Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#22401 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by teskeredzic_22 »

Naslovnica wrote: 11/11/2024 13:54
Spoiler
Show
kakaljin wrote: 11/11/2024 13:50
nepass1 wrote: 11/11/2024 12:41 Evo sad 1h45min dobrinja stari grad sa jgp. Krenuo ranije da se osisam inace ne bih stigao na posao.
Da ima manje uata u centru i starom grasdu bile bi manje guzve i gradski prevoz bi brze isao.

Tako da veca cijena parkinga u strogom centru i zabrana ulaska autima sa ero 4 normom i manjom u grad bi povecalo prohodnost gradskog prevoza i onda bi se brze stizalo na odrediste u centru.
Gužve bude i u Novom Gradu, na Ilidži, u Vogošći...
Slušaj, hajde lijepo da povećamo cijenu parking za cijeli Kanton Sarjevo, 10KM po satu, te da se dozvoli ulaz autima samo sa EURO 6 normom i EV od Ilidže do Darive?
Zašto se ograničavati samo na zabrane u Centru?
Upravo tako ali smjesta subvencionirati i omogućiti brz i efikasan javni prevoz sa svim raspoloživim sredstvima , koliko košta da košta od resursa do ljudi , ako to preduzeće zbog visokih troškova (istinskih , ne kao dosadašnjih rođačkih i jaranskih) bude pravilo gubitak (a hoće) to se ukalkuliše u budžet ili se makar dijelom "pegla" na osnovu svih benefita manjeg korištenja motornih vozila.

To je jedino rješenje.
Ne čekati da vožnja od Ilidže do Baščaršije traje tri sata pa da se krene u "idejna rješenja" i "kapitalne projekte".

Zato risorti i nove otoke i novi velešići i nove bjelave niču kao gljive poslije kiše za samo 4.999 €/m2 u koje nam klix putem svojih članaka ljubazno dozvoli da "zavirimo".
bonersa wrote: 11/11/2024 13:37
Dodaj promjena radnog vremena za institucije na nivou BiH. Prije su radili od 9-17, a od jula rade kao i većina ostalih institucija od 8-16. To je dosta doprinijelo gužvama, kao i svakodnevni rast broja auta naravno...
A tek mladunčad dok budu ispraćena brižnim pogledom roditelja do školskih kapija iz automobila parkiranog na sred ceste ali sa "sva četiri upaljena" da se dijete ne potrese dužom trominutnom šetnjom ?
talijan97

#22402 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by talijan97 »

JGP je uzasan, nerealna je patnja gurkati se medju ljudima, 70% njih bazde na neki smrad.

Ljudima je lakse sjesti u auto i mic po mic po guzvi, lagana muzikica nego da ti neki dedo ili pubertetlije dahcu za vratom.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22403 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

BadBoy wrote: 11/11/2024 13:35
Zadnjih par mjeseci je kolaps veći nego inače. Mislim da se skupilo nekoliko stvari: ova rekonstrukcija vodovoda, instaliranje adaptivnih semafora, škole, detorijacija javnog saobraćaja (mislim da je jako puno novih žutih trola van stroja).
zato kazem doci ce vrijeme da neces imati gdje... al bukvalno!

da ostane auto gdje 10h dok si na poslu? dzabe?

kako da ne...
nepass1

#22404 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

talijan97 wrote: 11/11/2024 14:46 JGP je uzasan, nerealna je patnja gurkati se medju ljudima, 70% njih bazde na neki smrad.

Ljudima je lakse sjesti u auto i mic po mic po guzvi, lagana muzikica nego da ti neki dedo ili pubertetlije dahcu za vratom.
Sve ja to pretrpim, neki dan lik sjede nazdero se bjelog luka, ja ustao nisam mogao izdurati. Ali eto da se ne zajebajem sa sutom, parkingom itd... Ok je i sporije doci. Umjesto 30 nek bude i 45-50min. Ali jebenih 100 minuta putovati 9km. Pa do gorazda mi treba 90min na 90km.
Ja danas konto izaci, otici kuci i otvoriti bolovanje.
Referenca nisam bio 15 dana na bolovanju u zadnjih 20g od kad radim
ibizza

#22405 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ibizza »

Hocu ceste, puteve u ovom gradu, jedan gradski autoput i jedna juzna longitudinala bi rijesili 70% saobracajnih guzvi. Hocu to da nam naprave, necu da me tjera na tramvaj, jer sam isti prestao koristiti prije 20 godina, kupio sam auto da sa njim idem gdje zelim, a ne da placam punu registraciju, ali da mi drzava ogranicava kretanje, jer nije sposobna dvije ceste zavrsiti.

