SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#86751 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Roditelji su danas generalno overprotektiv prema svojoj djeci, non stop u skoli, svadjaju se sa osobljem, njihovo dijete je bajno i to ne mere tako.

U moje vrijeme, roditelji isli u skolu da preslusaju roditeljski, ako mali mala ima lose ocjene ili vladanje da se crvene, dodju kuce odvali te od batina i to je to. Niko se nije svadjao sa profesorima, osim jedne komsinice koja je imala zlatnog sina koji je volio slagati da ga profesori tuku na satu. Jednom slagao da ga je profa istorije bacao u zid, i lupao mu glavom od beton. Sto naravno nije istina, nego nije nista ucio nije znao dobio keca.
IagoAspas

#86752 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by IagoAspas »

Dovoljno je preletiti ovu temu i shvatiti da su djeca i dobra kakvi su roditelji de.bili. Ove dojave su samo posljedica ovih overprotective roditelja tatinih princeza i maminih dječaka. I samo će biti gore, pravdaju dojave bombama dosadom na času jer im je dječici dosadno i nastavnici su za sve krivi :lol: :lol: :roll:
dixi5

#86753 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dixi5 »

ta ti znas, neas djecu
Logovan

#86754 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Naslovnica wrote: 14/11/2024 12:37 Nešto smiješno?
Ti kao da nikada nisi išao u školu pa ne znaš kakve si nastavnike imao?
Zato što ne znaju prenijeti gradivo na adekvatan način.
Neki suhoparno ponavljaju činjenice iz godine u godinu, sve se svodi na puko bubanje i prepisivanje, ispunjavanje norme, na stranu što donose svoje frustracije i probleme od kuće i slično.
Zbog nekih nekvalitetnih nastavnika moja djeca su "zamrzila" neke predmete, i obrnuto, zbog nekih kvalitetnih pedagoga zavoljeli su predmete za koje nikada nismo mislili da bi mogli imati afiniteta (recimo latinski ili slobodno crtanje) i sa entuzijazmom čekaju svaki naredni čas.
Neki su kvalitetni pedagozi koji su u stanju zainteresovati djecu za svoj predmet na kvalitetan način, prihvatljiv njihovom uzrastu.
Smiješno mi je što se nastavnici krive. Zamisli okriviš nastavnika za dojavu bombe. :lol: :lol: Šta je sljedeće, kriva čistaćica jer nije obrisala pod kako treba pa je učenik bio nezadovoljan i dojavio bombu.
L u c i f e r

#86755 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by L u c i f e r »

...
Last edited by L u c i f e r on 14/11/2024 13:29, edited 1 time in total.
Naslovnica

#86756 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Logovan wrote: 14/11/2024 13:26
Naslovnica wrote: 14/11/2024 12:37 Nešto smiješno?
Ti kao da nikada nisi išao u školu pa ne znaš kakve si nastavnike imao?
Zato što ne znaju prenijeti gradivo na adekvatan način.
Neki suhoparno ponavljaju činjenice iz godine u godinu, sve se svodi na puko bubanje i prepisivanje, ispunjavanje norme, na stranu što donose svoje frustracije i probleme od kuće i slično.
Zbog nekih nekvalitetnih nastavnika moja djeca su "zamrzila" neke predmete, i obrnuto, zbog nekih kvalitetnih pedagoga zavoljeli su predmete za koje nikada nismo mislili da bi mogli imati afiniteta (recimo latinski ili slobodno crtanje) i sa entuzijazmom čekaju svaki naredni čas.
Neki su kvalitetni pedagozi koji su u stanju zainteresovati djecu za svoj predmet na kvalitetan način, prihvatljiv njihovom uzrastu.
Smiješno mi je što se nastavnici krive. Zamisli okriviš nastavnika za dojavu bombe. :lol: :lol: Šta je sljedeće, kriva čistaćica jer nije obrisala pod kako treba pa je učenik bio nezadovoljan i dojavio bombu.
Naravno da je vrhunski debilizam okriviti nastavnike za dojave zato što je njihovoj djeci dosadno.
dixi5

#86757 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dixi5 »

