Novo jos.Evolution_IV wrote: ↑12/11/2024 22:02Ja se zijanio neki dan, 5500km da pogledam ulje, kad zlatno, prije na dizelu ni 50km ne predje crno![]()
Tim mazdama kompresija jaka. 14:01. Sto ne sagori goriva, katalizator dobije.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Novo jos.Evolution_IV wrote: ↑12/11/2024 22:02Ja se zijanio neki dan, 5500km da pogledam ulje, kad zlatno, prije na dizelu ni 50km ne predje crno![]()
Gledao sam analize za njega, zavrsi goriva u karteru solidno na kratkim relacijama ali ispari lako cim ga bolje potjeras.B6Redhell wrote: ↑13/11/2024 00:09Novo jos.Evolution_IV wrote: ↑12/11/2024 22:02Ja se zijanio neki dan, 5500km da pogledam ulje, kad zlatno, prije na dizelu ni 50km ne predje crno![]()
Tim mazdama kompresija jaka. 14:01. Sto ne sagori goriva, katalizator dobije.. Nema kad da napravi smjesu s uljem da ga zaprlja
Cim dodje do kontakta, ulje donekle promjeni “ viscosity” bilo o kojem se ulju ili motoru radilo. Tesko to nekad ispari.. Zato nije na odmet sipati stepen gusce, na nekim motorima npr frisko ulje 5w-30, nakon par hiljada km, je vec 5w-20 od šale..kravamuzara wrote: ↑13/11/2024 00:31Gledao sam analize za njega, zavrsi goriva u karteru solidno na kratkim relacijama ali ispari lako cim ga bolje potjeras.B6Redhell wrote: ↑13/11/2024 00:09Novo jos.Evolution_IV wrote: ↑12/11/2024 22:02
Ja se zijanio neki dan, 5500km da pogledam ulje, kad zlatno, prije na dizelu ni 50km ne predje crno![]()
Tim mazdama kompresija jaka. 14:01. Sto ne sagori goriva, katalizator dobije.. Nema kad da napravi smjesu s uljem da ga zaprlja
Ali generalno cist je to motor, nema ni egr klasicni, cak i sa direktnim ubrizgavanjem nakupine karbona na usisu i ventilima su zanemarive.
Dizel a pogotovo biodizel kad se poveze sa uljem ne istjeras ga vise do zamjene.
[youtube]https://youtu.be/J09PTMXdZms?si=aDD1k1VKEueP54RX[/youtube]
Dok sam vozio Dustera 4x4 rečeno mi je da ga držim na AUTO.Laplace wrote: ↑13/11/2024 08:25 Pitanje o 4×4 pogonu.
Pri kupovini mije rečeno da ga držim podešen na FWD radi uštede u gorivu (kao, nema neke koristi od njega ako nema snijega/leda a manje troši sa FWD). Kolikaje ta razlika? Ako nije velika (tipa litar do litar i pol), možda je bolje da u hladnim vremenima držim na AUTO.
Sugerisano mi je da prebacujem sa FWD na AUTO samo dok vozilo miruje, što je vjerovatno i poželjno. Zaključavanje diferencijala samo ako se zaglavim iz očiglednih razloga.
Ima li neko od kolega koji voze vozilo sa 4×4 pogonom savjeta?
Unaprijed zahvaljujem nakonstruktivnim i destruktivnim odgovorima.

Dino je ukino taj kanal, sad se zove buskrafteri na baterije i snima uglavnom o kampovanju.noviclan wrote: ↑13/11/2024 02:31[youtube]https://youtu.be/J09PTMXdZms?si=aDD1k1VKEueP54RX[/youtube]
Fakat nidje ga, on je ono neki medicinar po struci, jbg ili mu je uplala kasika u med ili je otisao u germany
Nećeš pogriješiti na AUTO da ga držiš. Da, prebacuje se u mirovanju.Laplace wrote: ↑13/11/2024 08:25 Pitanje o 4×4 pogonu.
Pri kupovini mije rečeno da ga držim podešen na FWD radi uštede u gorivu (kao, nema neke koristi od njega ako nema snijega/leda a manje troši sa FWD). Kolikaje ta razlika? Ako nije velika (tipa litar do litar i pol), možda je bolje da u hladnim vremenima držim na AUTO.
Sugerisano mi je da prebacujem sa FWD na AUTO samo dok vozilo miruje, što je vjerovatno i poželjno. Zaključavanje diferencijala samo ako se zaglavim iz očiglednih razloga.
Kazu jedan litar minimum vise trosi. Kod mene se ne moze iskljuciti skroz, minimum je auto mod. Mada ja jos nisam skontao da se upalilo. Kad stavim 30/70 tad se vec osjeti npr prestizanje po kisi, auto je ko na sinama sto bi nas narod rekao. Nit se prednji kraj odize kad poklopim gasLaplace wrote: ↑13/11/2024 08:25 Pitanje o 4×4 pogonu.
