Isto mislim.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:39Dojave šalju BOT mašine ili servisi koji su programirani da to učine u određeno vrijeme.
Ili se to radi iz inostranstva, sa mnogo stručnijeg nivoa.
Nakon ovoliko hapšenja lokalnih debila mala je vjerovatnoća da bi se nastavilo ovim intenzitetom.
Jučer se konstatovalo da svakog ponedjeljka poruke dolaze u tačno određeno vrijeme.
Svakog utorka u tačno određeno vrijeme.
Znači svaki dan u svakoj sedmici ide poruka u isto vrijeme, u zavisnosti od dana.
U ponedjeljak, bubam, u 0835. Svaki ponedjeljak.
U utorak, opet bubam, u 0945. Svaki utorak.
Do mene je došla ta informacija. Ako nije šuplja, ako je informacija tačna, onda su to programirani servisi/mašine.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Chloe
- Photo mod
#85776 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- darius_maximus
#85777 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma moraš u današnji vakat imati mail na koji te ljudi mogu kontaktirati za milion i jednu stvar.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:22Pa nisam mislio bukvalno na "internu" promjenu emaila.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 08:15Ne možeš "interno" promijeniti mail.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 07:45
Neće biti bomba, manite se šuplje.
Niti je bomba bila niti će biti.
Ako ikada bude bomba biće bez najave i eksplodiraće. Eto.
edit:
Evo, teoretski, sve škole danas promijene email adrese, interno, bez najave i bez zvanične informacije, a stare blokiraju na način da se može slati email ali nema odgovora da je email nepostojeći.
I pukne bomba.
Ko bi bio odgovoran?
Jer dolazili su emailovi, ali na "nepostojeći" email.
Moraš imati javni mail na koji te ljudi mogu kontaktirati (ili barem direktora/direktoricu, sekratara, službu za javnost, šta god).
Sad, ili nemaš taj mail, ili ignorišeš mailove koji stižu na taj mail.
Treće opcije nema.
Ne moraš imati javni email, barem dok se ovo ne razriješi. Ili se promijeni domena, sa .ba na .com ili nešto slično, doda se tačka u adresi, broj, ali se ne izlazi javno sa tim, pogotovu ne na stranicama škole, FB profilima i sl.
Radile su škole i bez emaila, odškolovale se generacije đaka, studenata, pravile se zgrade, aerodromi, hidroelektrane, letili ljudi avionom...sve bez emaila.
Telefon je jedno, pisani trag je drugo, a neće se niko vratiti na korištenje pošte za svakodnevnu komunikaciju.
Recimo da to i uradiš (iako mislim da i zakonski tu ima problema), koliko dugo misliš to raditi?
Sedmicu ili dvije i onda će opet negdje biti objavljen mail i opet sve ispočetka.
-
Naslovnica
#85778 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Evo ja ti kažem da ne moraš imati email, objasnio sam.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 08:50Ma moraš u današnji vakat imati mail na koji te ljudi mogu kontaktirati za milion i jednu stvar.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:22Pa nisam mislio bukvalno na "internu" promjenu emaila.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 08:15
Ne možeš "interno" promijeniti mail.
Moraš imati javni mail na koji te ljudi mogu kontaktirati (ili barem direktora/direktoricu, sekratara, službu za javnost, šta god).
Sad, ili nemaš taj mail, ili ignorišeš mailove koji stižu na taj mail.
Treće opcije nema.
Ne moraš imati javni email, barem dok se ovo ne razriješi. Ili se promijeni domena, sa .ba na .com ili nešto slično, doda se tačka u adresi, broj, ali se ne izlazi javno sa tim, pogotovu ne na stranicama škole, FB profilima i sl.
Radile su škole i bez emaila, odškolovale se generacije đaka, studenata, pravile se zgrade, aerodromi, hidroelektrane, letili ljudi avionom...sve bez emaila.
Telefon je jedno, pisani trag je drugo, a neće se niko vratiti na korištenje pošte za svakodnevnu komunikaciju.
Recimo da to i uradiš (iako mislim da i zakonski tu ima problema), koliko dugo misliš to raditi?
Sedmicu ili dvije i onda će opet negdje biti objavljen mail i opet sve ispočetka.
Može se i bez emaila za nedaj bože.
Sutra nestane struje, rat, ovo-ono.
Jao, tugy, plaky, nema emaila, nema interneta, nema FB, nema insta...
