Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#26151 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

A da se bude proaktivan pa se prepozna uzrok i traži rješenje? To izgleda nije uobičajeno.

Da se građanima kaže, evo sad idemo u ciklus investicija za obezbjeđenje dovoljno parking mjesta u opštini, ali nakon toga svako mora imati mjesečnu ili godišnju kartu za parking (neka većini prihvatljiva suma tipa marka dnevno) i svako ko ne bude parkiran gdje je označeno, dobiće kaznu ili će biti uklonjen paukom, vjerovatno bi naišlo na određena protivljenja.
Jer svi hoće sve, odmah i besplatno.
Jer je demokratija i oni imaju pravo...
Haris.ba

#26152 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

U nacrtu urbanistickog je planirana izgradnja cca. 22.000 parking mjesta na fazon ko na sprarove na Dobrinji.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#26153 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

nepass1 wrote: 13/11/2024 11:58
BadBoy wrote: 13/11/2024 11:49
Naslovnica wrote: 13/11/2024 09:16 Ovdje je sistem uglavnom zakonski uređen i većina zakona je prepisana od većih i pametinijih, ali provođenje zakona i sankcionisanje ne funkcioniše.
Ovo ja stalno govorim ali dzaba kod nas se ukorijene neka “uvriježena mišljenja”. Neko je nekad provalio tu krilaticu “zakoni puni rupa” i ti to sad ne možeš ispraviti. A naši zakoni sasvi solidni. Ili su nastavak zakona iz Jugoslavije ili su prepisani iz vana. Potpisnici smo svih živih konvencija, znači svi krivični zakoni su usklađeni sa temeljnim ljudskim pravima i pravima maloljetnika. Građevinski zakoni, masne pare davali stranci za reforu da se uvedu moderni standardni prostornog planiranja. Zakon o javnim nabavkama je direktiva doslovno prepisana (to ne valja zbog jezičke konstrukcije ali je princip dobar). Isti zakon je u Hrvatskoj. Primjera je more.

Ali mi to ništa ne znamo primjenjivati.
Ne zelimo, vlas NE ZELI da primjenjuje
Samo primjer parkinga uzmi. Da se naredi svakodnevno pisanje kazni po grbavici eto ti za deset dana stanara sa zahtjevom da im se obezbjedi parking. Eto sda sa planom rjesavanja problema i eto gubitka glasova.
Najgore mi je kad se kaze kod nas ima sve zakonom regulisano a u praksi je totana kontra.
Evo ti primjer.
Zakonom je zabranjeno da se parkiras na zelenu povrsinu. I dodje ti zeleni policajac i napise ti kaznu. I ti uzmes tu kaznu, poseres se, obrises guzicu njom i bacis u smece. Jer zeleni policajac nema pravo pisati tu kaznu, vec mora izaci inspekcija koja ti moze napisati tu kaznu koju poslije moras platiti i ide zaplijena imovine ako ne platis.
E to je ono "imamo mi zakon".
Imamo mi zakone ali kakve. Tesko sprovodive nekad, neadekvatne, zastarjele nekad itd...

Mi imamo zakon koji brani da neko lozi gume. Ali ti da nekog prijavis da lozi gume, dok dodje odgovarajuca osoba i napravi sve potrebne radnje da bi se to sankcionisalo ovaj sto je lozio iznio pec iz kuce, ugradio plin...

Imamo mi i saobracajne zone u gradu. Ali su samo 2 i glupo rasporedjene. Imamo zakona koji su neefikasni more.

Imamo li zakon kojim je odredjeno do kad kuca moze biti bez fasade, kao sto je vani najnomralnija stvar?
Imamo li zakon koji definise kraj radova na privatnim objektima i koje su kazne ako ne zavrsis objekat u predvidjenom roku?

Pocevsi od građevinskog sektora, pa do saobracaja, ovdje se mora prvo napraviti totalni restart u smislu posmatranja grada i njegovih potreba.

