Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#25951 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 03/11/2024 16:47 Image

Pogled od milion maraka
Kome to smeta ima stanove po Trebevicu
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25952 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 03/11/2024 16:36
sehohari wrote: 03/11/2024 16:15
_BataZiv_0809 wrote: 03/11/2024 16:09

Smanji ribu ziv bio
Image

De bolan, jedna zgrada gleda u drugu. Indija je ovome uzor.
Da sam bogat, kao sto nisam, ovdje bi penthouse kupio vec jucer. Sa pogledom na grad dakako 8-)
Naravno, ista ova osoba će reći da ne valja SDA jer je uništila urbanizam u gradu hahahhaha

Koji beskičmenjaci
PreWiBa

#25953 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 03/11/2024 16:41
izvrsni direktor wrote: 03/11/2024 16:36
sehohari wrote: 03/11/2024 16:15

Image

De bolan, jedna zgrada gleda u drugu. Indija je ovome uzor.
Da sam bogat, kao sto nisam, ovdje bi penthouse kupio vec jucer. Sa pogledom na grad dakako 8-)
Image
Image

pogled od milion maraka :mrgreen: :mrgreen:
Naravno, odlično da pljuješ po sirotinji u favelama.
PreWiBa

#25954 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

Možda se ne slažem sa nekim kritikama projekata u gradu, ovo gradnja je tipičan primjer grada trećeg svijeta.

Jednostavno, gabariti zgrade su preveliki za ovaj razmak prema prednjim, već postojećim objektima. Projekat ove veličine samo možeš graditi ako bi npr. mogao napraviti ovu sliku a da cijelu zgradu vidiš u njoj, a ne da ti ove kuće zaklanjaju prve spratove.

Ovako, ovo je za svakog ko je proveo neko vrijeme u razvijenim državama obični estetski fušeraj kojeg samo možeš vidjeti po Daki, New Delhiju i slično.
Nažalost, kod nas taj mentalitet još preovladava. Nema mi ništa smiješnijeg npr. kada je se neko hvalio da ima stan na vrhu onog stambenog tornja uz Željeznicu na Ilidži.
Last edited by PreWiBa on 03/11/2024 17:04, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#25955 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 03/11/2024 16:47 Image

Pogled od milion maraka
Image

evo ti pogleda od milion eura u lijepoj vasoj :lol: :lol: :mrgreen:
dječak sa šibicama

#25956 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Problem je sirina, kvadratura, za lokacije na kojima danasnji neimari grade zgrade kvadratura je mala, a nisu ludi smanjiti broj zgrada ubaciti neki parkic ili zelenilo.

Naguraj zgrade, neka bleje jedna u drugu, ima ona zgrada na Skenderiji ispod Pionirske, doslje nece znati koja je to ulica ali njihov problem, tamo sam vidio parking od par miliona markica ali dzaba, bulje u brdo i stare zgrade okolo.

Mozda im ne smeta ko zna.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25957 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/sar ... /241102051

Aa sto se tice sarajevskog Black rocka
Paydo tu su mjesecni izdaci ko necija solidna primanja, samo na odrzavanje svega

Tako da gore da zivks, treba ti malo vise od miliona koji si izdvojio za stan
mk ultra

#25958 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

dječak sa šibicama wrote: 03/11/2024 17:11 Problem je sirina, kvadratura, za lokacije na kojima danasnji neimari grade zgrade kvadratura je mala, a nisu ludi smanjiti broj zgrada ubaciti neki parkic ili zelenilo.

Naguraj zgrade, neka bleje jedna u drugu, ima ona zgrada na
Ne treba ti parkić
Treba širine
PreWiBa

#25959 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

Image
Image

Naprijed toranj, a ispred neki sokak gdje se ne mogu mimoići dva veća auta - bez trotoara.

O tome ja govorim, tip gradnje treći svijet.
dječak sa šibicama

#25960 Re: Sarajevo Construction

Ne moze sirina kad nema prostora, a sve guraju sto blize centru, valjda neki provincijski kompleks da se mora zivjeti u centru grada.

