Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22401 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nisi star s 30 al imas ljude koji rade isti poso ko ti a imaju 20 i bolji start
- Ozimician
- Ozimician
#22403 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
BiBi911 wrote: ↑28/10/2024 09:27Nelegalni dokumenti, radna dozvola vezana za vizu i ostanu bez posla i imas 15 dana da nadjes novi posao ako ne onda nazadshape of despair wrote: ↑28/10/2024 09:24 sta je razlog vracanja ljudi iz Njemačke. Već mi treći čovjek spominje masovno vraćanje
Ovo se u zadnje vrijeme sve vise desava, posebno u prvih 6 mjeseci, jos ako se desi da firmi malo zaskripi u tom periodu (sto se sad cesto desava) - firma gleda da te se rijesi dok jos moze (besplatno).
Stalno po grupama vidjam objave - hitno trazim bilo kakav posao, radi produzenja vize...
Kazem ja da percepcija Njemacke uveliko zavisi kad si dosao, ako si pogodio timing i jos profesiju, bit ces sretan, a ako nisi..
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#22404 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja nisam sreo još nikoga da se vraća kao što se priča...Čak naprotiv, spominju povećanja plata, kupovinu novog auta, putovanja...I ne nisu IT struĆljaci, inDŽenjeri i slični.
Biće da botovi po medijima bacaju bombe kako je Njemačka pukla i da će se svi vraćati uskoro
Što mi veli kum, ukopajte me gore kad umrem, ni mrtav neću nazad
Biće da botovi po medijima bacaju bombe kako je Njemačka pukla i da će se svi vraćati uskoro
Što mi veli kum, ukopajte me gore kad umrem, ni mrtav neću nazad
- dr_Evil
#22405 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet ovo govori mnogo o tome sta je ko napustio. Ja razumijem sve nedostatke nase domaje, ponajvise one da zapravo i nismo drzava nego kolonija i to na granici svjetova, a da smo tvrdoglavi kao pravi bosanski dorati. Ovo dvoje je obicno izvor ostalih problematikA.Domaci izdajnik wrote: ↑28/10/2024 15:03 Ja nisam sreo još nikoga da se vraća kao što se priča...Čak naprotiv, spominju povećanja plata, kupovinu novog auta, putovanja...I ne nisu IT struĆljaci, inDŽenjeri i slični.
Biće da botovi po medijima bacaju bombe kako je Njemačka pukla i da će se svi vraćati uskoro![]()
Što mi veli kum, ukopajte me gore kad umrem, ni mrtav neću nazad![]()
Imas tu dvije opcije, prva je da osoba koja je otisla je napustila siromastvo obicno i sljivike, druga je opcija da pricamo o covjeku koji nije imao socijalni zivot svakako, pa tamo je stekao opet kakvu takvu rutinu.
Ali ovo ne objasnjava zasto nema povratka kod ljudi koji imaju drugaciju pricu... tako sta znam, sto ljudi sto problema.
-
melac
#22406 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Joj prijatelju, ne znam sta bih ti rekao. Znamo da neko i od malo uspije ustediti i sl. No da bi se zivjelo bez patnje u Svedskoj, a vjerujem da je slicno i u Njemackoj, treba barem 4000k € neto place za jednu 4-clanu porodicu.Domaci izdajnik wrote: ↑28/10/2024 15:03 Ja nisam sreo još nikoga da se vraća kao što se priča...Čak naprotiv, spominju povećanja plata, kupovinu novog auta, putovanja...I ne nisu IT struĆljaci, inDŽenjeri i slični.
Biće da botovi po medijima bacaju bombe kako je Njemačka pukla i da će se svi vraćati uskoro![]()
Koliko ljudi to ima danas? Mislim da kada tek dodjes tesko mozes taj iznos izgurati mozda tek nakon 5 godina neki ljudi uspiju doci tu negdje.
A da bi stvarno imalo smisla treba se zaradjivati u porodici i 5000k€ neto ako ne i vise. A to stvarno malo ljudi zaradi danas. Cak i oni koji su tu jako dugo, cak ni vecina svedjana nema te cifre.
