Pa odakle ovoliki indijci ovjde? Ustoalom oni u IT komuniciraju na engleskom.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#22426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#22427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moguće na poslu, ali sve van posla je taj naci jezik koji niko normalan ne voli.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 10:39Pa odakle ovoliki indijci ovjde? Ustoalom oni u IT komuniciraju na engleskom.
Dođeš u opštinu, kod doktora, bilo gdje, moraš znati njemački.
Hvala vam na tome, ali ima ljudi kojima se to gadi.
-
elcaliente
#22428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro sve je to subjekitvno. I za nas jezik mnogi misle da je ruski i odmah im odbojno.Didier wrote: ↑29/10/2024 13:16Moguće na poslu, ali sve van posla je taj naci jezik koji niko normalan ne voli.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 10:39Pa odakle ovoliki indijci ovjde? Ustoalom oni u IT komuniciraju na engleskom.
- Didier
#22429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Buraz, ja sam ga učio četiri godine u srednjoj školi, a pored toga znam holandski, engleski i nešto francuskog, i njemački mi je nešto ubjedljivo najodvratnije što sam čuo.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 14:02Pa dobro sve je to subjekitvno. I za nas jezik mnogi misle da je ruski i odmah im odbojno.Didier wrote: ↑29/10/2024 13:16Moguće na poslu, ali sve van posla je taj naci jezik koji niko normalan ne voli.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 10:39
Pa odakle ovoliki indijci ovjde? Ustoalom oni u IT komuniciraju na engleskom.
Nisam ja baš neobrazovani njemački papak kojem je sve slavensko jednako i rusko, znam ja itekako razliku, i mogu se sporazumjeti, mada iskreno nastojim da sve zaboravim, ali ne mogu jer dobro govorim holandski.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#22430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
dječak sa šibicama wrote: ↑28/10/2024 16:45 Pa sve zavisi sta ko ocekuje i kakve su mu mogucnosti "kod kuce".
Joj...
Ljudi su otišli jer im je dosta nepostojeće države, trulog društva i toksičnog okruženja skoro 30 godina od rata...
Ljudi su otišli jer im je preko glave siromaštva, nezaposlenosti, robovlasnika i subsaharskog standarda u Evropi...
Ljudi su otišli tamo gdje se cijeni rad i trud, a ne ko ti je ćaća, kum i rođo i gdje te isti takvi neće nabiti nogom na ulicu sa 45 godina života zbog mlade sisare na koju bale, a ne može im se dići mlohava ćuna bez hemije...
Ljudi su otišli tamo gdje imaju perspektivu u svakom segmentu za sebe i svoju djecu bez da ga neko pita za koga glasa i koje je vjere...
Ljudi su otišli jer im je dosta nepotizma, korupcije, kriminala i partokratske kaste u svim sferama društva pa da mora glasati za lokalnog baju inače neće imati kanalizaciju i rasvjetu..
Ljudi su otišli tamo gdje su za pet godina rada i truda dostigli više nego za 15 godina u rođenoj zemlji, pa sada može da priušti više od 5 dana Makarske na moru...
Ljudi su otišli tamo gdje imaju infrastrukturu, institucije, uređenu državu i gdje su ljudi pred zakonom....
Itd, itd, itd...
I opet da ponovim: nisu inženjeri i programeri, voze kamione, rade u građevinarstvu, fabrikama, restoranima...uglavnom suprotno od onoga za šta su se školovali i - zadovoljni su
- Ozimician
#22431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sta sam napisao nego Indijce?elcaliente wrote: ↑29/10/2024 10:38 Oni se oslanjaju izmedju ostalog i na Indijce a ne samo na indijce. Njima treba masa IT strucnjaka u Indiji ima potrebna radna snaga.
Nisu oni otisli tamo onako bezveze nego ciljano, napraviti ti ce posebne ugvoore i olaksice gdje kako bi ti Indijski IT strucnjaci dosli. Indija ima masu IT strucnjaka koju ne moze u svojoj zemlju zaposliti. Tako da ce sada Scholz hodati po svijetu i pokusati nabaviti radnu snagu koja mu treba.