Gdje ima sirine, i naprave posten razmak izmedju zgrada, takodje ako je regulisana visina. Tibras je dodavao spratove mimo zakona, pa je napravio ruglo. Granov je radije ubacio 5 zgrada nego 3, vise ce zaraditi, pa neka bulje jedni drugima u spavacu sobu sa balkona.

Tragikomicni su samo oni kojima je to vrhunac arhitekture, ali vjerovatno ne znaju za bolje.
PreWiBa

#25961 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

dječak sa šibicama wrote: 03/11/2024 17:11 Problem je sirina, kvadratura, za lokacije na kojima danasnji neimari grade zgrade kvadratura je mala, a nisu ludi smanjiti broj zgrada ubaciti neki parkic ili zelenilo.

Naguraj zgrade, neka bleje jedna u drugu, ima ona zgrada na Skenderiji ispod Pionirske, doslje nece znati koja je to ulica ali njihov problem, tamo sam vidio parking od par miliona markica ali dzaba, bulje u brdo i stare zgrade okolo.

Mozda im ne smeta ko zna.
Da, širina - ključna riječ.

90% novih objekata je bukvalno jedno uz drugo, nema nikakvog većeg prostora pored nje.
Ne mora biti nužno park, ali da makar ne moraš kičmu slomiti da bi, kada prolaziš između tih zgrada, vidio nebo.

Imaš na Stupu one zgrade što su sada završile, preko puta Tibre (mislim da je Džekos ili nešto?). Unutra kada prođeš, imaš osjećaj kao onim filmovima koji se prikazuju iz onih sirotinjskih četvrti po azijskim gradovima koliko je sve usko, tamno.
mk ultra

#25962 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

sehohari wrote: 03/11/2024 17:14
Naprijed toranj, a ispred neki sokak gdje se ne mogu mimoići dva veća auta - bez trotoara.

Pa tako ti je 80% sarajeva neplanski pravljeno

A i ono sto je planski pravljeno, poslije su neimari isplanirali

Pa eno vidi horora koji se svezao ulicom Safeta Hadzica.. ono nije normalno

Ako se vec gradi i planira, treba sirine... ne mora biti zelenilo, neka bude betonirano/ploce ali neka je siroko jbt
A ne onaj pravi zgradu ulaz u haustor dijeli sa trolejbuskom
Onaj pored Saracevicke u 200m² ugurao zgradu
Onaj gdje je hifa trebala, u petak kran montirali, nije mogla dizalica da priđe, morali 2h zaustaviti saobracaj dok se kran montirao
Dzekos kod suda pokopavao ljudima kuce
To je sve u 500m
PreWiBa

#25963 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

mk ultra wrote: 03/11/2024 17:19

Ako se vec gradi i planira, treba sirine... ne mora biti zelenilo, neka bude betonirano/ploce ali neka je siroko jbt
Onaj gdje je hifa trebala, u petak kran montirali, nije mogla dizalica da priđe, morali 2h zaustaviti saobracaj dok se kran montirao
To je sve u 500m
Ma dobro, ali te zgrade se ne reklamiraju kao elitna naselja (ako govorimo o običnoj gradnji).

Ovdje te lafo-obrazovana elita ubjeđuje da je ovaj projekat dobar. To znači da taj mindset nije samo kod nekih biznismena, već općenito kod čitavog stanovništva.

Mada, ja mislim da je to više nešto specifično sarajevsko nego reprezentativno za cijelu BiH.

Ovaj grad je nastao pod Osmanlijama, i neko ko je živio i 500 godina ovdje zapravo nikada nije upoznao neki oblik moderne planske gradnje. Jedino možda kratki intermeco 1878-1914.
Jednostavno, u gradskom mentalitetu ne postoji taj neki osjećaj potrebe za širinom. Kako bi neko ko je živio na Vratniku, Jarčedolima imao osjećaj za takve stvari?
Čak ni komunisti nisu bili imuni na to, pa su na hejbet mjesta uvalili zgrade kojima tu nije mjesto. Neko ko je van Sarajeva već ima drugačije razmišljanje, zavisno od mjesta porijekla, naravno.

