Porez na kupovinu nekretnine!!??

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#26 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by Haris.ba »

BAN___KAI wrote: 22/02/2024 14:58 Evo citav dan zovem opstinu jer su mi iz poreske rekli da su papiri kod njihove komisije.
Koja je opcina?

Meni su isto tako rekli, ali priupitaj kada ce biti u kancelariji da bezveze ne zoves. Meni su rekli, sutra nazvao, javio se predsjednik komisije, reko de mi zavrsite, rekli ok, i gotovo
BAN___KAI

#27 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by BAN___KAI »

Haris.ba wrote: 22/02/2024 15:00
BAN___KAI wrote: 22/02/2024 14:58 Evo citav dan zovem opstinu jer su mi iz poreske rekli da su papiri kod njihove komisije.
Koja je opcina?

Meni su isto tako rekli, ali priupitaj kada ce biti u kancelariji da bezveze ne zoves. Meni su rekli, sutra nazvao, javio se predsjednik komisije, reko de mi zavrsite, rekli ok, i gotovo
Novo Sarajevo. Rekli da nazovem danas poslije podne i ja maloprije zvao i niko se ne javlja. Bar su mi sad rekli iz poreske da se ne brinem za rokove
Crvena.Papricica

#28 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by Crvena.Papricica »

Je li neko nedavno plaćao porez da mi napiše šta je sve potrebno od dokumentacije pripremiti?
kadinica

#29 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by kadinica »

Samo notarski ugovor
Crvena.Papricica

#30 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by Crvena.Papricica »

U notarskom uredu mi rekoše i zk izvadak original, zato pitam. A na brojeve mi se niko ne javlja.
Haris.ba

#31 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by Haris.ba »

Crvena.Papricica wrote: 08/08/2024 10:17 U notarskom uredu mi rekoše i zk izvadak original, zato pitam. A na brojeve mi se niko ne javlja.
Imas na stranici porezne uprave zahtjev koji moras popuniti. Tu ti sve pise sta ti treba, i ako imas kakvo oslobadjanje od poreza kako ga ostvariti.
tap3ah75

#32 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by tap3ah75 »

Haris.ba wrote: 08/08/2024 10:58
Crvena.Papricica wrote: 08/08/2024 10:17 U notarskom uredu mi rekoše i zk izvadak original, zato pitam. A na brojeve mi se niko ne javlja.
Imas na stranici porezne uprave zahtjev koji moras popuniti. Tu ti sve pise sta ti treba, i ako imas kakvo oslobadjanje od poreza kako ga ostvariti.
Može li svega ti link gdje je to
Ja se slomi po stranici ne mogu naći.

I zna li neko je li pripadnik Armije ima neku olakšicu da bude oslobođen plaćanja dijela poreza na kupovinu nekretnine.
bude

#33 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by bude »

Zakon o porezu na promet nekretnina;

Član 15

(Oslobađanja određenih kategorija)

Porez na promet nekretnina ne plaća se kada:

a) kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2, odnosno kupovinom zemljišta do 300 m2 za izgradnju kuće,

b) Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put,

c) Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu ranjavanja ili ozlijeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put.

d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca i

e) korisnik lizinga nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.

http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... abilno.pdf
narcisaa

#34 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by narcisaa »

tap3ah75 wrote: 15/11/2024 21:46
Haris.ba wrote: 08/08/2024 10:58
Može li svega ti link gdje je to
Ja se slomi po stranici ne mogu naći.

I zna li neko je li pripadnik Armije ima neku olakšicu da bude oslobođen plaćanja dijela poreza na kupovinu nekretnine.

Evo ti porezne ispostave Sarajevskih opcina pa zovi onu na cijoj teritoriji se nalazi nekretnina, a mozes poslati i e-mail odgovorit ce ti.
https://www.pufbih.ba/v1/kontakti/1

ZAKON
O POREZU NA PROMET NEKRETNINA I
POREZU NA NASLIJEĐE I POKLONE
https://www.pufbih.ba/v1/public/upload/ ... -28-18.pdf

U komentaru iznad ti je postavljena prijava koju moras ispuniti.
Eto,.. sada imas sve,...ostalo je na tebi :mrgreen:
korisnicki

#35 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by korisnicki »

Nije mi jasno da za tolike godine niko ne pokrene tužbu vezano za postojanje ovog zakona. Koji je bez dileme nezakonit i neustavan. Ne smije biti dvostrukog oporezovanja.
tap3ah75

#36 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by tap3ah75 »

bude wrote: 15/11/2024 21:57 Zakon o porezu na promet nekretnina;

Član 15

(Oslobađanja određenih kategorija)

Porez na promet nekretnina ne plaća se kada:

a) kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2, odnosno kupovinom zemljišta do 300 m2 za izgradnju kuće,

b) Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i borce prodaje stanove članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i borcima, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put,

c) Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim invalidima I grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu ranjavanja ili ozlijeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put.

d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca i

e) korisnik lizinga nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda.

http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/o ... abilno.pdf
Hvala najljepša tebi a i @narcisaa

Je li se kod nas ovo razlikuje od kantona do kantona?
Pošto nisam iz SA, nego iz ZE-DO