Hoce li uspjeti neznnam.
Da autoindustrija u Njemackoj nece biti kao do sada to nam je svima jasno. Ne moze covjek na proizvodnoj traci bez neke pocebne skole zaradjivati 3-4 hiljade eura, preskup je. Auta po toj cijeni mozes prodavati Nailovoj materi.
Sva ta odpustanja koja ce se destiti u sljedecih 5 godina a projekcije kazu da se radi o 80 hiljada radnih mjesta ce se odraziti na citavu Evropu.
Kada sam mislio ma efektivitet nisam mislio na Indijca, na Turcina ili Bosanca. Htio sam reci da elektromotori imaju samo 100 djelova, da su zatvorene jedincie, puno lakse se prave, ne treba toliko radnika. Elektroauta nemaju redovan servis motora, mjenjanje ulja itd.
Sa puno manje ljudi u produkciji mogu napraviti ta auta a poslije ti ne trebaju tolike radione ne trebaju ti benzinske pumpe itd. Tako da ce puno radnika biti na trzistu rada.
Njemacka autoindustrija ce biti nisci proizvod na svjetskom trzistu, Kina ce naravno biti zaduzena za masu.
@Hendrix ti je vec rekao, ima Indija na papiru masu IT strucnjaka, a koliko od njih su stvarno strucnjaci je vrlo upitno.
Naravno zemlja ima preko 1 mlrd. ljudi pa ces sigurno naci nesto.
Scholz moze hodati od Aljaske do Australije, ali radnu snagu ne privlacis hodanjem, nego nudjenjem dobrih uslova, citaj: visokih plata, niskih troskova zivota i minimumom birokratije. Tj. sve ono sto Njemacka u praksi tim ljudima nije spremna ponuditi.
Ako pratis malo strane forume, vidjet ces da situacija u IT nigdje nije tako bajna kako je bila prije samo godinu-dvije. More IT strucnjaka iz Indije pise kako nema sanse da pronadje poslodavca u Njemackoj, a tek stan...
Realno, koji ce Njemac u nekom vecem gradu (gdje se nalaze ti IT hubovi) izdati stan Indijcu koji tek dolazi u Njemacku, nema nijedne platne liste, nema ni racun u banci otvoren. Ako se firma za to ne pobrine, mrka kapa.
Eto ponudjeni su od juna uslovi za sve non-EU radnike, uslov A1 njemacki i B1 engleski, eto toliko tezak uslov i opet skupili prakticno iz poola koji cini 1/3 svjetske populacije (2,5 mlrd.+) svega 2360 zahtjeva za 4 mjeseca. U isto vrijeme dobili 80 000 zahtjeva za azil. Dakle Njemacka je zanimljiva neradnicima trenutno, radnicima manje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odlicno poentirano
Kakve bajke ocamDomaci izdajnik wrote: ↑29/10/2024 15:43dječak sa šibicama wrote: ↑28/10/2024 16:45 Pa sve zavisi sta ko ocekuje i kakve su mu mogucnosti "kod kuce".Joj...![]()
Ljudi su otišli jer im je dosta nepostojeće države, trulog društva i toksičnog okruženja skoro 30 godina od rata...
Ljudi su otišli jer im je preko glave siromaštva, nezaposlenosti, robovlasnika i subsaharskog standarda u Evropi...
Ljudi su otišli tamo gdje se cijeni rad i trud, a ne ko ti je ćaća, kum i rođo i gdje te isti takvi neće nabiti nogom na ulicu sa 45 godina života zbog mlade sisare na koju bale, a ne može im se dići mlohava ćuna bez hemije...
Ljudi su otišli tamo gdje imaju perspektivu u svakom segmentu za sebe i svoju djecu bez da ga neko pita za koga glasa i koje je vjere...
