Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Očuvanje čovjekove okoline.
Post Reply
User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 31/05/2016 10:22

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Neke pozitivne stvari o berbi gljiva:

1. Cist zrak u prirodi
2. Zelenilo, koje pozitivno utice na mentalno zdravlje covjeka, djeluje opustajuce
3. Fizicka aktivnost
4. Raznolikost gljiva nikad neznas sta ces naci, uzbudljivost, jos ako se pronadje veliko staniste neke vrste , sreci nema kraja :D
5. Rucki od raznih gljiva sa ukusom bez premca, na nivou nobelovih vecera
6. Ljekovitost gljiva
7. Dzaba restoranski/nobelovski rucak

Da li ima gljivara ovdje na forumu, vasa iskustva, koje gljive berete, koji su vam favoriti, na koji nacin spremate za jelo, na koji nacin stavljate u magacin za zimnice itd ?

Dakle sve o gljivama na ovoj temi...
Last edited by Smrcak15 on 31/05/2016 11:13, edited 1 time in total.


User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 31/05/2016 10:28

Presnac
Lactarius volemus
Image

jedna od najjacih gljiva sto sam probao u zivotu, kao da nije sa ovog svijeta, vanzemaljski ukus kad se napravi sos od njih :thumbup:

Ili sos od susenih vrganja sa spagetama ili makaronima, strahoba :thumbup:
Image

Proposition Joe
Posts: 201
Joined: 10/03/2012 09:26

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Proposition Joe » 31/05/2016 10:49

Nisam gljivar, nazalost. Jesam zaljubljenik u prirodu, planinarim i normalno da u paketu ide i ta ljubav prema gljivama ali slabo ih poznajem. S vremena na vrijeme naletim na pokoju koju poznajem (ili vise njih) pa naberem, ali nema se vremena na planinarskim turama plaho tragati za njima, treba u gljive mahsuz ici.

Dakle, nisam gljivar al me zanima sve o njima. S druge strane, iz literature tj. teorije je tesko bas plaho nauciti. Najbolje se uci u praksi. Tako ja poznajem par njih, cije slike su postavljene i u postovima iznad, kao sto su npr. vrganj, lisicarka, mlijecnica, smrcak (nikad ga nisam sreo al on je specifican i znao bih ga prepoznati). Suncanicu, puhavca i rujnicu sam brao i jeo ali uz asistenciju iskusnijeg poznavaoca, tako da nisam bas siguran da li bi ih smio sam na svoju ruku brati tj. sa 100% sigurnoscu konzumirati.

npr. , na slici br. 5 (odozgo prema dole) bi trebala da bude suncanica ali nisam bas siguran, jesam li u pravu?
slika broj 6 tj. zadnja, jel to rujnica ili je ista kao ova iz posta ispod, ovaj presnac za kojeg prvi put cujem.

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 31/05/2016 11:02

Proposition Joe wrote:Nisam gljivar, nazalost. Jesam zaljubljenik u prirodu, planinarim i normalno da u paketu ide i ta ljubav prema gljivama ali slabo ih poznajem. S vremena na vrijeme naletim na pokoju koju poznajem (ili vise njih) pa naberem, ali nema se vremena na planinarskim turama plaho tragati za njima, treba u gljive mahsuz ici.

Dakle, nisam gljivar al me zanima sve o njima. S druge strane, iz literature tj. teorije je tesko bas plaho nauciti. Najbolje se uci u praksi. Tako ja poznajem par njih, cije slike su postavljene i u postovima iznad, kao sto su npr. vrganj, lisicarka, mlijecnica, smrcak (nikad ga nisam sreo al on je specifican i znao bih ga prepoznati). Suncanicu, puhavca i rujnicu sam brao i jeo ali uz asistenciju iskusnijeg poznavaoca, tako da nisam bas siguran da li bi ih smio sam na svoju ruku brati tj. sa 100% sigurnoscu konzumirati.

npr. , na slici br. 5 (odozgo prema dole) bi trebala da bude suncanica ali nisam bas siguran, jesam li u pravu?
slika broj 6 tj. zadnja, jel to rujnica ili je ista kao ova iz posta ispod, ovaj presnac za kojeg prvi put cujem.
i ja sam teski zaljubljenik prirode pa kad sam vec u prirodi onda sto ne i ubrati koju gljivu koja moze donijeti takav strahovit ukus rucku a jos dzabe hrana

Upravo zadnja nobelova vecera prosle godine se sastojala od tih gore crnih trubaca, a ja se nemogu da odlucim sta je bolje vrganji, ili crne trubace ili nesto drugo, tako su ukusi sarmantni ,da jednostavno nemogu da se odlucim.

