Hvala Bogu da su tamo. Još im tamo u zatvoru fali, kako je ono Dino zvaše, najbolja direktorica na Dunjaluku!
Narod i Pravda (Konakovic)
- novi.dan.nova.nafaka
#36351 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
-
A_A_AKCIJA
#36352 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Tužilaštvo i Sud nisu dio promjene vlasti, deduka moj dragi. Neovisnost sudske vlasti.
Ti bi nešta kritikovao, a abecedu ne znaš.
-
A_A_AKCIJA
#36353 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Polako, i ona ćenovi.dan.nova.nafaka wrote: ↑14/10/2024 13:49Hvala Bogu da su tamo. Još im tamo u zatvoru fali, kako je ono Dino zvaše, najbolja direktorica na Dunjaluku!
- novi.dan.nova.nafaka
#36354 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
E hajdemo sad na početak - priznaješ dakle da na isti način birate direktore, kao što je radila SDA. Na kafi, u nekoj halci, odredite ko je najpogodniji za neku poziciju.A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:50Polako, i ona ćenovi.dan.nova.nafaka wrote: ↑14/10/2024 13:49Hvala Bogu da su tamo. Još im tamo u zatvoru fali, kako je ono Dino zvaše, najbolja direktorica na Dunjaluku!
Pa jeste li vi normalni, jel vas stid i sram, jel vas Boga makar malo strah? Nemate sturčne kompetenecije da odaberete ništa više od savjeta MZ, vi radite posao ozbiljnih HR odjela.
Hiljade ljudi zadovoljava uslove konkursa, ali baš samo vaši prolaze. Zašto u Telekomu nije prošao nijedan direktor iz bilo koje grupacije koja ne pripada vladajućoj, ako niste naštimali konkurs?
Radite apsolutno isto što je radila SDA, kada su Budnjo i ekipa određivali ko će biti direktor gdje. Tako ste licemjerni.
-
kakabanja213
#36355 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Izvlacis sve najbolje SDA fraze: nek je sve po zakonu, ako ima stranacki dobro je, ako nema moze i nestranacki.... pa makar i naopako bilo. Sublimirao si nekoliko SDA premijera u jedno. Svaka castA_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:46Brate, ne budi lijen.kakabanja213 wrote: ↑14/10/2024 13:40 Na ovo ti moram odgovotiti tvojim rjecnikom.
I da Ronaldo i Mesi zajedno zavrse karijeru na stadionu u Vrapcicima.
Ako vjerujes u ovo sto si napisao....
AKo hoćeš nešto da dokažeš, zavrni rukave i guglaj.
Svi konkursi, makar u Sarajevu su javni, kao i rezultati. Imaš ko se prijavio, ko je prošao.
Nađeš nam primjere ko je bio lošiji kandidat a prošao i ja sponzoriram prijavu Tužilaštvu tog slučaja.
Jel pošteno od mene?
- drug_profi
#36356 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Pa onda ga progoni pravosuđe jer je oslobođeno političkog pritiska.joint union wrote: ↑14/10/2024 12:58Mislis da ga ovdje vlast progoni? Ona koja ga je, po vlastitom priznanju, tamo i postavila?drug_profi wrote: ↑14/10/2024 12:52PA kako nema?
Jedna vlast ne progoni svoje, druga progoni.
Pa sad jel do paradigme il do tuzilastva, ili oboje, sta mislis?
Ima ovdje svega, najvise utjerivanja u neke pravne okvire.
Nema veze ni sa paradigmom (da je paradigma, ovaj ne bi ni bio postavljen), ni sa tuzilastvom, samo sa datim obecanjima o preuzimanju obaveza i neispunjavanjem toga (moje misljenje).
Ja ne znam kako nije jasno uvidjeti razliku između vremena kada je SDA bila jaka, i sada kad konci pucaju.
- Billy The Pljuc
#36357 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Šta veli Kifla, razumjeli smo poruku glasača...cccccc....