Ljudi su otišli jer im je dosta nepotizma, korupcije, kriminala i partokratske kaste u svim sferama društva pa da mora glasati za lokalnog baju inače neće imati kanalizaciju i rasvjetu..
Ljudi su otišli tamo gdje su za pet godina rada i truda dostigli više nego za 15 godina u rođenoj zemlji, pa sada može da priušti više od 5 dana Makarske na moru...
Ljudi su otišli tamo gdje imaju infrastrukturu, institucije, uređenu državu i gdje su ljudi pred zakonom....
Itd, itd, itd...
I opet da ponovim: nisu inženjeri i programeri, voze kamione, rade u građevinarstvu, fabrikama, restoranima...uglavnom suprotno od onoga za šta su se školovali i - zadovoljni su![]()
Last edited by _BataZiv_0809 on 29/10/2024 16:54, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
elcaliente
#22434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Napisao si osljanjaju se na Indijice ja sam rekao da ce oni uzeti koga mogu a ne ocekuju da ce Indijci samo donjeti promjenu.Vidjeti cemo vrijeme je pred nama hoce li im uspjeti,. Evo ja zivim preko puta centrale Google i Sales Force.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 16:28Pa sta sam napisao nego Indijce?elcaliente wrote: ↑29/10/2024 10:38 Oni se oslanjaju izmedju ostalog i na Indijce a ne samo na indijce. Njima treba masa IT strucnjaka u Indiji ima potrebna radna snaga.
Nisu oni otisli tamo onako bezveze nego ciljano, napraviti ti ce posebne ugvoore i olaksice gdje kako bi ti Indijski IT strucnjaci dosli. Indija ima masu IT strucnjaka koju ne moze u svojoj zemlju zaposliti. Tako da ce sada Scholz hodati po svijetu i pokusati nabaviti radnu snagu koja mu treba.
Hoce li uspjeti neznnam.
Da autoindustrija u Njemackoj nece biti kao do sada to nam je svima jasno. Ne moze covjek na proizvodnoj traci bez neke pocebne skole zaradjivati 3-4 hiljade eura, preskup je. Auta po toj cijeni mozes prodavati Nailovoj materi.
Sva ta odpustanja koja ce se destiti u sljedecih 5 godina a projekcije kazu da se radi o 80 hiljada radnih mjesta ce se odraziti na citavu Evropu.
Kada sam mislio ma efektivitet nisam mislio na Indijca, na Turcina ili Bosanca. Htio sam reci da elektromotori imaju samo 100 djelova, da su zatvorene jedincie, puno lakse se prave, ne treba toliko radnika. Elektroauta nemaju redovan servis motora, mjenjanje ulja itd.
Sa puno manje ljudi u produkciji mogu napraviti ta auta a poslije ti ne trebaju tolike radione ne trebaju ti benzinske pumpe itd. Tako da ce puno radnika biti na trzistu rada.
Njemacka autoindustrija ce biti nisci proizvod na svjetskom trzistu, Kina ce naravno biti zaduzena za masu.
@Hendrix ti je vec rekao, ima Indija na papiru masu IT strucnjaka, a koliko od njih su stvarno strucnjaci je vrlo upitno.
Naravno zemlja ima preko 1 mlrd. ljudi pa ces sigurno naci nesto.
Scholz moze hodati od Aljaske do Australije, ali radnu snagu ne privlacis hodanjem, nego nudjenjem dobrih uslova, citaj: visokih plata, niskih troskova zivota i minimumom birokratije. Tj. sve ono sto Njemacka u praksi tim ljudima nije spremna ponuditi.
Ako pratis malo strane forume, vidjet ces da situacija u IT nigdje nije tako bajna kako je bila prije samo godinu-dvije. More IT strucnjaka iz Indije pise kako nema sanse da pronadje poslodavca u Njemackoj, a tek stan...
Realno, koji ce Njemac u nekom vecem gradu (gdje se nalaze ti IT hubovi) izdati stan Indijcu koji tek dolazi u Njemacku, nema nijedne platne liste, nema ni racun u banci otvoren. Ako se firma za to ne pobrine, mrka kapa.