Sarajevo je mali grad i nije normalno da se poredi sa Minhenom, Becom, Milanom itd...dajte dvije ceste uradite u narednih 5 godina i rijesili ste pitanje velikih guzvi. Pametujemo kao da smo u najmanju ruku visemilionski grad, a ne grad sa 400k stanovnika.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22406 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

ibizza wrote: 11/11/2024 15:02 Hocu ceste, puteve u ovom gradu, jedan gradski autoput i jedna juzna longitudinala bi rijesili 70% saobracajnih guzvi. Hocu to da nam naprave, necu da me tjera na tramvaj, jer sam isti prestao koristiti prije 20 godina, kupio sam auto da sa njim idem gdje zelim, a ne da placam punu registraciju, ali da mi drzava ogranicava kretanje, jer nije sposobna dvije ceste zavrsiti.

Sarajevo je mali grad i nije normalno da se poredi sa Minhenom, Becom, Milanom itd...dajte dvije ceste uradite u narednih 5 godina i rijesili ste pitanje velikih guzvi. Pametujemo kao da smo u najmanju ruku visemilionski grad, a ne grad sa 400k stanovnika.
nije pitanje ceste, pitanje je parkinga, kojeg će vremenom biti manje
i dan danas je skoro pa nemoguće cijeli dan parkirati negdje džabe
last mohicans

#22407 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Al nas jebe ovaj strabag svaki dan. Radnika na prste dvije ruke. Šteta, usrao si ovo i sto si im dao ovako duge rokove. Još i ovaj step se nacalio sad kad i oni. Organizacija 0 bodova. Evo nije ni 4,nikoga na gradilistu.
BadBoy

#22408 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

talijan97 wrote: 11/11/2024 14:46 JGP je uzasan, nerealna je patnja gurkati se medju ljudima, 70% njih bazde na neki smrad.

To nije do JGP to je do naših divnih, merhametli čistih sugrađana
teskeredzic_22

#22409 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by teskeredzic_22 »

ibizza wrote: 11/11/2024 15:02 Hocu ceste, puteve u ovom gradu, jedan gradski autoput i jedna juzna longitudinala bi rijesili 70% saobracajnih guzvi. Hocu to da nam naprave, necu da me tjera na tramvaj, jer sam isti prestao koristiti prije 20 godina, kupio sam auto da sa njim idem gdje zelim, a ne da placam punu registraciju, ali da mi drzava ogranicava kretanje, jer nije sposobna dvije ceste zavrsiti.

Nove ceste ne smanjuju guzve one samo prolongiraju datum nastanka novih gužvi.
Korumpirana država poput ove , neplanskom gradnjom stambenih i poslovnih objekata stvara gužve.

A samo javni prevoz smanuje gužve , čak i one uzrokovane neplanskom gradnjom.
Haris.ba

#22410 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

teskeredzic_22 wrote: 11/11/2024 17:25 Nove ceste ne smanjuju guzve one samo prolongiraju datum nastanka novih gužvi.

Javni prevoz smanuje guzve.
Slazemo se. Ali, mi trebamo nove ceste i radi javnog saobracaja.