A ona cupava gore, ko spuzva je takvog mirisa i ukusa da joj nema nista slicno, nema se neke reference pa da mozes reci lici na to i tom jednostavno je unikat za sebe.

npr. , na slici br. 5 (odozgo prema dole) bi trebala da bude suncanica ali nisam bas siguran, jesam li u pravu?
nije suncanica nego Golema pecurka, Agaricus agustus, rod champinjona, samo sto je ovo svemirski brod po ukusu naspram onih kupovnih u radnji.

ovo je suncanica
Image

slika broj 6 tj. zadnja, jel to rujnica ili je ista kao ova iz posta ispod, ovaj presnac za kojeg prvi put cujem
nije to rujnica, ovo je rujnica, krvari naradzast sok
Image

ta gore, da to je isto presnac, ispusta bijelo slatkasto mlijeko
Last edited by Smrcak15 on 31/05/2016 11:04, edited 1 time in total.

User avatar
parappa
Posts: 1372
Joined: 02/09/2014 21:43

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by parappa » 31/05/2016 11:03

Lijepe slike... imas li mozda svojih sa berbe?
Ja berem ponekad u okolini Ustikoline... ali zadnjih godina se rijetko zadesim u pravo vrijeme.

Inace smatram da je taj gornji tok rijeke Drine raj za gljive ili gube kako na selu kazu. :)
Samo steta sto ima dosta minskih polja i ne bih ti preporucio da ides sam ako ne poznajes teren.

Smrcak mi je super u gulasu... to moj stari zna spremiti da prste polizes. Samo meso i gljive a uz to bijeli hljeb.
Koliko ja znam suhi smrcak treba da stoji u vodi jedan sat da bi se ukiselio. Meso prvo na male kockice onda da se kuha oko 60 min. Prije nego se doda smrcak treba prosuti vodu u kojoj je bio kroz sito (sto sitnije to bolje). tako se odstrani ostatak zemlje. Onda i tu vodu dodati u gulas. jos mozda 20-30 min na vatri i onda pomijesas malo pavlake...

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 31/05/2016 11:10

parappa wrote:Lijepe slike... imas li mozda svojih sa berbe?
Ja berem ponekad u okolini Ustikoline... ali zadnjih godina se rijetko zadesim u pravo vrijeme.

Inace smatram da je taj gornji tok rijeke Drine raj za gljive ili gube kako na selu kazu. :)
Samo steta sto ima dosta minskih polja i ne bih ti preporucio da ides sam ako ne poznajes teren.

Smrcak mi je super u gulasu... to moj stari zna spremiti da prste polizes. Samo meso i gljive a uz to bijeli hljeb.
Koliko ja znam suhi smrcak treba da stoji u vodi jedan sat da bi se ukiselio. Meso prvo na male kockice onda da se kuha oko 60 min. Prije nego se doda smrcak treba prosuti vodu u kojoj je bio kroz sito (sto sitnije to bolje). tako se odstrani ostatak zemlje. Onda i tu vodu dodati u gulas. jos mozda 20-30 min na vatri i onda pomijesas malo pavlake...
uzeo sam novi mobil pa su mi slike sa proslogodisnjih sumskih pohoda/avantura otisle u nepovrat za proslim mobilom :D

meni je smrcak vjecna enigma nikako ga nemogu naci , a volio bi ga probati.
ali cuo sam bajke o njemu sta pricaju drugi, ali imam alternativu jedna druga koja se moze naci u velikim kolicinama u jesen a koja kad se osusi isto je skoro ukus kao smrcak , tako kazu

to je ova, Suillus variegatus

iz roda Boletus
Image

nju sam susio i pravio sos , fantasticnan ukus slatkas sharmantan, neopisivo

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 31/05/2016 11:20

kad smo kod gljivarenja, samo trazenje gljiva je tako uzbudljivo , neopisivo, a jos uz to dobijes i takve pejzaze prirode, zelenila jednostavno se utopis u smiraju

Image
Image
Image

User avatar
@mba
Posts: 1606
Joined: 22/08/2011 12:57
Location: Çanakkale

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by @mba » 31/05/2016 12:19

isto sam veliki zaljubljenik nase prirode!

meni su nazalost samo dvije sorte gljiva/pecuraka poznate, vrganj i one bijele neznam ni kako se pravo zovu!

interesuje me da li u mjesecu julu/augustu ima gljiva/pecurki po sumama!

