Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moimoi

#11026 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 26/06/2024 21:17
citroen xm wrote: 26/06/2024 21:02 Čini mi se da i sada mora biti udaljen objekat 3 metra od ivice parcele.
Malo je to, pogotovo ako je drugi objekat tik uz ivicu parcele. Trebalo bi imati zakon da su stambeni objekti udaljeni barem 20 metara jedan od drugog. Ali, puste želje.

Gledao sam emisiju u kojoj sam saznao informaciju da u Londonu postoji takozvano "pravo na svjetlo", da nova zgrada ne smije staroj blokirati sunčevo svjetlo da uđe u stanove. Sve stanove.

Ima raznih načina u državama da se kvalitet života obezbijedi. Kod nas tibraizacija, divlji zapad.
U strogom centru grada to je nemoguce. U centru se objekti najcesce naslanjaju jedna na drugu, bas da bi svaki imao dovoljno svjetla i kakav takav pogled.
Kod nas je nekada po avlijama vazilo pravilo “pravo na pogled”.
Pitanje je da li ova kuca ima gradjevinsku dozvolu. Ako nema, moze mahati usima.
l33t

#11027 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by l33t »

Kakva je kvaliteta stanova u novoj zgradi kod Sluzbe za poslove sa strancima? SPS - Aerodromsko
Haris.ba

#11028 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 27/06/2024 09:13 U strogom centru grada to je nemoguce. U centru se objekti najcesce naslanjaju jedna na drugu, bas da bi svaki imao dovoljno svjetla i kakav takav pogled.
Pitanje je da li ova kuca ima gradjevinsku dozvolu. Ako nema, moze mahati usima
Pa i na selu se moze objekat naslanjati na objekat. Bitno je da nema prozora.

U centru grada pricati o udaljenosti objekata....

Pravilo o tri metra id medje vazi kod legalizacije objekata. Za sve ostalo postoji regulacioni plan.

Sjecam se javne rasprave kada je bio meni se cini Bulevar na Stupu na raspravi. Tada se vec napravila Tibra koja je zaklonila mnoge kuce.
Narod se zadovoljio sto su im dopustili na postojece i buduce objekte spratnost +1.
A ja da sam na njhivom mjestu ne bih odustajo od 11 spratova, i iste razdaljine od medje za zgrade. Tibri das jedno, Bosnji (mada ima dosta i Hrvata tamo, samo nisu legitimni ocito) ne das.
moimoi

#11029 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 27/06/2024 10:00
moimoi wrote: 27/06/2024 09:13 U strogom centru grada to je nemoguce. U centru se objekti najcesce naslanjaju jedna na drugu, bas da bi svaki imao dovoljno svjetla i kakav takav pogled.
Pitanje je da li ova kuca ima gradjevinsku dozvolu. Ako nema, moze mahati usima
Pa i na selu se moze objekat naslanjati na objekat. Bitno je da nema prozora.

U centru grada pricati o udaljenosti objekata....

Pravilo o tri metra id medje vazi kod legalizacije objekata. Za sve ostalo postoji regulacioni plan.

Sjecam se javne rasprave kada je bio meni se cini Bulevar na Stupu na raspravi. Tada se vec napravila Tibra koja je zaklonila mnoge kuce.
Narod se zadovoljio sto su im dopustili na postojece i buduce objekte spratnost +1.
A ja da sam na njhivom mjestu ne bih odustajo od 11 spratova, i iste razdaljine od medje za zgrade. Tibri das jedno, Bosnji (mada ima dosta i Hrvata tamo, samo nisu legitimni ocito) ne das.
U slucaju da nije planirano drugacije (tj da se na mjestu kuce gradi objekat koji ce se naslanjati na njego)on svakako mora ostaviti sirinu ceste i pjesackog. Ako nista radi vatrogasaca. A to je vise od 3m
HelaS

#11030 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HelaS »

Nije "novogradnja", ali jeste novouseljenje, jer za ovakvu raspravu nema adekvatne teme.

