INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
banjaluka078

#19976 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by banjaluka078 »

Hakiz wrote: 12/10/2024 14:08
P. S. Može se u Ecco na sniženju fino proći. Ja tako uradim, inače skoro sve na sniženju kupujem. Onda, naiđe se na fine Rikker, Legero i još neke cipele. Može se uz malo sreće.
Upravo. Dočekam ih na 30% i bude OK cijena, još kad razgodim na obročno, milina. Danas sam bila u šumi 5 sati u Ecco obući, uzbrdo-nizbrdo, blato, voda...ni osjetila tabane nisam.
Legero plitke i gležnjerice s Gortex markicom nosim sve do snijega. Trudim se pješačiti na posao, dnevno pređem oko 7 km, udobne, noge suhe.
Dragi radi smjene od 12 sati na nogama, već godinama samo u Planikinim patikama.
Mi familijarno kupujemo na jednu Planika karticu i naguramo na 30% popusta, nekad dočekamo novu kolekciju i već možemo kupovati s tim popustom. Opet svi uzmemo tad i super.
Doduše, mene su prošle godine da ganjam fenseraj, tražim udobnu i funkcionalnu obuću i mogu se snaći u ponudi.
zippoo87

#19977 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 12/10/2024 15:57 Zamjena strane otvaranja novog frizidera, 10 minuta posla, 40 km. Mogu ja i sam vjerovatno, ali ako nesto slucajno pogrijesim, gubim garanciju na frizider.

Necu reci koji servis, ali deru nas ko sanske koze. Samo cekam cjenovnik koristenja zraka, jedan udisaj - 5 pf.
Odem kod autoelektricara jucer,nesto me zezalo,kao neki spoj na gepeku i dolazi do konflikta. Odvucem elektricaru,pokazem problem ,raskopa par zica,cacnu tamo vamo nesto,zaserafi,kaze gotovo. Ukupno sam bio 10 minuta tu.
Pitam sta je bio problem,kaze neko cackao i nije masu zavrnuo. Naplati mi 30 KM :D
Pravljenje novog kljuca za auto i kodiranje kod njega 200 KM :D
newera86

#19978 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by newera86 »

talijan97 wrote: 11/10/2024 15:30 U svijetu se inflacija smanjuje, nisam znao da je privilegija zivjetu u Bosni.
Inflacija se smanjuje jos samo na internetu
korisnicki

#19979 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

Prelistah katalog Njemačkog lidla. Deru nas ovdje jadnike kao sanske koze.
https://www.lidl.de/c/online-prospekte/s10005610
akcija007

#19980 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Danas sam prosao autom po Trebevicu. Parking ispres Puno hotela pun puncat terasa Pino hotela puna
Carsija vrije - dobro pola smo mi domaci pola turisti
Bingo City Centar nema mjesta na parkingu . Metropolis kafic pun .
Znaci drustvo nam je totalno raslojeno. Jedini extra zive drugi traze akcije
dječak sa šibicama

#19981 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

I ja sam se baskario na suncu jednog tog objekta, a nisam nikakav bogatas :D

Nas covjek bi sjeo uljetnu bastu ili trzni centar, da je sudnji dan, da nema ni dinara, da je rat poceo. Prosto takvi, bitno da ne puca. Zato nas i jebe ko stigne.
citroen xm

#19982 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Ako mogu da platim tu jebenu kafu, zar treba da štekam te pare i čamim u 4 zida. Nekima je i ta kafa lijek, sat-dva dnevno opuštanja uz neko društvo. Nije život samo salama i hljeb, ako se može. A ako neko misli da će ako ne ode na kafu mjesec dana, ona pasti na 1KM, vara se. Kao što ništa nije palo.
nepass1

#19983 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

zippoo87 wrote: 12/10/2024 20:12
dječak sa šibicama wrote: 12/10/2024 15:57 Zamjena strane otvaranja novog frizidera, 10 minuta posla, 40 km. Mogu ja i sam vjerovatno, ali ako nesto slucajno pogrijesim, gubim garanciju na frizider.