Helem, imao sam šuhvu ali sam odbijao povjerovati da su "sda namjesto sda". Naravno da nisam ni ja a ni moji glasali za NiP ponovo. I ranije mi je smetala "genetska predodređenost", sa "alijinog puta" nećemo skrenuti itd.itd. a da bi sve kulminiralo posljednjih sedmica. Možda sam isuviše naivan za ove godine što sprcah u guzicu (vjerovatno 100% i jesam) pa se moram osvrnuti na sve što isplivava. Čovjek s kojim sam radio godinama i koji jeste bio jedan od njih nekolicine zbog kojih se odlučih za NiP onomad potpisuje stipendiju sopstvenom djetetu. Mislim zaista odista unfuckingbelievable, sad Rad a pitanje je šta je još eventualno prošlo meni ispod radara kao i šta će se još pojaviti.
Nisam nešto posebno ni razočaran, vakat je takav da se ne može nikome vjerovati a ponajmanje onima koji se "bave" politikom. Ono što me kao malo pogađa je izgleda fakt da je kod nas uglavnom otpad ostao i da je sve što vrijedi otišlo već negdje. Jel' moguće da smo toliko loši ljudi?
Helem, imao sam šuhvu ali sam odbijao povjerovati da su "sda namjesto sda". Naravno da nisam ni ja a ni moji glasali za NiP ponovo. I ranije mi je smetala "genetska predodređenost", sa "alijinog puta" nećemo skrenuti itd.itd. a da bi sve kulminiralo posljednjih sedmica. Možda sam isuviše naivan za ove godine što sprcah u guzicu (vjerovatno 100% i jesam) pa se moram osvrnuti na sve što isplivava. Čovjek s kojim sam radio godinama i koji jeste bio jedan od njih nekolicine zbog kojih se odlučih za NiP onomad potpisuje stipendiju sopstvenom djetetu. Mislim zaista odista unfuckingbelievable, sad Rad a pitanje je šta je još eventualno prošlo meni ispod radara kao i šta će se još pojaviti.
Nisam nešto posebno ni razočaran, vakat je takav da se ne može nikome vjerovati a ponajmanje onima koji se "bave" politikom. Ono što me kao malo pogađa je izgleda fakt da je kod nas uglavnom otpad ostao i da je sve što vrijedi otišlo već negdje. Jel' moguće da smo toliko loši ljudi?
-
A_A_AKCIJA
#36358 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nema potrebe da idemo na početak, kada sam ti sve već odgovorio i upravo je suprotno od svega što si napisao.novi.dan.nova.nafaka wrote: ↑14/10/2024 13:55 E hajdemo sad na početak - priznaješ dakle da na isti način birate direktore, kao što je radila SDA. Na kafi, u nekoj halci, odredite ko je najpogodniji za neku poziciju.
Pa jeste li vi normalni, jel vas stid i sram, jel vas Boga makar malo strah? Nemate sturčne kompetenecije da odaberete ništa više od savjeta MZ, vi radite posao ozbiljnih HR odjela.
Hiljade ljudi zadovoljava uslove konkursa, ali baš samo vaši prolaze. Zašto u Telekomu nije prošao nijedan direktor iz bilo koje grupacije koja ne pripada vladajućoj, ako niste naštimali konkurs?
Radite apsolutno isto što je radila SDA, kada su Budnjo i ekipa određivali ko će biti direktor gdje. Tako ste licemjerni.
Konkurs pripreme službe u firmi, što uključuje HR i sve ostale službe koje se pitaju.
U BHT je prošlo šefova i direktora, koji nisu stranački ljudi. Ako znaš ikoga tamo, neka ti pošteno odgovore.
Ako imaš dokaze da se prijavilo hiljede osoba i da su bile bolje, isti savjet kao mostarcu. Guglaj, pronađi, ja sponzoriram prijavu tužilaštvu.
I ne radimo ni blizu kao SDA.
SDA je imenovala koga je htjela, poput Osmice i Sebije, dakle bez diploma, pisali se konkursi, pa se tražio bibliotekar u MUP-u...
