zippoo87 wrote: ↑13/10/2024 11:42
PRO165 wrote: ↑13/10/2024 02:29
zippoo87 wrote: ↑13/10/2024 00:09
Zato sto je kakao poskupio nekih 250% od pocetka godine. Pa imas dvije opcije...da jedes cokoladu sa malo ili nikako kakaoa ili da je platis 3 KM
Ja skoro kupio milku veliku 280 grama...cijena bila oko 5 KM ali zato ono nije vidjelo stare milke,boja svijetla i bijela,ukus nikakav a cokolada kao da je Kent sa pijace,uopste se ne topi ustima. Prvi put da primjetim da je milka bas krahirala i da k ne valja a u principu 95% nju jedem uz kafu.
Pa baš i ne!
Najkraće rečeno "greedflation" je glavni uzrok. Ili pohlepa ili malo mačku teleća glava.
Greedflation se lako mjeri. Uzmimo čuveni najveći lanac supermarketa u BIH 2022/2023 godina: Rast prometa 18%, rast dobiti 35%. Guglajte naći ćete te podatke.
Istovremeno se hvale povećanjem plata radnicima. Ko zna nek provjeri moje brojeve ali evo moga konačanog izračuna i tvrdnje:
Da su zadržali procenat dobiti na istom nivou kao samo godinu prije, a i to je godina sa uvečanom dobiti, te višak isplatili kao plate radnicima u prosjeku su mogli mjesečno isplatiti dodatnih 121KM neto svakom radniku.
Nemam ništa protiv ni njih niti toga da ljudi zarađuju ali oni su dobrar primjer, a ujedno kao najveći su trendseteri. I ostali u toj branši kao i praktično u svim drugim branšama imaju isti obrazac ponašanja.
Cijena kakaoa nije skočila 250% nego 112%.
Istovremeno je šečer pojeftinijo 15% , dok je mlijeko skočilo 33%. Dakle sve se da zguglati.
Ovo su cijene na slobodnom i globalnom tržištu. Veliki igrači prvo imaju dugogodišnje dilove, drugo imaju svoje plantaže.
Postoji realan skok tako da ne možete očekivati cijene kao iz 2019. Ako pogledate velike brendove (ali ne i u BIH) cijene su skočil cca 30% od pandemije. Kod regionalnih kabadahija skok cijena krajnjih proizvoda je uistinu 250%
Ovo sto ti pises je tacno ali se odnosi na sve artikle i ogromne marze trgovaca. Tacno je da se sve moze iscitati iz godisnjih izvjestaja svih trznih centara.
Ali ona je pitala konkretno za cokoladu a glavni razlog je poskupljenje kakaoa. Skoro sam citao neki clanak i nije tacno da je poskupljenje 112%,nego je 225%.
Evo pise i ovdje na clanku
https://www.google.com/amp/s/www.herceg ... km/228777/
Pusti se naručenih kvazinovinarskih PR tekstova.
https://tradingeconomics.com/commodity/cocoa
I da ovo što pišem odnosi se na sve artikle, čokoladu je pogodio realan skok plus pohlepa. Šećer nije skupljao ali nije ni pojeftinijo jer je njega poklopila pohlepa.
I baš je odličan primjer čokolada sa rižom.
Sa web stranice proizvođača: Mliječna čokolada sadrži min 29% kakaovih dijelova.
Što će reči sljedeće: Proizvod koji zovu čokolada od riže u najmanju ruku sadrži ekpandirne riže 11% cijele mase.
Kada bi sve ostalo bila mliječna čokolada ( a nije jer taj podatak kriju a ja realno ne znam ništa o pravom procesu proizvodnje, ali znam matematiku 7. razreda osnovne škole), onda je udio kakaoa 25,81%
Eh sad o ovome malo više znam. Znam da u cijenu finalnog proizvoda u najmanju ruku ulaze sirovine, rad, know-how, amortizacija mašina, marketing, dobit proizvođača...
Pa ću da ne drvim dalje samo ponoviti ovo: Kako je cijena čokolade ili čokoladnih prozvoda sa velikim udjelom kakaoa ino prozivođača skočila 20-40% a regionalnih proizvođača ili distributera skočila 100-300%?
Konkretni primjeri:
Hoše komerc: Milke velike razne bile su prije godinu 4.50 marke, sada su 5.50
Merkator: Nutela 750gr bila na akciji 8.95 sad je oko 11.
Bingo: Ritter sport se kretao 2.40-2.50 sada je 2.60-2.80
Istovremno kod svih : Čok. riža velika,a velika je 220 grama, dok su milke 250-300gr, ritter 100gr, cijena je sa akcijske 2.95 maraka došla na 9 maraka.