Necu reci koji servis, ali deru nas ko sanske koze. Samo cekam cjenovnik koristenja zraka, jedan udisaj - 5 pf.
Odem kod autoelektricara jucer,nesto me zezalo,kao neki spoj na gepeku i dolazi do konflikta. Odvucem elektricaru,pokazem problem ,raskopa par zica,cacnu tamo vamo nesto,zaserafi,kaze gotovo. Ukupno sam bio 10 minuta tu.
Pitam sta je bio problem,kaze neko cackao i nije masu zavrnuo. Naplati mi 30 KM :D
Dodjem sa go, nema vruce vode, nece plinski bojler da se upali. Pitam komsije, imaju plina. Sta cu zovnem majstora, odvrnu cijev neku, izvadi paukovu mrezu. Kaze zbog ovog nije bio dobar protok zraka ili plina. Ne sjecam se. 30KM. 10min. Ali kurko bi ja to ikad skonto. Mogao je i stoju uzeti
xoklix

#19984 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by xoklix »

Vala sve dok mi ne kaže da moram mijenjati bojler nije skup,a ima mu 25+ godina. Vailant plinski... Nov nema ispod 1700-1800 KM da valja za moje potrebe.
kokuz_sa

#19985 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by kokuz_sa »

zippoo87 wrote: 12/10/2024 20:12

Naplatio je on tebi godine iskustva

Mogao si ti to sam al ne za 10 min nego trazit 3h
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#19986 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Pisalo se već ali nisam obraćao pažnju ni na cijene ni forumsko pisanje ali sam tek jučer ostao frapiran , zna li iko argumentovano napisati zašto je čokolada tako bezobrazno poskupila ?

Hvala unaprijed :thumbup:

(Imam jednu veliku u frižideru dva-tri mjeseca , istekao joj je rok u septembru , Boga mi će se pojesti ništa joj ne fali)
zippoo87

#19987 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

teskeredzic_22 wrote: 12/10/2024 23:28 Pisalo se već ali nisam obraćao pažnju ni na cijene ni forumsko pisanje ali sam tek jučer ostao frapiran , zna li iko argumentovano napisati zašto je čokolada tako bezobrazno poskupila ?

(Imam jednu veliku u frižideru dva-tri mjeseca , istekao joj je rok u septembru , Boga mi će se pojesti ništa joj ne fali)
Zato sto je kakao poskupio nekih 250% od pocetka godine. Pa imas dvije opcije...da jedes cokoladu sa malo ili nikako kakaoa ili da je platis 3 KM
Ja skoro kupio milku veliku 280 grama...cijena bila oko 5 KM ali zato ono nije vidjelo stare milke,boja svijetla i bijela,ukus nikakav a cokolada kao da je Kent sa pijace,uopste se ne topi ustima. Prvi put da primjetim da je milka bas krahirala i da k ne valja a u principu 95% nju jedem uz kafu.
PRO165

#19988 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by PRO165 »

zippoo87 wrote: 13/10/2024 00:09
teskeredzic_22 wrote: 12/10/2024 23:28 Pisalo se već ali nisam obraćao pažnju ni na cijene ni forumsko pisanje ali sam tek jučer ostao frapiran , zna li iko argumentovano napisati zašto je čokolada tako bezobrazno poskupila ?

Zato sto je kakao poskupio nekih 250% od pocetka godine. Pa imas dvije opcije...da jedes cokoladu sa malo ili nikako kakaoa ili da je platis 3 KM
Ja skoro kupio milku veliku 280 grama...cijena bila oko 5 KM ali zato ono nije vidjelo stare milke,boja svijetla i bijela,ukus nikakav a cokolada kao da je Kent sa pijace,uopste se ne topi ustima. Prvi put da primjetim da je milka bas krahirala i da k ne valja a u principu 95% nju jedem uz kafu.
Pa baš i ne!