Ni blizu.
-
A_A_AKCIJA
#36359 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Čekaj, šta ti očekuješ?Billy The Pljuc wrote: ↑14/10/2024 14:04 Šta veli Kifla, razumjeli smo poruku glasača...cccccc....
Evo, recimo da je Nijaz kriminalac.
Jel ga NiP brani?
Jel napad na Bošnjake, jel tri puta ranjavan, dva puta pogino?
Ako misliš da igdje postoje homo sapiensi drugačiji od nas, varaš se.
NiP se ne razlikuje od prosjeka naroda. Ono po čemu se može razlikovat jeste tretman tog kriminalca. Kada ga bude neko javno branio, kada bude relativizirao kriminal, kada bude komentara, ja i, onda je problem.
Mene što se tiče, a to je i kod većine u NiP-u, Nijaz treba da dobije što je zaslužio.
Ako je kriminalac, zatvor.
Ako je nevin, odbraniće se.
Kratko i jasno, idemo dalje.
-
JovicSA
#36360 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Tako jeeeee, samo kumovi imaju poseban tretman, brani ga drug na press konferenciji maksuz radi njega održana. Na kraju nije kum dugme...A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 14:13Čekaj, šta ti očekuješ?Billy The Pljuc wrote: ↑14/10/2024 14:04 Šta veli Kifla, razumjeli smo poruku glasača...cccccc....
Evo, recimo da je Nijaz kriminalac.
Jel ga NiP brani?
Jel napad na Bošnjake, jel tri puta ranjavan, dva puta pogino?
Ako misliš da igdje postoje homo sapiensi drugačiji od nas, varaš se.
NiP se ne razlikuje od prosjeka naroda. Ono po čemu se može razlikovat jeste tretman tog kriminalca. Kada ga bude neko javno branio, kada bude relativizirao kriminal, kada bude komentara, ja i, onda je problem.
Mene što se tiče, a to je i kod većine u NiP-u, Nijaz treba da dobije što je zaslužio.
Ako je kriminalac, zatvor.
Ako je nevin, odbraniće se.
Kratko i jasno, idemo dalje.
- joint union
#36361 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ili ima politicki pritisak od istog onog ko je imao uticaj i ranijedrug_profi wrote: ↑14/10/2024 14:02Pa onda ga progoni pravosuđe jer je oslobođeno političkog pritiska.joint union wrote: ↑14/10/2024 12:58Mislis da ga ovdje vlast progoni? Ona koja ga je, po vlastitom priznanju, tamo i postavila?drug_profi wrote: ↑14/10/2024 12:52
PA kako nema?
Jedna vlast ne progoni svoje, druga progoni.
Pa sad jel do paradigme il do tuzilastva, ili oboje, sta mislis?
Ima ovdje svega, najvise utjerivanja u neke pravne okvire.
Nema veze ni sa paradigmom (da je paradigma, ovaj ne bi ni bio postavljen), ni sa tuzilastvom, samo sa datim obecanjima o preuzimanju obaveza i neispunjavanjem toga (moje misljenje).
Ja ne znam kako nije jasno uvidjeti razliku između vremena kada je SDA bila jaka, i sada kad konci pucaju.
Super bi bilo da je tuzilastvo bez ikakvog politicog uticaja.
Mada, mozda sam pesimista, ali mislim da ne postoji stranka koja bi se sa ovim slozila ako je taj uticaj njen.
- novi.dan.nova.nafaka
#36362 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Itekako ima potrebe da iznova utvđujemo suštinu.A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 14:06 Nema potrebe da idemo na početak, kada sam ti sve već odgovorio i upravo je suprotno od svega što si napisao.
Konkurs pripreme službe u firmi, što uključuje HR i sve ostale službe koje se pitaju.
U BHT je prošlo šefova i direktora, koji nisu stranački ljudi. Ako znaš ikoga tamo, neka ti pošteno odgovore.