Pa i jestedrug_profi wrote: ↑13/11/2024 10:16 Meni je sasvim logično da je uvijek u auto modu. Paliće se kad ti zatreba.
ma treba cuvati dobre majstore ko malo vode na dlanu..ja imam takvog, ali ne za prevelike kvarove..xPaco1337 wrote: ↑13/11/2024 12:55 Prije mjesec dana mi u Unitrade-u postavili filter goriva pogrešno, auto teško pali. Jučer mi se ugasi na sred puta i ne moze upalit više (taman kreno da im odvucem da pogledaju jer nikako ne mogu stic od obaveza) i baš tad stade.
Odšlepao ga svom mehanicaru i kaze pogrešno filter goriva bio stavljen još sam vidio pošto je Pug u pitanju da nisu ozracili uopste sa onom pumpicom nego ga je verglo 10 puta pa ga onim sprejem palili na silu itd.
Baš užas iskustvo, požalio sam im se naravno rekli su da sam trebao njima doci da bi oni odšlepali i isplatili mi sve, ali jednom sam se opekao ne bih opetRadio sam ja i druge stvari neke sitne kod njih, i gume isto držim tamo, ali djeca brate rade uče se tu.
ova je 13:1B6Redhell wrote: ↑13/11/2024 00:09Novo jos.Evolution_IV wrote: ↑12/11/2024 22:02Ja se zijanio neki dan, 5500km da pogledam ulje, kad zlatno, prije na dizelu ni 50km ne predje crno![]()
U tricama je 13:1 jer nema mjesta ispod haube za 4-2-1 izduvnu granu, u sestici i cx-5 je 14:1.Evolution_IV wrote: ↑13/11/2024 13:27ova je 13:1B6Redhell wrote: ↑13/11/2024 00:09Novo jos.Evolution_IV wrote: ↑12/11/2024 22:02
Ja se zijanio neki dan, 5500km da pogledam ulje, kad zlatno, prije na dizelu ni 50km ne predje crno![]()
![]()
Ni ja nisam koristio hill descent control. Jedan od razloga za to je što moj auto nema hill descent control.nepass1 wrote: ↑13/11/2024 10:26Pa i jestedrug_profi wrote: ↑13/11/2024 10:16 Meni je sasvim logično da je uvijek u auto modu. Paliće se kad ti zatreba.
Posto nemam opciju da skroz iskljucim nisam nikad razmisljao o tome
Doduse i full 4x4 sam samo jednom probao uz neki makadam i veliki uspon. Kod prestizanja stavim 70/30 jer je to kao sport drzi obrtaje preko 2k
Nisam nikad ni diff lock ni ono za spustanje niz brdo koristio.
Vjerovatno ide na drive modeove pa prema odabranom modu vožnje odlučuje hoće li uključiti AWD ili FWD.mirota wrote: ↑13/11/2024 13:08ma treba cuvati dobre majstore ko malo vode na dlanu..ja imam takvog, ali ne za prevelike kvarove..xPaco1337 wrote: ↑13/11/2024 12:55 Prije mjesec dana mi u Unitrade-u postavili filter goriva pogrešno, auto teško pali. Jučer mi se ugasi na sred puta i ne moze upalit više (taman kreno da im odvucem da pogledaju jer nikako ne mogu stic od obaveza) i baš tad stade.
Odšlepao ga svom mehanicaru i kaze pogrešno filter goriva bio stavljen još sam vidio pošto je Pug u pitanju da nisu ozracili uopste sa onom pumpicom nego ga je verglo 10 puta pa ga onim sprejem palili na silu itd.
Baš užas iskustvo, požalio sam im se naravno rekli su da sam trebao njima doci da bi oni odšlepali i isplatili mi sve, ali jednom sam se opekao ne bih opetRadio sam ja i druge stvari neke sitne kod njih, i gume isto držim tamo, ali djeca brate rade uče se tu.
kod mene je Kuga AWD ali kao inteligentno se pali, uopste ne vidim opciju da sam upalim 4x4 ????![]()
I ja sam iz iskustva naučio da se ne vrijedi maltretirati sa vraćanjem istom majstoru ako tako zabrlja. Nevolja je što će drugi majstori teško prihvatiti da rade iza nekog ko je zabrljao.xPaco1337 wrote: ↑13/11/2024 12:55 Prije mjesec dana mi u Unitrade-u postavili filter goriva pogrešno, auto teško pali. Jučer mi se ugasi na sred puta i ne moze upalit više (taman kreno da im odvucem da pogledaju jer nikako ne mogu stic od obaveza) i baš tad stade.
