Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

racionalista

#726 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by racionalista »

Gdje otici u gljive u okolini Sarajeva. Primarna ideja mene i supruge je da se malo fizicki aktiviramo vikendima boraveci u prirodi, a boravak u bi upotpunili sakupljajuci gljive i čajeve. Ima li ko neku dobru "rutu" da predlozi?
Spartan17

#727 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Spartan17 »

komsinica_s_drugog wrote: 28/05/2024 14:58 Evo ga 🥰

Ljepota, svo savršenstvo prirode na jednom mjestu, neopisiv je doživljaj kada se ovako nešto nađe u šumi :thumbup:
Naslovnica

#728 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Naslovnica »

racionalista wrote: 28/05/2024 16:15 Gdje otici u gljive u okolini Sarajeva. Primarna ideja mene i supruge je da se malo fizicki aktiviramo vikendima boraveci u prirodi, a boravak u bi upotpunili sakupljajuci gljive i čajeve. Ima li ko neku dobru "rutu" da predlozi?
Svako svoje kote čuva za sebe, tako da će ti slabo ko reći tačno gdje treba da ideš. Ja obično idem u šume oko vikendice (Miševići) i Trebević.
Dosta raje ide i tao na ona brda oko Rakovice.
E sada, ako me pitaš gdje na Trebeviću, to je već previše... :lol: :lol: :lol:
Šalu na stranu, gdje god da skreneš u šumu šansa je da ćeš pronaći neku.
I jedan savjet, ništa lično, to svima govorim...nemojte šutati i uništavati gljive kakve god da su, otrovne, stare, ovo-ono. Ona je tu sa razlogom i dio biodiverziteta. Svaka je vrijedna za ekosustav.

https://medjimurje.hr/magazin/biljke-i- ... ive-11479/
Spartan17

#729 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Spartan17 »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 10:43
racionalista wrote: 28/05/2024 16:15 Gdje otici u gljive u okolini Sarajeva. Primarna ideja mene i supruge je da se malo fizicki aktiviramo vikendima boraveci u prirodi, a boravak u bi upotpunili sakupljajuci gljive i čajeve. Ima li ko neku dobru "rutu" da predlozi?
Svako svoje kote čuva za sebe, tako da će ti slabo ko reći tačno gdje treba da ideš. Ja obično idem u šume oko vikendice (Miševići) i Trebević.
I jedan savjet, ništa lično, to svima govorim...nemojte šutati i uništavati gljive kakve god da su, otrovne, stare, ovo-ono. Ona je tu sa razlogom i dio biodiverziteta. Svaka je vrijedna za ekosustav.

Bravo, stalno naglašavam u diskusijama sa gljivarima koliko je važno ne uništavati gljive bez obzira o kakvoj se vrsti radi.
Spartan17

#730 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Spartan17 »

Evo jedna jučerašnja popodnevna šetnjica i ulov je tu :D

Image

Image
komsinica_s_drugog

#732 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by komsinica_s_drugog »

Divni ❤️ Ova godina im bas godi 🥰
teuta06

#733 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by teuta06 »

jučer suprug nabrao dosta vrganja, kaze nije bilo puno lisičarki
komsinica_s_drugog wrote: 30/05/2024 13:49 Divni ❤️ Ova godina im bas godi 🥰
da... :D svi u mom okruženju se žale na kišu, a ja volim da pada, znam bit će gljiva, jedina se ja veselim kiši :pipi:
Naslovnica

#734 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Naslovnica »

Jutros na Trebeviću, ukupno 2 sata po šumi, na 3 lokacije, gljive ni za lijeka.
Nikakve.
🥺
Moraću u kakvu bukovu šumu....
komsinica_s_drugog

#735 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by komsinica_s_drugog »

Mi jutros ubrali solidan dorucak.

Image
teuta06

#736 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by teuta06 »

jučer ujutro suprug i ja poranili, nabrali nešto lisičarki i 8-9 mladih vrganja... ;-)
a evo kisa pada, sve mi drago, bit će ih i ovaj tjedan :D
Chloe
Photo mod

#737 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Chloe »

Naslovnica wrote: 02/06/2024 11:45 Jutros na Trebeviću, ukupno 2 sata po šumi, na 3 lokacije, gljive ni za lijeka.
Nikakve.
🥺
Mi najčešće idemo na Petrovu Goru, ja još nistam stigla ići, al ovi kojijesu, osim lisičarki nešto malo vrganja su našli.
Sad za sad nula bodova.
Spartan17

#738 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Spartan17 »