Ne moze se napraviti nova infrastruktura u Starom gradu, Centru i Novom Sarajevu. Pokoji parking i to je to. A auta je sve vise. Znaci mora se naci nacin kako da se ogranici broj auta registrovanih na tim opstinama, ali isto tako i broj auta koji dnevno ulaze u te opstine i prave haos. Da li ce to biti porezima ili nekim restriktivnijim mjerama poput onih u Becu, Minhenu, Berlinu itd, u smislu visokih kazni i placanja parkinga svugdje pa se ljudima ne isplati imati auto, ne znam ali vlast (ako ikad) mora poceti donositi neke mjere kada je u pitanju saobracaj ali i sva ostala polja.

Kad vec naprdjujemo da idemo do kraja :mrgreen:

odjavljujem se od ove teme necu vise... :bih:
Naslovnica

#26154 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

@F&N
Imamo većinu zakona prepisanih od većih i pametnijih od nas.
Stvar je u sprovedbi/implementaciji istih.
Stvar je u izvjesnosti kazne i izvjesnosti njene naplate.
I u korupciji onih koji su odgovorni za sprovođenje kaznene poliKite.
BadBoy

#26155 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

F&N wrote: 13/11/2024 12:24 Imamo li zakon kojim je odredjeno do kad kuca moze biti bez fasade, kao sto je vani najnomralnija stvar?
Imamo li zakon koji definise kraj radova na privatnim objektima i koje su kazne ako ne zavrsis objekat u predvidjenom roku?
Konkretno ove dvije stvari imamo zakonski uređene ali se NE provode kao što reče nepass jer to našem narodu ne odgovara. Prvom kojem bi inspekcija došla (koja neće da hoda okolo i radi svoj posao jer im je mrsko) digao bi i kuku i motiku što njemu pišu kaznu a vamo Booookir i ostali kradu milione. Pa eno ti primjer onih što prave halabuku po Trebeviću kako će im Roof Gardens unišititi kuće koje su NELEGALNO sagrađene tu.

Nije zakon magična stvar koja sama od sebe djeluje i sama se primjenjuje i sama sve radi, ljudi su ti koji moraju nešto actually raditi da bi se zakon sproveo u djelo. Mi tek kad podignemo nivo provedbe svih zakona iznad 50% možeom pričati o dobrim ili lošim zakonskim rješenjima, kao takvim. Do tada je sve naprđivanje i gađanje floskulama. To što neki kriminalac dobije smiješnu kaznu nije RUPA u zakonu nego pogrešna primjena materijalnog ili procesnog prava negdje u lancu.
Sid the sloth

#26156 Re: Sarajevo Construction

Post by Sid the sloth »

F&N wrote: 13/11/2024 09:39
Chmoljo wrote: 13/11/2024 09:36 parking mulić 4 marke sat.

dakle jeftinije je da te kazne svaki treći put kad parkiraš negdje duže od sat vremena nego plaćati taj parking.
8 sati parkinga u BBI-u je 20 KM. nekad bilo mislim da je sad i skuplje.
Kazna koju nije izvjesno da ces dobiti za isto toliko sati je isto tako 20 KM, ako je platis u roku 7 dana. I sad ti meni reci ko je budala, ovaj sto ode plati parking ili ovaj sto ostavi na trotoaru i u najgorem slucaju proci ce isto ili jeftinije od ovog sto je uredno platio.
Upravo o tome pricam, kod nas se isplati praviti guzvu, zakrciti trotoar da kolica ne mogu proci, itd.
Da mi je znati koji debil je osmislio onu da je u prvih 8 dana kazna manja za 50% :-) Zar nije logicno da je nakon 8 dana kazna duplo veca, isti bi efekat bio a kazne bi bile bar priblizno onome kakve trebaju biti.
dječak sa šibicama

#26157 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

drug_profi wrote: 13/11/2024 10:42 Ma smiješno je više tražiti od njih da nešto rade.

Imam poznanika koji je ušao u policiju prije par godina.
Zadao se momak na početku. Strogo zakon i PS, svima jednako.
Jednom napisao kazne kamionima koji su izlazili sa gradilišta blatnjavi. čini mi se reče oko 5000 KM kazni napisao.
Zvao ga komandir i molio ga da to podere. Nije htio. Onda ga molio u stanici opet, kaže komandir uvalićeš me u govna nemaš pojma.
Na kraju pristao da dio kazni poništi.
Međutim na kraju ga premjestili u drugu stanicu po rubnim djelovima kantona, sat vožnje od stana.
I kaže jbg kad sam bio budala.
Jaran u Kanadi vozi kamion, radio super turu Vankuver Kaljari, pokusao izganjati vece satnice kolegama i sebi sef mu zamjerio, baci ga na sjeverne rute za kaznu jer je rekao sefu neke stvari koje kolege nisu smjeli. On kaznjen, kolega uzeo njegovu turu, magarac je magarac.

