Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tango556

#11051 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tango556 »

HelaS wrote: 04/10/2024 11:40
Tango556 wrote: 04/10/2024 11:38
HelaS wrote: 04/10/2024 00:33 Prvo - neobično mi je da "utjerivač dugova" gradi stambena naselja za ljude, da tamo investira svoj novac :-)
Drugo, mislio sam da je sarajevsko naselje, sad se u modernom žarkonu to zove "kompleks", da je kompleks zgrada "Vrtovi Sunca", da je na Crnom Vrhu, u Hangija ulici, a ovdje čitam da je na Breki tamo, skoro u Nahorevu :?

Image
https://www.klix.ba/biznis/naselje-s-po ... /241003066

Čak je u Google karti za Sarajevi neko upisao na Breki https://www.google.ba/maps/place/Vrtovi ... FQAw%3D%3D
Nije ovo EOS izgradio, ove su zgrade sagradjene ima desetak godina, firma koja je gradila je propala, odnosno nije mogla vratiti kredit/e bankama. EOS je otkupio od Banaka potrazivanja i tako "dobio" ove zgrade. Nista cudno, tako funcionise ova bransa svuda u svijetu.

Ovo naselje je Nova Breka, tako da nema veze sa Crnim Vrhom.

Dobro. Piše da je EOS... Pisao sam o "Vrtovima sunca" :-)
Razumijem, nego ti kazem nisu oni gradili zgrade, jer si napisao "neobično mi je da "utjerivač dugova" gradi stambena naselja".
ing-ecc

#11052 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ing-ecc »

House Milos pravio Vrtove sunca, onda je propao. EOS otkupio i sad raspolaze sa stanovima.
Dosadno mii

#11053 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Dosadno mii »

Oumajgad wrote: 27/09/2024 00:07 Ima li neko vise informacija o Green city-u? Cudno mi je sto je na prodaji samo jedna zgrada - sve kontam neki zajeb viri iza coska. Kakav je kvalitet gradnje? Je li izgledno da ce zavrsiti u rokovima?
Radi se u etapama prvo ce one zgrade blize kruznom toku i bice useljive
Pa ce kasnije ostale jer nisu mogli da se obavezu da ce na vrijeme tj. kroz neke 3-4 godine cijeli kompleks izgradit
made_in_sarajevo

#11054 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

Jel ima neko da zivi na Bjelasnici u ovim silnim zgradama, da je grad zamjenio Bjelasnicom? :mrgreen: Intresuje me onako razlika troskova i rahatluka :mrgreen:
photo&video

#11055 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by photo&video »

Tango556 wrote: 04/10/2024 11:38
HelaS wrote: 04/10/2024 00:33 Prvo - neobično mi je da "utjerivač dugova" gradi stambena naselja za ljude, da tamo investira svoj novac :-)
Drugo, mislio sam da je sarajevsko naselje, sad se u modernom žarkonu to zove "kompleks", da je kompleks zgrada "Vrtovi Sunca", da je na Crnom Vrhu, u Hangija ulici, a ovdje čitam da je na Breki tamo, skoro u Nahorevu :?

Image
https://www.klix.ba/biznis/naselje-s-po ... /241003066

Čak je u Google karti za Sarajevi neko upisao na Breki https://www.google.ba/maps/place/Vrtovi ... FQAw%3D%3D
Nije ovo EOS izgradio, ove su zgrade sagradjene ima desetak godina, firma koja je gradila je propala, odnosno nije mogla vratiti kredit/e bankama. EOS je otkupio od Banaka potrazivanja i tako "dobio" ove zgrade. Nista cudno, tako funcionise ova bransa svuda u svijetu.