Svi su krivi, samo roditelji nisu. How yes no.
mali_balon

#86758 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Laplace wrote: 14/11/2024 10:34
mali_balon wrote: 14/11/2024 06:23 Da je kod nas obrazovanje na nivou, da se uci ono sto treba, da je ovo da je ono pa haj nek produze.....ovako beze patnja svima.....sa nasim obrazovanjem djeca nece biti zakinuta....svakako vise provode uceci sa roditeljima nego sa nastavnicima
Nastavnci ce kao i inace nastimati dobar prosjek svima da se ne bi oni zajebavali sa pravdanjem lose prolaznosti ucenika.....tako da ce svi proci dalje.....
Kad ti dođe "savjetnik" (budimo pošteni: inspektor, kako su se zvali prije rata) i priča o Gaussovoj krivoj, onda znaš da ti je izbor ili naštimati ocjene ili dobijati manje ocjene. Ja nikad nisam htio štimati i uvijek sam ispadao loš nastavnik. Jer, dobri su ovi sa prosjekom 4,92 (iako bi Gaussova kriva kao idealan prosjek sugerisala 3,00, nešto sitno gore-dolje). Pa kad te "swavjetnik" nasavjetuje da u drugom srednje daješ petice iz matematike učenicima koji ne znaju tablicu množenja, znaš koliko je sati.
O tom i govorim....ljude tjera sistem da dizu ocjene.....i sad da se nesta bunimo sto ovako sto onako.....ma bjaaaaazi.....svi smo mi krivi za to ali suti ne talasaj....mile hoce da se otcijepi i tako ta prica
Naslovnica

#86759 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ja sam kriv jedino što nisam otišao iz ove vukojebine kada sam mogao.
Sada je za to kasno, ostaje da se kajem i serem po forumu.
sagitariusZE

#86760 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sagitariusZE »

Image

Jerry posjetio Metropolis
Naslovnica

#86761 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ne može on puno pojesti 8-)
Qler

#86762 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Pozelio malo slatkog :D
vjeshalica

#86763 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Beli ce baciti tu gdje je hodao oko hrane
insaneinthebrain

#86764 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

sagitariusZE wrote: 14/11/2024 17:03 Image

orah snita za preporuku :mrgreen:
koji je ovo metropolis
azurna_obala

#86765 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

dixi5 wrote: 14/11/2024 13:35 Svi su krivi, samo roditelji nisu. How yes no.
Kaže jedna gospođa mama,
"na djecu vršim pritisak da imaju sve petice, kako ne bi završili u mašinskoj".
Djeca su još i dobra, kakvi su im roditelji.
Krema živa
Dino79

#86766 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dino79 »

mali_balon wrote: 14/11/2024 06:23 Da je kod nas obrazovanje na nivou, da se uci ono sto treba, da je ovo da je ono pa haj nek produze.....ovako beze patnja svima.....sa nasim obrazovanjem djeca nece biti zakinuta....svakako vise provode uceci sa roditeljima nego sa nastavnicima
Nastavnci ce kao i inace nastimati dobar prosjek svima da se ne bi oni zajebavali sa pravdanjem lose prolaznosti ucenika.....tako da ce svi proci dalje.....
Kad ti dođe "savjetnik" (budimo pošteni: inspektor, kako su se zvali prije rata) i priča o Gaussovoj krivoj, onda znaš da ti je izbor ili naštimati ocjene ili dobijati manje ocjene. Ja nikad nisam htio štimati i uvijek sam ispadao loš nastavnik. Jer, dobri su ovi sa prosjekom 4,92 (iako bi Gaussova kriva kao idealan prosjek sugerisala 3,00, nešto sitno gore-dolje). Pa kad te "swavjetnik" nasavjetuje da u drugom srednje daješ petice iz matematike učenicima koji ne znaju tablicu množenja, znaš koliko je sati.
Ako rad nastavnika vrednuje po prosijeku ocijena koje nastavnik daje onda je to klasican sukob interesa.
Ocijenjujuci ucenike istovremeno nastavnik ocijenjuje i sebe i to direktno proporcionalno.

