SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Naslovnica

#86726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 14/11/2024 09:43
Naslovnica wrote: 14/11/2024 09:30
drug_profi wrote: 14/11/2024 09:23 Pa eto super onda ako nije zvanična odluka, ne znam što si se sikirao ovoliko.
Nervirao sam se zbog načina rješavanja problema dojava i nametanja kolektivne krivice.
Vidjećemo nakon roditeljskog.
Kolektivno kažnjavanje nije nužno uvijek loša stvar.
Jer te tjera da ne okrećeš glavu ubuduće kad vidiš stvari koje su devijantne.
Koliko je to probitačno u našem društvu, može se polemisati, ali samo na taj način se onda mijenja svijest "ne talasaj", "samo nek na puca", "izdržo je Mujo i gore" i sl.
Here we go again...
Postoje nadležna ministarstva i organi koji su zaduženi da osiguraju sigurnost i red.
Ako je rješenje do kojeg su došli (za djelo koje počini desetak ili nešto više bolesnih debila) nametanje kolektivne krivice hiljadama učenika, nastavnika i roditelja, onda je to horor.
drug_profi

#86727 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ne slažemo se i šta ćeš.
Naslovnica

#86728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 14/11/2024 09:55 Ne slažemo se i šta ćeš.
:thumbup:
Laplace

#86729 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 13/11/2024 18:05
dixi5 wrote: 13/11/2024 17:20
Naslovnica wrote: 13/11/2024 17:08 Ja nisam stvorio ovaj sistem.
Jesi, nekada ces shvatiti. Sada je tesko tvrdoglavom covjeku to objasniti, a nekada ce ti se pokazati da sam ja, ti i svi mi krivi za ovaj sistem. Niko drugi.

Ali hajde de.
Jok jarane, nisam.
Ti ako jesi govori za sebe.
Ja nisam.
Ovakav sistem je stvorila većina, Mi, koji smo upozoravali na to, smo kao ubjedljiva manjina ignorisani, ismijavani i ućutkavani sistematski tako da ni na šta nismo uspijevali uticati. Oni pametniji su se ispalili, oni koji su glupo vjerovali da će nekad ovdje biti bolje su zaglavili u banana republici i truhnu u njoj.
Last edited by Laplace on 14/11/2024 10:37, edited 1 time in total.
Naslovnica

#86730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 14/11/2024 10:23
dixi5 wrote: 13/11/2024 17:20

Jesi, nekada ces shvatiti. Sada je tesko tvrdoglavom covjeku to objasniti, a nekada ce ti se pokazati da sam ja, ti i svi mi krivi za ovaj sistem. Niko drugi.

Ali hajde de.
Jok jarane, nisam.
Ja nisam.
Ovakav sistemje stvorila većina, Mi, koji smo upozoravali na to, smo kao ubjedljiva manjina ignorisani, ismijavani i ućutkavani sistematski tako da ni na šta nismo uspijevali uticati. Oni pametniji su se ispalili, oni koji su glupo vjerovali da će nekad ovdje biti bolje su zaglavili u banana republici i truhnu u njoj.
Tako nekako.
Ja sam uvijek u manjini, počevši od toga da sam Bosanac/ostali.
I kaže mi ja kriv.
NISAM JA KRIV.
Laplace

#86731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

plain vanilla wrote: 14/11/2024 00:01
liaar wrote: 13/11/2024 16:46
Ja u srednjoj imao djevojku koja je svako jutro dolazila iz Visokog, Centrotransom. I šta bi evo za nju prvu, cura u pola 7 bude već u autobusu, u pola 8 u Sarajevu. Dođe u školu i u 9 je vrate kući, dojava bombe itd? Ili što kaže Naslovnica poljubi vrata zbog tih dojava.

Osnovna škola je jedno, u te škole idu djeca iz tih naselja, već u srednjim školama imaš djecu iz tih naselja, okolnih, drugih općina pa i gradova koji vozare sat-dva i sat-dva nazad kući.
Dobro, i sta cemo s curom iz Visokog?
Ukrasti joj malo raspusta ili joj ukrasti malo znanja?