- Dope_Man
#22407 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Taj iznos imaju svi gdje rade oboje, osim ako su na nekom mrtvom minimalcu. A ti koji su na takvom minimalcu bi i u svojoj maticnoj drzavi vjerovatno bili na istom. Onaj ko radi placenije poslove takve i trazi kada seli, ne ide niko s ugodnog posla u kancelariji i 2000 KM plate da pravi sendvice u Subwayu. Bar ja takve ne znam, sve kolege koji su otisli prije mene su otisli na posao koji je u rangu toga sto su radili u BiH.melac wrote: ↑28/10/2024 15:15Joj prijatelju, ne znam sta bih ti rekao. Znamo da neko i od malo uspije ustediti i sl. No da bi se zivjelo bez patnje u Svedskoj, a vjerujem da je slicno i u Njemackoj, treba barem 4000k € neto place za jednu 4-clanu porodicu.Domaci izdajnik wrote: ↑28/10/2024 15:03 Ja nisam sreo još nikoga da se vraća kao što se priča...Čak naprotiv, spominju povećanja plata, kupovinu novog auta, putovanja...I ne nisu IT struĆljaci, inDŽenjeri i slični.
Koliko ljudi to ima danas? Mislim da kada tek dodjes tesko mozes taj iznos izgurati mozda tek nakon 5 godina neki ljudi uspiju doci tu negdje.
A da bi stvarno imalo smisla treba se zaradjivati u porodici i 5000k€ neto ako ne i vise. A to stvarno malo ljudi zaradi danas. Cak i oni koji su tu jako dugo, cak ni vecina svedjana nema te cifre.
A onaj ko ide pod bilo koju cijenu valjda i ide jer i u BiH nema nikakvu perspektivu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- dječak sa šibicama
#22409 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa sve zavisi sta ko ocekuje i kakve su mu mogucnosti "kod kuce".Domaci izdajnik wrote: ↑28/10/2024 15:03 Ja nisam sreo još nikoga da se vraća kao što se priča...Čak naprotiv, spominju povećanja plata, kupovinu novog auta, putovanja...I ne nisu IT struĆljaci, inDŽenjeri i slični.
Cinjenica je da u DE plate lagano kopne odnosno ne slijede cijene, takodje ako nisi u pogodnoj poreskoj grupi najebo si na bruto dohotku, neka zanimanja su bolje placena a neka slabije nego ranije. To je sve jako bitno, a najbitnije je ono hoces li ti u Njemackoj zaraditi neki novac. Niko tamo ne ide da zivotari od prvog do prvog, to mozes i u BiH, manje vise mozes. IDes tamo da ustedis neke pare, kupis dobro auto, da se malo rasteretis od rastezanja malih plata na balkanu.
Ako u BiH mozes imati platu 1500 ili 2000 km, imas svoj stan ili kucu, zena radi ako si ozenjen, onda u DE ides samo ako ces tamo imati9 3 milje eura platu + zena da radi, pa da mozes svaki mjesec novac na stranu stavljati ili ulagati u nekakvu kucu u domovini, kupiti stan ili tako nesto.
Koji ces moj u DE ako placas stan 1000 eura, plata jedva preko 2 milje eura a zena ne radi. To mozes i kod kuce imati.
Opet, neki idu iz BiH ne samo iz ekonomskih razloga, nekoga nista ne veze, nekoga vezu roditelji, braca sestre, neko je vezan za obitelj neko nije. Neko ostavi zenu i djecu i ode, kako ko.
Da se neki vracaju, vracaju se. U BiH dosta rjedji slucaj nego u Hrvatskoj recimo, ali ovi iz HR su zaradili neke pare i nasli neki posao u HR prednost je EU naravno, takodje dobiju lovu od drzave ako se vrate. Nekome se isplati.
- Ozimician
#22410 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bila je nedavno statistika u Bildu da doseljenici sa Zapadnog Balkana u prosjeku zaradjuju malo iznad 2000€ netto u Njemackoj, mislim 2069€ da je bila cifra.