Eto ponudjeni su od juna uslovi za sve non-EU radnike, uslov A1 njemacki i B1 engleski, eto toliko tezak uslov i opet skupili prakticno iz poola koji cini 1/3 svjetske populacije (2,5 mlrd.+) svega 2360 zahtjeva za 4 mjeseca. U isto vrijeme dobili 80 000 zahtjeva za azil. Dakle Njemacka je zanimljiva neradnicima trenutno, radnicima manje.
Google se siri, zaposljava jos 2000 radnika pored firme je napravio i pravi 170 novih stanova za svoje radnike. Tako da vjerovatno ako se Indijac zaposli kod Google ima rijesen i stan. Nista drugo nije bilo sa nasim koji se zaposljavaju u bolnice.
https://www.handelsblatt.com/unternehme ... 84119.html
Evo evo nisu optmisticni kao moja firma. Oni racunaju sa 140 hiljada radnih mjesta koja ce direktno se ugasiti, indirekto je to 250-300 hiljada.
Dans gledam vjesti kaze jedan zaposlenik koji ima 33 godine, kako ima zenu i dvoje djece i kupio kucu koju mora jos 28 godina odplacivati, ako dobije odkaz ide u bankrot jer nemoze vise naci tako dobro placen posao.
To je ono sto kazem nemozes biti konkurentan a ljude toliko placati.
- Rockefeller
#22435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
skafiskafsnjak wrote: ↑29/10/2024 08:21Daj ba rocke, 3000 ti lijezu tamoRockefeller wrote: ↑29/10/2024 08:20Who says that?Karikaturist wrote: ↑29/10/2024 08:16 Nasi ljudi ne ustaju radi 2400 netto kamoli sta vise tj nize od toga![]()
![]()
Ne znate vi kako je biti student i prehranjivat porodicuizvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 08:23Roki za 7 dana zaradi ove pare a hoce od nas njemaca da mjesec dana radimo radi 2400![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je surova realnost njemacke auto industrije. I nije samo radnici, sve je preskupo za proizvodnju auta u nizem cjenovnom rangu.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 17:37 To je ono sto kazem nemozes biti konkurentan a ljude toliko placati.
Mercedes je to skontao i okrecu se luksuzu
-
izvrsni direktor
#22437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet lupas napamet bez stvarno iskustva.
Da ti kazem kao neko ko ima direktno iskustva sa iznajmljivanjem stanova: kada ti neko iz IT prilozi ugovor sa bosch-om, porsche-om, mercedesom, google-om, amazonom, ibm....iz koje god drzave da dolazi, ne trazis mu platne liste. Imam primjere gdje su it-leri direktno iz bosne dobijali stan bez dolaska na termin uopce vec samo na potpis ugovora.
Imam primjere gdje vlasnik stana agenciji za nekretnine kaze "ako se neko sa vss iz mercedesa prijavi, ne trazi dalje".
Obrazovanje, poslodavac i plata igraju itekako ulogu u trazenju stana.
Eto nastavi pisati bajke
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#22438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tebi je jasno da samo dio stručnog kadra radi u tim velikim firmama?izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 19:35Opet lupas napamet bez stvarno iskustva.
Da ti kazem kao neko ko ima direktno iskustva sa iznajmljivanjem stanova: kada ti neko iz IT prilozi ugovor sa bosch-om, porsche-om, mercedesom, google-om, amazonom, ibm....iz koje god drzave da dolazi, ne trazis mu platne liste. Imam primjere gdje su it-leri direktno iz bosne dobijali stan bez dolaska na termin uopce vec samo na potpis ugovora.
Imam primjere gdje vlasnik stana agenciji za nekretnine kaze "ako se neko sa vss iz mercedesa prijavi, ne trazi dalje".
Eto nastavi pisati bajke
Pa čak i među nama domaćim teško tek tako možeš dobiti posao u velikoj DAX kompaniji, a kamoli kao neko ko friško dolazi iz inostranstva.
