Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Laplace

#22426 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 12/11/2024 10:02 Kad idem sa rajom u kafanu ne idem autom vec trolom najcesce.
Sta mi se puta desilo da hvatam zadnju, cekam, kontam izgleda da je otisla i krenem pjehe. I onda izmedju dvije stanice ona prozuji kraj mene...
I jbg. Hajd prosetaj 4-5 km. Navikao sam.
Tako i meni kad mi je Astra bila u servisu. Nisam znao linije, ali kontam ima svakih pola sata pa ću neki dočekati. Čekam dvadesetak minuta, niti ima autobusa niti ikoga na stajalištu da čeka. Krenem pješice, dvjestotinjak metara kasnije me prođe jedan autobus, kilometar kasnije i drugi.
tramvajtrojka

#22427 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

O cemu mi ba pricamo vise u nedjelju asfaltirana olimpijska u totalu, dns je razvalio vik nakon manje od dva dana raskopali ulicu pa jbt koji retardi :-) :-)

uvijek sranja sa ovim retardima jave da se nema sta popravljati u ulici koja se radi dodje asfalt i oni kao vampiri privuce ih miris novog asfalta da ga rezu :-)
Better Man

#22428 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

tramvajtrojka wrote: 12/11/2024 21:35 O cemu mi ba pricamo vise u nedjelju asfaltirana olimpijska u totalu, dns je razvalio vik nakon manje od dva dana raskopali ulicu pa jbt koji retardi :-) :-)

uvijek sranja sa ovim retardima jave da se nema sta popravljati u ulici koja se radi dodje asfalt i oni kao vampiri privuce ih miris novog asfalta da ga rezu :-)
Sad ih treba natjerati da sve vrste unorvobitno stanje o svom trošku.
Haris.ba

#22429 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Mislim da ovo nije u javnosti tretirano nikada.

Na str.211 urbanistickog plana tekstualni dio (nacrt):
Brza cesta Sarajevo – Beograd je planirana s početkom u Istočnom Sarajevu. Teritorijem Kantona Sarajevo bi prolazila padinama Soukbunara, Mahmutovca i Jarčedola sve do lokaliteta Lapišnice, gdje je planirana petlja radi veze na magistralni put M5, odakle je brza cesta usmjerena dalje prema istoku kroz Republiku Srpsku, sa odvajanjem jednog kraka prema Goraždu.
Fakticki autocesta ide uglavnom iza brda od Lukavice. Na teritoriju Sarajeva ide padinom Trebevica. Oni se ocito drogiraju.

Ko ce dopustiti autocestu iznad glava ljudi kad im vec sada prijete klizista?

Plus, znaju li ovi u novogradnjama Trebevica da su im planirali autocestu ispod prozora?
Radi ostvarivanja veza sa Istočnim Sarajevom predviđeni su tuneli na II i VI transverzali. Tunel na II transverzali bi ujedno bio i konekcija na planiranu brzu cestu Sarajevo-Beograd, dok bi tunel na VI transverzali otvorio mogućnost povezivanja Sarajeva i Istočnog Sarajeva na najbitnijoj gradskoj transverzalnoj vezi sjever-jug. Ova transverzala se vezuje sa urbanim područjem naselja Lukavica.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#22430 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

tramvajtrojka wrote: 12/11/2024 21:35 O cemu mi ba pricamo vise u nedjelju asfaltirana olimpijska u totalu, dns je razvalio vik nakon manje od dva dana raskopali ulicu pa jbt koji retardi :-) :-)

a nisi se zapitao da li su mozda izvodjaci asfalta ostetili cijev?? kao sto ostete kabl pa se usute da ne bi platili i asfaltiraju i onda rikne nakon 10 dana ....vjeruj da kopanje ne privlaci nikoga niti iko voli da bezveze roni po blatu u rupama...
Logovan

#22431 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Opet raskopali novi asfalt? Ma daj zezaš? :shock: Pa jebemu mater više, tačno neko namjerno ovo radi.
HelaS

#22432 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 12/11/2024 21:45 Mislim da ovo nije u javnosti tretirano nikada.

