John Cleese wrote: ↑05/11/2024 13:11
darius_maximus wrote: ↑05/11/2024 12:47
John Cleese wrote: ↑05/11/2024 12:33
Nije mi zaista problem priznati da nisam u pravu kad nisam u pravu, ali rekao bih da sad nema potreba da bolje procitam
Član 207
Spolni odnošaj s djetetom
(1) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.
(2) Ko izvrši nasilni spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom (član 203. Silovanje, stav 1.) ili s nemoćnim djetetom (član 204. Spolni odnošajs nemoćnom osobom, stav 1.), kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine.
(3) Ko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom zloupotrebom položaja (član 205. Spolni odnošaj zloupotrebom položaja, stav 2.), kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(4) Ko krivično djelo iz st. od 1. do 3. ovog člana učini na naročito okrutan ili naročito ponižavajući način, ili ako je istom prigodom prema istoj žrtvi učinjeno više spolnih odnošaja ili s njim izjednačenih spolnih radnji od više učinitelja, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.
(5) Ako je krivičnim djelom iz st. od 1. do 3. ovog člana prouzrokovana smrt djeteta, ili je dijete teško tjelesno ozlijeđeno, ili mu je zdravlje teško narušeno, ili je žensko dijete ostalo trudno, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.
Član 208
Bludne radnje
(1) Ko u slučajevima iz čl. 203. (Silovanje), 204. (Spolni odnošaj s nemoćnom osobom), 205. (Spolni odnošaj zloupotrebom položaja) i 206. (Prinuda na spolni odnošaj) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(2) Ko u slučaju iz člana 207. (Spolni odnošaj s djetetom) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, ili ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema djetetu ili maloljetniku, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Član 209
Zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom
Ko pred djetetom ili maloljetnikom čini radnje namijenjene zadovoljavanju vlastite ili tuđe pohote, ili ko navede dijete da pred njim ili drugom osobom vrši takve radnje, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
Član 216
Izvanbračna zajednica s mlađim maloljetnikom
(1) Punoljetna osoba koja izvanbračno živi s maloljetnikom koji nije navršio šesnaest godina života, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kaznit će se roditelj, usvojitelj ili staratelj koji maloljetniku u životnoj dobi između četrnaest i šesnaest godina života omogući izvanbračni život s drugom osobom ili ga na to navede.
(3) Ko krivično djelo iz stava 2. ovog člana učini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Ako se sklopi brak, krivično gonjenje neće se poduzeti, a ako je poduzeto, obustavit će se.
Jasno je i sta se i da se ne odnosi samo na mladjeg maloljetnika - pisao sam o mladjim maloljetnicima u ovom kontekstu.
A dobrovoljni seks van braka nije krivicno djelo, ali sa osobom koja je navrsila 16 godina - vanbracni seksualni odnos sa osobom koja nije navrsila 16 godina jeste krivicno djelo.
Mislim i ja da griješiš.
Član 207 je da ne smije imati spolni odnos s djetetom, što je osoba do 14. godine.
Član 208 (2) je da ne smije vršiti bludnu radnju prema djetetu, što je opet osoba do 14. godine
Član 209 je zadovoljavanje pohote, što je vjerovatno ono stajanje po parkovima u kaputu i ovaj član pokriva i maloljetnike
Član 216 je da ne smiješ biti s mlađim maloljetnikom u vanbračnoj zajednici, što nije spolni odnos
Uglavnom, kako god se obrne, mislim da po našem zakonu dobrovoljni spolni odnos s maloljetnikom (osobom starijom od 14 godina) nije kažnjiv, ako se ne radi o silovanju, zloupotrebi položaja ili nemoćnoj osobi.
Clan 207. je tu da bi bilo jasno da spolni odnos s mladjim maloljetnikom nije izricito zabranjen.
Clan 208. se odnosi na bludnu radnju prema djetetu
ili maloljetniku, kako i pise.
Clan 209... rekao bih da nema potrebe precizirati na koji nacin bi neka osoba mogla zadovoljiti pohotu - poenta da je je krivicno djelo uciniti to pred djetetom ili maloljetnikom.
Clan 216. je tu da pojasni zasto spolni odnos s mladjim maloljetnikom nije u prethodnim clanovima izricito zabranjen i prezentira uvjete pod kojima je dozvoljen, jer zaista ne vjerujem da bi se krivicni zakon bavio, na primjer, time da mladji maloljetnik nekome svakodnevno kuha rucak ili pere rublje
Iz svega toga slijedi da dobrovoljni spolni odnos sa osobom mladjom od 16 godina, dakle, koja nija navrsila 16 godina starosti, nije krivicno djelo ukoliko se desava u braku.
Meni osobno se ni to ne dopada, ali tako je kako je.
Isto tako neko može reći da vjeruje da piše nešto drugo i tumačiti kako mu volja.
Nažalost, ili piše da ne smije, ili smije.
Za bludne radnje npr. piše da se ne smije raditi "prema" maloljetniku, što je jednostrana radnja.
Za zadovoljavanje pohote je "pred" maloljetnikom, tako da opet implicira jednostranu radnju.
Je li ljubljenje npr. bludna radnja ili zadovoljavanje pohote koje vršiš "prema" ili "pred" maloljetnikom ili je to obostrano?
Ako nije obostrano, onda svakako spada pod član o prisili.
Ako jeste obostrano, ne znam baš da bi ovi članovi to pokrili...
Realno, zakon je pun rupa i ovo što pokriva je minimum minimuma.
Da je barem na početku definisano šta je "bludna radnja" a šta "zadovoljavanje pohote" pa da možeš fino pred sud.