2024 US elections

Locked

Izbor predsjednika SAD 2024: Glasajte za svog favorita

Poll ended at 05/11/2024 17:32

Demokratska stranka:Kamala Harris
116
57%
Republikanska stranka:Donald Trump
59
29%
Zelena stranka:Jill Stein
21
10%
Libertarijanska stranka:Chase Oliver
9
4%

Total votes: 205

istra_hr

#1801 Re: 2024 US elections

Post by istra_hr »

Point. wrote: 28/10/2024 07:58
Auu @GandalfSivi pa fino vam prvoligaš i znalac svega i svačega kaže da nemate pojma. Vi nešto u Amerikama znate :D
:lol: :thumbup:
spomenuti prepotentni proruski prvoligaš gura nos u sve i svašta.
Da postoji tema, pisao bi o kvantnoj mehanici i nuklearnoj fizici...
madner

#1802 Re: 2024 US elections

Post by madner »

To sto imam siroko i veliko znanje, uz ogroman IQ, razvijenu logiku i preciznu dikciju nije razlog da se ljutite.

Sasvim je moguce da imate nesto dodati diskusiji.
GandalfSivi

#1803 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

:skoljka:
zilog

#1804 Re: 2024 US elections

Post by zilog »

madner wrote: 28/10/2024 08:21 To sto imam siroko i veliko znanje, uz ogroman IQ, razvijenu logiku i preciznu dikciju nije razlog da se ljutite.

Sasvim je moguce da imate nesto dodati diskusiji.
Izvini, nismo znali...

Peacean

#1805 Re: 2024 US elections

Post by Peacean »

Skromnog li momka :pisnuo:
madner

#1806 Re: 2024 US elections

Post by madner »

Skromnost mi je jedina mana.

Znaci spala kampanja na poredbe sa Hitlerom.
Peacean

#1807 Re: 2024 US elections

Post by Peacean »

Pa zar nisu trumpovci od samog početka poredili demokrate sa nacistima, nije ovo ništa novo, ispucale su sve strane šta su imale sad se krpe kako znaju.
melac

#1808 Re: 2024 US elections

Post by melac »

madner wrote: 28/10/2024 11:20 Skromnost mi je jedina mana.

Kad se kampanja jednog kandidate svede na nacisticke ideje i glorifikacija istih onda nemas sta drugo ni raditi ili?
madner

#1809 Re: 2024 US elections

Post by madner »

melac wrote: 28/10/2024 12:32

Kad se kampanja jednog kandidate svede na nacisticke ideje i glorifikacija istih onda nemas sta drugo ni raditi ili?
Vise mi izgleda kao manjak ideje i povjerenja u svog kandidata.

Hitler je bio protiv pusenja i za zdrav zivot, mozes i to nazvati nacistickom idejom, samo sve sto radis je propaganda.
melac

#1810 Re: 2024 US elections

Post by melac »

madner wrote: 28/10/2024 12:41

Hitler je bio protiv pusenja i za zdrav zivot, mozes i to nazvati nacistickom idejom, samo sve sto radis je propaganda.
Prije svega podijelio narod u grupe i diskreditirao ih a potom i pravio gradjane drugog reda kao i konacno rjesenje sa eksterminacijom "problematicnih" slicno radi i Trump sa planom protjerivanja migranata i da Haicani jednu pse radi sve sto je Hitler radio korak po korak.

A to je najveca opasnost po drustvo da se hitlerizira ( moj pojam ) i pocne druge ljude gledati kao zivotinje koje treba potamaniti i protiv toga se mora boriti i naglasavati svake sekunde i milisekunde. Slicno radi Izrael danas.

Stoga meni je to naglasavanje i kritika tumpovih nacistikih stremljenja samo znak odgovornog politicara jer najvise vremena trosi da ukaze koliko zlo dolazi od toga kandidata za cijelu naciju, a ne manjak ideja.
madner

#1811 Re: 2024 US elections

Post by madner »

melac wrote: 28/10/2024 12:50

Prije svega podijelio narod u grupe i diskreditirao ih a potom i pravio gradjane drugog reda kao i konacno rjesenje sa eksterminacijom "problematicnih" slicno radi i Trump sa planom protjerivanja migranata i da Haicani jednu pse radi sve sto je Hitler radio korak po korak.

A to je najveca opasnost po drustvo da se hitlerizira ( moj pojam ) i pocne druge ljude gledati kao zivotinje koje treba potamaniti i protiv toga se mora boriti i naglasavati svake sekunde i milisekunde. Slicno radi Izrael danas.

Stoga meni je to naglasavanje i kritika tumpovih nacistikih stremljenja samo znak odgovornog politicara jer najvise vremena trosi da ukaze koliko zlo dolazi od toga kandidata za cijelu naciju, a ne manjak ideja.
Vidi, cijela ideja nacije se temelji na par predpostavki. Glavna je da naciju cine njeni gradjani. Zato imas ljudska i gradjanska prava kao dvije kategorije. Dakle to nije nacisticka ideja da ljudi koji nisu gradjani nemaju ista prava.