Na str.211 urbanistickog plana tekstualni dio (nacrt):
Spoiler
Show
Brza cesta Sarajevo – Beograd je planirana s početkom u Istočnom Sarajevu. Teritorijem Kantona Sarajevo bi prolazila padinama Soukbunara, Mahmutovca i Jarčedola sve do lokaliteta Lapišnice, gdje je planirana petlja radi veze na magistralni put M5, odakle je brza cesta usmjerena dalje prema istoku kroz Republiku Srpsku, sa odvajanjem jednog kraka prema Goraždu.
Fakticki autocesta ide uglavnom iza brda od Lukavice. Na teritoriju Sarajeva ide padinom Trebevica. Oni se ocito drogiraju.

Ko ce dopustiti autocestu iznad glava ljudi kad im vec sada prijete klizista?

Plus, znaju li ovi u novogradnjama Trebevica da su im planirali autocestu ispod prozora?
Radi ostvarivanja veza sa Istočnim Sarajevom predviđeni su tuneli na II i VI transverzali. Tunel na II transverzali bi ujedno bio i konekcija na planiranu brzu cestu Sarajevo-Beograd, dok bi tunel na VI transverzali otvorio mogućnost povezivanja Sarajeva i Istočnog Sarajeva na najbitnijoj gradskoj transverzalnoj vezi sjever-jug. Ova transverzala se vezuje sa urbanim područjem naselja Lukavica.
Koji Urbanistički plan, za koje područje. Ko ga je radio?
Haris.ba

#22433 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Sarajeva (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), radio ga kanton. Imaju autori navedeni u tekstualnom dijelu.
HelaS

#22434 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 12/11/2024 23:31 Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Sarajeva (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), radio ga kanton. Imaju autori navedeni u tekstualnom dijelu.
E pa ne znam. Planirati cestu padinama Soukbunara, Mahmutovca i Jarčedola sve do lokaliteta Lapišnice, može samo neko totalno pijan, ili neko ko nikad nije bio u Sarajevu :-)
problemnatravunu

#22435 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Logovan wrote: 12/11/2024 22:46

Opet raskopali novi asfalt? Ma daj zezaš? :shock: Pa jebemu mater više, tačno neko namjerno ovo radi.
Ma hajde dobro, možda nekad pukne cijev nevezano za to sve , nikad ne možeš znati kada će, ali kad se raskopa i popravi , onda to treba po pravilima struke zakrpati.
Ako se uradi kako treba , praktično se ništa ne bi trebalo osjetiti kad pređeš preko toga .E tu je problem....

Svaki dan prođem ulicom Terezije , od OHRa do Skenderije , ona je unazad nekoliko godina bila na nekoliko mjesta kopana i krpana ,
ali je ono sramotno kako je urađeno , i nikome ništa... čak se sjećam da su jednu zakrpu naknadno opet popravljali :lol: , i naravno ni ta qrcu ne valja...
Korupcija ...
mayab

#22436 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

Kod nas još zadugo nećemo naučiti uraditi ljudski ŠAHT , ili odraditi ZAKRPU na asfaltu da se ista ne osjeti , mislim čast izuzecima , ali uglavnom je to loše,
da , ubi nas korupcija. :run:
Poslove rade nekompetentni, i niko ih ne kontrolira i po potrebi ne sakcionira , to je :bih:
noviclan

#22437 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Nije to do ljudi nego do umova koji pri zamjeni svega ispod asfalta ostavi saht na krajevima saobracajne trake umjesto da ga izmjeste na sredinu saobracajne trake i fakat al' fakat ne bi bilo zgorega da ovi nasi strucnjaci iznadju sredstva za markiranje sahtova manje bi raja upadala manje bi propadali sahtovi ssto bi rekli vukovi s manjace siti i ovce na broju
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#22438 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Retardi!
Thorgerson

#22439 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Logovan wrote: 12/11/2024 22:46

Da. U nedjelju ljudi asfaltirali, peglali. Ovi dosli naredni dan i razrezali komad cca 2 x 2m. I zatrpali pijeskom, kamenjem. I sad to tako stoji. I tu ce biti uvala i problem uvijek.

Znaci nase pare se bacaju samo tako.

