Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

El_comadante

#31351 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

Pare bi trebale ići namjenski, no međutim to kod nas nije slučaj.
fortaleza

#31352 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by fortaleza »

statixx wrote: 26/10/2024 22:08 Akcize su namjenski uvedene za otplatu kredita. Pored toga, imaju prihode od putarina, ali to je ocito nedovoljno. Zavrsit ce na kraju kao jos jedno propalo javno preduzece, cije gubitke ce natovariti na budzet tj. na ledja gradjana.
Nakon toga će pokušati privatizirati ono malo autoceste što se izgradilo kao što se pokušalo u Hrvatskoj pa je narod izišao prosvjedovati na ulice pa je zaustavljeno.
Laertes

#31353 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Laertes »

fortaleza wrote: 27/10/2024 08:24
statixx wrote: 26/10/2024 22:08 Akcize su namjenski uvedene za otplatu kredita. Pored toga, imaju prihode od putarina, ali to je ocito nedovoljno. Zavrsit ce na kraju kao jos jedno propalo javno preduzece, cije gubitke ce natovariti na budzet tj. na ledja gradjana.
Nakon toga će pokušati privatizirati ono malo autoceste što se izgradilo kao što se pokušalo u Hrvatskoj pa je narod izišao prosvjedovati na ulice pa je zaustavljeno.
Samo što ovdje narod neće izaći na ulice. Ovo je BiH.
Dr Arsla

#31354 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Laertes wrote: 27/10/2024 08:52
fortaleza wrote: 27/10/2024 08:24
Samo što ovdje narod neće izaći na ulice. Ovo je BiH.
Jedino da kakav influenser pokrene to. Kao sto je MM uradio na UKC Tuzla. Ovdje narod u tim influenserima vidi neka nadnaravna bozanska bića
Karikaturist

#31355 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Karikaturist »

Nakon Torabija opet neki Torabi :mrgreen:
So What!

#31356 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Mi nismo privatizovali Telecom i Elektroprivredu, a da privatizujemo Autoceste, ne ide to bas tako.

Kako malo treba da nas narod pocne pricati u prazno, prizivati proteste i nekakve nadrealne scenarije.
Last edited by So What! on 27/10/2024 12:33, edited 2 times in total.
statixx

#31357 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by statixx »

So What! wrote: 27/10/2024 12:22 Mi nismo privatizovali Telecom i Elektroprivredu, a da privatizujemo Autoceste, ne ide to bas tako.

Kako malo treba da nas narod pocne pricati u prazno, prizivati proteste i nekakve nadrealne scenarije.
Pa nije malo ako su prosle godine uskratili prihode budzeta FBiH za 150 miliona, a izgleda da se taj trend nastavlja.
So What!

#31358 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Sto se tice akciza, bile su bukvalno uslov EU. EU politicari su mjesecima lobirali kod nasih politicara za taj scenarij, dok su se politicari neckali iz razloga sto je lakse kupovati socijalni mir na racun jeftinijeg goriva, nego graditi autoput koji je na dugom stapu.

Prema konacnom dogovoru, novac se polaze na poseban racun Centralne Banke i od 20 feninga, deset ide na autoceste, pet na obicne ceste i pet za zeljeznice. BiH ima aktivne kredite za sve navedene infrastrukturne cjeline.

Novac se dijeli po omjeru izmedju entiteta i distrikta, a cijena samo jednog ugovora 5,5 kilometara, Poprikuse - Nemila, kosta 208 miliona eura i potpunosti je pokriven kreditom EU banaka i dijelom grantom od EU, takodjer.

Svi ti krediti se servisiraju iz novca od akciza, jer niti EU, a niti jedan strani fond ima interes da im duguje ovoliko nestabilna zemlja kao sto je BiH. Iz tog razloga ne nagomilavamo ni vanjski dug.

Eh sad, mi placamo poreze za svasta nesto, od fondova za rijetke bolesti, do fonda za elementarne nepogode, pa se opet medjusobno solidarisemo. Ako vec neko priziva proteste i inicijative, de nek prvo krene od toga, gdje taj novac ide.
elcaliente

#31360 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by elcaliente »

So What! wrote: 27/10/2024 12:33 Sto se tice akciza, bile su bukvalno uslov EU. EU politicari su mjesecima lobirali kod nasih politicara za taj scenarij, dok su se politicari neckali iz razloga sto je lakse kupovati socijalni mir na racun jeftinijeg goriva, nego graditi autoput koji je na dugom stapu.