Ovo naselje je Nova Breka, tako da nema veze sa Crnim Vrhom.
Ovo naselje nije nova breka nego Vrtovi sunca i veze nema sa naseljem Breka. Tako ga reklamiraju da navuku ljude koji nemaju pojma o Sarajevu. Ovo pripada vise blekinom potoku, i pionirskoj dolini. Zimi je prilaz kritican, ne cisti se i prakticno sa prvim snijegom si odsjecen od nahorevske ulice.
tomhagen

#11056 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tomhagen »

photo&video wrote: 26/10/2024 08:57 Ovo naselje nije nova breka nego Vrtovi sunca i veze nema sa naseljem Breka. Tako ga reklamiraju da navuku ljude koji nemaju pojma o Sarajevu. Ovo pripada vise blekinom potoku, i pionirskoj dolini. Zimi je prilaz kritican, ne cisti se i prakticno sa prvim snijegom si odsjecen od nahorevske ulice.
Sve si u pravu, osim Blekinog Potoka. Lokacija se zapravo zove i vazda se zvalo Brekin Potok, isto kao što se i potok zove Brekin potok. Po tom potoku je i sama Breka dobila ime i to je nestalni potok koji se ulijeva u Koševski potok kod Pionirske Doline. Za Brekin (aka Blekin) Potok se pročulo početkom rata kada su se po Kromolju, Jagomiru i Brekinom Potoku vodile borbe, a neki radijski reporter kojem je cijeli svijet prije rata stajao u kafanama izmedju tramvajskih stanica Baščaršija i Marijin Dvor, ili je bio izvan Sarajeva, pa silom prilika najuren u kotlinu, u radijskim izvještajima s fronta preimenovao lokalitet u Blekin Potok, jer hudnik možda ranije nije čuo ni za Breku, a kamo li za potok, tim dijelom grada nikad prije nije ni prošao, a Aliju Bejtića koji je prije 50 godina pisao o ulicama Sarajeva sigurno nije čitao, pa je pomislio da su i lokalitet i sam potok dobili ime po nekom Bleki (Čuo sam i verzije da su i potok i naselje dobili ime po "biznismenu" Zijadu Blekiću i njegovoj porodici). Čak su i na spomen ploči u Aleji breza, koja se nalazi u Brekinom Potoku, uklesali "Blekin"
VladaFBiH

#11057 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

tomhagen wrote: 04/11/2024 11:35
photo&video wrote: 26/10/2024 08:57 Ovo naselje nije nova breka nego Vrtovi sunca i veze nema sa naseljem Breka. Tako ga reklamiraju da navuku ljude koji nemaju pojma o Sarajevu. Ovo pripada vise blekinom potoku, i pionirskoj dolini. Zimi je prilaz kritican, ne cisti se i prakticno sa prvim snijegom si odsjecen od nahorevske ulice.
Sve si u pravu, osim Blekinog Potoka. Lokacija se zapravo zove i vazda se zvalo Brekin Potok, isto kao što se i potok zove Brekin potok. Po tom potoku je i sama Breka dobila ime i to je nestalni potok koji se ulijeva u Koševski potok kod Pionirske Doline. Za Brekin (aka Blekin) Potok se pročulo početkom rata kada su se po Kromolju, Jagomiru i Brekinom Potoku vodile borbe, a neki radijski reporter kojem je cijeli svijet prije rata stajao u kafanama izmedju tramvajskih stanica Baščaršija i Marijin Dvor, ili je bio izvan Sarajeva, pa silom prilika najuren u kotlinu, u radijskim izvještajima s fronta preimenovao lokalitet u Blekin Potok, jer hudnik možda ranije nije čuo ni za Breku, a kamo li za potok, tim dijelom grada nikad prije nije ni prošao, a Aliju Bejtića koji je prije 50 godina pisao o ulicama Sarajeva sigurno nije čitao, pa je pomislio da su i lokalitet i sam potok dobili ime po nekom Bleki (Čuo sam i verzije da su i potok i naselje dobili ime po "biznismenu" Zijadu Blekiću i njegovoj porodici). Čak su i na spomen ploči u Aleji breza, koja se nalazi u Brekinom Potoku, uklesali "Blekin"
mislim da griješiš i Blekin potok nema veze sa Brekom - oduvijek se daj dio gore iznad pionirske doline zvao Blekin potok i nije nikakva "ratna izmišljotina" i nalazi se između stare Breke i Nahoreva.