Jedino sto je ovo privatna kompanija kamiondzijska vlasnik moze raditi sta hoce, a kod nas murija dakle drzavna sluzba. Ali svako kad tad nauci da je najpametnije gledati sebe. Zato nas policajac pazi koga ce stisnuti, arap sa gutom para dobije jaranski odnos, obicni covjek bahatog i bezobraznog policajca.

Htjeli smo uredjenje drustva po ovom sistemu, uzivajmo. Ja ni tog policajca na kraju krajeva ne smijem suditi, ili kriviti, covjek radi po normama koje su mu drugi namjestili. Ako bude tjerao mak na konac, dobice premjestaj u Ilijas.
last mohicans

#26158 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

Naslovnica wrote: 13/11/2024 10:08
F&N wrote: 13/11/2024 09:39
Chmoljo wrote: 13/11/2024 09:36 parking mulić 4 marke sat.

dakle jeftinije je da te kazne svaki treći put kad parkiraš negdje duže od sat vremena nego plaćati taj parking.
8 sati parkinga u BBI-u je 20 KM. nekad bilo mislim da je sad i skuplje.
Kazna koju nije izvjesno da ces dobiti za isto toliko sati je isto tako 20 KM, ako je platis u roku 7 dana. I sad ti meni reci ko je budala, ovaj sto ode plati parking ili ovaj sto ostavi na trotoaru i u najgorem slucaju proci ce isto ili jeftinije od ovog sto je uredno platio.
Za naročito obijesna parkiranja treba da radi pauk, 24/7, 50 vozila pauka.
I ona žuta blokada točkova.
Pogotovu u dijelovima bliže centru. Mora biti nulta tolerancija.
Treba Tomi doći, ko smije, danas Cayeene ispred čunjava kod Katedrale i laga kafica u Metropolis.
BadBoy

#26159 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Evo vidim već je lagano krenulo medijsko pljuvanje budućeg WTC kompleksa, a kolo predvodi Kapidžić
ElRe

#26160 Re: Sarajevo Construction

Post by ElRe »

bumerangss

#26161 Re: Sarajevo Construction

Post by bumerangss »

Mislio sam da ce IX transverzala i kružni riješiti problem jutarnje gužve ali nije.
Opet se ujutru vozim 25 minuta od kružnog u Boljakovom do kružnog u Buća :roll:
Haris.ba

#26162 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

bumerangss wrote: 14/11/2024 07:51 Mislio sam da ce IX transverzala i kružni riješiti problem jutarnje gužve ali nije.
Opet se ujutru vozim 25 minuta od kružnog u Boljakovom do kružnog u Buća :roll:
Kako ti je u povratku?
Thorgerson

#26163 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

drug_profi wrote: 13/11/2024 12:03 A da se bude proaktivan pa se prepozna uzrok i traži rješenje? To izgleda nije uobičajeno.

Da se građanima kaže, evo sad idemo u ciklus investicija za obezbjeđenje dovoljno parking mjesta u opštini, ali nakon toga svako mora imati mjesečnu ili godišnju kartu za parking (neka većini prihvatljiva suma tipa marka dnevno) i svako ko ne bude parkiran gdje je označeno, dobiće kaznu ili će biti uklonjen paukom, vjerovatno bi naišlo na određena protivljenja.
Jer svi hoće sve, odmah i besplatno.
Jer je demokratija i oni imaju pravo...
Evo ja prvi imam problem s tim. I da samo napomenem da trenutno placam garazu, i to masno.

Zasto?