Najkraće rečeno "greedflation" je glavni uzrok. Ili pohlepa ili malo mačku teleća glava.
Greedflation se lako mjeri. Uzmimo čuveni najveći lanac supermarketa u BIH 2022/2023 godina: Rast prometa 18%, rast dobiti 35%. Guglajte naći ćete te podatke.
Istovremeno se hvale povećanjem plata radnicima. Ko zna nek provjeri moje brojeve ali evo moga konačanog izračuna i tvrdnje:
Da su zadržali procenat dobiti na istom nivou kao samo godinu prije, a i to je godina sa uvečanom dobiti, te višak isplatili kao plate radnicima u prosjeku su mogli mjesečno isplatiti dodatnih 121KM neto svakom radniku.

Nemam ništa protiv ni njih niti toga da ljudi zarađuju ali oni su dobrar primjer, a ujedno kao najveći su trendseteri. I ostali u toj branši kao i praktično u svim drugim branšama imaju isti obrazac ponašanja.

Cijena kakaoa nije skočila 250% nego 112%.
Istovremeno je šečer pojeftinijo 15% , dok je mlijeko skočilo 33%. Dakle sve se da zguglati.

Ovo su cijene na slobodnom i globalnom tržištu. Veliki igrači prvo imaju dugogodišnje dilove, drugo imaju svoje plantaže.

Postoji realan skok tako da ne možete očekivati cijene kao iz 2019. Ako pogledate velike brendove (ali ne i u BIH) cijene su skočil cca 30% od pandemije. Kod regionalnih kabadahija skok cijena krajnjih proizvoda je uistinu 250%
Last edited by PRO165 on 13/10/2024 02:31, edited 1 time in total.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#19990 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Spoiler
Show

Hvala.
Garava Devojka

#19991 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Garava Devojka »

400 000 tona robe čeka da se prebaci u BiH što kvarljive što drugih boja.

Dakle o željeznicama ovise mnogi u BiH.

Ako ne nađu soluciju da robu odvoze i dovoze na način da odvoz tj izvoz robe ide željeznicama iz sarajeva preko srbije i hrvatske a uvoz do Mostara tj teretna stanica bačevići pa utovarat robu 24 sata dnevno u kamione i vozi miško.

Idu enormna poskupljenja i nestašice svega i svačega.
zippoo87

#19992 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

PRO165 wrote: 13/10/2024 02:29

Pa baš i ne!

Najkraće rečeno "greedflation" je glavni uzrok. Ili pohlepa ili malo mačku teleća glava.
Greedflation se lako mjeri. Uzmimo čuveni najveći lanac supermarketa u BIH 2022/2023 godina: Rast prometa 18%, rast dobiti 35%. Guglajte naći ćete te podatke.
Istovremeno se hvale povećanjem plata radnicima. Ko zna nek provjeri moje brojeve ali evo moga konačanog izračuna i tvrdnje:
Da su zadržali procenat dobiti na istom nivou kao samo godinu prije, a i to je godina sa uvečanom dobiti, te višak isplatili kao plate radnicima u prosjeku su mogli mjesečno isplatiti dodatnih 121KM neto svakom radniku.

Nemam ništa protiv ni njih niti toga da ljudi zarađuju ali oni su dobrar primjer, a ujedno kao najveći su trendseteri. I ostali u toj branši kao i praktično u svim drugim branšama imaju isti obrazac ponašanja.

Istovremeno je šečer pojeftinijo 15% , dok je mlijeko skočilo 33%. Dakle sve se da zguglati.

Ovo su cijene na slobodnom i globalnom tržištu. Veliki igrači prvo imaju dugogodišnje dilove, drugo imaju svoje plantaže.

