Koja je opcina?
Meni su isto tako rekli, ali priupitaj kada ce biti u kancelariji da bezveze ne zoves. Meni su rekli, sutra nazvao, javio se predsjednik komisije, reko de mi zavrsite, rekli ok, i gotovo
Koja je opcina?
Novo Sarajevo. Rekli da nazovem danas poslije podne i ja maloprije zvao i niko se ne javlja. Bar su mi sad rekli iz poreske da se ne brinem za rokove
Imas na stranici porezne uprave zahtjev koji moras popuniti. Tu ti sve pise sta ti treba, i ako imas kakvo oslobadjanje od poreza kako ga ostvariti.Crvena.Papricica wrote: ↑08/08/2024 10:17 U notarskom uredu mi rekoše i zk izvadak original, zato pitam. A na brojeve mi se niko ne javlja.
Može li svega ti link gdje je toHaris.ba wrote: ↑08/08/2024 10:58Imas na stranici porezne uprave zahtjev koji moras popuniti. Tu ti sve pise sta ti treba, i ako imas kakvo oslobadjanje od poreza kako ga ostvariti.Crvena.Papricica wrote: ↑08/08/2024 10:17 U notarskom uredu mi rekoše i zk izvadak original, zato pitam. A na brojeve mi se niko ne javlja.
tap3ah75 wrote: ↑15/11/2024 21:46Može li svega ti link gdje je toHaris.ba wrote: ↑08/08/2024 10:58Imas na stranici porezne uprave zahtjev koji moras popuniti. Tu ti sve pise sta ti treba, i ako imas kakvo oslobadjanje od poreza kako ga ostvariti.Crvena.Papricica wrote: ↑08/08/2024 10:17 U notarskom uredu mi rekoše i zk izvadak original, zato pitam. A na brojeve mi se niko ne javlja.
Ja se slomi po stranici ne mogu naći.
I zna li neko je li pripadnik Armije ima neku olakšicu da bude oslobođen plaćanja dijela poreza na kupovinu nekretnine.
Hvala najljepša tebi a i @narcisaabude wrote: ↑15/11/2024 21:57 Zakon o porezu na promet nekretnina;
Član 15
(Oslobađanja određenih kategorija)
Porez na promet nekretnina ne plaća se kada:
a) kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2, odnosno kupovinom zemljišta do 300 m2 za izgradnju kuće,
b) Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put,
c) Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu ranjavanja ili ozlijeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put.
d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca i
e) korisnik lizinga nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... abilno.pdf
Kako misliš dvostruko oporezivanje?korisnicki wrote: ↑15/11/2024 22:19 Nije mi jasno da za tolike godine niko ne pokrene tužbu vezano za postojanje ovog zakona. Koji je bez dileme nezakonit i neustavan. Ne smije biti dvostrukog oporezovanja.
Pa da, tako se zakon i zove.
Pri prvoj kupoprodaji već je plaćen PDV. Npr. kod kupoprodaje polovnih vozila nema takvog poreza jer se plaća PDV pri kupnji novog.kadinica wrote: ↑20/11/2024 10:03Kako misliš dvostruko oporezivanje?korisnicki wrote: ↑15/11/2024 22:19 Nije mi jasno da za tolike godine niko ne pokrene tužbu vezano za postojanje ovog zakona. Koji je bez dileme nezakonit i neustavan. Ne smije biti dvostrukog oporezovanja.
Pa nema vise pdv u preprodaji. Idu drugi porezi.korisnicki wrote: ↑20/11/2024 11:35 Pri prvoj kupoprodaji već je plaćen PDV. Npr. kod kupoprodaje polovnih vozila nema takvog poreza jer se plaća PDV pri kupnji novog.
E ja sam od kompetentnog pravnika doznao da jest. Vas koji volite poreze trabolo bi bolje pelješit.Haris.ba wrote: ↑20/11/2024 11:37Pa nema vise pdv u preprodaji. Idu drugi porezi.korisnicki wrote: ↑20/11/2024 11:35 Pri prvoj kupoprodaji već je plaćen PDV. Npr. kod kupoprodaje polovnih vozila nema takvog poreza jer se plaća PDV pri kupnji novog.
Nije to dvostruko oporezivanje.