Naslovnica se protivi produzetku nastave, da se djeci ne oduzima od raspusta.
Ako djeca nemaju nastave, nema ni ocjena, ni znanja naravno. Svima zakljuciti petice i poslati na vrijeme na raspust?
Svima zakljuciti ocjene koje su prije imali, kazniti one koji su se mislili popraviti?
Sta s onima koji ce na fax i falit ce im ovo propušteno gradivo?
Sta vi predlazete?
Kao neko koga je rat zatekao u trećem srednje i taj razred je završen maltene na polugodištu dok je četvrti trajao cca dva mjeseca, dobro znam koliko se to osjeti na fakultetu. Prva godina mi je dobro i išla, ali su me opet presjekli čim sam (u roku) upisao drugu jer - služenje vojnog roka, nisu htjeli ni čuti za odlaganje dok bar odslušam predavanja i odradim vježbe. I dalje sam uvjeren da bih se prošetao kroz fakultet sa pola snage da sam imao redovne četiri godine srednje škole.

Može se školska godina skratiti zbog više sile, ali to ostavlja posljedice koje je kasnije teško zakrpiti.
dixi5

#86732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dixi5 »

vjeshalica wrote: 14/11/2024 06:22 Klasicno umanjivanje odgovornosti pojedinaca. Isprazna suplja mantra koja se vrti unazad 20 godina sa ciljem pokusaja ublazavanja sunovrata kojeg ste napravili.
ko je napravio?
Laplace

#86733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

mali_balon wrote: 14/11/2024 06:23 Da je kod nas obrazovanje na nivou, da se uci ono sto treba, da je ovo da je ono pa haj nek produze.....ovako beze patnja svima.....sa nasim obrazovanjem djeca nece biti zakinuta....svakako vise provode uceci sa roditeljima nego sa nastavnicima
Nastavnci ce kao i inace nastimati dobar prosjek svima da se ne bi oni zajebavali sa pravdanjem lose prolaznosti ucenika.....tako da ce svi proci dalje.....
Kad ti dođe "savjetnik" (budimo pošteni: inspektor, kako su se zvali prije rata) i priča o Gaussovoj krivoj, onda znaš da ti je izbor ili naštimati ocjene ili dobijati manje ocjene. Ja nikad nisam htio štimati i uvijek sam ispadao loš nastavnik. Jer, dobri su ovi sa prosjekom 4,92 (iako bi Gaussova kriva kao idealan prosjek sugerisala 3,00, nešto sitno gore-dolje). Pa kad te "swavjetnik" nasavjetuje da u drugom srednje daješ petice iz matematike učenicima koji ne znaju tablicu množenja, znaš koliko je sati.
vjeshalica

#86734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

dixi5 wrote: 14/11/2024 10:34
vjeshalica wrote: 14/11/2024 06:22 Klasicno umanjivanje odgovornosti pojedinaca. Isprazna suplja mantra koja se vrti unazad 20 godina sa ciljem pokusaja ublazavanja sunovrata kojeg ste napravili.
ko je napravio?
Pa ti napravio
Naslovnica

#86735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 14/11/2024 10:29
liaar wrote: 13/11/2024 16:46
Ja u srednjoj imao djevojku koja je svako jutro dolazila iz Visokog, Centrotransom. I šta bi evo za nju prvu, cura u pola 7 bude već u autobusu, u pola 8 u Sarajevu. Dođe u školu i u 9 je vrate kući, dojava bombe itd? Ili što kaže Naslovnica poljubi vrata zbog tih dojava.

Osnovna škola je jedno, u te škole idu djeca iz tih naselja, već u srednjim školama imaš djecu iz tih naselja, okolnih, drugih općina pa i gradova koji vozare sat-dva i sat-dva nazad kući.

Ako djeca nemaju nastave, nema ni ocjena, ni znanja naravno. Svima zakljuciti petice i poslati na vrijeme na raspust?
Svima zakljuciti ocjene koje su prije imali, kazniti one koji su se mislili popraviti?
Sta vi predlazete?
Kao neko koga je rat zatekao u trećem srednje i taj razred je završen maltene na polugodištu dok je četvrti trajao cca dva mjeseca, dobro znam koliko se to osjeti na fakultetu. Prva godina mi je dobro i išla, ali su me opet presjekli čim sam (u roku) upisao drugu jer - služenje vojnog roka, nisu htjeli ni čuti za odlaganje dok bar odslušam predavanja i odradim vježbe. I dalje sam uvjeren da bih se prošetao kroz fakultet sa pola snage da sam imao redovne četiri godine srednje škole.