Stara je iz Bugojna i nije mogla sebi zamisliti život u sarajevskoj tjeskobi i brdima, pa smo se smjestili u ravnu Ilidžu. I dan-danas govori da joj je Banja Luka 100x bolji grad od Sarajeva, iako naravno i tamo nije sve bajno više...

Znam da je ovo možda malo kontroverzno, ali možda je donekle i do nekog bliskoistočnog uticaja?
Primjetio sam da i tamo uopće ne postoji taj koncept širine oko objekata. I tu ne mislim samo na ove siromašne zemlje gdje ljudi jednostavno nemaju sredstava da se brinu o tome.

Imaš snimke gradnje po Dubajiu. Toliko prostora, pustinja jeli, ne moraš ništa otkupljivati i uređivati, država faktički sve uređuje, ali opet između svih tih tornjeva često nemaš nikakve širine. Potpuni mrak u sred dana između skupih zgrada.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25964 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

sehohari wrote: 03/11/2024 17:02
Ovako, ovo je za svakog ko je proveo neko vrijeme u razvijenim državama
A cini mi se da ti jesi :skoljka:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25965 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Samo nek se gradi
Kome se ne svidja ima sokolovic kolonija i gladno polje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25966 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 03/11/2024 17:37
sehohari wrote: 03/11/2024 17:02
Ovako, ovo je za svakog ko je proveo neko vrijeme u razvijenim državama
A cini mi se da ti jesi :skoljka:
Sve on zna i sve je on vidio
Pocinje da zvuci ko ona forumska americka dijaspora
BadBoy

#25967 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

sehohari wrote: 03/11/2024 17:29
mk ultra wrote: 03/11/2024 17:19

To je sve u 500m
Ma dobro, ali te zgrade se ne reklamiraju kao elitna naselja (ako govorimo o običnoj gradnji).

Ovdje te lafo-obrazovana elita ubjeđuje da je ovaj projekat dobar. To znači da taj mindset nije samo kod nekih biznismena, već općenito kod čitavog stanovništva.

Mada, ja mislim da je to više nešto specifično sarajevsko nego reprezentativno za cijelu BiH.

Ovaj grad je nastao pod Osmanlijama, i neko ko je živio i 500 godina ovdje zapravo nikada nije upoznao neki oblik moderne planske gradnje. Jedino možda kratki intermeco 1878-1914.
Jednostavno, u gradskom mentalitetu ne postoji taj neki osjećaj potrebe za širinom. Kako bi neko ko je živio na Vratniku, Jarčedolima imao osjećaj za takve stvari?
Čak ni komunisti nisu bili imuni na to, pa su na hejbet mjesta uvalili zgrade kojima tu nije mjesto. Neko ko je van Sarajeva već ima drugačije razmišljanje, zavisno od mjesta porijekla, naravno.

Stara je iz Bugojna i nije mogla sebi zamisliti život u sarajevskoj tjeskobi i brdima, pa smo se smjestili u ravnu Ilidžu. I dan-danas govori da joj je Banja Luka 100x bolji grad od Sarajeva, iako naravno i tamo nije sve bajno više...

Znam da je ovo možda malo kontroverzno, ali možda je donekle i do nekog bliskoistočnog uticaja?
Primjetio sam da i tamo uopće ne postoji taj koncept širine oko objekata. I tu ne mislim samo na ove siromašne zemlje gdje ljudi jednostavno nemaju sredstava da se brinu o tome.