a ovo sam nekada davno pročitao - da li je tačno ili ne ne znam ali znam da je naselje oduvijek bilo Blekin a ne Brekin potok: Familija Blekić je stotinama godina u Sarajevu. Cijelo jedno naselje nosi ime Blekin Potok a ne Brekin Potok kako neki ne upućeni znaju nazvati to naselje. Naselje koje je jako blizu Koševo stadiona odmah ispod Breke.
tomhagen

#11058 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tomhagen »

VladaFBiH wrote: 04/11/2024 14:53
mislim da griješiš i Blekin potok nema veze sa Brekom - oduvijek se daj dio gore iznad pionirske doline zvao Blekin potok i nije nikakva "ratna izmišljotina" i nalazi se između stare Breke i Nahoreva
Ne griješim druže, s tog sam kraja. I sad su u opticaju dva naziva za naselje Brekin i Blekin. Područje između Gornjih Bjelava i Pothrastova zahvatajući dio Stare Breke se u srednjem vijeku zvao Radilovići. Krajem 16. ili početkom 17. vijeka Pačadži hadži-Nesuh gradi džamijicu i ta mahala se, kako je bio običaj u to vrijeme naziva mahala Pačadži hadži-Nesuha. To je zapravo džamija Stara Breka (zovu je još i Bardakčije, ili džamija na Pothrastovima). Naziv Radilovići se izgubio, a u narodu primat je preuzeo naziv Breka, po obližnjem potoku, nestalnom vodotoku, koji se odozgo od Gornje Breke spušta podrucjem gdje je danas ulica Fadila Jahića Španca, prelazi ispod Nahorevske i ulijeva se u Koševski potok iza Pionirske doline.
Tvrdnju da je Breka dobila ime po potoku nisam izmislio ja, nego Alija Bejtić, naš istraživač, historičar i orijentalista. Potraži, gdje god se opisuju vodotoci u Sarajevu nigdje nisam naišao na naziv Blekin potok, svugdje je Brekin potok. Tako da je Blekin Potok iskrivljeni naziv naselja koje se prostire u donjem toku Brekinog potoka. A postoji pretpostavka da je i potok, a kasnije i naselje dobili naziv Breka po kruškama Brekinjama (Sorbus torminalis). Moguće da je u tom dijelu nekad postojao gaj gdje ih je bilo, jer ranije ih je bilo mnogo više nego danas.
VladaFBiH

#11059 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

tomhagen wrote: 04/11/2024 15:08

mislim da griješiš i Blekin potok nema veze sa Brekom - oduvijek se daj dio gore iznad pionirske doline zvao Blekin potok i nije nikakva "ratna izmišljotina" i nalazi se između stare Breke i Nahoreva
Ne griješim druže, s tog sam kraja. I sad su u opticaju dva naziva za naselje Brekin i Blekin. Područje između Gornjih Bjelava i Pothrastova zahvatajući dio Stare Breke se u srednjem vijeku zvao Radilovići. Krajem 16. ili početkom 17. vijeka Pačadži hadži-Nesuh gradi džamijicu i ta mahala se, kako je bio običaj u to vrijeme naziva mahala Pačadži hadži-Nesuha. To je zapravo džamija Stara Breka (zovu je još i Bardakčije, ili džamija na Pothrastovima). Naziv Radilovići se izgubio, a u narodu primat je preuzeo naziv Breka, po obližnjem potoku, nestalnom vodotoku, koji se odozgo od Gornje Breke spušta podrucjem gdje je danas ulica Fadila Jahića Španca, prelazi ispod Nahorevske i ulijeva se u Koševski potok iza Pionirske doline.
Tvrdnju da je Breka dobila ime po potoku nisam izmislio ja, nego Alija Bejtić, naš istraživač, historičar i orijentalista. Potraži, gdje god se opisuju vodotoci u Sarajevu nigdje nisam naišao na naziv Blekin potok, svugdje je Brekin potok. Tako da je Blekin Potok iskrivljeni naziv naselja koje se prostire u donjem toku Brekinog potoka. A postoji pretpostavka da je i potok, a kasnije i naselje dobili naziv Breka po kruškama Brekinjama (Sorbus torminalis). Moguće da je u tom dijelu nekad postojao gaj gdje ih je bilo, jer ranije ih je bilo mnogo više nego danas.
opet, ja otkad znam za sebe i otkad znam za svoju porodicu (a jakooooo dugo su u Sa) taj dio su zvali Blekin potok i naziv definitivno nije nastao u ratu jer je i poslije drugog svjetskog rata bio isti naziv - e sada da li je nastao krivim izgovorom Brekinog potoka ili je Blekin prekršten u Brekin ne bih znao reči ali taj dio grada ispod stare Breke nema veze sa Brekom... sad ko je od nas u pravu a ko nije ne bih ti znao reči pogotovo otkako je CJ na M.Dvoru napisala "Marin Dvor" iako tu nikad nije bilo nikakve Mare tako da je moguće da si i ti u pravu.
tomhagen