Riječ je o Odluci Vlade FBiH da za potrebe novoosnovanog "bosanskog USKOK-a", dakle još jedne birokratske organizacije i jedne od desetine policijskih u BiH, da im izda poslovne kancelarije na 2. spratu zgrade u Alipašinoj ulici, tu gdje je sada Privredna banka Sarajevo. Prethodna odluka o useljenju u zgradu EMIRAN na Stupu je odbačena, ko zna iz kojih razloga, ali ubijeđen sam da je udaljenost od centra glavni i jedini razlog. Ovdje u Alipašinoj ulici, ispred banke, nalazi se svakako manji naplatni parking, ali kako-tako nekad se nađe mjesto za parkiranje zbog poslova u banci. Nakon što se u zgradu useli Uskoška policijska bulumenta, kad počnu raditi i shvate da sb+vi nemaju mjesto za pariranje automobila, pa još i za službena, zahtjevom će dobiti odobrenje da uzurpiraju i ono malo "civilnih" mjesta, sve okolo zgrade. Drugo - dodatno, tu će raditi novih 20-30 ljudi, to je dodanih 20-30 automobila ujutro i popodne, i sve kroz najprometnije sarajevske uliice, ionako zakrčene vrlim radnicima.

Zašto ovaj nekakav "USKOK" mora imati sjedište u strogom centru Sarajeva? Ko je tu tako jak pa urgira da mu Vlada odobri ovakvu lokaciju. Ima li Vlada FBiH ikakav osjećaj i razumije li da je već odavno saobraćajni krkljanac po glavnim i centralnim saobraćajnicama. Umjesto da rastereti saobraćaj i gradske gužve, Vlada FBiH je ovom nebuloznom odlukom unijela još automobila i još veću gužvu, pravi nam kolaps kojeg ionako imamo svako malo.

Zašto se državne i kantonalne institucije, sjedišta i poslovne prostorije ne otvaraju na periferiji Sarajeva. Šta fali HHrasnici za sjedište USKOK-a, ili Hadžići, itd. Zašto svi skorojevići guraju svoju guzicu u centar :?

Kakvi idioti sve vode ovu našu državu prosto je nevjerovatno :-) :(

https://www.klix.ba/vijesti/bih/federal ... /240904096
noviclan

#11031 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

HelaS wrote: 04/09/2024 16:20 Nije "novogradnja", ali jeste novouseljenje, jer za ovakvu raspravu nema adekvatne teme.

Riječ je o Odluci Vlade FBiH da za potrebe novoosnovanog "bosanskog USKOK-a", dakle još jedne birokratske organizacije i jedne od desetine policijskih u BiH, da im izda poslovne kancelarije na 2. spratu zgrade u Alipašinoj ulici, tu gdje je sada Privredna banka Sarajevo. Prethodna odluka o useljenju u zgradu EMIRAN na Stupu je odbačena, ko zna iz kojih razloga, ali ubijeđen sam da je udaljenost od centra glavni i jedini razlog. Ovdje u Alipašinoj ulici, ispred banke, nalazi se svakako manji naplatni parking, ali kako-tako nekad se nađe mjesto za parkiranje zbog poslova u banci. Nakon što se u zgradu useli Uskoška policijska bulumenta, kad počnu raditi i shvate da sb+vi nemaju mjesto za pariranje automobila, pa još i za službena, zahtjevom će dobiti odobrenje da uzurpiraju i ono malo "civilnih" mjesta, sve okolo zgrade. Drugo - dodatno, tu će raditi novih 20-30 ljudi, to je dodanih 20-30 automobila ujutro i popodne, i sve kroz najprometnije sarajevske uliice, ionako zakrčene vrlim radnicima.

Zašto ovaj nekakav "USKOK" mora imati sjedište u strogom centru Sarajeva? Ko je tu tako jak pa urgira da mu Vlada odobri ovakvu lokaciju. Ima li Vlada FBiH ikakav osjećaj i razumije li da je već odavno saobraćajni krkljanac po glavnim i centralnim saobraćajnicama. Umjesto da rastereti saobraćaj i gradske gužve, Vlada FBiH je ovom nebuloznom odlukom unijela još automobila i još veću gužvu, pravi nam kolaps kojeg ionako imamo svako malo.