Prema konacnom dogovoru, novac se polaze na poseban racun Centralne Banke i od 20 feninga, deset ide na autoceste, pet na obicne ceste i pet za zeljeznice. BiH ima aktivne kredite za sve navedene infrastrukturne cjeline.

Novac se dijeli po omjeru izmedju entiteta i distrikta, a cijena samo jednog ugovora 5,5 kilometara, Poprikuse - Nemila, kosta 208 miliona eura i potpunosti je pokriven kreditom EU banaka i dijelom grantom od EU, takodjer.

Svi ti krediti se servisiraju iz novca od akciza, jer niti EU, a niti jedan strani fond ima interes da im duguje ovoliko nestabilna zemlja kao sto je BiH. Iz tog razloga ne nagomilavamo ni vanjski dug.

Eh sad, mi placamo poreze za svasta nesto, od fondova za rijetke bolesti, do fonda za elementarne nepogode, pa se opet medjusobno solidarisemo. Ako vec neko priziva proteste i inicijative, de nek prvo krene od toga, gdje taj novac ide.

Ima li kakv presijek kolika suma od akciza se skupila i koliko je investitrano u autoput?
208 miliona eura je nikakav novac, ti se moglo akcizama od pola godine pokriti.
statixx

#31361 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by statixx »

Zar ne ide 0,20 na autoputeve.

https://www.jpautoceste.ba/novac-od-akc ... -evo-kako/

I kako ide na otplatu kredita ako ne placaju vanjski dug. Gdje ide novac. Prosjecna plata 2000 km.
statixx

#31362 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by statixx »

Sto se tice servisa kredita. To ide preko jedinstvenog racuna cime se umanjuju prihodi od indirektnih poreza FBiH. Autoceste kasnije uplacuju isti iznos u budzet FBiH. A evo vidimo da to ne rade vec dvije godine. Dakle, gdje ide novac od akciza.
BAK-eV

#31363 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BAK-eV »

statixx wrote: 27/10/2024 13:00 Sto se tice servisa kredita. To ide preko jedinstvenog racuna cime se umanjuju prihodi od indirektnih poreza FBiH. Autoceste kasnije uplacuju isti iznos u budzet FBiH. A evo vidimo da to ne rade vec dvije godine. Dakle, gdje ide novac od akciza.
Valjda prave IKEA-u :D
So What!

#31364 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

elcaliente wrote: 27/10/2024 12:39Ima li kakv presijek kolika suma od akciza se skupila i koliko je investitrano u autoput?
208 miliona eura je nikakav novac, ti se moglo akcizama od pola godine pokriti.
Nije to nikakav novac za samo pet kilometara autoceste. U FBiH je trenutno u izgradnji oko 50 kilometara koridora Vc, od ukupnih 320 koliko je predvidjeno i cija cijena kostanja iznosi skoro milijardu i po eura.

Evo jedan tekst iz maja ove godine, koji uzima presjek za naplatu putarina i akciza od 2008. godine, otkako UIO ubire taj novac, a zatim objasnjava se u dnu teksta kako se dijeli i koliko je ko dobio, otkako su od 2017. godine akcize povecane za 20 feninga po zelji EU:

Dobili smo kompletne podatke iz UIOBiH: BiH je od 2008. godine od akciza (i putarina) sakupila 15,8 milijardi maraka!
Od litra goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutno se plaćaju akciza u iznosu od 0,30 do 0,45 KM, zavisno od vrste naftnog derivata, te dvije put

Image

U periodu od 2006. do kraja marta ove godine ukupni prihodi ostvareni po osnovu naplate akcize i putarina na gorivo iznosili su 15.823.511.647 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od cijene litra goriva prodatog na bh. tržištu u proteklih 18 godina naplaćeno je ukupno 7.275.439.129 KM putarina i 8.548.072.518 KM akciza.

Litar goriva

- Od litra goriva koje se proda na tržištu u BiH trenutno se plaćaju akciza u iznosu od 0,30 do 0,45 KM, zavisno od vrste naftnog derivata, te dvije putarine. Prva je putarina za održavanje puteva od 0,15 KM po litru derivata, a druga je za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju drugih puteva u iznosu od 0,25 KM po litru derivata - pojašnjavaju iz UIOBiH.

