Proposition Joe wrote:Nisam gljivar, nazalost. Jesam zaljubljenik u prirodu, planinarim i normalno da u paketu ide i ta ljubav prema gljivama ali slabo ih poznajem. S vremena na vrijeme naletim na pokoju koju poznajem (ili vise njih) pa naberem, ali nema se vremena na planinarskim turama plaho tragati za njima, treba u gljive mahsuz ici.
Dakle, nisam gljivar al me zanima sve o njima. S druge strane, iz literature tj. teorije je tesko bas plaho nauciti. Najbolje se uci u praksi. Tako ja poznajem par njih, cije slike su postavljene i u postovima iznad, kao sto su npr. vrganj, lisicarka, mlijecnica, smrcak (nikad ga nisam sreo al on je specifican i znao bih ga prepoznati). Suncanicu, puhavca i rujnicu sam brao i jeo ali uz asistenciju iskusnijeg poznavaoca, tako da nisam bas siguran da li bi ih smio sam na svoju ruku brati tj. sa 100% sigurnoscu konzumirati.
npr. , na slici br. 5 (odozgo prema dole) bi trebala da bude suncanica ali nisam bas siguran, jesam li u pravu?
slika broj 6 tj. zadnja, jel to rujnica ili je ista kao ova iz posta ispod, ovaj presnac za kojeg prvi put cujem.
i ja sam teski zaljubljenik prirode pa kad sam vec u prirodi onda sto ne i ubrati koju gljivu koja moze donijeti takav strahovit ukus rucku a jos dzabe hrana
Upravo zadnja nobelova vecera prosle godine se sastojala od tih gore crnih trubaca, a ja se nemogu da odlucim sta je bolje vrganji, ili crne trubace ili nesto drugo, tako su ukusi sarmantni ,da jednostavno nemogu da se odlucim.
A ona cupava gore, ko spuzva je takvog mirisa i ukusa da joj nema nista slicno, nema se neke reference pa da mozes reci lici na to i tom jednostavno je unikat za sebe.
npr. , na slici br. 5 (odozgo prema dole) bi trebala da bude suncanica ali nisam bas siguran, jesam li u pravu?
nije suncanica nego Golema pecurka, Agaricus agustus, rod champinjona, samo sto je ovo svemirski brod po ukusu naspram onih kupovnih u radnji.
ovo je suncanica
slika broj 6 tj. zadnja, jel to rujnica ili je ista kao ova iz posta ispod, ovaj presnac za kojeg prvi put cujem
nije to rujnica, ovo je rujnica, krvari naradzast sok
ta gore, da to je isto presnac, ispusta bijelo slatkasto mlijeko