Može se školska godina skratiti zbog više sile, ali to ostavlja posljedice koje je kasnije teško zakrpiti.
@plain vanilla
Nigdje ja nisam napisao da djeca treba da "nemaju nastavu, da se svima zaključe petice i na raspust.
Djeca su dvije godine korone imala online nastavu pa se nastavilo redovno.
Online nastava je karina, tu se svi slažemo.
Mislite li da će nastava biti kvalitetnija kada je budu izvodili u junu, julu i avgustu? Hoće, ali u Q. :lol:
Nemojmo se lagati i zavaravati.
Ali na vrhu svega ovoga je sama ideja da se problem dojava rješava nadoknadom nastave? :shock:
Znači, nadležni organi priznaju da su nesposobni da riješe ovaj problem, krivicu sa svoje nesposobnosti i krivicu sa onih koji vrše dojave prebacuju na učenike, nastavnike i roditelje, nameću kolektivnu odgovornost hiljadama individua za nešto što radi njih nekoliko desetina.
I prestanite sa pričom da su sva djeca kriva jer "svi sve znaju".
To je čista izmišljotina, laž i relativiziranje.
Uhapšene su desetine odgovornih, oduzeti mobiteli, upraćene email adrese. Klupko se itekako odmotava i ako sva djeca znaju sve onda samo treba da čekamo kada će i našoj djeci pozvoniti policija i uhapsiti ih jer su saučesnici. A nisu i zato ne pričajte gluposti.
Rješenje nadležnih je sramotno i za rubriku "vjerovali ili ne".
Na stranu i sve to, tim "rješenjem" se bukvalno može desiti da djeca i nastavnici, ni krivi ni dužni, ne budu na raspustu niti jedan dan.
Ovo je klasično prebacivanje odgovornosti nadležnih i odgovornih za sigurnost i obrazovanje na nastavnike, djecu i roditelje.
Sramota.
laik1981

#86736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 14/11/2024 10:26
Laplace wrote: 14/11/2024 10:23
Jok jarane, nisam.
Ja nisam.
Ovakav sistemje stvorila većina, Mi, koji smo upozoravali na to, smo kao ubjedljiva manjina ignorisani, ismijavani i ućutkavani sistematski tako da ni na šta nismo uspijevali uticati. Oni pametniji su se ispalili, oni koji su glupo vjerovali da će nekad ovdje biti bolje su zaglavili u banana republici i truhnu u njoj.
Tako nekako.
Ja sam uvijek u manjini, počevši od toga da sam Bosanac/ostali.
I kaže mi ja kriv.
NISAM JA KRIV.
Ima do svakoga od nas u nekom dijelu, a najvise u onom dijelu koji se odnosi na "suti, samo nek ne puca". Pogresno je i birati liniju lakseg orpora. Pogresno je i ne zamjerati se nekome ko radi nesto lose. Ignorisati nebuloze jer nas u tom momentu ne doticu. Nismo kao drustvo zreli. Nema solidarnosti, cvrstog karaktera. Mi smo ga generalno popusili da valja i nema tu nazad. Mozda nam unuci docekaju neko bolje vrijeme, ali kakve su tendencije moze biti samo gore.
dixi5

#86737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dixi5 »

vjeshalica wrote: 14/11/2024 10:34
dixi5 wrote: 14/11/2024 10:34
ko je napravio?
Pa ti napravio
a to jest. Jesam, ja sam dio ovog sistema i to priznajem. Mada da napomenem ne radim niti sam ikada radio u javnom sektoru, niti sam dobio 1KM od drzave, ali sam kriv za ovo stanje.
Naslovnica

#86739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Eto, to je upravo ono o čemu ja cijelo vrijeme govorim.
Laplace

#86740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 14/11/2024 10:44
Laplace wrote: 14/11/2024 10:29

Sta vi predlazete?