+ Nemam 24 mjeseca nego manje :D
Jbga mlad sam
bude

#37 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by bude »

Zdk

Član 6

(Oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina)

Porez na promet nekretnina ne plaća se:

a) na promet nekretnina između Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, grada, općine i njihovih organa uprave;

b) na promet nekretnina u postupku komasacije, arondacije i eksproprijacije i na osnovu ugovora zaključenog umjesto eksproprijacije ili arondacije, te kada se vrši promet nekretnina na osnovu zakona, neovisno od volje poreznog obveznika;

c) kada građanin, bivši vlasnik eksproprisane nekretnine, u roku od jedne godine od dana kada je primio naknadu za eksproprisanu nekretninu, kupi drugu nekretninu, i to do iznosa naknade koja odgovara naknadi za eksproprisanu nekretninu;

d) kada se vrši prva prodaja još nenastanjene novosagrađene stambene zgrade ili novosagrađenog stana kao posebnog dijela zgrade, ili novosagrađene poslovne zgrade ili novosagrađenog poslovnog prostora kao posebnog dijela zgrade;

e) kada se nekretnina prenosi na strano konzularno ili diplomatsko predstavništvo, pod uslovima reciprociteta i na druge međunarodne organizacije za koje je međunarodnim sporazumom dogovoreno porezno oslobađanje;

f) kad se stan u državnom vlasništvu prodaje licu koje ima stanarsko pravo na tom stanu, ili članu njegovog porodičnog domaćinstva i licu kojem je dodijeljen stan u skladu sa Zakonom o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine", broj: 28/05 i 2/08);

g) kada se pravo vlasništva na nekretnini prenosi na općinu, Kanton i drugu ustanovu radi ostvarivanja socijalne sigurnosti, odnosno doživotnog izdržavanja;

h) kada se pravo vlasništva na nekretnini prenosi na vjersku instituciju;

i) prilikom prenosa prava vlasništva na nekretnini u skladu sa propisima kojima se uređuje privatizacija državnog vlasništva;

j) prilikom zamjene nekretnina, osim za razliku prometne vrijednosti nekretnina koje se zamjenjuju;

k) na promet nekretnina u slučajevima kada:

1) dobitnik ratnog priznanja ili odlikovanja, ratni vojni invalid, demobilizirani branilac-učesnik rata i demobilizirani branilac koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje šest mjeseci ukoliko je u oružane snage stupio kao maloljetno lice, član porodice šehida, poginulog, umrlog i nestalog branioca i umrlog ratnog vojnog invalida i svaki član uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja, udovica umrlog demobiliziranog branioca-učesnika rata, udovica umrlog demobiliziranog branioca koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje šest mjeseci ukoliko je u Oružane snage stupio kao maloljetno lice-kupovinom stana, kuće ili zemljišta za gradnju kuće u površini: do 600 m2 trajno rješava svoje stambeno pitanje po prvi puta ili u postupku stambenog zbrinjavanja usljed 100% ratne štete na ranijem stambenom objektu,

2) pojmovi i definicije utvrđene u alineji 1) ove tačke, status pripadnika boračke populacije i druga pitanja propisani su odredbama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine^, broj: 33/04, 56/05 i 70/07), Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine^, broj: 70/05 i 61/06), Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine^, broj: 61/06, 27/08 i 32/08) i Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica ("Službene novine Zeničko-dobojskog kantona", broj: 6/06 i 9/07);

l) na promet zemljišta površine 0,5 ha i veće ako je prostornim, odnosno urbanističkim planom općine taj prostor utvrđen kao poljoprivredno zemljište, kad je kupac zemljišta fizičko ili pravno lice koje je u skladu sa zakonom registrovano za poljoprivrednu djelatnost;

m) na prenos vlasništva na nepokretnostima kada se unose prilikom osnivanja društva, kada se ulažu u kapital društva (dokapitalizacija), te kada se vraćaju istom licu koje je izvršilo ulaganje, pod uvjetom da su takve nekretnine unesene u društvo i upisane u kapital društva i da se kao takve drže u kapitalu društva najmanje tri godine od dana upisa takvog ulaganja u sudski registar.

n) na promet nekretnina između općine i drugih lica ukoliko je obveznik poreza na promet nekretnina općina na čijem području se ta nekretnina nalazi.

o) na promet nekretnina od strane fizičkih osoba radi rješavanja stambenog pitanja, pod slijedećim uslovima, koji moraju biti kumulativno ispunjeni:

1) da osoba ima prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona duže od godinu dana,

2) da je osoba starosne dobi od navršenih 18 godina života, do 35 godina života,

3) da prvi put ostvaruje pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina, isključivo radi rješavanja svoga stambenog pitanja, sticanjem nekretnine na području Zeničko-dobojskog kantona, u skladu sa odredbama člana 3. ovog zakona, i to stan do 80 m2 ili kuću tlocrtne površine do 80 m2 ili zemljište za gradnju kuće do 600 m2,

4) da ta osoba nema u vlasništvu nekretninu upisanu 1/1 (stan, kuću ili zemljište za gradnju), stečenu po bilo kojem drugom osnovu,

5) ukoliko se radi o bračnim partnerima, da jedan bračni partner koji se pojavljuje kao ugovorna strana na ugovoru o prometu nekretnine mora ispunjavati sve navedene starosne, imovinske i druge uslove za oslobađanje od plaćanja poreza, i

6) da ni drugi bračni partner nema u vlasništvu nekretninu upisanu 1/1 (stan, kuću ili zemljiste za gradnju), stečenu po bilo kome osnovu.