Decembar ili januar planiram u sumu sedam dana pa cu sve testirati. Izasao je stari jimny valjda ce i vitaraLaplace wrote: ↑13/11/2024 13:47Ni ja nisam koristio hill descent control. Jedan od razloga za to je što moj auto nema hill descent control.nepass1 wrote: ↑13/11/2024 10:26Pa i jestedrug_profi wrote: ↑13/11/2024 10:16 Meni je sasvim logično da je uvijek u auto modu. Paliće se kad ti zatreba.
Posto nemam opciju da skroz iskljucim nisam nikad razmisljao o tome
Doduse i full 4x4 sam samo jednom probao uz neki makadam i veliki uspon. Kod prestizanja stavim 70/30 jer je to kao sport drzi obrtaje preko 2k
Nisam nikad ni diff lock ni ono za spustanje niz brdo koristio.
nije radi grane koliko znam, nesto je drugo...kravamuzara wrote: ↑13/11/2024 13:38U tricama je 13:1 jer nema mjesta ispod haube za 4-2-1 izduvnu granu, u sestici i cx-5 je 14:1.
100% je negdje bilo 13:1 zbog izduvne, mozda u CX-3 ili na zadnjoj godini BL-a kad su trpali prvi skyactiv u njih, znam da ne tripujemEvolution_IV wrote: ↑13/11/2024 16:04nije radi grane koliko znam, nesto je drugo...kravamuzara wrote: ↑13/11/2024 13:38U tricama je 13:1 jer nema mjesta ispod haube za 4-2-1 izduvnu granu, u sestici i cx-5 je 14:1.
stare bm i bn su inale 14:1
Na ovoj je 100% 4 2 1 po zvuku, zvuk ga odaje..kravamuzara wrote: ↑13/11/2024 16:13100% je negdje bilo 13:1 zbog izduvne, mozda u CX-3 ili na zadnjoj godini BL-a kad su trpali prvi skyactiv u njih, znam da ne tripujemEvolution_IV wrote: ↑13/11/2024 16:04nije radi grane koliko znam, nesto je drugo...kravamuzara wrote: ↑13/11/2024 13:38
U tricama je 13:1 jer nema mjesta ispod haube za 4-2-1 izduvnu granu, u sestici i cx-5 je 14:1.
stare bm i bn su inale 14:1![]()
14 je dobro za moment na niskim obrtajima, kod tebe mild-hybrid pripomaze tu.
Ja sam imao auto sa tim opcijama, fiat sedici ili ti ga sx4.drug_profi wrote: ↑13/11/2024 08:33Nećeš pogriješiti na AUTO da ga držiš. Da, prebacuje se u mirovanju.Laplace wrote: ↑13/11/2024 08:25 Pitanje o 4×4 pogonu.
Lock koristiš samo na mekanoj podlozi, nipošto na asfaltu, jer može doći do štete.
Fwd je upravo samo za štednju goriva.
Ne vozim 4x4, ali me zanimalo pa sam pohvatao od drugih.
Frajer je studirao medicinu , ne znam je li zavrsio.ranger wrote: ↑13/11/2024 08:33Dino je ukino taj kanal, sad se zove buskrafteri na baterije i snima uglavnom o kampovanju.noviclan wrote: ↑13/11/2024 02:31[youtube]https://youtu.be/J09PTMXdZms?si=aDD1k1VKEueP54RX[/youtube]
Fakat nidje ga, on je ono neki medicinar po struci, jbg ili mu je uplala kasika u med ili je otisao u germany
steta rijedak lik koji ima smisla za video sadrzaj a nije ljakse..
Famozni pureshit remen se navodno raspada zbog goriva a ne samog ulja.B6Redhell wrote: ↑13/11/2024 01:38Cim dodje do kontakta, ulje donekle promjeni “ viscosity” bilo o kojem se ulju ili motoru radilo. Tesko to nekad ispari.. Zato nije na odmet sipati stepen gusce, na nekim motorima npr frisko ulje 5w-30, nakon par hiljada km, je vec 5w-20 od šale..kravamuzara wrote: ↑13/11/2024 00:31Gledao sam analize za njega, zavrsi goriva u karteru solidno na kratkim relacijama ali ispari lako cim ga bolje potjeras.
Ali generalno cist je to motor, nema ni egr klasicni, cak i sa direktnim ubrizgavanjem nakupine karbona na usisu i ventilima su zanemarive.
Dizel a pogotovo biodizel kad se poveze sa uljem ne istjeras ga vise do zamjene.
Sto se tice depozita na ventilima, svi su skoro rjesili to bolje, konačno, Sa glatkim površinama i boljim pvc sistemima, a i ulja su dobra, nikad kvalitetnija..
Kad se sjetim prvih RS4 motora tamo iz 2006, nakon 20k km strava i uzas. Zacepljeni ventili komplet. Pogotovo ako se ne ċera…