Tako su za održavanje puteva od 2006. do kraja marta ove godine prikupljene ukupno 3,74 milijarde KM. Po osnovu putarine za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju ostalih puteva od 2009. godine, kada je uvedena, prikupljene su 3,52 milijarde KM.

Kome najviše

Ukupni prihodi od putarina u prvom tromjesečju ove godine iznosili su 158,3 miliona KM. Sredstva za izgradnju puteva iznosila su 59,3 miliona KM i raspoređena su sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza, prema koeficijentima koje usvaja Upravni odbor UIO - FBiH 62,01 posto, RS 34,44 posto i Distrikt Brčko BiH 3,55 posto.

Image

- Drugi dio je putarina za izgradnju autoputeva te izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva, koja je raspoređena po posebnim koeficijentima na način da je FBiH pripalo 59 posto (52,5 miliona), RS 39 posto (34,7 miliona) i Distriktu Brčko BiH 2 posto (1,7 miliona). Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt o raspodjeli ovih sredstava - navode iz UIOBiH.

Prihodi po osnovu akciza na naftu i naftne derivate od početka godine do kraja marta iznosili su 123 miliona KM i raspoređeni su na način da je FBiH pripalo 62,01 posto, RS 34,44 posto i Distriktu Brčko BiH 3,55 posto.

Brojke

3,74 milijarde KM prikupljene za održavanje puteva od 2006. do kraja marta ove godine.
Dnevni Avaz
zippoo87

#31365 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by zippoo87 »

Sulude cifre a mi nemamo spacnog puta u drzavi.
Ni magistralnog ni AP.

Firme koje su u talu oko izgradnje puteva i AP u BiH su milijarderi.
A sve gola seljacina vlasnici istih.
Uh kako me ovo iznervira,kada vidim da imamo tolike pare,da se ne krade,mogao se Dubai ovdje napraviti.
So What!

#31366 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

zippoo87 wrote: 27/10/2024 21:14 Sulude cifre a mi nemamo spacnog puta u drzavi.
Ni magistralnog ni AP.

Uh kako me ovo iznervira,kada vidim da imamo tolike pare,da se ne krade,mogao se Dubai ovdje napraviti.
Ja bih ti savjetovao da procitas cijeli tekst i vjerovatno ces zakljuciti da 16 milijardi maraka nemamo, nego smo kroz godine ubrali.
zippoo87

#31368 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by zippoo87 »

So What! wrote: 27/10/2024 21:22
zippoo87 wrote: 27/10/2024 21:14 Sulude cifre a mi nemamo spacnog puta u drzavi.
Ni magistralnog ni AP.

Ja bih ti savjetovao da procitas cijeli tekst i vjerovatno ces zakljuciti da 16 milijardi maraka nemamo, nego smo kroz godine ubrali.
Pa naravno da nemamo,nisu nam u komadu pale sa neba odjednom. Ali to je iznos koji smo dobili a pitanje je dali smo i potrosili na puteve i autoputeve ?
Ja odgovorno tvrdim da mi u BiH imamo i previse novca za ovako mali broj stanovnika ali nemamo odgovorne ljude koji zele da posao odrade najbolje sto znaju. Ovdje se odmah ide na to da se sto veca cifra ukrade a onda od onog minimuma sto ostane se gleda da se nesto uradi...nekvalitetno logicno.
Zimus gledam iz auta...krpe magistralu u februaru,ide kamion sa nekim materijalom,asfalt nije i baca lik rukama sa kamiona dole u rupu koju su isjekli a onda na to ide zabica koja skakuce i nabija to nesto u onoj rupi. Zute boje,nije ni asfalt,nije ni beton,nije nista...kao neki pijesak sa ljepilom,koji pukne odmah sutradan :D

I hajde sada ti reci,koja ce ozbiljna firma magistralni put krpiti bacajuci nesto rukama i zabicom ??????
Ni valjka,ni asfalta,ni katrana,ni radnika sposobnih...NICEGA NEMA.
tramvajtrojka

#31369 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

zippoo87 wrote: 27/10/2024 21:33
Ni magistralnog ni AP.