Ako ce to biti gradnja obicnih parking mjesta, po naseljima, koja nisu u centru. Tipa Otoka, Dobrinja, Stup. Obicna parking mjesta ne mozes naplacivati. Ne moze. Uzet ces jarane nasu zemlju, pa ces to nasim parama samo zabetonirati i to mi naplacivati. Za sta? Za par m2 asfalta ces mjesecno uzimati harac.

To nigdje nema u svijetu.

Boravio sam u Skandinaviji, parking u naselju - besplatan. Garaza se placa. Za njih - smijesan, ali bas smijesan iznos. Tipa 30ak Eura. Pricam o glavnom gradu. I istina naselje nije u centru grada, ali je tipa Dobrinje kod nas. Samo evo da i to napomenem da ja garazu u Sarajevu placam vise. Ima li to smisla?

Ako ce se praviti garaze, ok je naravno da se naplacuju. Ipak je veca investicija, treba i neko odrzavanje, ok. Ali nije ok da garazno mjesto kosta 80 do 90 KM, pa i vise u naseljima koja nisu u centru grada. A trenutno je tako.

Opet. Neka nas deru kad moze. A ocito je da moze. Jer ljudi i dalje dolaze, placaju, grade se zgrade, niko se ne buni.
drug_profi

#26164 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Otprilike to je ono što sam rekao.
Demokratija je. Hoću da mi neko drugi riješi problem besplatno.
ChataDodajStaHoces

#26165 Re: Sarajevo Construction

Post by ChataDodajStaHoces »

Thorgerson wrote: 14/11/2024 09:02
Boravio sam u Skandinaviji, parking u naselju - besplatan. Garaza se placa. Za njih - smijesan, ali bas smijesan iznos. Tipa 30ak Eura. Pricam o glavnom gradu. I istina naselje nije u centru grada, ali je tipa Dobrinje kod nas. Samo evo da i to napomenem da ja garazu u Sarajevu placam vise. Ima li to smisla?
Ovo nije tacno - iz prve ruke jer mi dva najbolja prijatelja zive u Stockholmu. Svako u naselju placa, nema besplatnih parking mjesta vec uzmes ko "vinjetu" mjesecnu. Simbolicno 30-50eur zavisi koja lokacija i mjesto ti nije zagarantovano vec trazis slobodno. Ako ces garazu ili direktno ispred svog ulaza, ides na listu dok se oslobodi i placas skuplje. Govorim o naseljima Lileholmen i Arsta.

I realno placanje garaze ili mjesta treba posmatrati kao registraciju, osiguranje i gorivo. Samo u nasim glavama to ljudi ne mogu da svare. Znaci ulazi ti u ukupan trosak pa ti skontaj isplati li ti se ili ne. Ja placam 80KM garazu i ne bi to zamijenio ni za sta - sigurnost, uvijek dostupno mjesto. Cijena je takva i moras biti spreman da platis.
Last edited by ChataDodajStaHoces on 14/11/2024 09:19, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#26166 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Realno, država je obavezna vraćati građanima besplatne usluge jer građani pune budžet od kojeg država plaća svoj aparat.
Haris.ba

#26167 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 14/11/2024 09:16 Realno, država je obavezna vraćati građanima besplatne usluge jer građani pune budžet od kojeg država plaća svoj aparat.
Pa sada je tako. Svako moze doci i parkirati na parking prostore oko zgrada. Osim tamo gdje su kanton ili opcina ogradili da naplacuje.

Ali, doneseni su davno propisi (mislim kad je Dino bio premijer). Da se naplacuje stanarima simbolicno, a posjetiocima veca cifra. Samo, nece niko od nacelnika da to aktivira.

Znaci, moze ostati ovako kako je, ili sta mijenjati.

Napisao sam na ovoj temi da je planirano novih 22.000 parkinga.
Za kontekst. Ni za 200 parking mjesta kod Hitne je otislo oko 6 miliona.

Jedino rjesenje koje se nudi jeste drugacije raspolaganje trenutnim parking mjestima.
Last edited by Haris.ba on 14/11/2024 09:28, edited 1 time in total.
HelaS

#26168 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 14/11/2024 09:26
DaysleepeR wrote: 14/11/2024 09:16 Realno, država je obavezna vraćati građanima besplatne usluge jer građani pune budžet od kojeg država plaća svoj aparat.
Pa sada je tako. Svako moze doci i parkirati na parking prostore oko zgrada.

