dixi5 wrote: ↑23/10/2024 11:45
duh_sa_sjekirom wrote: ↑23/10/2024 11:27
Znači, za stan od 60 m2 za grijanje preko Toplana godišnje treba platiti oko 1350 KM.
Cijena je OGROMNA ako se uzme u obzir da griju od 6 do 10 (11). Ovo je super za porodicu koja po cijeli dan ne izlazi iz stana.
Dvije osobe koje rade i dijete u vrticu od 8 do 17h placaju nesto sto ne koriste.
Ne baš.
Te dvije osobe i djete iz vrtića u 17 sati uđu u topao stan. Da uđu u hladan, pa moraju da ga počnu zagrijavati tek od 17, tada bi plaćale nešta šta ne koriste.
Ne možeš zanemariti benefite toga da ti stan bude grijan i dok nisi u njemu, kao i toga da ti je stan okružen (uslovno okružen, ali barem sa 2 strane) takođe cijeli dan grijanim prostorima. Benefiti nisu samo u tome da je tebi toplo kada uđeš, nego i da uređaji i druge stvari u stanu nisu na hladnom, da grijanje smanjuje stvaranje vlage u stanu itd.
Oni koji žive u kućama koje od 8 do 17 ne griju, pa počnu da ih griju tek kada uđu u kuću u 17, a i kada ih griju okružene su hladnoćom, znaju koja je razlika. Stan pored moga koji se grije mi je dodatna izolacija. A i ja nekom drugom stanu. Oni na najvišem spratu i/ili na ivicama zgrada su u nepovoljnijem položaju. Najgore prođe stan direktno ispod krova na ćošku zgrade
Kako svi imamo u porodicama ljude sa "oba kraja spektra", možemo uporediti.
Ja sam poređenjem zaključio da mi se toplane isplate. Ko je zaključio drugačije, poštujem.