Nema vise od 40 sati rada sedmicno, nema iskoristavanja radnika, ima inspekcijskih posjeta i kazni.

E ali onda bi ministar morao raditi svoj posao, bolje ovako, daj mu nesto sto vec ima i on sretan i zadovoljan. A trgovackog bossa ne diraj jer je svaki neciji.
mali_balon

#2661 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mali_balon »

Pandakonda wrote: 17/11/2024 12:26
Pandakonda wrote: 17/11/2024 11:44

takoe lave, ja kazem i policiji isto dat nedjelju da ne rade sta imas hodat vani nedjeljom pa da ti se sta desi ? Najbolje da sve zatvorimo pa da ljudi ne izlaze iz kuca pa pravo onda nece trebati ni policije
jel fkt. poredite rad policijskih službenika doktora i vatrogasaca sve da odbranite pravo da bauljate i carlijate po bingu nedjeljom i ispijanju kafa i pusenju cigareta u kaficima, vani mozes hodati na milion nacina
Kolega nije poenta u tome, poenta je da svako ima pravo svoj vikend provoditi onako kako zeli. Ako neko hoce da hoda vani po planini, neka to uradi, ako neko hoce da sjedi kuci i gleda filmove, neka to radi, a ako neko hoce da ispija kafe i sopinguje po centru neka ima pravo da to radi. Tako da dobro si rekao, svako treba imati pravo da vikendom radi sta hoce pa taman to bilo bauljanje i carlijanje po centru, njegova sloboda, njegova stvar. Ne smije niko nametati, pogotovo zakonski, vlastitu viziju kako necija nedjelja treba da izgleda.

Trgovci su kao i mi svi ostali birali svoje zanimanje i ti pristajes na njih znajuci kako ti je rad organizovan. Policajac zna da moze nastradati u akciji svaki dan i zna da ima radno vrijeme drugacije od ostalih, doktor zna da ima dezure i da mora biti dostupan i nakon radnog vremena, kamerman i radnik u medijskoj kuci zna da vikendom mora biti u pripravnosti ako se nesto desi i zbog toga na bazi rotacije imaju dezurni timovi i samo tako dalje nastavi niz. Isto tako trgovac zakonski ne smije raditi vise do 40 sati sedmicno i na poslodavcu je da zajedno sa tim organizuje to vrijeme, ali na kraju dana pravilo je isto za svakoga, nema vise od 40 sati sedmicno i neka inspekcija prvo to kontrolise. To je trgovina i to je tako, svako ima slobodu da bira posao i neka svako odabere ono sto mu odgovara.
Kad vec pricas o pravima...sta ako svi trgovci hoce slobodnu nedjelju da bauljaju po planinama....ili da sjede kuci.....
tuitamo

#2662 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tuitamo »

Idući korak bi trebao biti regulisanje primanja nedjeljom i praznicima a onda napraviti koncept otvorene nedjelje npr. 5x u godini za svakoga da izabere. Čisto zbog praznika i profita
tramvajtrojka

#2663 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 17/11/2024 12:30 Ode sefu i kaze "sefe ja bi djetetu na roditeljski" a sef ce njemu "eeee ne mere, ti bi i neradnu nedelju i neradni utorak" :D

Vatrogasce i policajce se spominje jer je ministar dramaticno izjavio "ne brinite trgovci, mi stojimo iza vas!" :( Pa se postavlja pitanje, zasto ne stoje i iza policajcevog i vatrogascevog prava da nedelju provede sa djecom, imaju i oni djecu. Ako je vec to razlog ovog zakona.
zato sto vatrogasci i policajci rade u turnusima gdje zakonski imaju tacno odredjen odmor , koji se zakonski u potpunosti razlikuje od rada u smjenama kao sto se radi u radnjama al haj bitno je spinovati i lagati da bi se odbranilo mahalanje po radnjama nedjeljom :mrgreen:
Hakiz

#2664 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 17/11/2024 11:32 duse drage zabirnute za cvjecare, radnike u kafanama, i ostale koji dns rade bas im toplo oko srca za zabrinutosti za te branše :lol:
Ovo je pravi primjer argumentovanog razgovora.
dječak sa šibicama

#2665 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Trgovac si, znao si da te ceka radna subota ili nedelja, to je trgovina, usluzna djelatnost. Znas unaprijed kakvo ce ti radno vrijeme biti.