Ako imaš dokaze da se prijavilo hiljede osoba i da su bile bolje, isti savjet kao mostarcu. Guglaj, pronađi, ja sponzoriram prijavu tužilaštvu.
I ne radimo ni blizu kao SDA.
SDA je imenovala koga je htjela, poput Osmice i Sebije, dakle bez diploma, pisali se konkursi, pa se tražio bibliotekar u MUP-u...
Ni blizu.
Ista priča, isti postulati. Sve isto kao u SDA: skupina nekompetentnih NiP-ovaca iza kulisa unaprijed određuje imena direktora. Imenuješ ljude od kojih znaš da postoje na desetine boljih.
Koji su vam kriteriji kad ste birali direktore koje ste dobijali? Kako ste uspijevali porediti reference, kad je ono što ste završavali smiješno i neozbiljno?
Naravno da se menadžeri i stručnjaci ne prijavljuju na konkurse jer znaju ovo što si priznao: da direktore birate na minderima, ko u doba SDA dok ste radili. Džaba prijava stručnih kad ih vaše komisije neće propustiti, zbog famoznih "usmenih" i svih drugih vrsta provjera znanja.
Stara i pokvarena ste vi škola, SDA-ovska.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#36363 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
za razliku od tebe ja ne propagiram i ne serem nikome za koga će glasati, niti bilo koju sranku kujem u zvijede....da nisi toliko nadobudan i šupalj ko i šef ti, naučio bi da ovdje komuniciraš s odraslim ljudima, koji imaju oči i uši, te i bez tvoje sranačke propagande vide šta se oko njih dešava i šta ko radi.A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:42Izvedba koja kaže da je Trojka rasturila SDA za ovo par godina i unaprijedila sve što je dotakla.
Neke stvari manje i nedovoljno, ali brate, nema glupljeg posla od pokušaja da dokažeš da Trojka nije bolja od SDA, po učinjenom.
Besmisleno je i glupo pokušavati.
A ti ćeš biti u pravu kada nađeš bolje.
Trenutno je jedini izbor SDA (sa DF, NES, SzaBiH u debelom crijevu SDA) i Trojka.
Ostalo ne postoji, ili je dio jednog od ova dva tabora.
A druga stvar, mene ne zanima ko će osvojiti vlast, već kako će oni koji osvoje vlast raditi i provoditi ideje u koje vjerujem....i sve dok provode te ideje, ja ću ih podržavati, ne bitno jesu li lijevo, desno, centar ili liberali.
isto tako shvatam da sendvičari to neće razumjeti....vama su ideje u politici strane jer ste tu zbog ličnog interesa...pa ćete kvalifikovati i izjednačiti moje stavove po nekim pitanjima sa podrškom nekoj sranci
i ti ovdje sereš i sikćeš na sve danas, samo zbog svog ličnog interesa...i onda se čudiš da ti je sranka SDA-ovsko smeće kakvo i jeste...možda se jeste odvojili od SDA, ali niste evoluirali iz te klijentelističke matrice
Last edited by JoseMujica on 14/10/2024 15:24, edited 1 time in total.
-
cija123
#36364 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Malo lagiš....A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:36 Direktor da bi bio kandidat, mora ispunjavati uvjete konkursa, koji uvijek rade i pišu stručne službe u firmama.
Stručne službe, dakle neko ko ima veze sa strukom i ko zna zakonske zahtjeve za poziciju.
U kadrovskoj službi stranke će se pokušati naći neko ko zadovoljava sve uvjete konkursa i reći će mu se da se prijavi.
Provjeri malo konkurse za direktore, traži se najčešće i iskustvo u toj struci, osim odgovarajućeg faxa, kako je direktor sarajevogasa dobio mandat, ako nema rukovodeće iskustvo u gasnoj industriji, a to se traži konkursom. Svakog direktora mora potvrditi i resorni ministar.
Kad bi se redom krenulo nijedan direktor u KS nije zadovoljio sve tražene konkursne uvjete.
Nadam se da će nastaviti Tužilaštvo svoj posao, da je RAD samo prvi na spisku.