Inace je prosjek u DE oko 2400€ netto za puno radno vrijeme. Ide malo iznad kad se dodaju bonusi i bozicnica (i taj dodatak /12) - ali to opet nema svako.
Inace je prosjek u DE oko 2400€ netto za puno radno vrijeme. Ide malo iznad kad se dodaju bonusi i bozicnica (i taj dodatak /12) - ali to opet nema svako.
- Laplace
#22411 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nigdje ne cvjetaju ruže, osim ponegdje u baštama.dr_Evil wrote: ↑28/10/2024 10:26Te sta su pricali ne poznajem, ali znam ove koji su se vratili. Jako vrijedni momci, ali nazalost jednostavnijih poslova.Karikaturist wrote: ↑28/10/2024 10:20Zamisli mentalni sklop ljudi, i tih sto to pricaju i onaj koji uzme nesto od toga srcu.
Mislim da je bio samo hladan tus, dugo su radili na odlasku i vjerovatno imali u glavi neku predstavu dobre zarade i jednostavnijeg zivota. Docekali ih duzi radni dani nego u Bosni, a troskovi zna se kakvi su.
Neki ljudi u tridesetim sebe vide kao da su vec stari za nove pocetke, drugi se osjecaju kao da im je 20. I tako to biva.
E'o ja maloprije gledam emisiju Roberta o Stocu sta je izbacio i sam sebi govorim jesam budala gdje zivim pored onakve nase hercegovacke ljepote, da li je vrijedno. Ko zna..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22412 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zar se tamo ne ide zbog sistemadječak sa šibicama wrote: ↑28/10/2024 16:45Pa sve zavisi sta ko ocekuje i kakve su mu mogucnosti "kod kuce".Domaci izdajnik wrote: ↑28/10/2024 15:03 Ja nisam sreo još nikoga da se vraća kao što se priča...Čak naprotiv, spominju povećanja plata, kupovinu novog auta, putovanja...I ne nisu IT struĆljaci, inDŽenjeri i slični.
Cinjenica je da u DE plate lagano kopne odnosno ne slijede cijene, takodje ako nisi u pogodnoj poreskoj grupi najebo si na bruto dohotku, neka zanimanja su bolje placena a neka slabije nego ranije. To je sve jako bitno, a najbitnije je ono hoces li ti u Njemackoj zaraditi neki novac. Niko tamo ne ide da zivotari od prvog do prvog, to mozes i u BiH, manje vise mozes. IDes tamo da ustedis neke pare, kupis dobro auto, da se malo rasteretis od rastezanja malih plata na balkanu.
Ako u BiH mozes imati platu 1500 ili 2000 km, imas svoj stan ili kucu, zena radi ako si ozenjen, onda u DE ides samo ako ces tamo imati9 3 milje eura platu + zena da radi, pa da mozes svaki mjesec novac na stranu stavljati ili ulagati u nekakvu kucu u domovini, kupiti stan ili tako nesto.
Koji ces moj u DE ako placas stan 1000 eura, plata jedva preko 2 milje eura a zena ne radi. To mozes i kod kuce imati.
Opet, neki idu iz BiH ne samo iz ekonomskih razloga, nekoga nista ne veze, nekoga vezu roditelji, braca sestre, neko je vezan za obitelj neko nije. Neko ostavi zenu i djecu i ode, kako ko.
Da se neki vracaju, vracaju se. U BiH dosta rjedji slucaj nego u Hrvatskoj recimo, ali ovi iz HR su zaradili neke pare i nasli neki posao u HR prednost je EU naravno, takodje dobiju lovu od drzave ako se vrate. Nekome se isplati.
-
Hendrix
#22413 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /241028098
Ode i Njemacka u pm. Kvalifikovani radnici iz Indije
Ko nije radio s njima nije svjestan kakva je to ubleha od nacije, svi imaju sve certifikate sve znaju dok ne treba uraditi nesto. Onda samo skrenu s teme i idu dalje.
Kanada je propala zbog ove "kvalifikovane" imigracije. Svaki Uber vozac je inzinjer iz Indije.
Ode i Njemacka u pm. Kvalifikovani radnici iz Indije
Kanada je propala zbog ove "kvalifikovane" imigracije. Svaki Uber vozac je inzinjer iz Indije.
