Vidiš druže, svako se ovdje žali na tebe najviše...sumirprimus wrote: ↑30/10/2024 23:19Vidi legendo naporan si, kontam ja da si ti porijjeklom iz manje sredine i da ni njemacka nije uspjela poraditi na tvojoj emancipaciji. Nije bosna uvijek bila ovakva . Pogledaj ako nista snimke i slike prije rata . Na selu je bilo tih srednjovojekovnih i protursko kvislinskih atavizama vise no u gradskim sredinama . Sada jasno je da je selo pobijedilo, i da je zalud rasprava sa reprezentima takvih svjetonazora . Ono sta god da kazes nemoguce je ne pomisliti na radomira konstantinovica.
Fali ti sposobnost čitanja sa razumijevanjem. Ja razumijem da se to nije učilo do osmog razreda, ali onda sebi treba i da priznaš da nemaš kapaciteta da razgovaraš na tom nivou.
Prvo, idimo u definiciju termina "mainstream".
Znači, radi se o nečemu što je većina stanovništva zastupala. Bosna i Hercegovina je 1991. imala 60% ruralnog stanovništva, tako da to tvoje "na selu" predstavlja većinu države. A ne zaboravimo da su i gradovi imali općenito konzervativnije kvartove, ili pripadnike starih porodica koji su njegovali tradiciju uprkos onome što propagira komunistička vlast.mainstream je izraz koji označava mišljenje ili svjetonazor koji dijeli većina stanovnika nekog područja, zajednice, kulture ili države
Elem, ja uopće nisam doveo u pitanje to što si napisao kao takvo, da je to dobro ili loše, već sam samo obrazložio da se ne radi o mainstreamu, jer je velika većina ipak bila drugačija.
Taj neki određeni dio velikih gradskih sredina je ipak bio samo jedan određeni nukleus, balon u kojem su ideali tadašnjeg socijalističkog društvenog uređenja došli do izražaja. Slično kao i sa fenomenom mješanih brakova, koji je ipak tek u SFRJ zaživio, dok je prije toga to bila veoma rijetka, pa i nezamisliva pojava.
Da li su ti ideali možda u nekim svojim elementima bili bolji? Sigurno.
Dali su ti ideali bili došli do velike većine stanovništva? Nisu. Jer da jesu, ne bi se gotovo sve raspalo kao kula od karata nakon naznaka prve društveno-političke krize i kada je stvarna većina društva počela da dolazi do izražaja u demokratskom sistemu (ne ulazeći u to da li su te odluke većine bile dobre ili ne).
Za nekoga ko druge učesnike u razgovoru naziva "ne-emancipovanim" imaš veoma plitko razmišljanje o određenim temama.