Ako on razmislja "sto ne bi i ja ko sluzbenik uopcini imao vikende slobodne", onda i vatrogasac moze reci "sto ne bi i ja kao trgovac, imao slobodnu nedelju da se druzim sa djecom". To je taj zacarani krug ublehaskog zakona.

Idi onda budi opcinski sluzbenik, a ne radnik u trgovini, stvar izbora zar ne a svako ima iste sanse da se zaposli uopcini ili drzavnoj sluzbi jer je ovo demokratska drzava jednakih prava i prilika za sve.

Ako trgovac hoce svaku nedelju na planinu, onda nemoj biti trgovac. Tako stvari stoje, trgovacki posao je takav. A neradna nedelja je iskljucivo krscanskim motivima vodjen, u vecinski krscanskim zemljama. Nego ovi vidjeli da se konj potkiva pa i oni digli nogu.
tuitamo

#2666 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tuitamo »

dječak sa šibicama wrote: 17/11/2024 12:41 Trgovac si, znao si da te ceka radna subota ili nedelja, to je trgovina, usluzna djelatnost. Znas unaprijed kakvo ce ti radno vrijeme biti.

Ako on razmislja "sto ne bi i ja ko sluzbenik uopcini imao vikende slobodne", onda i vatrogasac moze reci "sto ne bi i ja kao trgovac, imao slobodnu nedelju da se druzim sa djecom". To je taj zacarani krug ublehaskog zakona.

Idi onda budi opcinski sluzbenik, a ne radnik u trgovini, stvar izbora zar ne a svako ima iste sanse da se zaposli uopcini ili drzavnoj sluzbi jer je ovo demokratska drzava jednakih prava i prilika za sve.

Ako trgovac hoce svaku nedelju na planinu, onda nemoj biti trgovac. Tako stvari stoje, trgovacki posao je takav. A neradna nedelja je iskljucivo krscanskim motivima vodjen, u vecinski krscanskim zemljama. Nego ovi vidjeli da se konj potkiva pa i oni digli nogu.
Mišljenje je ko gujica, svako ga ima.
dječak sa šibicama

#2667 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Nije to misljenje, to je cinjenica, prije nego postajes policajac, radnik na televiziji ili trgovac, znas da te ceka i rad nedeljom.

Ili mozda ne znas?
kakaljin

#2668 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

dječak sa šibicama wrote: 17/11/2024 12:45 Nije to misljenje, to je cinjenica, prije nego postajes policajac, radnik na televiziji ili trgovac, znas da te ceka i rad nedeljom.

Ili mozda ne znas?
Ne znaju zato ovako i pisu
Hakiz

#2669 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Isner wrote: 17/11/2024 12:22
Ovo poštujem.. Kad ljudi iz branše kažu da im ovo valja..
Naklon :kakoste:

Lelemudu sa foruma tri boga ne mogu ugoditi...
Ne piše da je iz branše.

I ja sam 25 godina radio uglavnom nedjeljama, pa nisam iz trgovačke branše.
tramvajtrojka

#2670 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 17/11/2024 12:41 Trgovac si, znao si da te ceka radna subota ili nedelja, to je trgovina, usluzna djelatnost. Znas unaprijed kakvo ce ti radno vrijeme biti.

Jeste svi trebamo biti na budzetu kao ti pa da ne radimo vikendima niti u turnusima, cuj mu logike budi opstinski sluzbenik a ne radnik u radnji ovo je u top pet dna napisanih na forumu u ovoj godini, jest kao da svako bira da mu zivotni poziv bude rad u radnji

Fkt je ovo dno ispod dna🤢🤢🤢
mobsterc

#2671 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mobsterc »

tramvajtrojka wrote: 17/11/2024 12:52

Jeste svi trebamo biti na budzetu kao ti pa da ne radimo vikendima niti u turnusima, cuj mu logike budi opstinski sluzbenik a ne radnik u radnji ovo je u top pet dna napisanih na forumu u ovoj godini, jest kao da svako bira da mu zivotni poziv bude rad u radnji

Idemo kontra, ne svidja ti zakon, stvar izbora, iseli se u drugu zemlju.
Alternativno, hoces da imas market nedeljom ispred kuce, stvar izbora, otvori sebi dragstor i radi u njemu.
Alternativno 2, hoces i butike, otvori sebi trzni centar, tamam u miru da razgledas, da nema nikoga nedeljom. Fakturisat mozes u ponedeljak, boli te k :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2672 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Entropio »

Ovaj zakon je zavrsio pekarski lobi.