Partizani istjerali švabe iz države bez emaila, mi se odbranili 92-95 bez emaila, radile škole u podrumima bez struje, a sada se ne može živjeti bez emaila?!
Može, itekako.
- Haris.ba
#85779 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Teorijski, sta da dodje u isto vrijeme jedan dan poruka za bombe u sve skole, u sve domove zdravlja, u sve bolnice, u sve opcine, sud, porezne uprave....
Sta bi sistem onda uradio?
Jesu pronasli ikada one dojave za domove zdravlja? Tu sedmicu sam bas morao do doktora. Krenuo u ponedjeljak, zavrsio tek u petak.
Mora se ovo rijesiti. Inace te svako moze svaki dan blokirati.
Jesu pronasli ikada one dojave za domove zdravlja? Tu sedmicu sam bas morao do doktora. Krenuo u ponedjeljak, zavrsio tek u petak.
- drug_profi
#85780 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dojave nece prestati dok se ne obeca naknada nastave u junu, pa i julu...
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
tomhagen
#85782 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da ne moras. Ne moras imati ni auto, ni autobus, ni avion. Moze se putovati na konju i zapreznim kolima. Ne moras imati ni ves masinu, mozes ves ispirati na Miljacki. Ne moras imati ni klima uredjaj, ni centralno grijanje, svake godine pretovarat cumur i iznositi lug. Ne moras imati ni telefon, mozes slati po kuriru ili golubu pismonosi. Ne moras imati ni supermarket, uzgajas svoje povrce u basti ili ko u ratu u parku. Ne moras imati ni novac, ni bankovne kartice, nego fino robna razmjena, trampis ono sto si uzgojio za ono sto ti treba...Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:54 Evo ja ti kažem da ne moraš imati email, objasnio sam.
Partizani istjerali švabe iz države bez emaila, mi se odbranili 92-95 bez emaila, radile škole u podrumima bez struje, a sada se ne može živjeti bez emaila?!
Može, itekako.
-
Naslovnica
#85783 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Baš tako.tomhagen wrote: ↑18/10/2024 09:26Naravno da ne moras. Ne moras imati ni auto, ni autobus, ni avion. Moze se putovati na konju i zapreznim kolima. Ne moras imati ni ves masinu, mozes ves ispirati na Miljacki. Ne moras imati ni klima uredjaj, ni centralno grijanje, svake godine pretovarat cumur i iznositi lug. Ne moras imati ni telefon, mozes slati po kuriru ili golubu pismonosi. Ne moras imati ni supermarket, uzgajas svoje povrce u basti ili ko u ratu u parku. Ne moras imati ni novac, ni bankovne kartice, nego fino robna razmjena, trampis ono sto si uzgojio za ono sto ti treba...Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:54 Evo ja ti kažem da ne moraš imati email, objasnio sam.
Može, itekako.
Vidiš kako lagano nadolazimo na to da škola može raditi i bez emaila, makar privremeno.
-
HelaS
#85784 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo su ove "sarajevske bombe" razlog da se preispita "swatting" kao besmisleno nametanje odgovornosti. Ljudi su se sami postavili u poziciju da ih neko "uznemiri" i da taj svoj osjećaj proglase krivičnom odgovornošću, tim zakonima. Jer, ako tebe nešto, neki poziv s obavještenjem o nečemu, uznemiri, mene ne uznemirava, a obojica smo u istoj organizaciji, na istoj strani. Ne postoji kolektivno uznemirenje. Nemoguće je mjeriti uznemirenje, taj ljudski osjećaj i kazati - mene je mnogo uznemirilo, ili - mene je malo ili nikako uznemirilo. Nekome je burek MM uskusan, nekome je smeće...Velkoski wrote: ↑18/10/2024 08:24I da sutra eksplodira nešto i poginu djeca prvi bi ovdje pisao kako niko ne radi svoj posao.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:13 Evo ja sam se potrudio da elaboriram mišljenje "nema emaila, nema dojave, nema bombe".
Ne znam šta još nije jasno, treba da crtam?
Kakvi ba promili, manite se demagogije
Sa prijetnjama jednostavno nema zajebancije, tako je i u Americi, Kini, Japanu, Koreji, gdje god hoćete. A ta logika 'nema tijela - nema djela' ne prolazi.Čuo za swatting?![]()
"Uznemiravanje javnosti" treba brisati iz krivično i prekršajno odgovornih zakona, tu definiciju i određivanje kaznenih mjera zbog toga. Besmisleno.