Ne mogu ja sada otici u Svedsku i reci ja se osjecam kao Svedjanin. :D

Nije radikalna ideja ni da postoji granica koja se postuje.

Kako od toga dodjes do ideje da misli potamaniti problematicne je velik skok.
melac

#1812 Re: 2024 US elections

Post by melac »

madner wrote: 28/10/2024 13:04

Vidi, cijela ideja nacije se temelji na par predpostavki. Glavna je da naciju cine njeni gradjani. Zato imas ljudska i gradjanska prava kao dvije kategorije. Dakle to nije nacisticka ideja da ljudi koji nisu gradjani nemaju ista prava.

Mozes otici u Svedsku i reci da se osjecas Svedjanin ako si drzavaljanin Svedske, u politickom smislu ti su Svedjanin dok u etnickom nisi.

E sad je pitanje zasto u USA postoji toliko mnogo onih bez dozvole boravka i drzavljanstva - to nije diskusija koju ja mogu voditi, jer sam slabo upucen.

Pa kako sam napravio tako veliki skok, otprilike kako to krene kod nas gdje smo bili svi braca i bratski narodi, kad kroz godinu-dvije preko nisana se gledamo. 89:e godine 99% srba nije gledalo Bosnjake kao drugu kategoriju, dok 93:e 99% ih je gledalo tako. A krene malim koracima i krene sa potpaljivanjem mrznje koja se siri na sve strane.

SLicno je i krenulo prema Zidovima i Romima u nacistickoj Njemackoj prvo zastrasivanja i prijetnje a poslije i konacno rijesnje, dok su na kraju zaplatili i mnogi drugi, kao npr Srbi, Romi, komunisti i svi ostali nepodobni u Jasenovcu i Gradiski. Eto tako krene.

A kako ti tako kratkovidno gledas na razvoj dogadjaja da trump pobijedi i pocne provoditi politiku protjerivanja i da ce stati samo na tome da protjera one sa kriminalnim dosjeom? To mi je bas kratkovidno.
detroit-mercy

#1813 Re: 2024 US elections

Post by detroit-mercy »

Porodice Foht wrote: 28/10/2024 08:12 “ Svakako je postojao mračni ton tokom višesatnog skupa, s jednim govornikom koji je Portoriko, dom za 3,2 miliona američkih građana, opisao kao "otok smeća", Tucker Carlson ismijavao je Harrisin rasni identitet, radijski voditelj je Hillary Clinton opisao kao "bolesnu gaduru", a Trumpov prijatelj iz djetinjstva s raspelom koji je izjavio da je Harris "antikrist", piše The Guardian.”

I onda cujes klauna podrzala najveca muslimanska zajednica u SAD, ovi oni…Pa kako? :? :shock:
Tako sto su muslimani kurac od ovce.
Mada ne samo muslimani, kad pogledas kompletno blakansko glasacko tijelo vise gravitira Trampu i njegovim idejama.

btw, ja svoju gradjansku duznost obavih u nedelju :mrgreen:
ultima_palabra

#1814 Re: 2024 US elections

Post by ultima_palabra »

De ba, ne citirajte ga…
madner

#1815 Re: 2024 US elections

Post by madner »

melac wrote: 28/10/2024 13:38
madner wrote: 28/10/2024 13:04

Mozes otici u Svedsku i reci da se osjecas Svedjanin ako si drzavaljanin Svedske, u politickom smislu ti su Svedjanin dok u etnickom nisi.

E sad je pitanje zasto u USA postoji toliko mnogo onih bez dozvole boravka i drzavljanstva - to nije diskusija koju ja mogu voditi, jer sam slabo upucen.

Pa kako sam napravio tako veliki skok, otprilike kako to krene kod nas gdje smo bili svi braca i bratski narodi, kad kroz godinu-dvije preko nisana se gledamo. 89:e godine 99% srba nije gledalo Bosnjake kao drugu kategoriju, dok 93:e 99% ih je gledalo tako. A krene malim koracima i krene sa potpaljivanjem mrznje koja se siri na sve strane.

SLicno je i krenulo prema Zidovima i Romima u nacistickoj Njemackoj prvo zastrasivanja i prijetnje a poslije i konacno rijesnje, dok su na kraju zaplatili i mnogi drugi, kao npr Srbi, Romi, komunisti i svi ostali nepodobni u Jasenovcu i Gradiski. Eto tako krene.

A kako ti tako kratkovidno gledas na razvoj dogadjaja da trump pobijedi i pocne provoditi politiku protjerivanja i da ce stati samo na tome da protjera one sa kriminalnim dosjeom? To mi je bas kratkovidno.
Pa jasno ali taj dio drzavljanin ima neke preduslove, nije stvar samo moje zelje nego ima ima i neke pravne posljedice i preduslove.

Ali to je cijela diskusija, imas kategoriju modernih robova koji nisu gradjani USA. Dok ih nije strah deportizacije, uvijek ce jednacina biti takva da se isplati probati. Samo ja ne mislim da ce to uraditi i ako bude izabran. Previse je sredina za bilo kakve stvarno radikalne poteze.