-
elcaliente
#22414 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja imam drugo iskustvo.Hendrix wrote: ↑28/10/2024 21:55 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /241028098
Ode i Njemacka u pm. Kvalifikovani radnici iz IndijeKo nije radio s njima nije svjestan kakva je to ubleha od nacije, svi imaju sve certifikate sve znaju dok ne treba uraditi nesto. Onda samo skrenu s teme i idu dalje.
Imamo oko stotinjak indijaca u firmi SAP, IT i Financije.
Dok nisu indijci dosli ITu je trebala vjecnost da rijesi neke stavri. Od kako su tu rade kao pcelice.
Scholz je otisao u Indiju po te radnike radi autoindustrije.
Ide zamjena radnika u autoindustriji.
Otkazi sa sljakere koji sastavlju na traci, odkazi administarciji a indijci trebaju dati zamah elektro pogonu za auta.
Danasnjih 5 radnika ce zamjeniti 1 radnik koji ce biti efektivniji.
100 djelova u elektromotoru naspram 1500 djelova u motoru na sagorjevanje je ipak razlika.
-
Hendrix
#22415 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa jest oni su rodjeni za admin poslova, gdje nema talasanja i nekih novih ideja. Jesi li ih doveo negdje gdje trebaju ispoljiti svoje misljenje ili ideje, gotovo. Ovo govorim iz licnog iskustva i iz razgovora sa bruku ljudi koji su radili s njima u mojoj struci, gradjevini. Uvijek ce reci yes. Sta god da kazes da uradi nema problema, samo sto nakon par dana skontas nista nije uradio. Njihova je filozofija ne talasaj, samo vici yes i nekako se izvuci. I tako svaki dan.elcaliente wrote: ↑28/10/2024 22:23Ja imam drugo iskustvo.Hendrix wrote: ↑28/10/2024 21:55 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /241028098
Ode i Njemacka u pm. Kvalifikovani radnici iz IndijeKo nije radio s njima nije svjestan kakva je to ubleha od nacije, svi imaju sve certifikate sve znaju dok ne treba uraditi nesto. Onda samo skrenu s teme i idu dalje.
Dok nisu indijci dosli ITu je trebala vjecnost da rijesi neke stavri. Od kako su tu rade kao pcelice.
Otkazi sa sljakere koji sastavlju na traci, odkazi administarciji a indijci trebaju dati zamah elektro pogonu za auta.
100 djelova u elektromotoru naspram 1500 djelova u motoru na sagorjevanje je ipak razlika.
Vrlo su prgavi i zabijaju noz u ledja samo tako. To razumijem zasto, zemlja iz koje dolaze je nemilosrdna i konkurencija ti je milijarda ljudi jbg. Kada jedan uleti na posao, za njim ide jos 20 minimalno. Obicno zauzmu HR prvo i onda samo svoje CV ubacuju od raje, familije a i naplacuju ulazak u posao normala. Laziranje diploma i CV je nacionalni sport, svi sve imaju kakav god certifikat trazis.
A izmedju njih je milion problema, imaju te kaste svoje i to je podijeljeno zestoko. Sve to donose sa sobom i na posao, ja sam imao dva lika koji nisu pricali jer su razlicite kaste. Ono jebe mi se za vase probleme ovo je posao, ali nista oni svoje guraju.
Njemacka ide na snizavanje plata ocigledno, uvozi robovsku radnu snagu. Zapadne zemlje to odavno rade.