Zašto se državne i kantonalne institucije, sjedišta i poslovne prostorije ne otvaraju na periferiji Sarajeva. Šta fali HHrasnici za sjedište USKOK-a, ili Hadžići, itd. Zašto svi skorojevići guraju svoju guzicu u centar :?

Bas me interesuje ko je vlasnik ovoga evro stana iz i.sarajeva
HelaS

#11032 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HelaS »

noviclan wrote: 04/09/2024 18:22
HelaS wrote: 04/09/2024 16:20 Nije "novogradnja", ali jeste novouseljenje, jer za ovakvu raspravu nema adekvatne teme.

Bas me interesuje ko je vlasnik ovoga evro stana iz i.sarajeva
Ninoslava Obradović. A ti si iz kompletnog posta i njegove "galame" pronašao pitanje o vlasništvu stana :-)
RuiCosta

#11033 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by RuiCosta »

PROSTOR prodaje: Dvosoban stan, 57m2, Hrasno (249 000 KM)
https://olx.ba/artikal/60235959

Ovaj stan duze stoji na oglasu. Dobra je lokacija, a i cijena nije bas previsoka s obzirom kakvo je stanje na trzistu.

Molim cijenjene forumase za komentar stana?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11034 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

top lokacija
raspored li la
nisu lift spomenuli?

kupljeno :D
ragib

#11035 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ragib »

RuiCosta wrote: 14/09/2024 20:06 PROSTOR prodaje: Dvosoban stan, 57m2, Hrasno (249 000 KM)

Ovaj stan duze stoji na oglasu. Dobra je lokacija, a i cijena nije bas previsoka s obzirom kakvo je stanje na trzistu.

Koliko vidim jedna spavaca
noviclan

#11036 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

Gledaj boca ni u bingu nema vise, ali pogled na jug je poogled na jug
vjeshalica

#11037 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by vjeshalica »

RuiCosta wrote: 14/09/2024 20:06 PROSTOR prodaje: Dvosoban stan, 57m2, Hrasno (249 000 KM)

Lose
VladaFBiH

#11038 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

ragib wrote: 14/09/2024 21:39

Koliko vidim jedna spavaca
pa koliko treba da ih bude u 57 kvadrata??!??!?
VladaFBiH

#11039 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

zar ova zgrada nije do pola izgorila u ratu? Balkoni malo nahero stoje :)
Haris.ba

#11040 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ok je stan. Ona lokacija je skupa. Ja licno bih uvijek radije malo zavuceniju zgradu tamo u naselju, jer tamo kod Palme i na Trgu heroja je raspasoj sa autima jer je posjeceno naselje.

Sad racunam, nisam u toj zgradi bio ima 20 godina. Ostarilo se.
VladaFBiH wrote: 16/09/2024 08:22 pa koliko treba da ih bude u 57 kvadrata??!??!?
Vjerovatno fazon sto se nema sta pregraditi da bude djecija soba.
VladaFBiH wrote: 16/09/2024 08:23

zar ova zgrada nije do pola izgorila u ratu? Balkoni malo nahero stoje :)
Ne mogu da se sjetim. Ali, bila je na prvoj liniji. Susjedna zgrada (tzv.Loris) je dobrano bila srusena na jednom kraju i gorila je. Ali, je li citava ne mogu da se sjetim.
VladaFBiH

#11041 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 16/09/2024 08:25
Ne mogu da se sjetim. Ali, bila je na prvoj liniji. Susjedna zgrada (tzv.Loris) je dobrano bila srusena na jednom kraju i gorila je. Ali, je li citava ne mogu da se sjetim.
ona strana prema Lorisu je bila u baš lošem stanju i dobrim dijelom je izgorila (nije cijela jer su ljudi živjeli tu čitav rat) a ostalo mi je u sjećanju da balkoni imaju baš čudan nagib kao da "otpadaju"
Oumajgad

