Opet da ponovim.F&N wrote: ↑12/11/2024 09:48Pogledaj malo analize zraka i cestica koje su najpristunije. Imas na stranici zavoda za javno zdravstvo. Najvise ima cestica koje poticu iz automobila i lozista.Naslovnica wrote: ↑12/11/2024 09:42Restrikcije i ograničenja u saobraćaju ne rješavaju problem zagađenja u Sarajevu.F&N wrote: ↑12/11/2024 09:18 Prosjecni sarajlija:
- Nikad vise auta, smog fuj, drzava da uradi nesto!!!
- Kakvo uvodjenje restrikcija i ogranicenja u saobracaju, nesposobni lopovi, udar na sitorilju!
- Ventilatori da raspuhuju smog, to je dobra ideja, biJo neki struĆnjak na hayatu predlago ali nece ovi lopovi!
Sutra da ukineš sav saobraćaj u gradu osim ovih na struju, to bi smanjilo smog i zagađenje max.10%.
Manite se šuplje.
Obzirom da u Sarajevu ne postoji industrija i zagadjenja iz velikih fabrika najveci zagadjivaci su upravo automobili i privatna lozista.
Treba uvesti restrikcije i za privatna lozista. Jednostavno moraju postojati pravila. Postoje vec subvencije za zamjene starih peci za nove peci na pelet, takodjer i poticaji za ugradnju plinskih kotlovnica. Itd...
Da sad ce opet pricati o sirotinji. Boga mi najmanje sirotinja lozi, ovo sitorinje sto znam grije se na struju i to ograniceno samo toliko koliko mora jer im je to jeftinije nego loziti. A ovi sto loze ugl su velike kuce sa po 2, 3 sprata i isto toliko stambenih jedinica u kuci pa hajcaju narodno grijanje te guraju sve sta moze da gori. Takvih je najvise. I zato nam trebaju pravila ponasanja i restrikcije i pracenje i kaznjavanje.
Mislim da sigurno nismo prvi grad u evropi koji se susreo s problemom smoga samo treba prepisati zakone i mjere i dosljedno ih izvrsavati, jednako prema svima, a ne da clanovi stranke i familije zive u vakumu sebi prilagodjenih zakona.
Sutra da ukineš kompletan saobraćaj, 10% bi smanjio zagađenje.
90% zagađenja na koje se žalimo tokom ovih hladnih mjeseci nastaje upravo zbog loženja.
Niko ne spominje zagađenje od marta do oktobra, što li bože...