Imaš snimke gradnje po Dubajiu. Toliko prostora, pustinja jeli, ne moraš ništa otkupljivati i uređivati, država faktički sve uređuje, ali opet između svih tih tornjeva često nemaš nikakve širine. Potpuni mrak u sred dana između skupih zgrada.
Ostavite se Vratnika više koji vam je
HelaS

#25968 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 03/11/2024 11:19 Park residence je projekat prijeratnog sibicara i kriminalca, ali od doslja je tesko ocekivati da shvate zasto ta cinjenica izaziva gadjenje kod normalnih ljudi

Hamo Granov prije rata nije bio kriminalac. Još davno dobro je zarađivao novac u legalnim i legitimnom trgovačkim poslovima, i vrlo imućnog zatekao ga je rat u BiH. Pišem ovako jer ga odlično pozajem, i njega dok je tek počinjao, i kompletnu mu porodicu... Po običaju ovdje, pišeš napamet i neprovjerene informacije
HelaS

#25969 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Spoiler
Show
Image
Image

Mi u Sarajevu jednostavno odgovaramo na ovakve primjedbe: Što tebe boli kur.c u Berlinu za sarajevske sokake :-)
muha_sa

#25970 Re: Sarajevo Construction

Post by muha_sa »

HelaS wrote: 03/11/2024 18:30
dječak sa šibicama wrote: 03/11/2024 11:19 Park residence je projekat prijeratnog sibicara i kriminalca, ali od doslja je tesko ocekivati da shvate zasto ta cinjenica izaziva gadjenje kod normalnih ljudi

Hamo Granov prije rata nije bio kriminalac. Još davno dobro je zarađivao novac u legalnim i legitimnom trgovačkim poslovima, i vrlo imućnog zatekao ga je rat u BiH. Pišem ovako jer ga odlično pozajem, i njega dok je tek počinjao, i kompletnu mu porodicu... Po običaju ovdje, pišeš napamet i neprovjerene informacije
Hamo Granov je bio sudjen dok je radio u "Sarajki"
PreWiBa

#25971 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 03/11/2024 18:33
Spoiler
Show
Image
Image

Mi u Sarajevu jednostavno odgovaramo na ovakve primjedbe: Što tebe boli kur.c u Berlinu za sarajevske sokake :-)
Zato što onda komšija vidi ovo pa pokuša da po sličnom konceptu napravi zgradu od 10 spratova tik uz ogradu.
dječak sa šibicama

#25972 Re: Sarajevo Construction

Lik odlezao visegodisnju zatvorsku kaznu zbog privrednog kriminala.

Legenda kaze da se u tvorza zblizio sa zemljacima Cengicima cemu vjv zasluzuje posljeratnu bliskost sa halkom, i unosne biznise.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25973 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Naprica se lik protiv Sarajeva
Bolje Bugono bolja Banja Luka
Ne valja Sarajevo
Ali se u Sarajevu kupi stan
Odlicno
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#25974 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

:lol: :lol: :lol:
takvi su uvijek najglasniji...
PreWiBa

#25975 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 03/11/2024 18:52 Naprica se lik protiv Sarajeva
Bolje Bugono bolja Banja Luka
Ne valja Sarajevo
Ali se u Sarajevu kupi stan
Odlicno
Ko je rekao da to važi za mene?
Ja volim Sarajevo, mada je opet to kupljeno na Ilidži, nije Ilidža Sarajevo :evil:

Sarajevske mahale definitivno imaju svoj šarm, istoriju, žive su, a ne kao one sjevernoevropske starudije pune depresije...

Ali, ne sviđa mi se ova novija gradnja, i ne znam gdje je problem tu? Pa nisam Sarajevo-mrzac ako mi se ne sviđaju izlijevi arhitektonskog turbo-kapitalizma i uvjeravanje da je sve ok.

Ima i zgrada koje mi se sviđaju. Bulevar, Sarajevo Waves u Otesu, ona manja zgrada pored Željeznice na Ilidži...
Ali ima jednostavno stvari koje su promašaj, i koje predstavljaju opasnost po urbanističku cjelinu jednog grada.
Post Reply