Pa naravno da nemamo,nisu nam u komadu pale sa neba odjednom. Ali to je iznos koji smo dobili a pitanje je dali smo i potrosili na puteve i autoputeve ?
Ja odgovorno tvrdim da mi u BiH imamo i previse novca za ovako mali broj stanovnika ali nemamo odgovorne ljude koji zele da posao odrade najbolje sto znaju. Ovdje se odmah ide na to da se sto veca cifra ukrade a onda od onog minimuma sto ostane se gleda da se nesto uradi...nekvalitetno logicno.
Zimus gledam iz auta...krpe magistralu u februaru,ide kamion sa nekim materijalom,asfalt nije i baca lik rukama sa kamiona dole u rupu koju su isjekli a onda na to ide zabica koja skakuce i nabija to nesto u onoj rupi. Zute boje,nije ni asfalt,nije ni beton,nije nista...kao neki pijesak sa ljepilom,koji pukne odmah sutradan :D

I hajde sada ti reci,koja ce ozbiljna firma magistralni put krpiti bacajuci nesto rukama i zabicom ??????
To ti je hladni asfalt koji se koristi u zimskim mjesecima samo sto ga treba nanijeti normalno a ne tako seljacki bez ikakvih pravila

Image
Image

Rjesenje za sve nase ceste posebno magistrale je ugradnja sma asfalta, jer kod nas se vecinom ugradjuje krecnjacki koji ne moze podnijeti velika opterećenja i brze propada, dok sma je tamnije boje i ostaje takve boje, najvise se na autocesti koristi i po kantonu Sarajevo, i dionica od mostara do jablanice je radjena s njim, ostatak drzave malo ga koristi jer vecinom koristi krecnjacke opcije koje su jeftinije, krecnjacki asfalt je vise ugladjeniji a sma izgleda ima vece komadice u Sarajevu su ulice radjene sa sma prije dvadesetak godina i dan dns se drže kako treba, vecina glavnih ulica se ovdje radi sa sma a manje pronetnija u naselju sa krecnjacima i onda vidis jatu koja najoptereceniju magistralu u drzavi radi sa asfaltom koji je namijenjen za obicna prigradska naselja :run:
zippoo87

#31370 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by zippoo87 »

tramvajtrojka wrote: 27/10/2024 21:49
zippoo87 wrote: 27/10/2024 21:33

To ti je hladni asfalt koji se koristi u zimskim mjesecima samo sto ga treba nanijeti normalno a ne tako seljacki bez ikakvih pravila

Image
Image

Rjesenje za sve nase ceste posebno magistrale je ugradnja sma asfalta, jer kod nas se vecinom ugradjuje krecnjacki koji ne moze podnijeti velika opterećenja i brze propada, dok sma je tamnije boje i ostaje takve boje, najvise se na autocesti koristi i po kantonu Sarajevo, i dionica od mostara do jablanice je radjena s njim, ostatak drzave malo ga koristi jer vecinom koristi krecnjacke opcije koje su jeftinije, krecnjacki asfalt je vise ugladjeniji a sma izgleda ima vece komadice u Sarajevu su ulice radjene sa sma prije dvadesetak godina i dan dns se drže kako treba, vecina glavnih ulica se ovdje radi sa sma a manje pronetnija u naselju sa krecnjacima i onda vidis jatu koja najoptereceniju magistralu u drzavi radi sa asfaltom koji je namijenjen za obicna prigradska naselja :run:
Ne znam je li to taj asfalt. Ovaj odlikuje to da ispuca komplet po cijeloj povrsini rupe i onda samo pocnu da se izvaljuju komadi.
Bas bas jako brzo puca i propada...sada ne znam je li problem neadekvatna i nekvalitetna ugradnja ili los sastav tog asfalta,ako je asfalt uopste.
RJ57

#31371 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

kad meliha napiše nešto onda to možeš odmah preskočiti .... propaganda iz autocesta za povratiti

najbolje od svega je:
"Za sada su svi rokovi usklađeni za kompletiranje sjevernog dijela Koridora 5C - navode iz "Autocesta FBiH :-)
Dzontra_Volta

#31372 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dzontra_Volta »

Zašto bi ovo Autoceste FBiH radile? Nekako mi logičnije da radove izvode JP Ceste Federacije BiH, s obzirom da se istovremeno sanira i magistralna cesta.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/aut ... /241029162
ZoomZoomKiwi

#31373 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Zato što su ACFBiH krava muzara, k’o nekad BH Telecom.
doktor78

#31375 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by doktor78 »

Nastavlja se marketing JP AC:
Cvjeta cvijeće , teče med i mlijeko, šta sve neće papir da istrpi...
Post Reply