Definicija demobilisanog borca iz zakona na koji se gore pozivaju:

Član 2
(Definicija demobiliziranog branioca)
(1) Demobiliziranim braniocem, u smislu ovog zakona, smatra se pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: Oružane snage), koji je učestvovao u pripremama za odbranu ili u odbrani Bosne i Hercegovine u periodu od 18.09.1991. do 22.04.1996. godine minimalno godinu dana, pod uslovom da ne postoje okolnosti iz člana 36. Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/04, 56/05, 70/07, 9/10 i 90/17).
(2) Demobiliziranim braniocem dobrovoljcem smatra se i lice koje je kao maloljetno dobrovoljno stupilo u Oružane snage u periodu iz stava (1) ovog člana
tap3ah75

#38 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by tap3ah75 »

Hvala
Paše mi ovo u ZEDO .... ovo pripadnik Armije minimum 12 mjeseci
tap3ah75

#39 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by tap3ah75 »

Još jedno pitanjce ako ko zna
Pribavio sam sve papire za oslobađanje plaćanja poreza na osnovu pripadnosti Armiji.
I na osnovu čega oni npr. mogu meni to odbiti tj. ne uvažiti?
Ako ispunjavam uslove.
tap3ah75

#40 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by tap3ah75 »

Dupli :lol:
dixi5

#41 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by dixi5 »

Pa recimo ako si bio pripadnik srpske "armije" :D

kadinica

#42 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by kadinica »

korisnicki wrote: 15/11/2024 22:19 Nije mi jasno da za tolike godine niko ne pokrene tužbu vezano za postojanje ovog zakona. Koji je bez dileme nezakonit i neustavan. Ne smije biti dvostrukog oporezovanja.
Kako misliš dvostruko oporezivanje?
dixi5

#43 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by dixi5 »

kadinica wrote: 20/11/2024 10:03 Kako misliš dvostruko oporezivanje?
Kupim stan - platim porez
Prodam stan - kupac plati porez

na isti stan se placa vise puta. Ali hajde de, sad ce reci ne placa se na stan, vec na promet nekretnina :D
kadinica

#44 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by kadinica »

dixi5 wrote: 20/11/2024 10:36
kadinica wrote: 20/11/2024 10:03 Kako misliš dvostruko oporezivanje?
Kupim stan - platim porez
Prodam stan - kupac plati porez

na isti stan se placa vise puta. Ali hajde de, sad ce reci ne placa se na stan, vec na promet nekretnina :D
Pa da, tako se zakon i zove.

Šta je tu čudno? Tako se puni budžet i svugdje u svijetu postoji.
dixi5

#45 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by dixi5 »

Nista, samo nek se puni..
korisnicki

#46 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by korisnicki »

kadinica wrote: 20/11/2024 10:03
korisnicki wrote: 15/11/2024 22:19 Nije mi jasno da za tolike godine niko ne pokrene tužbu vezano za postojanje ovog zakona. Koji je bez dileme nezakonit i neustavan. Ne smije biti dvostrukog oporezovanja.
Kako misliš dvostruko oporezivanje?
Pri prvoj kupoprodaji već je plaćen PDV. Npr. kod kupoprodaje polovnih vozila nema takvog poreza jer se plaća PDV pri kupnji novog.
Haris.ba

#47 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by Haris.ba »

korisnicki wrote: 20/11/2024 11:35 Pri prvoj kupoprodaji već je plaćen PDV. Npr. kod kupoprodaje polovnih vozila nema takvog poreza jer se plaća PDV pri kupnji novog.
Pa nema vise pdv u preprodaji. Idu drugi porezi. :D

Nije to dvostruko oporezivanje.
korisnicki

#48 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by korisnicki »

Haris.ba wrote: 20/11/2024 11:37
korisnicki wrote: 20/11/2024 11:35 Pri prvoj kupoprodaji već je plaćen PDV. Npr. kod kupoprodaje polovnih vozila nema takvog poreza jer se plaća PDV pri kupnji novog.
Pa nema vise pdv u preprodaji. Idu drugi porezi. :D

Nije to dvostruko oporezivanje.
E ja sam od kompetentnog pravnika doznao da jest. Vas koji volite poreze trabolo bi bolje pelješit.
dixi5

#49 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by dixi5 »

ako je kompetentan, sto ne ospori taj porez?
korisnicki

#50 Re: Porez na kupovinu nekretnine!!??

Post by korisnicki »

dixi5 wrote: 20/11/2024 12:16 ako je kompetentan, sto ne ospori taj porez?
Nema interesa, ne vjeruje u pravnu sigurnost u BiH.

Nego, šta je to definicija dvostruko oporezvanje?
Post Reply