#11060 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tomhagen »

VladaFBiH wrote: 04/11/2024 15:24
tomhagen wrote: 04/11/2024 15:08

opet, ja otkad znam za sebe i otkad znam za svoju porodicu (a jakooooo dugo su u Sa) taj dio su zvali Blekin potok i naziv definitivno nije nastao u ratu jer je i poslije drugog svjetkog rata bio isti naziv - e sada da li je nastao krivim izgovorom Brekinog potoka ili je Blekin prekršten u Blekin ne bih znao reči ali taj dio grada ispod stare Breke nema veze sa Brekom
Mozda i ja griješim, možda je promjena naziva izvršena i ranije. Mada Bejtić u knjizi iz 1973. iznosi teoriju da je Breka dobila ime po potoku, što ne bi bio slučaj da se tada zvalo Blekin potok. Ja sam za Blekin Potok prvi put čuo u ratu, kod nas je kako znam za sebe bio Brekin, a zivim na kilometar vazdušne linije.
A u pravu si, osim porijekla naziva naselja Breka i Brekin/Blekin Potok nemaju veze, tj. Brekin Potok nije nikad bio Breka
seka84

#11061 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by seka84 »

Tibra uveliko radi na čišćenju i pripremi prostora od Mercatora do Jumba. Ogroman je prostor.
Piše da je prva faza izgradnja podzemne etaže.
Ima li neko više informacija?
izbjeglica_iz_besmisla

#11062 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Informacije za sta? Zgrada se pravi, naziv je Korea, i imas rendera po netu vec.

PS poceli su cistiti samo pola parcele, i iskopali su pofino na toj strani vec. Onaj dio gdje je tehnomag je za sada netaknut.
VladaFBiH

#11063 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 12/11/2024 12:58 Informacije za sta? Zgrada se pravi, naziv je Korea, i imas rendera po netu vec.

PS poceli su cistiti samo pola parcele, i iskopali su pofino na toj strani vec. Onaj dio gdje je tehnomag je za sada netaknut.
mene samo interesuje kako je moguće dobiti dozvole za 100% izgrađenost parcele - obje lokacije kod Mercatora su fuj zbog toga
seka84

#11064 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by seka84 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 12/11/2024 12:58 Informacije za sta? Zgrada se pravi, naziv je Korea, i imas rendera po netu vec.