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 31/05/2016 13:24

@mba wrote:isto sam veliki zaljubljenik nase prirode!

meni su nazalost samo dvije sorte gljiva/pecuraka poznate, vrganj i one bijele neznam ni kako se pravo zovu!

interesuje me da li u mjesecu julu/augustu ima gljiva/pecurki po sumama!
nisam u bosni tako da neznam

a ovdje gdje zivim, tad sezona gljivarenja pocinje

User avatar
parappa
Posts: 1372
Joined: 02/09/2014 21:43

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by parappa » 31/05/2016 13:37

Smrcak15 wrote:
@mba wrote:isto sam veliki zaljubljenik nase prirode!

meni su nazalost samo dvije sorte gljiva/pecuraka poznate, vrganj i one bijele neznam ni kako se pravo zovu!

interesuje me da li u mjesecu julu/augustu ima gljiva/pecurki po sumama!
nisam u bosni tako da neznam

a ovdje gdje zivim, tad sezona gljivarenja pocinje
u Bosni sezona pocinje krajem ljeta za vecinu gljiva...
sezona za smrcak je upravo zavrsena...

ima dobar sajt na nasem: http://www.gljive.com/o-gljivama/89-sez ... -i-savjeti

Juni
Posts: 372
Joined: 30/06/2010 16:10

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Juni » 01/06/2016 15:52

Super tema. Volim prirodu, volim gljive, jako bih voljela da ih naučim brati.ako neko zna ima li neki kurs gljivarstva ili sekcija bila bih mu zahvalna.

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 01/06/2016 16:09

turcini, gljiva

nije nesto posebno kad se jede odmah friska isprzena, fina ok, ali ne za sosa bas
Image
Image

ali kad se osusi, gljiva postaje sasvim druga gljiva i bude fantasticna za sosa, fantasticno kako se ukus pojaca i konsistensa sa susenjem.

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 01/06/2016 22:48

Kako se najbolje pripremaju lisicarke za zimnice da nebudu gorke kad se budu jele?
Last edited by Smrcak15 on 02/06/2016 11:12, edited 1 time in total.

User avatar
pink floydd
Posts: 4682
Joined: 04/01/2012 14:06
Location: Vinograd

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by pink floydd » 02/06/2016 07:32

@mba wrote:isto sam veliki zaljubljenik nase prirode!

meni su nazalost samo dvije sorte gljiva/pecuraka poznate, vrganj i one bijele neznam ni kako se pravo zovu!

interesuje me da li u mjesecu julu/augustu ima gljiva/pecurki po sumama!
lisičarke su počele već, ja 2 sedmice berem a sad bi i bijele(mliječnice) trebale da počnu, pa onda i vrganji.


Ovaj presnac sa početka teme se naziva i sirogriz....pa ako je nekome čudno presnac (što ja prvi put čujem doduše) možda je sirogriz malo poznatije.


Evo sa moje zadnje berbe prošle godine, krajem oktobra sam našao ovo na moje veliko iznenađenje

Image

vrganji i blagve (rujnice u mom kraju, a one narandžaste s početka posta ja zovem krvave rujnice :D)

Proposition Joe
Posts: 201
Joined: 10/03/2012 09:26

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Proposition Joe » 02/06/2016 08:35

Lisicarke obicno rastu na rubovima suma, je tako?

User avatar
Tomahawk11
Globalni moderator
Posts: 93547
Joined: 14/08/2009 14:51

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Tomahawk11 » 02/06/2016 08:59

Proposition Joe wrote:Lisicarke obicno rastu na rubovima suma, je tako?
I ne bas. Ono sto ja znam, obicno rastu u sumskim uvalama, mjestima na koja se bas i ne zalazi.
Moj tetak je ekspert u naci pun lonac lisicarke. Zavuce se u neki potok, kad ide, nosi punu majicu lisicarke :-D
Na rubu sume ces najprije naci vrgan u jesen.

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 02/06/2016 09:07

pink floydd wrote:
@mba wrote:isto sam veliki zaljubljenik nase prirode!

meni su nazalost samo dvije sorte gljiva/pecuraka poznate, vrganj i one bijele neznam ni kako se pravo zovu!

interesuje me da li u mjesecu julu/augustu ima gljiva/pecurki po sumama!
lisičarke su počele već, ja 2 sedmice berem a sad bi i bijele(mliječnice) trebale da počnu, pa onda i vrganji.


Ovaj presnac sa početka teme se naziva i sirogriz....pa ako je nekome čudno presnac (što ja prvi put čujem doduše) možda je sirogriz malo poznatije.


Evo sa moje zadnje berbe prošle godine, krajem oktobra sam našao ovo na moje veliko iznenađenje

Image

vrganji i blagve (rujnice u mom kraju, a one narandžaste s početka posta ja zovem krvave rujnice :D)
susis li vrganje?

sa susenjem vecina gljiva dobija na kvaliteti, pojacava se ukus, i jos konsitensa gljive se poboljsa.

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 02/06/2016 09:17

Mene interesuju divlji sampinjoni (agaricus grupa), koliko sam shvatio oni sto smrde i brzo zute su otrovni dok oni sa lijepim mirisom su jestivi? zna li mi neko od iskusnih gljivara ovo pojasniti?