Mi smo sami sebi dali obavezu na reakciju sistema kada nas neko "uznemiri", evo konkretno - obavještenjima o bombama. Kako je javnost bila uznemirena i koliko, prije uspostavljanja sistema elektronskih poruka, tamo gdje nije bilo telefona, npr. Ili, ako terorist zove telefonom neku školu da joj je postavljena bomba, a niko se ne javlja...
Koliko je pronađenih bombi u Svijetu, ili statističkim brojevima, nakon KDZ pregleda nakon poziva o postavljenim bombama? Ako je taj broj impozantan, onda je opravdano "uznemiravanje javnosti" i KDZ trk na preglede, ali ako nije - stvarno trebamo razmisliti o prestanku ovog dijela krivične odgovornosti, odnosno o uznemirenju javnosti. Ne kažem da ne trebamo ostati "nezaštićeni", upravo suprotno, ali nije zaštita blokada sistema čitanjem kojekakvih idiotiziranih i provokativnih e-poruka svaki dan po nekoliko puta. Ovo je odavno zajebancija
- tramvajtrojka
#85785 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... i-pistoljiHaris.ba wrote: ↑18/10/2024 08:57 Teorijski, sta da dodje u isto vrijeme jedan dan poruka za bombe u sve skole, u sve domove zdravlja, u sve bolnice, u sve opcine, sud, porezne uprave....
jeste uhapsen je jos pronađeno kod njega puska i pištolj
-
laik1981
#85786 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jel ovaj u zatvoru tri mjeseca poslije? Jel lezao bar mjesec kakve istrage? Smijem ruku dati da nije.tramvajtrojka wrote: ↑18/10/2024 09:33https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... i-pistoljiHaris.ba wrote: ↑18/10/2024 08:57 Teorijski, sta da dodje u isto vrijeme jedan dan poruka za bombe u sve skole, u sve domove zdravlja, u sve bolnice, u sve opcine, sud, porezne uprave....
jeste uhapsen je jos pronađeno kod njega puska i pištolj![]()
Last edited by laik1981 on 18/10/2024 09:39, edited 1 time in total.
-
HelaS
#85787 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A bomba ili materijal za izradu bombe, je li pronađeno? Puški i pištolja u nas ima svaka 5. kuća, ništa pretjerano značajno za terorizamtramvajtrojka wrote: ↑18/10/2024 09:33https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/91 ... i-pistoljiHaris.ba wrote: ↑18/10/2024 08:57 Teorijski, sta da dodje u isto vrijeme jedan dan poruka za bombe u sve skole, u sve domove zdravlja, u sve bolnice, u sve opcine, sud, porezne uprave....
jeste uhapsen je jos pronađeno kod njega puska i pištolj![]()
- darius_maximus
#85788 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
99% sam ubijeđen da i zakonski javne ustanove danas moraju imati sve načine komunikacije zbog pristupa i razmjene informacija, bla-bla.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:54Evo ja ti kažem da ne moraš imati email, objasnio sam.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 08:50Ma moraš u današnji vakat imati mail na koji te ljudi mogu kontaktirati za milion i jednu stvar.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:22
Pa nisam mislio bukvalno na "internu" promjenu emaila.
Može, itekako.
Znam da općenito npr. sve web stranice moraju imati obavijest u pravilima o privatnosti na koji mail se možeš obratiti za kršenje, itd. (vjerovatno da kod nas to ništa ne pije vode, ali eto).
Uglavnom, ne mislim da može javna ustanova sama odlučiti da odjednom nema email.
I da može, mogu zamisliti zloupotrebu tog presedana da ustavnove same odlučuju o tome (trenutno ti odgovara, a zamisli da ukinu sve načine komunikacije kada tebi zatreba).
- escobar__
#85789 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Joj oko čega vi raspravljate hljebe lijepi, čuj ugasi e-mail pa neće dojavljivat...
-
Naslovnica
#85790 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Gdje sam ja napisao da se ugasi e-mail?!

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#85791 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
logično, ugasiš im internet u školi mjesec dana i radite analogno
i vidi fkt, nema boNbi
jer valjda moraš doći da je postaviš? valjda? ili se mailom i šalje boNba?
i vidi fkt, nema boNbi
jer valjda moraš doći da je postaviš? valjda? ili se mailom i šalje boNba?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#85792 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali tad niko nije imao email. Ni Nijemci ni srpskocrnogorski agresor 92-95.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:54
Može, itekako.