Naslovnica wrote: 02/06/2024 11:45 Jutros na Trebeviću, ukupno 2 sata po šumi, na 3 lokacije, gljive ni za lijeka.
Nikakve.
🥺
Kod nas u Sjeveroistočnoj Bosni gdje je nešto manja nadmorska visina prve gljive mogu se naći u rijetkim hrastovim šumama koje su uglavnom osunčanije sa ekspozicijom terena prema jugu ili istoku, nešto kasnije otprilike u ovo doba godine počnu i u bukovim šumama koje su znatno gušće, na nešto većim nadmorskim visinama i generalno šume sa više vlage, gdje se vlaga duže zadržava, jednostavno to su hladnije šume, tako da je uzaludno ići u neke šume ili dijelove šuma sve dok ljeto ne odmakne i dok ne ugrije dobro, pretpostavljam da je tako i sa Trebevićem :D
Naslovnica

#739 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Naslovnica »

Spartan17 wrote: 03/06/2024 08:56
Nikakve.
🥺
Kod nas u Sjeveroistočnoj Bosni gdje je nešto manja nadmorska visina prve gljive mogu se naći u rijetkim hrastovim šumama koje su uglavnom osunčanije sa ekspozicijom terena prema jugu ili istoku, nešto kasnije otprilike u ovo doba godine počnu i u bukovim šumama koje su znatno gušće, na nešto većim nadmorskim visinama i generalno šume sa više vlage, gdje se vlaga duže zadržava, jednostavno to su hladnije šume, tako da je uzaludno ići u neke šume ili dijelove šuma sve dok ljeto ne odmakne i dok ne ugrije dobro, pretpostavljam da je tako i sa Trebevićem :D

:thumbup:
Ma vidim ja da je hladna zemlja ovo što sam obilazio, nije to-to, nije sunce odradilo svoje...
Spartan17

#740 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Spartan17 »

Naslovnica wrote: 03/06/2024 08:58
Spartan17 wrote: 03/06/2024 08:56
Nikakve.
🥺

:thumbup:
Ma vidim ja da je hladna zemlja ovo što sam obilazio, nije to-to, nije sunce odradilo svoje...
Kaže meni jedan dedo tu iz sela "nema od gljiva ništa dok ne bude sparina u šumi", znači zadovoljavajuća vlaga i zadovoljavajuća temperatura.
teuta06

#741 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by teuta06 »

ja sam bila u prosli ponedjeljak, meni je bilo presparno, kosa mi mokra, muz isto mokar.. a nasli smo ih dosta
Spartan17

#742 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Spartan17 »

Gljivari kako protiče sezona? Kod mene bukove šume, vrganji prošli, poneka lisičarka se nađe još, mliječnice i sirogrizi počinju, biće ih izobilje :D
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
stubrijez

#743 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by stubrijez »

teuta06 wrote: 03/06/2024 13:03 ja sam bila u prosli ponedjeljak, meni je bilo presparno, kosa mi mokra, muz isto mokar.. a nasli smo ih dosta
ne treba ic u sumu dok je omora, inace ti kosa i muz budu mokri... naravoucenije
stubrijez

#744 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by stubrijez »

Naslovnica wrote: 29/05/2024 10:43

...i nemojte sa grabljama u sumu :lol: :lol: :lol: :lol: ko neki...
stubrijez

#745 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by stubrijez »

ako smijem predloziti... setajte... upoznajte predjele, ponesite korpu. Bez obaveze... setnja i pjesacenje samo po sebi vremenom dosadi, dobro dodje kada je sa ciljem. Gljive necete nikada naci na istom mjestu, nekada ih nece biti uopste. Ja ih cesto nisam nasao tamo gdje ih je bilo obilje ranije, i uslovi su idealni a nalazio sam recimo kraj novembra vrganje od preko 1 kg... sve zavisi. Usput, nadjete staru jabuku, tresnje ili sumske jagode...
Proposition Joe

#747 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Proposition Joe »

ImageImage

Image[/img]

99% sam siguran da je ovo puhavac, kojeg sam i prije brao i jeo mnogo puta.

Samo me zbunjuje smeđa boja. Obično je bijele boje dok je mlad i jestiv ali ov i i iako su smeđe boje po površini izuzetno su unutra tvrdi, nabijeni i svježi, izrazito bijele boje.

Nisam na guglu uspio nešta posebno doznati u pogledu moje nedoumice.
banjaluka078

#748 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by banjaluka078 »

Image

konačno dočekali
Digla_da_kreci

#749 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Digla_da_kreci »

banjaluka078 wrote: 12/10/2024 19:30 Image

konačno dočekali
Divno :srce:

To su vrganji jelde? Bere li iko kisobrane, ne znam kad je njima sezona.
last mohicans

#750 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by last mohicans »

Šeto malo do Čavljaka, bere narod. Izgleda da su baš ko gljive poslije kiše.. Jedan stariji par sretoh beru kazu neke jesenice, a gazda one kafanice veli rujinice su to. Smeđkasto zute, malo na narandzasto bacaju. Vrganj kod njega 15km kilo.
Post Reply