User avatar
pink floydd
Posts: 4682
Joined: 04/01/2012 14:06
Location: Vinograd

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by pink floydd » 02/06/2016 10:38

Proposition Joe wrote:Lisicarke obicno rastu na rubovima suma, je tako?

ispočetka da, ne baš po rubovima ali blizu, valjda im svjetlost odgovara....kasnije ih ima po cijeloj šumi


evo šampinjona/pečurki, ja samo berem ove mlade što se nisu otvorili skroz( zato što ih ima u izobilju gdje ja berem :D), baš ko šampinjoni

Image

User avatar
graue_maus
Posts: 3464
Joined: 13/11/2011 15:01

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by graue_maus » 02/06/2016 18:40

[quote="Smrcak15"]Presnac
Lactarius volemus
Image

jedna od najjacih gljiva sto sam probao u zivotu, kao da nije sa ovog svijeta, vanzemaljski ukus kad se napravi sos od njih :thumbup:

Ili sos od susenih vrganja sa spagetama ili makaronima, strahoba :thumbup:
[img]http://goodtoknow.media.ipcdigital.co.u ... -pasta.jpg[//quote]
ove gljive su bas ukusne ......moja nena ih je pravila, u tepsiji zapece ociscene gljive i onda zalije sa pavlakom i jajima .......... :thumbup: :thumbup:

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 03/06/2016 10:09

graue_maus wrote:
Smrcak15 wrote:Presnac
Lactarius volemus
Image

jedna od najjacih gljiva sto sam probao u zivotu, kao da nije sa ovog svijeta, vanzemaljski ukus kad se napravi sos od njih :thumbup:

Ili sos od susenih vrganja sa spagetama ili makaronima, strahoba :thumbup:
[img]http://goodtoknow.media.ipcdigital.co.u ... -pasta.jpg[//quote]
ove gljive su bas ukusne ......moja nena ih je pravila, u tepsiji zapece ociscene gljive i onda zalije sa pavlakom i jajima .......... :thumbup: :thumbup:
ja koliko znam presnac ili sirogriz kako se zove vec, mora se kuhati dosta, jer je potvrda gljiva pa tek onda prziti na maslacu

ti vjerovatno govoris o vrganjima ili?

User avatar
pink floydd
Posts: 4682
Joined: 04/01/2012 14:06
Location: Vinograd

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by pink floydd » 03/06/2016 18:30

nakon što sam skoro odustao poslije 2 sata hodanja nađem je jednu jedinu :D bilo je danas kiše pa bi trebalo da ih ima uskoro

Image


User avatar
graue_maus
Posts: 3464
Joined: 13/11/2011 15:01

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by graue_maus » 03/06/2016 21:28

Smrcak15 wrote:
graue_maus wrote:
Smrcak15 wrote:Presnac
Lactarius volemus
Image

jedna od najjacih gljiva sto sam probao u zivotu, kao da nije sa ovog svijeta, vanzemaljski ukus kad se napravi sos od njih :thumbup:

Ili sos od susenih vrganja sa spagetama ili makaronima, strahoba :thumbup:
[img]http://goodtoknow.media.ipcdigital.co.u ... -pasta.jpg[//quote]
ove gljive su bas ukusne ......moja nena ih je pravila, u tepsiji zapece ociscene gljive i onda zalije sa pavlakom i jajima .......... :thumbup: :thumbup:
ja koliko znam presnac ili sirogriz kako se zove vec, mora se kuhati dosta, jer je potvrda gljiva pa tek onda prziti na maslacu

ti vjerovatno govoris o vrganjima ili?
ne negovorim o vrganjima ,vrganje nismo brali, jer ih ni nije nesto bilo , odnosno moralo se dugo lutati po sumi za 2-3 vrganja ...... ovoj gljivi dali su ime rumenka , moze se jesti i prijesna, ali je okus nije nesto posebno .......nakon branja se ocisti poreda u tepsiju ,i stavi u rernu , kad su gljive pecene zaliju se sa mjesavinom pavlake i jaja .......u isto vrijeme dospijeva kao i bijela mlijecnica.......

User avatar
Smrcak15
Posts: 11137
Joined: 13/12/2015 13:23

Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Smrcak15 » 03/06/2016 22:23

kad su vrganji ovakvi, a da nemaju crva u sebi jedino sto moze se sa njima uraditi jeste da se suse u susilici
Image

bude fantastican ukus i miris, jednostavno se pojaca i ukus i miris, mjesovina fruktoznog orasastog smeka

ako imate mogucnost ovo kupiti, necete se pokajati, cak i Djedovi rod vrganja, koji nisu bog zna nesto dok su friski ispeceni, ali kad se osuse, fantazija, dobije se sasvim druga gljiva, ukus i konsistensa im se pojaca, taman budu za sosa
Image

djedovi u susilici
Image

budu crni, i onda boja sosa bude kao u crnih trubaca
Image

Post Reply