-
Hakiz
#85793 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako li je svijet preživio do 1990-ih?
Kako su ljudi koji su prvi napravili eMail naučili i uspjeli bez komunikacije pomoću eMaila da ga naprave?
Nemoguće je to bilo, mora biti da je bog je stvorio eMail.
Kako su ljudi koji su prvi napravili eMail naučili i uspjeli bez komunikacije pomoću eMaila da ga naprave?
Nemoguće je to bilo, mora biti da je bog je stvorio eMail.
Last edited by Hakiz on 18/10/2024 10:35, edited 2 times in total.
-
Naslovnica
#85794 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imali smo Zamir._BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 10:30Ali tad niko nije imao email. Ni Nijemci ni srpskocrnogorski agresor 92-95.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:54
Može, itekako.
- darius_maximus
#85795 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ponavljam pitanje, do kad ćeš ga držati "isključenog"?
Znači, stvari koje ne znamo kontrolisati samo da ugasimo i prestanemo koristiti?
Znamo li mi išta zakonski urediti i provesti (hint, ovo je ključni dio slagalice), ili nam je sve komplikovano?
Sljedeći korak, imamo puno nesreća, treba ukinuti alkohol i auta.
Kako se nekad i bez alkohola i auta živjelo, pa jel'.
-
Naslovnica
#85796 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A ja ponavljam, gdje sam napisao da se isključi.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 10:43Ponavljam pitanje, do kad ćeš ga držati "isključenog"?
Znači, stvari koje ne znamo kontrolisati samo da ugasimo i prestanemo koristiti?
Znamo li mi išta zakonski urediti i provesti (hint, ovo je ključni dio slagalice), ili nam je sve komplikovano?
Ako ćeš ga isključiti, uključiti ga nakon što se steknu uslovi.
Imaš puno nesreća, ne ukidaš alkohol i auta, nego je zabranjeno voziti pod uticajem alkohola.
Ili jedno ili drugo.
Sutra rat, nema benzina, nema auta, nema alkohola.
Šta da se radi, hoćemo li izvršiti masovni harakiri?
- vjeshalica
#85797 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Necemo, naci cemo nacina da svercamo i pucamo marze 500%Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 11:11A ja ponavljam, gdje sam napisao da se isključi.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 10:43Ponavljam pitanje, do kad ćeš ga držati "isključenog"?
Imaš puno nesreća, ne ukidaš alkohol i auta, nego je zabranjeno voziti pod uticajem alkohola.
Ili jedno ili drugo.
-
Naslovnica
#85798 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Doduševjeshalica wrote: ↑18/10/2024 11:13Necemo, naci cemo nacina da svercamo i pucamo marze 500%Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 11:11A ja ponavljam, gdje sam napisao da se isključi.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 10:43
Ponavljam pitanje, do kad ćeš ga držati "isključenog"?
Ili jedno ili drugo.
- Laplace
#85799 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne može škola danas bez e-maila, ne bi dozvolilo MInistarstvo (to je glavni način komunikacije sa školom, svakih dan-dva dolaze dopisi na koje moramo odgovoriti u kratkom roku).darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 10:1399% sam ubijeđen da i zakonski javne ustanove danas moraju imati sve načine komunikacije zbog pristupa i razmjene informacija, bla-bla.Naslovnica wrote: ↑18/10/2024 08:54Evo ja ti kažem da ne moraš imati email, objasnio sam.darius_maximus wrote: ↑18/10/2024 08:50
Ma moraš u današnji vakat imati mail na koji te ljudi mogu kontaktirati za milion i jednu stvar.
Može, itekako.
Znam da općenito npr. sve web stranice moraju imati obavijest u pravilima o privatnosti na koji mail se možeš obratiti za kršenje, itd. (vjerovatno da kod nas to ništa ne pije vode, ali eto).
Uglavnom, ne mislim da može javna ustanova sama odlučiti da odjednom nema email.
I da može, mogu zamisliti zloupotrebu tog presedana da ustavnove same odlučuju o tome (trenutno ti odgovara, a zamisli da ukinu sve načine komunikacije kada tebi zatreba).
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#85800 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
hoče li biti kakav tender za automatsku detekciju bonbe u školi