Roba ima svakako kosta 10 pfeninga..koliko god da dostava kosta.semsasuljakovic wrote: ↑30/10/2024 07:25 Zar iko vjeruje da Temu plaća nekom 12 maraka za dostavu?
Minimalni prag narudžbe je 20 KM. Roba iz Kine treba da dođe AVIONOM do Europe (Mađarske/BiH). I to košta. Plus na sve to da daju 12 KM brzoj pošti? I na sve to oni moraju zaraditi.
Ili to nema logike, ili roba koju prodaju vrijedi po 10 feninga.
TEMU u BiH - sve o tome
Moderator: anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1851 Re: TEMU u BiH - sve o tome
- VladaFBiH
#1852 Re: TEMU u BiH - sve o tome
ja uskoro očekujem drugi povrat zbog neisporuka (prva pošiljka kod koje sam imao povrat nikada nije stigla i stoji u X Express-u od 14.10)
- Ateista
#1853 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Kako kad, valjda zavisi kako tretiraju posiljku, bilo je negdje objasnjenje koja je razlika.Jasamkodi wrote: ↑30/10/2024 01:33Kakva sad 1.80 KM? Meni uzmu minimalno 3.5 po paketu. Jedne prilike i 9 KM.Ateista wrote: ↑29/10/2024 17:26Kolega dnevni spavac je rekao da je BH posta odbila,ali u pravu si u clanku pise da i oni ulaze.
Mozda nisu ocekivali da ce biti toliko posla i da ce im se isplatiti, pa sad kad vide da mogu uzeti fine pare, ipak hoce, ako je tacno da su u pocetku odbili.
Iskreno se nadam da ce Temu postaviti uslov da ne smiju naplacivati onih markuiosamdeset.
- Ateista
#1854 Re: TEMU u BiH - sve o tome
STR69 wrote: ↑30/10/2024 05:16Ja sam platio opštom uplatnicom, na kraju dobio nazad svojih 9,5, doduše 7 mjeseci kasnije sa zateznom kamatom, i BH Pošta je platila troškove postupka.
Meni su 2 paketa u najavi na xexpresu, za dalje ću sačekati sa narudžbama, ulazak BH pošte meni znači kraj sa Temu-om.
Svaka cast sto ti se dalo baviti time i istjerati svoje. Toliko me nervira taj bezobrazluk ali mi se nikad nije dalo time zezati.
- Peacean
#1855 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Tih 1.80 KM uzimaju kao uslugu neku, 3.5 je carinski pregled a tih 9KM je vjerovatno bila usluga brze pošte.
- Ateista
#1856 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Na nekoj drugoj temi oko carine je neko pisao da ove 3,5KM i 9KM nisu carinski pregled vec prevoz do carine da se moze obaviti pregled, tako da to ne naplacuje carina nego posta svoju uslugu prevoza. Ne znam da li je to tacno, nisam se bavio time, ali mene previse ne zanima ko naplacuje i zasto, ako je roba koju sam narucio ispravna, ako ne prelazi prag za carinjenje i nema nikakve drugo razloge za carinjenje, ne zanima me sto je neko to nosio na provjerio, otvarao i slicno, to je njihov problem. Ako treba cariniti ali ako je predracun ispravan i nema odstupanja, opet je to njihov problem sto su oni provjeravali, i tu razumijem jedino sto naplate troskove carinskog postupka, sve vezano za provjere nisu moj problem. Ako se ispostavi da je provjera bila opravdana i da paket podlijeze carini, a nije bio naznacen iznos ili se iznos ne slaze sa stvarnom vrijednoscu robe, onda nije problem ni da to naplate, sve drugo je cista pljacka.
1,8KM je valjda to neko pracenje posiljke koja nema pravi medjinarodni kod za pracenje, tako sam to shvatio. Opet, to nije moj problem, onaj ko je poslao je platio slanje posiljke, nasa posta sigurno vec dobije nesto za svaki od tih paketa, ima neki dogovor sa ostalim postama, tako da je i to cista pljacka i ne bi smjeli nista dodatno da naplacuju.
- DaysleepeR
#1857 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Imala je BH Pošta brojke kad im je nuđeno, nije u brojkama problem. Jednostavno nisu htjeli. Možda se nešto promijeni.Ateista wrote: ↑29/10/2024 17:26Kolega dnevni spavac je rekao da je BH posta odbila,ali u pravu si u clanku pise da i oni ulaze.