Da bi se ovo izbijeglo nastavnik koji predaje i nastavnik koji ocijenjuje ne bi trebale biti ista osoba
mali_balon

#86767 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

azurna_obala wrote: 14/11/2024 19:57
dixi5 wrote: 14/11/2024 13:35 Svi su krivi, samo roditelji nisu. How yes no.
Kaže jedna gospođa mama,
"na djecu vršim pritisak da imaju sve petice, kako ne bi završili u mašinskoj".
Djeca su još i dobra, kakvi su im roditelji.
Krema živa
Kad seljadija pocne ljieciti malogradjaske komplekse preko djece.
Bolje u masinskoj nego u gimnaziji....ja sam vec sad poceo sa pricom da je gimnazija bezveze skola......ovako eto masinska makar imas neki zanat....sa gimnazijom ako neces fakultete ganjat, mos u kladionicu i tako to.....
Ne patim od statusnog simbola tipa da mi dijete ide u neki gimnaziju.....na kraju neka ide gdje hoce....meni su odabrali skolu koji nisam htio i nikad nisam imao dodira sa tim strukom u zivotu.....
Laplace

#86768 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 14/11/2024 12:12
azurna_obala wrote: 14/11/2024 12:05 Neku noć smo imali predavanje policije o posljedicama lažnih prijavljivanja i izazivanja opasnosti zbog dojava o bombama.
Znate šta su rekli roditelji te škole... .kako su krivi nastavnici jer je njihovoj djeci dosadno u školi. To je samo jedan od zaključaka tog zajedničkog predavanja.

Treba im oduzeti raspust, pa da vide ti isti roditelji kome je dosadno.
Za šta su nastavnici krivi, za bombe ili za "djeci dosadno"
Ako je konstatacija da djeca dojavljuju bombe zato što im je dosadno kod nekih nastavnika, to je glupost.
Ako je konstatacija da je djeci dosadno kod nekih nastavnika (mimo priče o dojavama), onda je to 100% istina.
Djeci je kod nekih nastavnika zaista dosadno u školi, kod nekih jedva čekaju čas.
S jedne strane, djeci jestedosadno kod nekih nastavnika. Sjećam se predavanja iz teorijske fizike, profesor sat i pol priča istim tonom dok reda formule na tabli. U tim okolnostima je teško držati koncentraciju.

S druge strane, uloga škole i nije da djecu zabavlja. OK je tu i tamo napraviti čas ili dio časa zabavnim, promovisati svoj predmet i nauku, povezati ga sa drugim predmetima i svakodnevnim životom, ali se od škole sve više pravi vrtić. Ne treba pretjerivati ni na jednu stranu.

S treće strane, stvari koje su današnjim generacijama zabavne nije baš pogodno uklopiti u školske časove, a neke i nisu za školu. Jedino da se časovi pretvore u Tik-Tok izazove i slično.
Last edited by Laplace on 15/11/2024 07:47, edited 1 time in total.
Laplace

#86769 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

azurna_obala wrote: 14/11/2024 12:05 Neku noć smo imali predavanje policije o posljedicama lažnih prijavljivanja i izazivanja opasnosti zbog dojava o bombama.
Znate šta su rekli roditelji te škole... .kako su krivi nastavnici jer je njihovoj djeci dosadno u školi. To je samo jedan od zaključaka tog zajedničkog predavanja.

Čim su dojave počele, znao sam da će na kraju za njih biti krivi nastavnici. A ko bi drugo?
Laplace

#86770 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 14/11/2024 12:45
azurna_obala wrote: 14/11/2024 12:44

Ako je konstatacija da djeca dojavljuju bombe zato što im je dosadno kod nekih nastavnika, to je glupost.
Ako je konstatacija da je djeci dosadno kod nekih nastavnika (mimo priče o dojavama), onda je to 100% istina.
Djeci je kod nekih nastavnika zaista dosadno u školi, kod nekih jedva čekaju čas.
Ovo boldirano.
Ako je tako, već sam se izjasnio.
Čist debilizam i proljev retardiranih roditelja.
Meni ovo djeluje kao da su se roditelji izvršioca ili naručioca dojava malo nespretno izlanuli. Hoće nekad jezik ispred pameti.
Laplace

#86771 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

To jedna mačka riješi čas posla, iz zabave. Ali, gdje ćeš životinju u objekat, bolje imati miševe jer kuga (me mislim na Ford Kugu) je in.
Laplace

#86772 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Dino79 wrote: 14/11/2024 20:37
Ako rad nastavnika vrednuje po prosijeku ocijena koje nastavnik daje onda je to klasican sukob interesa.
Ocijenjujuci ucenike istovremeno nastavnik ocijenjuje i sebe i to direktno proporcionalno.