I opet jos jednom, poserem se na izvodjaca radova na Dobrinji. Jer ono se nije smjelo pustiti u promet. Nova cesta, da ima onoliko neravnina. Kako? Pa da je lopatom tabao jbt ne bi onako ispalo.
neki

#22440 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Za ta kopanja i sanacije popucalih cijevi neposredno nakon svježe rekonstruisanih ulica najmanje je odgovoran Vodovod..
Thorgerson

#22441 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

teskeredzic_22 wrote: 12/11/2024 14:56
Thorgerson wrote: 12/11/2024 12:15

Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno. Ubleha projekti, nekakvi kruzni tokovi, prosirenja cesta na 2+2, a ustvari sve ti se svede na to da ti danas pravac zapad istok imas jednu cestu. I to je to. Sve na kraju se u nju slijeva. A to je gradska magistrala. I naravno da ce bit belaj i guzva. Dzaba ti semafori, dzaba ti kruzni, dzaba sve...moras izgraditi alternativne pravce, zaobilaznice itd itd.
Ni o kakvim transferzalama ni o kružnim tokovima nisam pričao ni pisao.
Pišem O GRADSKOM PREVOZU.

Ako ćemo dekretom i porezom što je itekako moguće , preko noći SKLONITI S ULICA 30 ili 50 posto automobila , mora fantastično funkcionisati POSTOJEĆI GRADSKI PREVOZ U PUNOM OBIMU I KAPACITETU S DOMAĆINSKIM UPRAVLJANJEM koliko košta da košta i ma kakav gubitak pravio.

Finansijskim gubitkom se dobije čitav niz pozitivnih efekata , a s manjim brojem automobila na cesti vozila gradskog prevoza mogu brže funkcionisati.

To što neko preko noći , godine , decenije ili više decenija legalizuje neprikladna favelska naselja , to što jedan stan može parkirati tri ili četiri vozila na javnoj površini bez ikakve naknade je posljedica korumpiranosti države.

Stanje je očajno , teško se može popraviti bez da brojni budu oštećeni i bez da nevini ne plate.

Što se dalje bude prolongiralo , biće sve gore i gore.

Gradnjom saobraćajnica se NE SMANJUJU GUŽVE , gradnjom tranzitnih obilaznica stanovništvo i privreda ne mora prolaziti kroz gradove u koje nije upućena i to ima smisla.

Austrougarska je recimo prije 150 godina napravila robni uskortačni voz i prugu od Stare željezničke stanice do Tržnice Markale upravo radi privrede i dostava , da li su kediji i kamiončići jedini način kako da privreda dobije robu ?

Zašto su nekada postojale carine i kvantaži , pa upravo da male radnje same dođu po ono što im treba - nema dostava , nema danas mu dotjeralo 50 kg mesa , zajeb'o se fali mu , aj dovuci još i ponovo kedi u grad vozi mu meso jer frajko nije dobro izračunao ?

Kad bude prinuđen da sam sjedne u auto , ode po meso koje mu treba i pri tom ulazak u centralnu gradsku zonu gdje mu se nalazi radnja papreno plati jer ulazi šta znam od 18:00 do 19:00 sati , dobro će voditi računa koliko naručuje i da li će ili neće prihvatiti narudžbu.

Sve ostalo sada , od stanovništva do privrede je brutalni divlji zapad.

S Koševa do Ilidže se maksimalno treba putovati 30 do 40 minuta gradskim prevozom , to je poenta cijele priče i smanjenja gužvi.
Da, ali gradski prevoz nije neovisan od gradskih saobracajnica.

Ok, evo zabranimo ulaz u centar grada. Npr. Od skenderije pa dalje? I? Tu ionako nije problem.

Hoces li zabraniti onda ulaz i na Marijin dvoru? Kako? Kuda da idu ljudi koji idu ka Sipu, Vogosci? Pa nisu ti samo dostavna vozila jeboga ti. Takodjer, u Sarajevo se svaki dan slije hiljade i hiljade auta iz drugih gradova, turista, pa nisu to samo auta gradjana Sarajeva.

Pogledaj mapu planiranih saobracajnica i pruga koju su ljudi isplanirali, pametniji i od mene i od tebe i od svih ministarstava sobracaja od rata pa na ovamo.

I pazi. Ljudi to isplanirali tolike ceste jos prije 50 godina, kada je bilo 5x manje automobila. Kako to jebemu da su oni tada razmisljali i planirali tolike ceste, a danas kada imamo toliki saobracaj mi kontamo hajmo smanjiti saobracaj i pojacati javni prevoz. Ne moze. To se mora raditi uporedo.

Ta prica da ceste stvaraju guzve. Na koji nacin, objasni evo? Kako bi npr gradski autoput od zapada prema istoku napravio guzvu u gradu?! Ne moze nikako. Moze je samo smanjiti.