Slazem se da je to nesto najopasnije po USA, samo ta opasnost po meni dolazi sa ljevice. Ti bilo koje drustvo mozes podjeliti na bilo kojem osnovu. Recimo mozes podjeliti KS po tome ko navija za Zelju, ko za Sarajevo i na Ostale. Sutra da napravis zakon da navijaci Sarajeva moraju placati navijacima Zelje neku odstetu jer imaju bolje prihode, za jednu do dvije generacije bi imao mogucnost gradjanskog rata po toj liniji.

DEI to radi, uz jos jednu opasnost. Izbori su proxy za civilni rat. Izadjemo na bojno polje, ja za svoje, ti za svoje i prihvatimo rezultate jer jedna strana bi bila jaca i da ratujemo. Medjutim ako je ta linija takva da gubitnik zna da bi u stvarnom ratu bio pobjednik, situacija se mjenja.

Ukratko ne treba praviti drustvene podjele niti uvoditi zasticene kategorije ako su iole vece. Drzati se sto vise indivudalnih prava i raditi kroz objektivne kriterije (prihodi, broj djece itd).
Porodice Foht

#1816 Re: 2024 US elections

Post by Porodice Foht »

ultima_palabra wrote: 28/10/2024 13:51 De ba, ne citirajte ga…
Koga, The Guardiana, Klauna ili mene? :)
Nisamsdaali

#1817 Re: 2024 US elections

Post by Nisamsdaali »

Ovaj “Nazi” rally će trumpa koštati izbora, trebao se samo dogegati do narednog utorka, povećao je turnout Kamalinih glasača koje politika ne interesuje
ultima_palabra

#1818 Re: 2024 US elections

Post by ultima_palabra »

Porodice Foht wrote: 28/10/2024 14:13
ultima_palabra wrote: 28/10/2024 13:51 De ba, ne citirajte ga…
Koga, The Guardiana, Klauna ili mene? :)
Pa ciji je svaki drugi post na zadnjih par stranica? :D
Maliodmene

#1819 Re: 2024 US elections

Post by Maliodmene »

Nisamsdaali wrote: 28/10/2024 14:32 Ovaj “Nazi” rally će trumpa koštati izbora, trebao se samo dogegati do narednog utorka, povećao je turnout Kamalinih glasača koje politika ne interesuje
Pa ocigledno nije bas tako dobro kako ankete pokazuju cim je morao potegnuti nesto ovako
geralt

#1820 Re: 2024 US elections

Post by geralt »

Nisamsdaali wrote: 28/10/2024 14:32 Ovaj “Nazi” rally će trumpa koštati izbora, trebao se samo dogegati do narednog utorka, povećao je turnout Kamalinih glasača koje politika ne interesuje
Nevjerovatan autogol, nicim izazvan. Isto kao da su zaboravili da ljudi koji nisu bijelci takodjer imaju pravo glasa u Americi, te da su svi Portorikanci americki drzavljani po rodjenju. U roku od par sati sve portorikanske poznate licnosti koje se dosad nisu izjasnile endorsale Kamalu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1821 Re: 2024 US elections

Post by PreWiBa »

Samo da kažem nešto u vezi arapskog glasanja

Arapi u SAD-u su većinom kršćani, i za očekivati je da veliki dio njih baš i glasa da Trump našteti Palestincima i Iranu.
emmir1

#1822 Re: 2024 US elections

Post by emmir1 »

Zanimljivo da je najveci broj portorikanaca u Penslivaniji, drzava označena kao ključna uz Michigen.

Ne znam da li je mnogo izgubio tu Tramp i da li to ionako nije njegova baza glasaca

Ali vjerujem da je sa ovime natjerao one koji nisu mislili da glasaju da izadju na izbore.

Vidim po twiteru, instagramu i tik toku, doslovno ih je podigao sve na noge

A neki imaju i destine miliona pratitelja na instagramu
ultima_palabra

#1823 Re: 2024 US elections

Post by ultima_palabra »

geralt wrote: 28/10/2024 16:10
Nevjerovatan autogol, nicim izazvan. Isto kao da su zaboravili da ljudi koji nisu bijelci takodjer imaju pravo glasa u Americi, te da su svi Portorikanci americki drzavljani po rodjenju. U roku od par sati sve portorikanske poznate licnosti koje se dosad nisu izjasnile endorsale Kamalu.
Tog Bad Bunnyja je njena kampanja ganjala mjesecima bezuspjesno, i onda im ga ovi isporucise na pladnju.
emmir1

#1824 Re: 2024 US elections

Post by emmir1 »

ultima_palabra wrote: 28/10/2024 16:40
Tog Bad Bunnyja je njena kampanja ganjala mjesecima bezuspjesno, i onda im ga ovi isporucise na pladnju.

46 miliona pratitelja

Lik sada objavljuje program Kamale
Maliodmene

#1825 Re: 2024 US elections

Post by Maliodmene »

ultima_palabra wrote: 28/10/2024 16:40
Ljubitelji WWE znaju kakav on ima status
Locked