PS. Nasao sam kondome na benzinskoj. :thumbup:
Pandakonda

#2673 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

mali_balon wrote: 17/11/2024 12:35
Pandakonda wrote: 17/11/2024 12:26

Kad vec pricas o pravima...sta ako svi trgovci hoce slobodnu nedjelju da bauljaju po planinama....ili da sjede kuci.....
Naravno da imaju pravo traziti, neka onda pronađu trgovacki lanac ili neku drugu firmu koja ce im do dati. Isto kao sto i mi svi ostali trazimo posao koji nam odgovara nasem zivotnom stilu. Opet ljudi dragi zaboravljate da ne radi svaki trgovac svaku nedjelju i subotu, postoje rotacije upravo radi toga.
tramvajtrojka wrote: 17/11/2024 12:41
dječak sa šibicama wrote: 17/11/2024 12:30 Ode sefu i kaze "sefe ja bi djetetu na roditeljski" a sef ce njemu "eeee ne mere, ti bi i neradnu nedelju i neradni utorak" :D

zato sto vatrogasci i policajci rade u turnusima gdje zakonski imaju tacno odredjen odmor , koji se zakonski u potpunosti razlikuje od rada u smjenama kao sto se radi u radnjama al haj bitno je spinovati i lagati da bi se odbranilo mahalanje po radnjama nedjeljom :mrgreen:
Pa i trgovci imaju zakonski definisano godisnji odmor od minimalno 20 dana i radno vrijeme ne duze od 40 sati sedmicno. Tako da doslovno svi igramo po istim pravilima ali je raspored tih sati logicno drugaciji jer nije svaki posao isti i ne moze se sve standardizovati.
mobsterc wrote: 17/11/2024 12:59
tramvajtrojka wrote: 17/11/2024 12:52

Idemo kontra, ne svidja ti zakon, stvar izbora, iseli se u drugu zemlju.
Alternativno, hoces da imas market nedeljom, stvar izbora, otvori sebi market.
Alternativno 2, hoces i butike, otvori sebi trzni centar, tamam u miru da razgledas, da nema nikoga nedeljom. Fakturisat mozes u ponedeljak, boli te k :D
Ili hajmo zamisliti jednu ludu ideju, pusti ljude da svako radi onako kako zeli ? :-) Ko nece da radi nedjeljom neka ne radi, ko hoce neka radi
Troll_Happens

#2674 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Troll_Happens »

Nema vece gluposti od ove koju su uveli. Za ukidanje pušenja u prostorima gdje se jede nisu ovako brzo i expeditivni ali kad je nešto u većinskom interesu onda su prvi da unište nešto sto je svuda u svijetu normalno. Ko hoće da radi vikendom nek mu se odobri da radi ali se zna šta u tom slučaju treba da dobije. Ovako smo dobili haos jedan dan u sedmici možeš ići u kupovinu i haos praviti u centrima gdje sto ljudi čeka na svakoj kasi. Onda dodje neki pametnjaković i kaže ali to je normalno u Austriji i Njemačkoj. Sto nismo uzeli Ameriku ko primjer ili neku drugu evropsku zemlju gdje je to moguće? To znaci za svaku zabranu tražimo neku zemlju gdje je to zabranjeno da kažemo eto kod njih je i odmah mora kod nas biti opravdano. Podržavam RS i Hercegovinu NEK kontriraju i omogućavaju ljudima da žive kako Bog zapovijeda. A ne da ti neke zabrane uvode. NIKO ne piše kakav je haos u Austriji i Njemačkoj kad je praznik ili nedelja u pojedinim prodavnicama koje rade kao dežurne. U njima prodje u toku dana preko 10000 ljudi. Ne zna se ko pije a ko plaća. Ali mi hoćemo biti Europa i sve sto je negativno odmah uvodimo. Ali naši političari znaju bolje :run:
dječak sa šibicama

#2675 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Suludo je raspravljati, ponovicu samo odes u kino mozes gledati predstavu, ali kokice i kolu nosis od kuce sa sobom. Sapienti sat.
Locked