Imamo trolu i buseve koji came u guzvi gdje nema 2 trake.
BadBoy

#22411 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Al malo se pretjeruje i sa tim gađenjem od javnog prevoza. U zimskom periodu, svaki dan koristim trolu na relaciji Grbavica -trg Austrije i obratno. Skroz ok iskustvo. Poslovni ljudi, studenti i pokoji učenik. Svi ili slušaju muziku na slušalice ili tipkaju po telefonu. Skroz ok ljudi, pismene face, kao u bilo kojem drugom evropskom gradu.
izbjeglica_iz_besmisla

#22412 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Mislim da je pocela predizborna kampanja za Opce izbore, tako meni ova pljuvacina po javnom saobracaju izgleda.
Haris033

#22413 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris033 »

Veliki problem predstavljaju i autobusi GRAS-a i Centotransa, kao i kamioni Bosmana i drugih firmi koji prevoze građev. materijal za izgradnju novih naselja.
Thorgerson

#22414 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

BadBoy wrote: 11/11/2024 17:35 Al malo se pretjeruje i sa tim gađenjem od javnog prevoza. U zimskom periodu, svaki dan koristim trolu na relaciji Grbavica -trg Austrije i obratno. Skroz ok iskustvo. Poslovni ljudi, studenti i pokoji učenik. Svi ili slušaju muziku na slušalice ili tipkaju po telefonu. Skroz ok ljudi, pismene face, kao u bilo kojem drugom evropskom gradu.
Jedini problem koji ja imam sa JGP jeste neizvjesnost, neznanje gdje je vozilo koje cekam.

Dakle, ja NE ZNAM kada ce doci sljedeci tramvaj ili trolejbus.

Ja ne znam cime se vozaju ovi u ministarstvu saobracaja, ali ja moram znati kada ce doci prevozno sredstvo. Eto ne moram tacno. Ali moram znati hoce li doci za 5 minuta ili 25 minuta.

Prosle godine sam se vozio trolom vise puta i to me bas nerviralo. Jer meni nije problem prosetati 4km. I prosetat cu. To mi je 30min setnje. I radije cu to, nego stajati ko idiot na stanici.

A desavalo se. Stojim 20min jer ne znam. Hoce li doci ili nece doci.

I to je ono sto vani nemas problem. Dodjem na stanicu, dolazi vozilo za 5min. Il u stanu si, pogledas aplikaciju dolazi tramvaj za 10min. Trci. I fakat dodje. Kod nas sve ofrlje, dodji pa cekaj. Naice nesto. Pa nije rat u pm.

Jel toliki problem, ugraditi trackere u svako vozilo, te podatke pustiti na mapu i da znamo gdje je koje vozilo? U cemu je to tolika pamet? Evo dovedi dva junior deva to ce ti zavrsiti za manje od mjesec dana.

Al jok, evo sad ce 7 godina pricaju o toj nekoj aplikaciji, pa brate ko da GTA6 prave.
Haris.ba

#22415 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 12/11/2024 08:51 Jel toliki problem, ugraditi trackere u svako vozilo, te podatke pustiti na mapu i da znamo gdje je koje vozilo? U cemu je to tolika pamet? Evo dovedi dva junior deva to ce ti zavrsiti za manje od mjesec dana.
U novom budzetu kantona gras ce dobiti oko 4 puta manje novca.

Mi cemo kukati za suhim pranjem, a kamoli da znamo kada ce tramvaj.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#22416 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Thorgerson wrote: 12/11/2024 08:51
BadBoy wrote: 11/11/2024 17:35 Al malo se pretjeruje i sa tim gađenjem od javnog prevoza. U zimskom periodu, svaki dan koristim trolu na relaciji Grbavica -trg Austrije i obratno. Skroz ok iskustvo. Poslovni ljudi, studenti i pokoji učenik. Svi ili slušaju muziku na slušalice ili tipkaju po telefonu. Skroz ok ljudi, pismene face, kao u bilo kojem drugom evropskom gradu.
Jedini problem koji ja imam sa JGP jeste neizvjesnost, neznanje gdje je vozilo koje cekam.

Ja ne znam cime se vozaju ovi u ministarstvu saobracaja, ali ja moram znati kada ce doci prevozno sredstvo. Eto ne moram tacno. Ali moram znati hoce li doci za 5 minuta ili 25 minuta.

Prosle godine sam se vozio trolom vise puta i to me bas nerviralo. Jer meni nije problem prosetati 4km. I prosetat cu. To mi je 30min setnje. I radije cu to, nego stajati ko idiot na stanici.

I to je ono sto vani nemas problem. Dodjem na stanicu, dolazi vozilo za 5min. Il u stanu si, pogledas aplikaciju dolazi tramvaj za 10min. Trci. I fakat dodje. Kod nas sve ofrlje, dodji pa cekaj. Naice nesto. Pa nije rat u pm.