Mozda nisu ocekivali da ce biti toliko posla i da ce im se isplatiti, pa sad kad vide da mogu uzeti fine pare, ipak hoce, ako je tacno da su u pocetku odbili.
Iskreno se nadam da ce Temu postaviti uslov da ne smiju naplacivati onih markuiosamdeset.
1.80 KM je takozvani Last Mile.
https://en.wikipedia.org/wiki/Last_mile ... portation)
- Emojti
#1858 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Nece moci BHposta naplacivati 1.80KM jer to vazi samo za economy (obicne ne preporucene posiljke ). ECSC su preporucene i ne smiju se naplacivati, prate se citavim putem od slanja do isporuke. Sto nije bila stvar s obicnim posiljkama sa aliexpressa.
1.80 se placalo za postarinu obicnih posiljki i naljepnicu iz izmjenicne poste Sarajevo do adrese.
Ne smiju nikako naplacivat 1.80 jer onda bi skenirali njihov barkod koji vazi samo iz izmjenicne poste i ne salje povratne informacije ECSC da li je isporuceno.
Temu mora dobiti informaciju da li je isporuceno i posiljke moraju biti preporucene zato je prag od 10 do 20e, jer u slucaju da ne pise da je isporuceno onda ce masovno refundirat svima ako bude po sistemu 1.80KM
1.80 se placalo za postarinu obicnih posiljki i naljepnicu iz izmjenicne poste Sarajevo do adrese.
Ne smiju nikako naplacivat 1.80 jer onda bi skenirali njihov barkod koji vazi samo iz izmjenicne poste i ne salje povratne informacije ECSC da li je isporuceno.
Temu mora dobiti informaciju da li je isporuceno i posiljke moraju biti preporucene zato je prag od 10 do 20e, jer u slucaju da ne pise da je isporuceno onda ce masovno refundirat svima ako bude po sistemu 1.80KM
-
Dzontra_Volta
#1859 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Baš ovo htjedoh napisati.Emojti wrote: ↑30/10/2024 09:34 Nece moci BHposta naplacivati 1.80KM jer to vazi samo za economy (obicne ne preporucene posiljke ). ECSC su preporucene i ne smiju se naplacivati, prate se citavim putem od slanja do isporuke. Sto nije bila stvar s obicnim posiljkama sa aliexpressa.
Pa ako je iko ikad dobio neku pošiljku preko BH PostExpress (brza pošta BH Pošte) zna da se u tim slučajevima ne naplaćuje onih 1,80 KM. A Teme će ići preko BH PostExpress, ako angažuju BH Poštu.
- Ateista
#1860 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ostaje onda cudno zasto nisu htjeli, i zasto sad odlucuju da se ukljuce.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 08:53Imala je BH Pošta brojke kad im je nuđeno, nije u brojkama problem. Jednostavno nisu htjeli. Možda se nešto promijeni.Ateista wrote: ↑29/10/2024 17:26Kolega dnevni spavac je rekao da je BH posta odbila,ali u pravu si u clanku pise da i oni ulaze.
Jasno je to za taj last mile, samo mi nije ok da se dodatno naplacuje.
- Ateista
#1861 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Emojti wrote: ↑30/10/2024 09:34 Nece moci BHposta naplacivati 1.80KM jer to vazi samo za economy (obicne ne preporucene posiljke ). ECSC su preporucene i ne smiju se naplacivati, prate se citavim putem od slanja do isporuke. Sto nije bila stvar s obicnim posiljkama sa aliexpressa.
Odlicno, to je dobro ako nece biti te pljacke na temu posiljke.
- insaneinthebrain
#1862 Re: TEMU u BiH - sve o tome
sve oni smiju, samo da nadju nacinEmojti wrote: ↑30/10/2024 09:34 Nece moci BHposta naplacivati 1.80KM jer to vazi samo za economy (obicne ne preporucene posiljke ). ECSC su preporucene i ne smiju se naplacivati, prate se citavim putem od slanja do isporuke. Sto nije bila stvar s obicnim posiljkama sa aliexpressa.