Validan podatak ne nalazim. Ni na tabli kod gradilišta ne piše. Govorim o projektu.
nekome

#11065 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

VladaFBiH wrote: 12/11/2024 13:04

mene samo interesuje kako je moguće dobiti dozvole za 100% izgrađenost parcele - obje lokacije kod Mercatora su fuj zbog toga
ee bruda... trebas poznavati prave ljude ;)
izbjeglica_iz_besmisla

#11066 Re: Novogradnja u Sarajevu?

seka84 wrote: 12/11/2024 13:12 Validan podatak ne nalazim. Ni na tabli kod gradilišta ne piše. Govorim o projektu.
Za sad ima samo ovo: https://studioarh.ba/projekti/kompleksi/korea/
ChataDodajStaHoces

#11067 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ChataDodajStaHoces »

Prema nekim nezvanicnim informacijama ide 4-5 nivoa garaza ispod radi broja od 800-1000 stanova. Problem parkinga i postotka izgradjenosti parcele rjesavaju ovim na -1 ili -2 gdje nije moguce kupiti mjesto vec platiti parking sto su vec u Aveniji i Otoci uradili (po meni odlicna varijanta).
VladaFBiH

#11068 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

ChataDodajStaHoces wrote: 12/11/2024 14:09 Prema nekim nezvanicnim informacijama ide 4-5 nivoa garaza ispod radi broja od 800-1000 stanova. Problem parkinga i postotka izgradjenosti parcele rjesavaju ovim na -1 ili -2 gdje nije moguce kupiti mjesto vec platiti parking sto su vec u Aveniji i Otoci uradili (po meni odlicna varijanta).
i onda dođe vlasnik parcele do i uradi isto tako da dobijemo Stupsku Tibru u najgorem obliku - ne može biti izgrađenost parcele 100% jer je i 50-60% puno (čini mi se da je u Ljubljani 30% max)
seka84

#11069 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by seka84 »

ChataDodajStaHoces wrote: 12/11/2024 14:09 Prema nekim nezvanicnim informacijama ide 4-5 nivoa garaza ispod radi broja od 800-1000 stanova. Problem parkinga i postotka izgradjenosti parcele rjesavaju ovim na -1 ili -2 gdje nije moguce kupiti mjesto vec platiti parking sto su vec u Aveniji i Otoci uradili (po meni odlicna varijanta).
Jeste veliki prostor, ali 1000 stanova, uff. Uglavnom hvala za info...
ChataDodajStaHoces

#11070 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ChataDodajStaHoces »

VladaFBiH wrote: 12/11/2024 14:17
i onda dođe vlasnik parcele do i uradi isto tako da dobijemo Stupsku Tibru u najgorem obliku - ne može biti izgrađenost parcele 100% jer je i 50-60% puno (čini mi se da je u Ljubljani 30% max)
Vjerujem i mozda nisam upravu - ovo je neki moj zakljucak a mozda neka zackoljica koju su pronasli... Vidimo kako Avenija izgleda sada
Haris.ba

#11071 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

ChataDodajStaHoces wrote: 12/11/2024 14:32
Vjerujem i mozda nisam upravu - ovo je neki moj zakljucak a mozda neka zackoljica koju su pronasli... Vidimo kako Avenija izgleda sada
Napredak u odnosu na susjednu Tibru, ali sve je u trotoarima i cestama. Zelenila skoro da i nema.
VladaFBiH

#11072 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

ChataDodajStaHoces wrote: 12/11/2024 14:32
VladaFBiH wrote: 12/11/2024 14:17
dovoljno je da ti kažem da između nove zgrade kod Mercatora ide još jedan neboder između nje i Uniprometa (umjesto Vinojuga) a ne sumnjam da će i ovamo biti slično.
izbjeglica_iz_besmisla

#11073 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Zar ne ide jos jedan neboder, ondje gdje je restoran/outlet/tehnicki pregled? :)

Al mislim da je on samo u RPu za sada, nisam cuo da iko ista pocinje raditi tu.
nepass1

#11074 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Cujem, sad nemam pojma je li suplja, bingo na stupu rusi jedan objekat i pravi spo
sarajevsko_pivo

#11075 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sarajevsko_pivo »

nepass1 wrote: 13/11/2024 09:55 Cujem, sad nemam pojma je li suplja, bingo na stupu rusi jedan objekat i pravi spo
Onaj gdje bio Merkur?
Post Reply