-
elcaliente
#22416 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam imao takvih iskustava, znam da svi koji su dosli kod nas pogotovo IT strucnjaci i SAP strucnjaci su svi pohvaljeni i zadovoljni su njihovim radom. Jeste da se drze zajedno, uvjek u grupi idu na pauzu idt. Al valjda je tako kada dodjes izdaleka.Hendrix wrote: ↑28/10/2024 23:33Pa jest oni su rodjeni za admin poslova, gdje nema talasanja i nekih novih ideja. Jesi li ih doveo negdje gdje trebaju ispoljiti svoje misljenje ili ideje, gotovo. Ovo govorim iz licnog iskustva i iz razgovora sa bruku ljudi koji su radili s njima u mojoj struci, gradjevini. Uvijek ce reci yes. Sta god da kazes da uradi nema problema, samo sto nakon par dana skontas nista nije uradio. Njihova je filozofija ne talasaj, samo vici yes i nekako se izvuci. I tako svaki dan.elcaliente wrote: ↑28/10/2024 22:23Ja imam drugo iskustvo.Hendrix wrote: ↑28/10/2024 21:55 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /241028098
Vrlo su prgavi i zabijaju noz u ledja samo tako. To razumijem zasto, zemlja iz koje dolaze je nemilosrdna i konkurencija ti je milijarda ljudi jbg. Kada jedan uleti na posao, za njim ide jos 20 minimalno. Obicno zauzmu HR prvo i onda samo svoje CV ubacuju od raje, familije a i naplacuju ulazak u posao normala. Laziranje diploma i CV je nacionalni sport, svi sve imaju kakav god certifikat trazis.
A izmedju njih je milion problema, imaju te kaste svoje i to je podijeljeno zestoko. Sve to donose sa sobom i na posao, ja sam imao dva lika koji nisu pricali jer su razlicite kaste. Ono jebe mi se za vase probleme ovo je posao, ali nista oni svoje guraju.
Njemacka ide na snizavanje plata ocigledno, uvozi robovsku radnu snagu. Zapadne zemlje to odavno rade.
Kod nas oni ne rade u HR itd.
- Ozimician
#22417 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako misli i Scholz i ekipa i vise su u deluziji od BH politicara.elcaliente wrote: ↑28/10/2024 22:23Ja imam drugo iskustvo.Hendrix wrote: ↑28/10/2024 21:55 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /241028098
Ako se oslanjas na Indijce da ti daju zamah elektro pogonu za auta - kukala ti majka.
Ako mislis da ce jedan indijski radnik biti efektivniji od 5 njemackih - vrlo optimisticno.
Ono sto oni traze jeste inzenjera za 2000€ i kontaju da ce im takvi spasiti ekonomiju.
Jer u glavama njemackih gazdi je jedini krivac za posrnuce ekonomije - preskupa radna snaga.
Ali evo Chancenkarte je pokazala koliko ce uspjeti u tome ako se za 4 mjeseca prijavilo svega 2360 ljudi (naravno prednjace te velike zemlje - Kina, Indija, Rusija i Turska) ali 2360 ljudi za 4 mjeseca - vise viza izda ambasada u Sarajevu.
Neko ko je zaista visoko kvalifikovan u svojoj zemlji, sposoban da nauci njemacki, vjerovatno vec ima solidne uslove i u domovini i nece pristati na svasta "samo da se dokopa Njemacke". Eh Njemci (i narod i politicari) i dalje zive u toj deluziji, da cijeli svijet jedva ceka samo da se dokopa Njemacke, bez obzira sta im se ponudi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22418 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad i kad smo mi to kalijenteu govorili
A on uporan
Misli da 500 000 Bosanaca kampuje na granici i ceka samo da Njemacka da znak
Hhhhh
A on uporan
Misli da 500 000 Bosanaca kampuje na granici i ceka samo da Njemacka da znak
Hhhhh
-
Karikaturist
#22419 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nasi ljudi ne ustaju radi 2400 netto kamoli sta vise tj nize od toga 
- Rockefeller
#22420 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Who says that?Karikaturist wrote: ↑29/10/2024 08:16 Nasi ljudi ne ustaju radi 2400 netto kamoli sta vise tj nize od toga![]()
- skafiskafsnjak
#22421 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Daj ba rocke, 3000 ti lijezu tamoRockefeller wrote: ↑29/10/2024 08:20Who says that?Karikaturist wrote: ↑29/10/2024 08:16 Nasi ljudi ne ustaju radi 2400 netto kamoli sta vise tj nize od toga![]()
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22422 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Roki za 7 dana zaradi ove pare a hoce od nas njemaca da mjesec dana radimo radi 2400skafiskafsnjak wrote: ↑29/10/2024 08:21Daj ba rocke, 3000 ti lijezu tamoRockefeller wrote: ↑29/10/2024 08:20Who says that?Karikaturist wrote: ↑29/10/2024 08:16 Nasi ljudi ne ustaju radi 2400 netto kamoli sta vise tj nize od toga![]()
![]()
- skafiskafsnjak
#22423 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam treba li mu i 7izvrsni direktor wrote: ↑29/10/2024 08:23Roki za 7 dana zaradi ove pare a hoce od nas njemaca da mjesec dana radimo radi 2400![]()
-
Hendrix
#22424 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nece Indijci u Njemacku radi jezika. Njima je Engleski skoro pa maternji, nece da se peglaju. Zato ganjaju engleska govorna podrucja ili Bliski Istok gdje je to oficijelni jezik radne snage.