Jel toliki problem, ugraditi trackere u svako vozilo, te podatke pustiti na mapu i da znamo gdje je koje vozilo? U cemu je to tolika pamet? Evo dovedi dva junior deva to ce ti zavrsiti za manje od mjesec dana.

Al jok, evo sad ce 7 godina pricaju o toj nekoj aplikaciji, pa brate ko da GTA6 prave.
Imas web za pracenje tramvaja. Za trole ne znam ali za tramvaje radi. Bila je i app ali azurniji je web. Pisalo se o tome vise puta na temi sarajevske pruge.
Ja sam se ljetos po najvecim vrelinama vozio novim tramvajem, iskustvo kao u Becu. Doslovno klima, zvuk, miris (novo) :D ljudi fkt kultura svi.
Ok stari tramvaji imaju taj volj maziva, stare plastike, itd koji u kombinaciji sa onim ludjackim grijanjem i nepostojanjem klime, zajedno sa putnicima pravi jednu mjesavinu "mirisa" koju je tesko izdrzati, razumijem tu paranoju ali evo ovi novi tramvaji su potpuno novo iskustvo. Nisam se vozio novim trolama da znam ali za tramvaje mogu reci.
dječak sa šibicama

#22417 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Slicno iskustvo iz CS bus linije kbrdo dom armije, sasvim obicni putnici ucenici penzosi, ponekad koristim i osim par svadja vozaca i dvije tri putnice, sve ok.

Redovna linija, tj po redu voznje, vozaci manje vise ok jedini problem je saobracajni haos u zelenih beretki i sumanuto parkiranje automobila na autobusku stanicu.
drug_profi

#22418 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Kad idem sa rajom u kafanu ne idem autom vec trolom najcesce.
Sta mi se puta desilo da hvatam zadnju, cekam, kontam izgleda da je otisla i krenem pjehe. I onda izmedju dvije stanice ona prozuji kraj mene...
I jbg. Hajd prosetaj 4-5 km. Navikao sam.
Haris.ba

#22419 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

F&N wrote: 12/11/2024 09:08 Imas web za pracenje tramvaja. Za trole ne znam ali za tramvaje radi. Bila je i app ali azurniji je web
App, barem meni nije tacna za tramvaje.

Koja je stranica za web?
Logovan

#22420 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Najgore od svega što kod nas imamo redovna parkiranja na šinama, parkiranja u saobraćajnim trakama, tu je gomila saobraćajnih nesreća, a kada nema ovoga, onda je tu saobraćajna gužva. Džaba na stotine vozila, aplikacije, semafori na stanicama ako imamo ove spomenute probleme.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#22421 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

Jučer vozim iz Halilovića prema Buljakovom novom cestom, u suprotnom smjeru, u pola 7 navečer (mrkli mrak, nema rasvjete na mostu) lola parkiran u traci i sva 4 rade, auto ugašeno.

An bi li v bl
Thorgerson

#22422 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

teskeredzic_22 wrote: 11/11/2024 17:25

Korumpirana država poput ove , neplanskom gradnjom stambenih i poslovnih objekata stvara gužve.

Ti shvatas da prakticno 80% JGS koristi ceste.

Imas tramvaj i imas ovu liniju voz koju su uveli do Pazarica.

Sve ostalo, busevi, trole, koriste ceste. Znaci bez izgradnje te mreze puteva, bezveze pricamo.

Juzna, prva, GA to se moralo izgraditi jos jucer. Pa koliko god da kosta.

Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno. Ubleha projekti, nekakvi kruzni tokovi, prosirenja cesta na 2+2, a ustvari sve ti se svede na to da ti danas pravac zapad istok imas jednu cestu. I to je to. Sve na kraju se u nju slijeva. A to je gradska magistrala. I naravno da ce bit belaj i guzva. Dzaba ti semafori, dzaba ti kruzni, dzaba sve...moras izgraditi alternativne pravce, zaobilaznice itd itd.
ibizza

#22423 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ibizza »

Thorgerson wrote: 12/11/2024 12:15
teskeredzic_22 wrote: 11/11/2024 17:25

Ti shvatas da prakticno 80% JGS koristi ceste.