Iako ne isključujem da za veoma visoko-škokolovane kadrove to može biti slučaj. Ali takvi već imaju dobre poslove po velikim firmama u svojoj ili nekoj trećoj zemlji, sa odgovarajućim finansijskim mogućnostima da ima šta pokazati potencijalnom stanodavcu.
-
detroit-mercy
#22439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mercedes je vazda bio luksuzizvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 19:25Ovo je surova realnost njemacke auto industrije. I nije samo radnici, sve je preskupo za proizvodnju auta u nizem cjenovnom rangu.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 17:37 To je ono sto kazem nemozes biti konkurentan a ljude toliko placati.
Mercedes je to skontao i okrecu se luksuzu
-
izvrsni direktor
#22440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pisalo se o IT strucnjacima i auto industriji i nadovezao sam se na to.sehohari wrote: ↑29/10/2024 19:57Tebi je jasno da samo dio stručnog kadra radi u tim velikim firmama?izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 19:35Opet lupas napamet bez stvarno iskustva.
Eto nastavi pisati bajke
Pa čak i među nama domaćim teško tek tako možeš dobiti posao u velikoj DAX kompaniji, a kamoli kao neko ko friško dolazi iz inostranstva.
Iako ne isključujem da za veoma visoko-škokolovane kadrove to može biti slučaj. Ali takvi već imaju dobre poslove po velikim firmama u svojoj ili nekoj trećoj zemlji, sa odgovarajućim finansijskim mogućnostima da ima šta pokazati potencijalnom stanodavcu.
Potencijalnom stanodavcu pokaze ugovor o radu i cifru u njemu.
- PreWiBa
#22441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jeste, ali ne rade svi IT stručnjaci u SAP-u ili Boschu npr.izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 20:06Pisalo se o IT strucnjacima i auto industriji i nadovezao sam se na to.sehohari wrote: ↑29/10/2024 19:57Tebi je jasno da samo dio stručnog kadra radi u tim velikim firmama?izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 19:35
Opet lupas napamet bez stvarno iskustva.
Eto nastavi pisati bajke
Nije sve u plati, ima ih dosta po velikim gradovima sa dobrim primanjima pa traže stanove kao ludi. Stanodavac često hoće i da zna kakvi ljudi kod njega dolaze, i zato hoće da te vidi uživo.
Jedino ako je radnik ovih baš, baš velikih firmi tipa Mercedes, VW, onda se pretpostavljam od toga odstupa jer
A: Sigurnost zaposlenja i visina plate su toliko dobri da ga i ne interesuje ko si i šta si
B: Pošto si stručnjak u takvim firmama, ljudi će u starti misliti da moraš biti uzorna osoba
-
izvrsni direktor
#22442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I sta sam ja napisao? Koje primjere iz prakse naveo u svom postu?sehohari wrote: ↑29/10/2024 20:12Jeste, ali ne rade svi IT stručnjaci u SAP-u ili Boschu npr.izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 20:06Pisalo se o IT strucnjacima i auto industriji i nadovezao sam se na to.sehohari wrote: ↑29/10/2024 19:57
Tebi je jasno da samo dio stručnog kadra radi u tim velikim firmama?
Nije sve u plati, ima ih dosta po velikim gradovima sa dobrim primanjima pa traže stanove kao ludi. Stanodavac često hoće i da zna kakvi ljudi kod njega dolaze, i zato hoće da te vidi uživo.
Jedino ako je radnik ovih baš, baš velikih firmi tipa Mercedes, VW, onda se pretpostavljam od toga odstupa jer
A: Sigurnost zaposlenja i visina plate su toliko dobri da ga i ne interesuje ko si i šta si
B: Pošto si stručnjak u takvim firmama, ljudi će u starti misliti da moraš biti uzorna osoba
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko je takvih da bi bili bitni za ukupnu sliku?izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 19:35Opet lupas napamet bez stvarno iskustva.