@plain vanilla
Nigdje ja nisam napisao da djeca treba da "nemaju nastavu, da se svima zaključe petice i na raspust.
Djeca su dvije godine korone imala online nastavu pa se nastavilo redovno.
Online nastava je karina, tu se svi slažemo.
Mislite li da će nastava biti kvalitetnija kada je budu izvodili u junu, julu i avgustu? Hoće, ali u Q. :lol:
Nemojmo se lagati i zavaravati.
Ali na vrhu svega ovoga je sama ideja da se problem dojava rješava nadoknadom nastave? :shock:
Znači, nadležni organi priznaju da su nesposobni da riješe ovaj problem, krivicu sa svoje nesposobnosti i krivicu sa onih koji vrše dojave prebacuju na učenike, nastavnike i roditelje, nameću kolektivnu odgovornost hiljadama individua za nešto što radi njih nekoliko desetina.
I prestanite sa pričom da su sva djeca kriva jer "svi sve znaju".
To je čista izmišljotina, laž i relativiziranje.
Uhapšene su desetine odgovornih, oduzeti mobiteli, upraćene email adrese. Klupko se itekako odmotava i ako sva djeca znaju sve onda samo treba da čekamo kada će i našoj djeci pozvoniti policija i uhapsiti ih jer su saučesnici. A nisu i zato ne pričajte gluposti.
Rješenje nadležnih je sramotno i za rubriku "vjerovali ili ne".
Na stranu i sve to, tim "rješenjem" se bukvalno može desiti da djeca i nastavnici, ni krivi ni dužni, ne budu na raspustu niti jedan dan.
Ovo je klasično prebacivanje odgovornosti nadležnih i odgovornih za sigurnost i obrazovanje na nastavnike, djecu i roditelje.
Sramota.
Pa dobro, poznato je da se najbolje uči na +50°C u prostoriji bez klimatizacije sa oš dvadesetak vršnjaka.

Ma, mi u prosvjeti smo navikli da nam se nameću glupa rješenja i kolektivne krivice pa ovo ne doživljavamo kao neku promjenu. I sveopšta uravnilovka u stilu "radio-ne radio, svira radio".
azurna_obala

#86741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

Neku noć smo imali predavanje policije o posljedicama lažnih prijavljivanja i izazivanja opasnosti zbog dojava o bombama.
Znate šta su rekli roditelji te škole... .kako su krivi nastavnici jer je njihovoj djeci dosadno u školi. To je samo jedan od zaključaka tog zajedničkog predavanja.

Treba im oduzeti raspust, pa da vide ti isti roditelji kome je dosadno.
Naslovnica

#86742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

azurna_obala wrote: 14/11/2024 12:05 Neku noć smo imali predavanje policije o posljedicama lažnih prijavljivanja i izazivanja opasnosti zbog dojava o bombama.
Znate šta su rekli roditelji te škole... .kako su krivi nastavnici jer je njihovoj djeci dosadno u školi. To je samo jedan od zaključaka tog zajedničkog predavanja.

Za šta su nastavnici krivi, za bombe ili za "djeci dosadno"
Ako je konstatacija da djeca dojavljuju bombe zato što im je dosadno kod nekih nastavnika, to je glupost.
Ako je konstatacija da je djeci dosadno kod nekih nastavnika (mimo priče o dojavama), onda je to 100% istina.
Djeci je kod nekih nastavnika zaista dosadno u školi, kod nekih jedva čekaju čas.
Logovan

#86743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

kako su krivi nastavnici jer je njihovoj djeci dosadno u školi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#86744 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Neki dan se covjek na Vracama upucao jer je dobio nogu sa mjesta u jednoj drzavnoj kompaniji, sto je najgore to je vec treci slucaj samoubistva kojem kumuje korumpirani direktor ustanove koju svi znamo i koristimo, i sve se gura pod tepih. On i dalje smjenjuje ljude uglavnom nelegalno, pozicionira stranacke i rodjacke kadrove, i svi sute. Sto je najsmjesnije, on je sdfa, a Trojka je prepustila poziciju "neprijateljskoj" opoziciji i ne dira ih. Sto je logicno, ako znas da je pola ustanove premrezeno trojkaskim amidzicima daidzicima rodjacima, cak je i cerka jednog slavnog komandanta uhljebljena. U isto vrijeme je i stranacki aktivna u jednoj trojkaskoj stranci.