Imas tramvaj i imas ovu liniju voz koju su uveli do Pazarica.

Sve ostalo, busevi, trole, koriste ceste. Znaci bez izgradnje te mreze puteva, bezveze pricamo.

Juzna, prva, GA to se moralo izgraditi jos jucer. Pa koliko god da kosta.

Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno. Ubleha projekti, nekakvi kruzni tokovi, prosirenja cesta na 2+2, a ustvari sve ti se svede na to da ti danas pravac zapad istok imas jednu cestu. I to je to. Sve na kraju se u nju slijeva. A to je gradska magistrala. I naravno da ce bit belaj i guzva. Dzaba ti semafori, dzaba ti kruzni, dzaba sve...moras izgraditi alternativne pravce, zaobilaznice itd itd.
:thumbup:
BadBoy

#22424 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote: 12/11/2024 08:51

Slažem se. I meni je to najveći problem. Nekada moram trčati da uhvatim trolu jer je vidim a nekada stojim po 10-15 minuta, ne znajući dokle je i hoće li uopšte doći. Kad su tek naručene ove nove bjeloruske, žute trole, bilo je predivno. Trola je bila bukvlano na svakih 5-6 minuta. Sad je već broj osjetno manji. Ovo oko mirisa ili nekog zgražavanja od saputnika mi je čisto preseravanje, iskreno. To samo govori o našem mindsetu gdje auto = čisto, javni prevoz = manje vrijedni i prljavi ljudi.
teskeredzic_22

#22425 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by teskeredzic_22 »

Thorgerson wrote: 12/11/2024 12:15

Ni o kakvim transferzalama ni o kružnim tokovima nisam pričao ni pisao.
Pišem O GRADSKOM PREVOZU.

Ako ćemo dekretom i porezom što je itekako moguće , preko noći SKLONITI S ULICA 30 ili 50 posto automobila , mora fantastično funkcionisati POSTOJEĆI GRADSKI PREVOZ U PUNOM OBIMU I KAPACITETU S DOMAĆINSKIM UPRAVLJANJEM koliko košta da košta i ma kakav gubitak pravio.

Finansijskim gubitkom se dobije čitav niz pozitivnih efekata , a s manjim brojem automobila na cesti vozila gradskog prevoza mogu brže funkcionisati.

To što neko preko noći , godine , decenije ili više decenija legalizuje neprikladna favelska naselja , to što jedan stan može parkirati tri ili četiri vozila na javnoj površini bez ikakve naknade je posljedica korumpiranosti države.

Stanje je očajno , teško se može popraviti bez da brojni budu oštećeni i bez da nevini ne plate.

Što se dalje bude prolongiralo , biće sve gore i gore.

Gradnjom saobraćajnica se NE SMANJUJU GUŽVE , gradnjom tranzitnih obilaznica stanovništvo i privreda ne mora prolaziti kroz gradove u koje nije upućena i to ima smisla.

Austrougarska je recimo prije 150 godina napravila robni uskortačni voz i prugu od Stare željezničke stanice do Tržnice Markale upravo radi privrede i dostava , da li su kediji i kamiončići jedini način kako da privreda dobije robu ?

Zašto su nekada postojale carine i kvantaži , pa upravo da male radnje same dođu po ono što im treba - nema dostava , nema danas mu dotjeralo 50 kg mesa , zajeb'o se fali mu , aj dovuci još i ponovo kedi u grad vozi mu meso jer frajko nije dobro izračunao ?

Kad bude prinuđen da sam sjedne u auto , ode po meso koje mu treba i pri tom ulazak u centralnu gradsku zonu gdje mu se nalazi radnja papreno plati jer ulazi šta znam od 18:00 do 19:00 sati , dobro će voditi računa koliko naručuje i da li će ili neće prihvatiti narudžbu.

Sve ostalo sada , od stanovništva do privrede je brutalni divlji zapad.

S Koševa do Ilidže se maksimalno treba putovati 30 do 40 minuta gradskim prevozom , to je poenta cijele priče i smanjenja gužvi.
Post Reply