- DaysleepeR
#1863 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Pošte u svijetu to pravdaju nepredviđenim troškovima poput povećane potrošnje goriva zbog gradskih gužvi, loših puteva do krajnjeg primatelja, itd.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:08Ostaje onda cudno zasto nisu htjeli, i zasto sad odlucuju da se ukljuce.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 08:53Imala je BH Pošta brojke kad im je nuđeno, nije u brojkama problem. Jednostavno nisu htjeli. Možda se nešto promijeni.Ateista wrote: ↑29/10/2024 17:26
Kolega dnevni spavac je rekao da je BH posta odbila,ali u pravu si u clanku pise da i oni ulaze.
Nije uopšte izdvojen slučaj u BiH.
-
1Dante1
#1864 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ma pusti ba forums ke priče. Svi kao znaju nesto, imaju neke informacije. Posta je od prvog dana uključena, no sporije ide radi dogovora i zahtjeva madjara za IT unapređenjem i povezivanjem sistema bhpiste. Kako je državna firma sve ide sporije.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:08Ostaje onda cudno zasto nisu htjeli, i zasto sad odlucuju da se ukljuce.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 08:53Imala je BH Pošta brojke kad im je nuđeno, nije u brojkama problem. Jednostavno nisu htjeli. Možda se nešto promijeni.Ateista wrote: ↑29/10/2024 17:26
Kolega dnevni spavac je rekao da je BH posta odbila,ali u pravu si u clanku pise da i oni ulaze.
Prema tome, tu su od početka i ovo je info direkt sa izvora. Kao sto sam i najavio da će od 1.11 cijene poštarine ići gore, tako i da temu i bhp nikada nisu odustali jedno od drugog, samo je proces integracije usporio.
- Ateista
#1865 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Kad neko salje posiljku u drugu drzavu, firma kojoj plati slanje bi logicno trebala da uzme u obzir sve troskove, dakle transport brodom, avionom, transport od aerodroma i luka, pa samim tim logicno i te troskove last mile, onome ko dostavlja krajnjem kupcu. Ne znam kako je to tacno uredjeno, nisam se bavio time, ali ako nasa posta vec ima saradnju sa postama iz drugih drzava, imaju tu sigurno neki dogovor i nasa posta bi morala dobiti odredjenu naknadu za ovo sto nam dostavi na adresu. Zbog toga mi svaka dodatna naplata nema nikakvog smisla, bez obzira na to sto nije samo kod nas.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 10:14Pošte u svijetu to pravdaju nepredviđenim troškovima poput povećane potrošnje goriva zbog gradskih gužvi, loših puteva do krajnjeg primatelja, itd.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:08Ostaje onda cudno zasto nisu htjeli, i zasto sad odlucuju da se ukljuce.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 08:53
Imala je BH Pošta brojke kad im je nuđeno, nije u brojkama problem. Jednostavno nisu htjeli. Možda se nešto promijeni.
Ako nisu zadovoljni dogovorom, onda neka to interno rijese, pa makar to dovelo i do povecanja usluga slanja u konacnici i nama dodatnih troskova kad narucujemo nesto, ali da je jasno i transparentno, da kad neko plati slanje da su tu svi troskovi slanja i dostave, bez ikakvih dodatnih troskova.
- Ateista
#1866 Re: TEMU u BiH - sve o tome
1Dante1 wrote: ↑30/10/2024 10:34Ma pusti ba forums ke priče. Svi kao znaju nesto, imaju neke informacije. Posta je od prvog dana uključena, no sporije ide radi dogovora i zahtjeva madjara za IT unapređenjem i povezivanjem sistema bhpiste. Kako je državna firma sve ide sporije.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:08Ostaje onda cudno zasto nisu htjeli, i zasto sad odlucuju da se ukljuce.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 08:53
Imala je BH Pošta brojke kad im je nuđeno, nije u brojkama problem. Jednostavno nisu htjeli. Možda se nešto promijeni.
Prema tome, tu su od početka i ovo je info direkt sa izvora. Kao sto sam i najavio da će od 1.11 cijene poštarine ići gore, tako i da temu i bhp nikada nisu odustali jedno od drugog, samo je proces integracije usporio.
Hvala na informaciji, ima smisla da to kod njih ide sve sporije.