Ali, doneseni su davno propisi (mislim kad je Dino bio premijer). Da se naplacuje stanarima simbolicno, a posjetiocima veca cifra.

Jedino rjesenje koje se nudi jeste drugacije raspolaganje trenutnim parking mjestima.
Koji je to propis?
Haris.ba

#26169 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 14/11/2024 09:28 Koji je to propis?
Ma nekoliko je propisa kada je donosen, ali najvazniji je Zakon o saobracaju u KS.
HelaS

#26170 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 14/11/2024 09:29
HelaS wrote: 14/11/2024 09:28 Koji je to propis?
Ma nekoliko je propisa kada je donosen, ali najvazniji je Zakon o saobracaju u KS.
To znam, i tek sam sad vidio Uredbu

https://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov. ... ks-1-8.pdf
tramvajtrojka

#26171 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 14/11/2024 09:26
Pa sada je tako. Svako moze doci i parkirati na parking prostore oko zgrada. Osim tamo gdje su kanton ili opcina ogradili da naplacuje.

Ali, doneseni su davno propisi (mislim kad je Dino bio premijer). Da se naplacuje stanarima simbolicno, a posjetiocima veca cifra. Samo, nece niko od nacelnika da to aktivira.

Niko ne kaze da garaza mora ici pod zemlju kao kod hitne

montazne garaze kao po njemackoj što se prave na postojece parkinge postavi se konstrukcija za tri mjeseca i tjt

Image
Image

imaju ponude od malih do velikih garaza sta ti duši treba savrseno za naselja tipa grbavice, alipasina, cvile, dobrinje, mojmila, malte, gdje ti vec imas postojece parkinge i samo na postojece postavis ove montazne
drug_profi

#26172 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Mi smo predložili opštini, pošto je u planu rekonstrukcija školskog igrališta na Otoci, da ispod igrališta naprave garažu koju će naplaćivati.
Igrlište je sad svakako izdignuto oko 2 metra iznad pristupne ceste tako da se može još samo malo ukopati i da dobiješ 1200 kvadrata parkinga.
Ne znam da li će to biti interesantno nekom rumenkovom investitoru, ali eto pogodno je mjesto da se ne uništava zelena površina, ne mijenja pejzaž niti zaklanja osvjetljenje. Bukvalno da se utopi u postojeću situaciju.
Haris.ba

#26173 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 14/11/2024 09:39 Niko ne kaze da garaza mora ici pod zemlju kao kod hitne
Pa, eto. Neka neki pilot projekat vlasti odrade.

Da li ce se uzeti postojeci besplatni parking i sada naplacivati sa tom skalamerijom?

Onda, de odmah uvedi naplatu na postojece parkinge.
VladaFBiH

#26174 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

ChataDodajStaHoces wrote: 14/11/2024 09:15
Thorgerson wrote: 14/11/2024 09:02
Ovo nije tacno - iz prve ruke jer mi dva najbolja prijatelja zive u Stockholmu. Svako u naselju placa, nema besplatnih parking mjesta vec uzmes ko "vinjetu" mjesecnu. Simbolicno 30-50eur zavisi koja lokacija i mjesto ti nije zagarantovano vec trazis slobodno. Ako ces garazu ili direktno ispred svog ulaza, ides na listu dok se oslobodi i placas skuplje. Govorim o naseljima Lileholmen i Arsta.

I realno placanje garaze ili mjesta treba posmatrati kao registraciju, osiguranje i gorivo. Samo u nasim glavama to ljudi ne mogu da svare. Znaci ulazi ti u ukupan trosak pa ti skontaj isplati li ti se ili ne. Ja placam 80KM garazu i ne bi to zamijenio ni za sta - sigurnost, uvijek dostupno mjesto. Cijena je takva i moras biti spreman da platis.
Možda možemo kao u Japanu - ne možeš kupiti auto ako ne doneseš dokaz da imaš obezbijeđeno parking mjesto u krugu od 2km od mjesta gdje živiš :)

ili je to opet udar na "demokratska" prava?
tramvajtrojka

#26175 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

evo krece obnova doma armije
Post Reply