Nekompletne dionice bez ikakvog smisla, eh one stvaraju guzvu. Pa tako ti napravis dio XII trans, svedes onda 4 trake u 2 i dobijes cep. Napravis juznu dovuces donekle i onda dalje ostavis kozju cestu. I sad ces ti reci, eto vidis napravili cestu, dobili guzvu. Napravi komplet prsten oko Sarajeva kako je planirano, pa ces onda vidjeti da li ce stvoriti guzve ili ne. Napravi komplet juznu od skenderije do zapadnog ulaza u grad, pa da vidimo hoce li biti cepova ili ne.
noviclan

#22442 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Image

To su ti umovi, bas me interesuje da li obavezno desno kada poplavi semirov podvoznjak i da li ima skeledzija do kruznog i nazad btw je li jos vrijedi onaj znak da bucacosi ne smiju lijevo u dr.fetaha becirbegovica
Naslovnica

#22443 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

noviclan wrote: 13/11/2024 10:09 Image

To su ti umovi, bas me interesuje da li obavezno desno kada poplavi semirov podvoznjak i da li ima skeledzija do kruznog i nazad btw je li jos vrijedi onaj znak da bucacosi ne smiju lijevo u dr.fetaha becirbegovica
:lol: :lol: :lol:
Znači zabranili su i skretanje lijevo?!

Ovo se tačno neko zajebava sa narodom, gleda odozgo i smije se.
Haris.ba

#22444 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Puna je linija na cesti iz pravca Buce.

A, niko ne postuje ovaj znak. Pa ni punu liniju iz pravca Buce.
noviclan

#22445 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Haris.ba wrote: 13/11/2024 10:14

Puna je linija na cesti iz pravca Buce.

A, niko ne postuje ovaj znak. Pa ni punu liniju iz pravca Buce.

Image

Izgleda da je jos uvijek u "funkciji" zabranjeno lijevo "preko tracnica"
azdralovic

#22446 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by azdralovic »

liaar wrote: 12/11/2024 12:09 Jučer vozim iz Halilovića prema Buljakovom novom cestom, u suprotnom smjeru, u pola 7 navečer (mrkli mrak, nema rasvjete na mostu) lola parkiran u traci i sva 4 rade, auto ugašeno.

An bi li v bl
taj stajao pola dana tu ... vjerovatno pokvaren
mercedes menscini
VladaFBiH

#22447 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Naslovnica wrote: 13/11/2024 10:13

lijepo, skreneš ulicu ranije (dr. Fetaha Bećirbegovića) i prođeš pored OŠ Čengić Vila pa skreneš desno na semaforu (samo tamo i možeš skrenuti) i izađeš direktno na kružni tok kod pijace umjesto da ovdje praviš gužvu - ovdje je već ranije bio znak ali su ga "pametni" skinuli i nastavili praviti gužvu sa skretanjem lijevo.

U svakom slučaju nećeš vidjeti ni podvožnjaka a ni i poplave.
Naslovnica

#22448 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

VladaFBiH wrote: 13/11/2024 12:12

lijepo, skreneš ulicu ranije (dr. Fetaha Bećirbegovića) i prođeš pored OŠ Čengić Vila pa skreneš desno na semaforu (samo tamo i možeš skrenuti) i izađeš direktno na kružni tok kod pijace umjesto da ovdje praviš gužvu - ovdje je već ranije bio znak ali su ga "pametni" skinuli i nastavili praviti gužvu sa skretanjem lijevo.

Ma ja, po mogućnosti daj još saobraćaja oko škole, malo je do sada bilo.
noviclan

#22449 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Spoiler
Show

Iskreno se ne sjecam da je bio znak zabrane lijevo, sjecam se da je gore kada skreces bila isprekidana i puna jer ovi bucacosi su "morali" na rotor alije kucukalica
VladaFBiH

#22450 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

noviclan wrote: 13/11/2024 13:06
Spoiler
Show

Iskreno se ne sjecam da je bio znak zabrane lijevo, sjecam se da je gore kada skreces bila isprekidana i puna jer ovi bucacosi su "morali" na rotor alije kucukalica
bio je sigurno i to prije nego što su napravljen kružni kod pijace ali baš nakratko jer ga je neko instant skinuo
Post Reply