- DaysleepeR
#1867 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Trebala bi, ali čini se po onom kako pratim da je to slučaj samo sa express uslugama (UPS, DHL, FedEx, itd.) dok USPS naplaćuje neki fee, ili ti nudi opciju da sam preuzmeš na depou. Isto tako USPS ostavi paket pred vratima, kao i ostale dostave po EU.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:39Kad neko salje posiljku u drugu drzavu, firma kojoj plati slanje bi logicno trebala da uzme u obzir sve troskove, dakle transport brodom, avionom, transport od aerodroma i luka, pa samim tim logicno i te troskove last mile, onome ko dostavlja krajnjem kupcu. Ne znam kako je to tacno uredjeno, nisam se bavio time, ali ako nasa posta vec ima saradnju sa postama iz drugih drzava, imaju tu sigurno neki dogovor i nasa posta bi morala dobiti odredjenu naknadu za ovo sto nam dostavi na adresu. Zbog toga mi svaka dodatna naplata nema nikakvog smisla, bez obzira na to sto nije samo kod nas.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 10:14Pošte u svijetu to pravdaju nepredviđenim troškovima poput povećane potrošnje goriva zbog gradskih gužvi, loših puteva do krajnjeg primatelja, itd.
Ako nisu zadovoljni dogovorom, onda neka to interno rijese, pa makar to dovelo i do povecanja usluga slanja u konacnici i nama dodatnih troskova kad narucujemo nesto, ali da je jasno i transparentno, da kad neko plati slanje da su tu svi troskovi slanja i dostave, bez ikakvih dodatnih troskova.
- Ateista
#1868 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ok je i to, mogucnost preuzimanja kod njih.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 10:41Trebala bi, ali čini se po onom kako pratim da je to slučaj samo sa express uslugama (UPS, DHL, FedEx, itd.) dok USPS naplaćuje neki fee, ili ti nudi opciju da sam preuzmeš na depou. Isto tako USPS ostavi paket pred vratima, kao i ostale dostave po EU.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:39Kad neko salje posiljku u drugu drzavu, firma kojoj plati slanje bi logicno trebala da uzme u obzir sve troskove, dakle transport brodom, avionom, transport od aerodroma i luka, pa samim tim logicno i te troskove last mile, onome ko dostavlja krajnjem kupcu. Ne znam kako je to tacno uredjeno, nisam se bavio time, ali ako nasa posta vec ima saradnju sa postama iz drugih drzava, imaju tu sigurno neki dogovor i nasa posta bi morala dobiti odredjenu naknadu za ovo sto nam dostavi na adresu. Zbog toga mi svaka dodatna naplata nema nikakvog smisla, bez obzira na to sto nije samo kod nas.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 10:14
Pošte u svijetu to pravdaju nepredviđenim troškovima poput povećane potrošnje goriva zbog gradskih gužvi, loših puteva do krajnjeg primatelja, itd.
Kad narucim nesto sa drugog kontinenta, nije mi problem otici na neku lokaciju u svom gradu da to preuzmem, ne mora biti na vrata, i tu je OK i varijanta da se doplati da ti neko donese, ali ako je opcino da je sve transparentno i jasno. Ako na primjer narucujem preko ebay-a pa negdje imaju opcije preko koga se salje, treba pisati ta opcija kosta toliko, dolazi za toliko i preuzimanje tu i tu. Druga opcija toliko, stize za toliko i dostavljaju na vrata, pa kome sta odgovara.
- DaysleepeR
#1869 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ako ćemo se sjetiti, poštari nakon rata i nisu donosili pakete na vrata.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:48Ok je i to, mogucnost preuzimanja kod njih.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 10:41Trebala bi, ali čini se po onom kako pratim da je to slučaj samo sa express uslugama (UPS, DHL, FedEx, itd.) dok USPS naplaćuje neki fee, ili ti nudi opciju da sam preuzmeš na depou. Isto tako USPS ostavi paket pred vratima, kao i ostale dostave po EU.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:39
Kad neko salje posiljku u drugu drzavu, firma kojoj plati slanje bi logicno trebala da uzme u obzir sve troskove, dakle transport brodom, avionom, transport od aerodroma i luka, pa samim tim logicno i te troskove last mile, onome ko dostavlja krajnjem kupcu. Ne znam kako je to tacno uredjeno, nisam se bavio time, ali ako nasa posta vec ima saradnju sa postama iz drugih drzava, imaju tu sigurno neki dogovor i nasa posta bi morala dobiti odredjenu naknadu za ovo sto nam dostavi na adresu. Zbog toga mi svaka dodatna naplata nema nikakvog smisla, bez obzira na to sto nije samo kod nas.