- JoseMujica
#36365 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
a nedo bog da mu spomeneš kako se za trenutnog v.d. FCUZ-a mijenja Pravilnik da ga uhljebecija123 wrote: ↑14/10/2024 15:06Malo lagiš....A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:36 Direktor da bi bio kandidat, mora ispunjavati uvjete konkursa, koji uvijek rade i pišu stručne službe u firmama.
Stručne službe, dakle neko ko ima veze sa strukom i ko zna zakonske zahtjeve za poziciju.
U kadrovskoj službi stranke će se pokušati naći neko ko zadovoljava sve uvjete konkursa i reći će mu se da se prijavi.![]()
Provjeri malo konkurse za direktore, traži se najčešće i iskustvo u toj struci, osim odgovarajućeg faxa, kako je direktor sarajevogasa dobio mandat, ako nema rukovodeće iskustvo u gasnoj industriji, a to se traži konkursom. Svakog direktora mora potvrditi i resorni ministar.![]()
Kad bi se redom krenulo nijedan direktor u KS nije zadovoljio sve tražene konkursne uvjete.
-
cija123
#36366 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
A jooj dobro siJoseMujica wrote: ↑14/10/2024 15:10 a nedo bog da mu spomeneš kako se za trenutnog v.d. FCUZ-a mijenja Pravilnik da ga uhljebe
Zbog ovoga iz FCUZ su mijenjali uslove za direktora, nije bilo u opštim uslovima njegovog fakulteta, i to nije bilo dovoljno, jer nije imao rukovodeće iskustvo, pa ga stavili za vd-a, dok ne stekne iskustvo.
Imam priče i za državu, gdje je došao čovjek iz nip-a direktoru, jer je njima pripalo zamjeničko mjesto u jednoj državnoj, visoko stručnoj agenciji, da vidi može li koji drugi fax osim onog iz opštih uslova, jer oni nemaju takvog.
Nikad još nije imenovan čovjek, previše brate stručnog traže.
-
A_A_AKCIJA
#36367 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Provjeri ti, skupi dokaze, pravac Tužilaštvo i sahraniš NiPcija123 wrote: ↑14/10/2024 15:06Malo lagiš....A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:36 Direktor da bi bio kandidat, mora ispunjavati uvjete konkursa, koji uvijek rade i pišu stručne službe u firmama.
U kadrovskoj službi stranke će se pokušati naći neko ko zadovoljava sve uvjete konkursa i reći će mu se da se prijavi.![]()
Provjeri malo konkurse za direktore, traži se najčešće i iskustvo u toj struci, osim odgovarajućeg faxa, kako je direktor sarajevogasa dobio mandat, ako nema rukovodeće iskustvo u gasnoj industriji, a to se traži konkursom. Svakog direktora mora potvrditi i resorni ministar.![]()
U čemu je problem?
-
A_A_AKCIJA
#36368 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
bla bla. kada nemaš argumenata, krene kafanska šupljaJoseMujica wrote: ↑14/10/2024 14:52za razliku od tebe ja ne propagiram i ne serem nikome za koga će glasati, niti bilo koju sranku kujem u zvijede....da nisi toliko nadobudan i šupalj ko i šef ti, naučio bi da ovdje komuniciraš s odraslim ljudima, koji imaju oči i uši, te i bez tvoje sranačke propagande vide šta se oko njih dešava i šta ko radi.A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:42Izvedba koja kaže da je Trojka rasturila SDA za ovo par godina i unaprijedila sve što je dotakla.
Neke stvari manje i nedovoljno, ali brate, nema glupljeg posla od pokušaja da dokažeš da Trojka nije bolja od SDA, po učinjenom.
Trenutno je jedini izbor SDA (sa DF, NES, SzaBiH u debelom crijevu SDA) i Trojka.