Da bi se ovo izbijeglo nastavnik koji predaje i nastavnik koji ocijenjuje ne bi trebale biti ista osoba
Upravo to je bilop devedesetih kod nas(pričao mi otac): nastavnici su platu primali prema prosjeku ocjena (nečija genijalna ideja), pa bi nastavnici koji imaju visoke prosjeke ocjena (tjelesni, muzičko, likovno itsl.) imali više plate nego nastavnici matematike, fizike, hemije itsl. I onda su djeca preko noći postala talentovana za matematiku, fiziku, hemiju,...

I složio bih se sa eksternim ocjenjivanjem, pa neka učenik čačka mobitel na času ako misli da mu je to pametno.
Naslovnica

#86773 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 15/11/2024 07:09

S jedne strane, djeci jestedosadno kod nekih nastavnika. Sjećam se predavanja iz teorijske fizike, profesor sat i pol priča istim tonom dok reda formule na tabli. U tim okolnostima je teško držati koncentraciju.

S druge strane, uloga škole i nije da djecu zabavlja. OK je tu i tamo napraviti čas ili dio časa zabavnim, promovisati svoj predmet i nauku, povezati ga sa drugim predmetima i svakodnevnim životom, ali se od škole sve više pravi vrtić. Ne treba pretjerivati ni na jednu stranu.

S treće strane, stvari koje su današnjim generacijama zabavne nije baš pogodno uklopiti u školske časove, a neke i nisu za školu. Jedino da se časovi rpetvore u Tik-Tok izazove i slično.
Mislim da se apsolutno razumijemo.
vjeshalica

#86774 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 15/11/2024 07:20

To jedna mačka riješi čas posla, iz zabave. Ali, gdje ćeš životinju u objekat, bolje imati miševe jer kuga (me mislim na Ford Kugu) je in.
Treba biti realan. Mozda su higijenski uslovi uredu, a mis je uletio izvana. Nije se jednom desilo da mis udje u neke prostore iako su sanitarno ispravni. Mozda je prece profesore diskutovati o cinjenici slabe deratizacije koja godinama se ne provodi ili ponekad. I time se ugrozava javno zdravlje. Vidjala sam pacove po centru grada, i ako udje u neki prostor ne znaci da je prostor prljav. To je zivotinja i krece se u potrazi za hranom.
Laplace

#86775 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 15/11/2024 07:33
Laplace wrote: 15/11/2024 07:20

Treba biti realan. Mozda su higijenski uslovi uredu, a mis je uletio izvana. Nije se jednom desilo da mis udje u neke prostore iako su sanitarno ispravni. Mozda je prece profesore diskutovati o cinjenici slabe deratizacije koja godinama se ne provodi ili ponekad. I time se ugrozava javno zdravlje. Vidjala sam pacove po centru grada, i ako udje u neki prostor ne znaci da je prostor prljav. To je zivotinja i krece se u potrazi za hranom.
Nisam ni mislio da je do higijensko-sanitarnih uslova. I nama su miševi znali ući u kuću (blizu rijeka), iako se baš drži do higijene (možda i pretjerano). To jest, to je bilo dok nam nije došla trudna mačka, nama bilo žao da gladuje pred porođaj i tako smo dobili mačke od kojih miševi (i druge životinje, uključujući i zmije) više nisu mogle ni prići.

Način deratizacije mi je tragikomičan (mada, ne vjerujem da bi institucije mogle to pametnije): dože ekipa, pobaca otrov tu i tamo i ode. Sve i da životinja pojede otrov, zavući će se negdje, uginuti i polagano raspadati šireći smrad dok je neko ne uspije naći.
Post Reply