-
elcaliente
#22425 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oni se oslanjaju izmedju ostalog i na Indijce a ne samo na indijce. Njima treba masa IT strucnjaka u Indiji ima potrebna radna snaga.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 07:56Tako misli i Scholz i ekipa i vise su u deluziji od BH politicara.elcaliente wrote: ↑28/10/2024 22:23Ja imam drugo iskustvo.Hendrix wrote: ↑28/10/2024 21:55 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /241028098
Ako se oslanjas na Indijce da ti daju zamah elektro pogonu za auta - kukala ti majka.
Ako mislis da ce jedan indijski radnik biti efektivniji od 5 njemackih - vrlo optimisticno.
Ono sto oni traze jeste inzenjera za 2000€ i kontaju da ce im takvi spasiti ekonomiju.![]()
Jer u glavama njemackih gazdi je jedini krivac za posrnuce ekonomije - preskupa radna snaga.
Ali evo Chancenkarte je pokazala koliko ce uspjeti u tome ako se za 4 mjeseca prijavilo svega 2360 ljudi (naravno prednjace te velike zemlje - Kina, Indija, Rusija i Turska) ali 2360 ljudi za 4 mjeseca - vise viza izda ambasada u Sarajevu.
Neko ko je zaista visoko kvalifikovan u svojoj zemlji, sposoban da nauci njemacki, vjerovatno vec ima solidne uslove i u domovini i nece pristati na svasta "samo da se dokopa Njemacke". Eh Njemci (i narod i politicari) i dalje zive u toj deluziji, da cijeli svijet jedva ceka samo da se dokopa Njemacke, bez obzira sta im se ponudi.
Nisu oni otisli tamo onako bezveze nego ciljano, napraviti ti ce posebne ugvoore i olaksice gdje kako bi ti Indijski IT strucnjaci dosli. Indija ima masu IT strucnjaka koju ne moze u svojoj zemlju zaposliti. Tako da ce sada Scholz hodati po svijetu i pokusati nabaviti radnu snagu koja mu treba.
Hoce li uspjeti neznnam.
Da autoindustrija u Njemackoj nece biti kao do sada to nam je svima jasno. Ne moze covjek na proizvodnoj traci bez neke pocebne skole zaradjivati 3-4 hiljade eura, preskup je. Auta po toj cijeni mozes prodavati Nailovoj materi.
Sva ta odpustanja koja ce se destiti u sljedecih 5 godina a projekcije kazu da se radi o 80 hiljada radnih mjesta ce se odraziti na citavu Evropu.
Kada sam mislio ma efektivitet nisam mislio na Indijca, na Turcina ili Bosanca. Htio sam reci da elektromotori imaju samo 100 djelova, da su zatvorene jedincie, puno lakse se prave, ne treba toliko radnika. Elektroauta nemaju redovan servis motora, mjenjanje ulja itd.
Sa puno manje ljudi u produkciji mogu napraviti ta auta a poslije ti ne trebaju tolike radione ne trebaju ti benzinske pumpe itd. Tako da ce puno radnika biti na trzistu rada.
Njemacka autoindustrija ce biti nisci proizvod na svjetskom trzistu, Kina ce naravno biti zaduzena za masu.
Last edited by elcaliente on 29/10/2024 10:41, edited 1 time in total.