A druga stvar, mene ne zanima ko će osvojiti vlast, već kako će oni koji osvoje vlast raditi i provoditi ideje u koje vjerujem....i sve dok provode te ideje, ja ću ih podržavati, ne bitno jesu li lijevo, desno, centar ili liberali.
isto tako shvatam da sendvičari to neće razumjeti....vama su ideje u politici strane jer ste tu zbog ličnog interesa...pa ćete kvalifikovati i izjednačiti moje stavove po nekim pitanjima sa podrškom nekoj sranci![]()
i ti ovdje sereš i sikćeš na sve danas, samo zbog svog ličnog interesa...i onda se čudiš da ti je sranka SDA-ovsko smeće kakvo i jeste...možda se jeste odvojili od SDA, ali niste evoluirali iz te klijentelističke matrice
-
1Dante1
#36369 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
nevjerovatno mi je da su botovi nipa agresivnij od sda. Prosto nevjerovatno, nisam to ocekivao.
Ali jelde, hebo mene, ja se ne uklapam u narativ?
Ali jelde, hebo mene, ja se ne uklapam u narativ?
-
NediM17
#36370 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Akcijaš i sajber pogotovo, ona frizerka popustila malo, samo na šefa ne da. 
-
cija123
#36371 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Očigledno je već neko skupio dokaze, pa je Tužilaštvo krenulo. I što bi neko sahranjivao NIP, stranka ko i sve naše stranke, meni je Naša stranka gora od NIPa, ali ni njih ne bih sahranjivala.
Samo im trebaju pravosudni organi "objasniti" da se mora raditi po zakonu, mora se struka poštovati i bajke, koje oni pričaju, su priče za malu djecu, a ne za građane koji im daju jako velike plate, da bi oni palamudili i letali sa destinacije na destinaciju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#36372 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ovdje je kljucno da se vidi kako ce NiP na ovo reagovati.
Za sada se nisu oglasili sto znaci da im krizno komuniciranje i nije jaca strana.
Za sada se nisu oglasili sto znaci da im krizno komuniciranje i nije jaca strana.
- JoseMujica
#36373 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
ako tako kažeš neka bude kafanska šuplja...ali ti dobronamjerno savjetujem da popiješ apaurin, jer je klanovski sukob McKeme i Highlendera od Gacka tek počeo....tako da će biti još koja mašina prljavog veša iz ove sranke, čije ključeve ipak drže Rogatičani...sad imaju li oni dovoljno deterđenta, vode, štrika i obraza trebalo bi da bolje znaš od meneA_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 15:28bla bla. kada nemaš argumenata, krene kafanska šupljaJoseMujica wrote: ↑14/10/2024 14:52za razliku od tebe ja ne propagiram i ne serem nikome za koga će glasati, niti bilo koju sranku kujem u zvijede....da nisi toliko nadobudan i šupalj ko i šef ti, naučio bi da ovdje komuniciraš s odraslim ljudima, koji imaju oči i uši, te i bez tvoje sranačke propagande vide šta se oko njih dešava i šta ko radi.A_A_AKCIJA wrote: ↑14/10/2024 13:42
Izvedba koja kaže da je Trojka rasturila SDA za ovo par godina i unaprijedila sve što je dotakla.
isto tako shvatam da sendvičari to neće razumjeti....vama su ideje u politici strane jer ste tu zbog ličnog interesa...pa ćete kvalifikovati i izjednačiti moje stavove po nekim pitanjima sa podrškom nekoj sranci![]()
i ti ovdje sereš i sikćeš na sve danas, samo zbog svog ličnog interesa...i onda se čudiš da ti je sranka SDA-ovsko smeće kakvo i jeste...možda se jeste odvojili od SDA, ali niste evoluirali iz te klijentelističke matrice![]()
a pitanje je sada i koliko će vas koalicioni partneri trpiti, jer niko ne voli da ga zatrpavaju tuđa govna
-
Hakiz
#36374 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Profitirat će najviše SDP.
- joint union
#36375 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Pa vidi, ja sumnjam da ce se oglasiti uopste._BataZiv_0809 wrote: ↑14/10/2024 15:40 Ovdje je kljucno da se vidi kako ce NiP na ovo reagovati.