#11042 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Oumajgad »

Ima li neko vise informacija o Green city-u? Cudno mi je sto je na prodaji samo jedna zgrada - sve kontam neki zajeb viri iza coska. Kakav je kvalitet gradnje? Je li izgledno da ce zavrsiti u rokovima?
1Dante1

#11043 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by 1Dante1 »

Sta je s onom zgradom u hotonju? Zar nije trebala biti u novembru pa u maju?
nepass1

#11044 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Koju zgradu reklamiraju 1+1 stan gratis
Nije dovrsena, ja vidio samo sliku reklame
Naslovnica

#11045 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Naslovnica »

nepass1 wrote: 27/09/2024 06:37 Koju zgradu reklamiraju 1+1 stan gratis
Nije dovrsena, ja vidio samo sliku reklame
Meščini da je to neka zgrada u Kiseljaku, nagradna igra, samo jedan kupac će biti u prilici da dobije jedan stan gratis.
noviclan

#11046 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

Jbg ako hoce taj stan da poklone neka se dogovore sa tim kupcem da uplati i pola ovog poklon sana
HelaS

#11047 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HelaS »

Prvo - neobično mi je da "utjerivač dugova" gradi stambena naselja za ljude, da tamo investira svoj novac :-)
Drugo, mislio sam da je sarajevsko naselje, sad se u modernom žarkonu to zove "kompleks", da je kompleks zgrada "Vrtovi Sunca", da je na Crnom Vrhu, u Hangija ulici, a ovdje čitam da je na Breki tamo, skoro u Nahorevu :?

Image
https://www.klix.ba/biznis/naselje-s-po ... /241003066

Čak je u Google karti za Sarajevi neko upisao na Breki https://www.google.ba/maps/place/Vrtovi ... FQAw%3D%3D
VladaFBiH

#11048 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

HelaS wrote: 04/10/2024 00:33 Prvo - neobično mi je da "utjerivač dugova" gradi stambena naselja za ljude, da tamo investira svoj novac :-)
Drugo, mislio sam da je sarajevsko naselje, sad se u modernom žarkonu to zove "kompleks", da je kompleks zgrada "Vrtovi Sunca", da je na Crnom Vrhu, u Hangija ulici, a ovdje čitam da je na Breki tamo, skoro u Nahorevu :?
Spoiler
Show
Image

Čak je u Google karti za Sarajevi neko upisao na Breki https://www.google.ba/maps/place/Vrtovi ... FQAw%3D%3D
ovo je bliže Blekinom potoku a ne Breki ako se ne varam ali haj neise
Tango556

#11049 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tango556 »

HelaS wrote: 04/10/2024 00:33 Prvo - neobično mi je da "utjerivač dugova" gradi stambena naselja za ljude, da tamo investira svoj novac :-)

Image

Nije ovo EOS izgradio, ove su zgrade sagradjene ima desetak godina, firma koja je gradila je propala, odnosno nije mogla vratiti kredit/e bankama. EOS je otkupio od Banaka potrazivanja i tako "dobio" ove zgrade. Nista cudno, tako funcionise ova bransa svuda u svijetu.

Ovo naselje je Nova Breka, tako da nema veze sa Crnim Vrhom.
HelaS

#11050 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HelaS »

Tango556 wrote: 04/10/2024 11:38

Image

Nije ovo EOS izgradio, ove su zgrade sagradjene ima desetak godina, firma koja je gradila je propala, odnosno nije mogla vratiti kredit/e bankama. EOS je otkupio od Banaka potrazivanja i tako "dobio" ove zgrade. Nista cudno, tako funcionise ova bransa svuda u svijetu.

Ovo naselje je Nova Breka, tako da nema veze sa Crnim Vrhom.
Dobro. Piše da je EOS... Pisao sam o "Vrtovima sunca" :-)
Post Reply