Postoji realan skok tako da ne možete očekivati cijene kao iz 2019. Ako pogledate velike brendove (ali ne i u BIH) cijene su skočil cca 30% od pandemije. Kod regionalnih kabadahija skok cijena krajnjih proizvoda je uistinu 250%
Ovo sto ti pises je tacno ali se odnosi na sve artikle i ogromne marze trgovaca. Tacno je da se sve moze iscitati iz godisnjih izvjestaja svih trznih centara.
Ali ona je pitala konkretno za cokoladu a glavni razlog je poskupljenje kakaoa. Skoro sam citao neki clanak i nije tacno da je poskupljenje 112%,nego je 225%.
Evo pise i ovdje na clanku
https://www.google.com/amp/s/www.herceg ... km/228777/
Lain Coubert

#19993 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

Taman da je 300% poskupio kakao to nije razlog da čokolade poskupe 300% jer je u njima uglavnom mali procenat kakaa.
Ironmen

#19994 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Gledam sad u vocarni 1kg grozdja 8 km :lol:
zippoo87

#19995 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Pa nisu poskupile 300%.
Mozda se sada prodaju jos ove od prije sa lagera ali prosjek je oko 2 KM pa do 3 KM sada.
Ali opet ima ovih na akcijama,pred istek roka ,evije po cijeni jedne i tako to.
Ja kupim dvije velike milke,to mi bude mjesec dana uz kafu
zippoo87

#19996 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Ironmen wrote: 13/10/2024 13:02 Gledam sad u vocarni 1kg grozdja 8 km :lol:
A grozdje je posebna prica.
Ljetos u Dalmaciji u trznim centrima grozdje 3,5 eura a bukvalno svaka kuca u dvoristu ima grozdje 😂

Ja ne bi dao 8 KM za kilu grozdj akada ga nikada ne bi pojeo.
Mada i ja imam u dvoristu i crno i bijelo,pa to nikada nisam ni kupovao.
Ironmen

#19997 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

zippoo87 wrote: 13/10/2024 13:05
Ironmen wrote: 13/10/2024 13:02 Gledam sad u vocarni 1kg grozdja 8 km :lol:
A grozdje je posebna prica.
Ljetos u Dalmaciji u trznim centrima grozdje 3,5 eura a bukvalno svaka kuca u dvoristu ima grozdje 😂

Ja ne bi dao 8 KM za kilu grozdj akada ga nikada ne bi pojeo.
Mada i ja imam u dvoristu i crno i bijelo,pa to nikada nisam ni kupovao.
Upravo zbog toga sada je bas dostupno svima jer mu sezona i cijena opet 8 km vjerovatno ljudi kupuju ide prodaje se marza 200%.
PRO165

#19998 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by PRO165 »

zippoo87 wrote: 13/10/2024 11:42
PRO165 wrote: 13/10/2024 02:29

Pa baš i ne!

Ovo sto ti pises je tacno ali se odnosi na sve artikle i ogromne marze trgovaca. Tacno je da se sve moze iscitati iz godisnjih izvjestaja svih trznih centara.
Ali ona je pitala konkretno za cokoladu a glavni razlog je poskupljenje kakaoa. Skoro sam citao neki clanak i nije tacno da je poskupljenje 112%,nego je 225%.
Evo pise i ovdje na clanku
https://www.google.com/amp/s/www.herceg ... km/228777/
Pusti se naručenih kvazinovinarskih PR tekstova.

https://tradingeconomics.com/commodity/cocoa

I da ovo što pišem odnosi se na sve artikle, čokoladu je pogodio realan skok plus pohlepa. Šećer nije skupljao ali nije ni pojeftinijo jer je njega poklopila pohlepa.

I baš je odličan primjer čokolada sa rižom.
Sa web stranice proizvođača: Mliječna čokolada sadrži min 29% kakaovih dijelova.
Što će reči sljedeće: Proizvod koji zovu čokolada od riže u najmanju ruku sadrži ekpandirne riže 11% cijele mase.

Kada bi sve ostalo bila mliječna čokolada ( a nije jer taj podatak kriju a ja realno ne znam ništa o pravom procesu proizvodnje, ali znam matematiku 7. razreda osnovne škole), onda je udio kakaoa 25,81%

Eh sad o ovome malo više znam. Znam da u cijenu finalnog proizvoda u najmanju ruku ulaze sirovine, rad, know-how, amortizacija mašina, marketing, dobit proizvođača...