I onda kaze sto ti se gadi ovo drustvo.
Naslovnica

#86745 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Logovan wrote: 14/11/2024 12:32 kako su krivi nastavnici jer je njihovoj djeci dosadno u školi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nešto smiješno?
Ti kao da nikada nisi išao u školu pa ne znaš kakve si nastavnike imao?
Zato što ne znaju prenijeti gradivo na adekvatan način.
Neki suhoparno ponavljaju činjenice iz godine u godinu, sve se svodi na puko bubanje i prepisivanje, ispunjavanje norme, na stranu što donose svoje frustracije i probleme od kuće i slično.
Zbog nekih nekvalitetnih nastavnika moja djeca su "zamrzila" neke predmete, i obrnuto, zbog nekih kvalitetnih pedagoga zavoljeli su predmete za koje nikada nismo mislili da bi mogli imati afiniteta (recimo latinski ili slobodno crtanje) i sa entuzijazmom čekaju svaki naredni čas.
Neki su kvalitetni pedagozi koji su u stanju zainteresovati djecu za svoj predmet na kvalitetan način, prihvatljiv njihovom uzrastu.
HelaS

#86746 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 14/11/2024 12:36 Neki dan se covjek na Vracama upucao jer je dobio nogu sa mjesta u jednoj drzavnoj kompaniji, sto je najgore to je vec treci slucaj samoubistva kojem kumuje korumpirani direktor ustanove koju svi znamo i koristimo, i sve se gura pod tepih. On i dalje smjenjuje ljude uglavnom nelegalno, pozicionira stranacke i rodjacke kadrove, i svi sute. Sto je najsmjesnije, on je sdfa, a Trojka je prepustila poziciju "neprijateljskoj" opoziciji i ne dira ih. Sto je logicno, ako znas da je pola ustanove premrezeno trojkaskim amidzicima daidzicima rodjacima, cak je i cerka jednog slavnog komandanta uhljebljena. U isto vrijeme je i stranacki aktivna u jednoj trojkaskoj stranci.

Besmisleno insinuiraš nečiju krivicu zbog samoubistva drugog :-)
dječak sa šibicama

#86747 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Nista ja ne insinuiram, ali ako je tebi lakse...
Naslovnica

#86748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 14/11/2024 12:38
dječak sa šibicama wrote: 14/11/2024 12:36 Neki dan se covjek na Vracama upucao jer je dobio nogu sa mjesta u jednoj drzavnoj kompaniji, sto je najgore to je vec treci slucaj samoubistva kojem kumuje korumpirani direktor ustanove koju svi znamo i koristimo, i sve se gura pod tepih. On i dalje smjenjuje ljude uglavnom nelegalno, pozicionira stranacke i rodjacke kadrove, i svi sute. Sto je najsmjesnije, on je sdfa, a Trojka je prepustila poziciju "neprijateljskoj" opoziciji i ne dira ih. Sto je logicno, ako znas da je pola ustanove premrezeno trojkaskim amidzicima daidzicima rodjacima, cak je i cerka jednog slavnog komandanta uhljebljena. U isto vrijeme je i stranacki aktivna u jednoj trojkaskoj stranci.

Besmisleno insinuiraš nečiju krivicu zbog samoubistva drugog :-)
Otkud ti znaš da je insinuacija, da čovjek zaista nije upućen u sve detalje?
azurna_obala

#86749 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

Naslovnica wrote: 14/11/2024 12:12
azurna_obala wrote: 14/11/2024 12:05 Neku noć smo imali predavanje policije o posljedicama lažnih prijavljivanja i izazivanja opasnosti zbog dojava o bombama.

Ako je konstatacija da djeca dojavljuju bombe zato što im je dosadno kod nekih nastavnika, to je glupost.
Ako je konstatacija da je djeci dosadno kod nekih nastavnika (mimo priče o dojavama), onda je to 100% istina.
Djeci je kod nekih nastavnika zaista dosadno u školi, kod nekih jedva čekaju čas.
Ovo boldirano.
Naslovnica

#86750 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

azurna_obala wrote: 14/11/2024 12:44
Naslovnica wrote: 14/11/2024 12:12

Ovo boldirano.
Ako je tako, već sam se izjasnio.
Čist debilizam i proljev retardiranih roditelja.
Post Reply