Kad narucim nesto sa drugog kontinenta, nije mi problem otici na neku lokaciju u svom gradu da to preuzmem, ne mora biti na vrata, i tu je OK i varijanta da se doplati da ti neko donese, ali ako je opcino da je sve transparentno i jasno. Ako na primjer narucujem preko ebay-a pa negdje imaju opcije preko koga se salje, treba pisati ta opcija kosta toliko, dolazi za toliko i preuzimanje tu i tu. Druga opcija toliko, stize za toliko i dostavljaju na vrata, pa kome sta odgovara.
Dobivao si onaj slip u sandučić i onda ideš sam.
Ako ljudi jebu kičmu nosajući pakete, ili ako ima trošak goriva dostavnog vozila, meni je to OK.
- Emojti
#1870 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Raspravljate se u vise postova bezveze.
U slucaju da stave naljepnicu 1.80KM i njihov tracking broj preko ECSC sto je nemoguce jer je preporucena posiljka ali hajmo rec da pokusaju staviti. Onda Temu nebi dobijao informaciju da li je dostavljeno i sistem ce svaku narudzbu refundirati nakon 30-ak dana.
Ako bude islo preko BHposte mogu samo naplatiti 3.5 ili 9.50KM za carinske preglede jer je meni svaki paket sa Temu dosao otvoren. Tacnije neko ga otvarao i zaljepio providnu traku preko.
Svaka preporucena posiljka se ne smije naplacivati 1.80KM osim za carinske preglede. Narucijem vec od 2016 sa dhgate, aliexpress, eBay pa i nekadasnji iOffer sto je postojao.
U slucaju da stave naljepnicu 1.80KM i njihov tracking broj preko ECSC sto je nemoguce jer je preporucena posiljka ali hajmo rec da pokusaju staviti. Onda Temu nebi dobijao informaciju da li je dostavljeno i sistem ce svaku narudzbu refundirati nakon 30-ak dana.
Ako bude islo preko BHposte mogu samo naplatiti 3.5 ili 9.50KM za carinske preglede jer je meni svaki paket sa Temu dosao otvoren. Tacnije neko ga otvarao i zaljepio providnu traku preko.
Svaka preporucena posiljka se ne smije naplacivati 1.80KM osim za carinske preglede. Narucijem vec od 2016 sa dhgate, aliexpress, eBay pa i nekadasnji iOffer sto je postojao.
-
talijan97
#1871 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Under delivery, at the courier postman. Jel ovo znaci da se moze pokupiti negdje u Sarajevu?
- Ateista
#1872 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Naravno, to se slazem, ni meni nije to problem. Svakako vecinim nisam kuci pa i ako mi proba donijeti, vecinom moram po njega.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 11:04Ako ćemo se sjetiti, poštari nakon rata i nisu donosili pakete na vrata.Ateista wrote: ↑30/10/2024 10:48Ok je i to, mogucnost preuzimanja kod njih.DaysleepeR wrote: ↑30/10/2024 10:41
Trebala bi, ali čini se po onom kako pratim da je to slučaj samo sa express uslugama (UPS, DHL, FedEx, itd.) dok USPS naplaćuje neki fee, ili ti nudi opciju da sam preuzmeš na depou. Isto tako USPS ostavi paket pred vratima, kao i ostale dostave po EU.
Dobivao si onaj slip u sandučić i onda ideš sam.
Ako ljudi jebu kičmu nosajući pakete, ili ako ima trošak goriva dostavnog vozila, meni je to OK.
- Ateista
#1873 Re: TEMU u BiH - sve o tome
To je jasno, prica je vise uopstena i koliko je ok za bilo koje posiljke tih 1,80KM.Emojti wrote: ↑30/10/2024 11:44 Raspravljate se u vise postova bezveze.
- Emojti
#1874 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ne, meni isto pise za 3 posiljke. Dvije zapele u Banja Luci na dostavi, jedna samo pise u najavi.
Posiljku prati na: https://www.x-express.ba/korisnicki-pan ... e-posiljke
Obicno dodje ujutro SMS ili Viber poruka da je danas na dostavi.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1875 Re: TEMU u BiH - sve o tome
ma evo dolaze vec 100k+ paketi, isporučeni.