Pa ću da ne drvim dalje samo ponoviti ovo: Kako je cijena čokolade ili čokoladnih prozvoda sa velikim udjelom kakaoa ino prozivođača skočila 20-40% a regionalnih proizvođača ili distributera skočila 100-300%?

Konkretni primjeri:
Hoše komerc: Milke velike razne bile su prije godinu 4.50 marke, sada su 5.50
Merkator: Nutela 750gr bila na akciji 8.95 sad je oko 11.
Bingo: Ritter sport se kretao 2.40-2.50 sada je 2.60-2.80
Istovremno kod svih : Čok. riža velika,a velika je 220 grama, dok su milke 250-300gr, ritter 100gr, cijena je sa akcijske 2.95 maraka došla na 9 maraka.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#19999 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Hakiz wrote: 12/10/2024 14:08 Pa, ako je jeftini Wink loš, onda se ode na suprotan kraj spektra. Možda ne znam šta je dobro, ali znam šta je skupo :-D

Inače je izbor, da ne govorim za druga mjesta u BiH reći ću za Sarajevo, očajan. Obuća posebno. Mala ponuda, a ono šta ima skupo. A distributeri imaju u najboljem slučaju 1/3 do 1/2 palete proizvoda firme koju zastupaju. Često se na web stranici firme vide proizvodi koje ovdje ne možemo kupiti. Ne može se ni naručiti, uošte je nemoguće do njih doći preko distributera za BiH. Mora se čovjek snalaziti, a ja ne bih obuću kupovao a da je ne probam.

Uz nedostatsk pristojne domaće proizvodnje zaključak je samo jedan:

Selendra.

P. S. Može se u Ecco na sniženju fino proći. Ja tako uradim, inače skoro sve na sniženju kupujem. Onda, naiđe se na fine Rikker, Legero i još neke cipele. Može se uz malo sreće.

Ako se ganja moda, ono, ima cipela, ali ja hoću baš ove, onda trpjeti :-D
Ja već danima obilazim ovo malo prodavnica po BL, šta god uhvatim da mi se sviđa - nema broja. A nova kolekcija natpis oči izbija... :roll:

Dopuna robe stiže obično na svetog Živka ili Kurčilovdan...Uzmi ili ostavi :oops:

Ecco ima par modela koji mi se stvarno sviđaju (Exostride npr) ali im je cijena maloumna, 299 KM :shock: Igi&Co je takođe extra obuća, ali kako ode Astra cijena mu naglo skoči pa se izjednači sa Ecco-m...Salamander većinu modela na taj fol ne pravi preko boja 45, a i što pravi slabo kad ima na stanju. Cijene su im isto momačke...Na to sve dodaj da su kalupi smanjeni pa mahom moraš uzimati veći broj što još više trga živce.

Ostalo manje-više fura neki bruda fazon i smrdljivi skaj (Bugatti) pa to ni ne uzimam u obzir, a ove jeftinije brendove kao što je IMAC više ne možeš naći..

Šupak od države, a takvo i tržište :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20000 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

zippoo87 wrote: 10/10/2024 23:28 Fabrike koje su u BiH pravile vrhunsku obucu i izvozile van BiH su ugasene,neke i rasprodate,nekima se temelji eno ruse,kao recimo Fortuni u Gracanici.
Tako da sigurno nisu BiH proizvod :(
A sav skart sa istoka nam se uvozi. Iskreno ja sam uvijek na obucu najvise para trosio,valjda jer sam odrastao uz osobu koja je cijeli zivot provela u fabrici obuce i od malena sam gledao i drzao u ruci komade obuce i znao sta je prava koza,sta velur,sta vjestak,sta dobar djon i tako to :D
I dan danas mi nije zao para za dobre cipele,patike...nekada cipele trazim mjesecima,dok ne naletim na ono sto trazim.
Dvije manje fabrike u BL su namjerno ugašene i sjebane kako ne bi bile konkurencija Bemi. Sad vidimo rezultat takve "tržišne" ekonomije :oops:
Post Reply