Eto nastavi pisati bajke
Kontinuirano atakujes na Ozimicanina, ne znam sto ti lik toliko smeta.
- Ozimician
#22444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Stanodavci se utrkuju koji ce prije Indijcu da izda stan i samo traze njega pored ostalih 20 aplikanata za taj stan.
Bukvalno se cijela njemacka drzava digla da Indijcima omoguci zivot iz bajke.
A Indijci nezahvalni, od njih 1.5 mlrd., za 4 mjeseca interes za rad u Njemackoj pokazalo ukupno 780 njih.
(godisnja kvota im je 20 000, povecava se na 90 000)
Za poredjenja radi, njemacka ambasada u Sarajevu je u svojim najboljom danima izdavala ovaj broj viza (780) za 15 dana, u drzavi 500x manjoj od Indije.
Stanodavci se utrkuju koji ce prije Indijcu da izda stan i samo traze njega pored ostalih 20 aplikanata za taj stan.
Bukvalno se cijela njemacka drzava digla da Indijcima omoguci zivot iz bajke.
A Indijci nezahvalni, od njih 1.5 mlrd., za 4 mjeseca interes za rad u Njemackoj pokazalo ukupno 780 njih.
(godisnja kvota im je 20 000, povecava se na 90 000)
Za poredjenja radi, njemacka ambasada u Sarajevu je u svojim najboljom danima izdavala ovaj broj viza (780) za 15 dana, u drzavi 500x manjoj od Indije.
-
izvrsni direktor
#22445 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ukuonu sliku IT strucnjaka iz svijeta koji dolaze u DE da rade, u autoindustriju prije svega? Veliki._BataZiv_0809 wrote: ↑29/10/2024 20:22Koliko je takvih da bi bili bitni za ukupnu sliku?izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 19:35Opet lupas napamet bez stvarno iskustva.
Eto nastavi pisati bajke
Pa ne dovode prosjecne preko cijelog svijeta, proberu najbolje. Niti male firme dovode kadar preko cijelog svijeta, to samo veliki.
Kako rekoh, dobar fakultet i solidna cifra na ugovoru...stan se dobija bez problema bez obzira odakle dolazis.
-
izvrsni direktor
#22446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Masovna otpustanja inzinjera??? Uozbilji se
Last edited by izvrsni direktor on 29/10/2024 20:37, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#22447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naveo si primjer koji je izuzetno rijedak.izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 20:20I sta sam ja napisao? Koje primjere iz prakse naveo u svom postu?sehohari wrote: ↑29/10/2024 20:12Jeste, ali ne rade svi IT stručnjaci u SAP-u ili Boschu npr.izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 20:06
Pisalo se o IT strucnjacima i auto industriji i nadovezao sam se na to.
Indijci nisu tu da rade za Mercedes, VW, Bosch, već da idu u manje firme. Domaći prvo idu u ove DAX kompanije, najveći nedostatak je upravo u ovim kompanijama sa manjim renomeom gdje su i plate (iako još uvijek velike) manje.
Ali, vidjet ćemo. Ja znam da u ovim američkim Tech-gigantima dosta ljudi dolazi iz Indije, ali znam i za negativan primjer Kanade.
- PreWiBa
#22448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I definitivno se nadam da će doći samo manji broj njih kao stručnjaci.
Previše su zatrovani hindutva-nacionalizmom.
Previše su zatrovani hindutva-nacionalizmom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na sta li ce ta Njemacka liciti za 10-15 godina
- PreWiBa
#22450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na ono sto je Amerika sada, drustveno gledano.
Jednostavno, zapadna evropa je u punom jeku da se transformiše u imigraciono društvo po uzoru na SAD. Što i jeste dobro.
Dugoročno će se morati odstupiti od etničko- i shvatiti da je sada nacionalno-bazirani identitet (na papiru to i jeste već slučaj, ali nije još dospjelo do svih slojeva društva).
To je jedini put da ekonomija preživi sa društvom koje je u demografsko-gledano lošem stanju.
Alternativa je stagnacija poput Japana.