Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25626 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

John Cleese wrote: 10/10/2024 23:51
sehohari wrote: 10/10/2024 23:41
John Cleese wrote: 10/10/2024 23:35

To se, naravno, odnosi na one koji su i dosli iz tih vukojebina? Zamisljas to kao nekakav kolektivni povratak zavicaju, jer ko bi i kako znao koliko je zivot tamo ljepsi, ako to nije iskusio? :D

Dirljivo je inace citati liriku o pripizdini, ali kao sitni maliciozni digresivni bezobrazluk mi zvuci tek nekako... politicki nekorektno :|
Mislim da nije mjesto za diskriminaciju po porijeklu. Kome su rođene Sarajlije krive što im svakakvi ljudi žele praviti moderne nebodere po gradu?

Ne, svako zaslužuje ista prava.
Pravo da slobodno bira gdje mu je ljepse i da tamo ide? :D

Ti si, kako vidimo, izabrao "tamo gdje je najviša zgrada štala", jer "nigdje nije život ljepši" - sretan put i posalji razglednicu ponekad, da i mi vidimo tu ljepotu :D
Ne, ja sam spreman da trpim ovaj zulum :mrgreen:

Samo suosjećam sa ljudima poput gospodina Babića ;)
John Cleese

#25627 Re: Sarajevo Construction

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 11/10/2024 00:02
sehohari wrote: 10/10/2024 23:41

Mislim da nije mjesto za diskriminaciju po porijeklu. Kome su rođene Sarajlije krive što im svakakvi ljudi žele praviti moderne nebodere po gradu?

Ti si, kako vidimo, izabrao "tamo gdje je najviša zgrada štala", jer "nigdje nije život ljepši" - sretan put i posalji razglednicu ponekad, da i mi vidimo tu ljepotu :D

Babic je u citiranom tekstu izrazio (makar bilo i pogresno) misljenje, a ne osjecanje, pa vjerujem da je to sto nazivas suosjecanjem zasnovano na osjecanju koje mu iz nekog samo tebi znanog razloga pripisujes te je stoga puki odraz tvog dozivljaja procitanog :D

Helem neise.

I ja bih rekao (jer ne mogu tvrditi posto ne znam pouzdano) da bi bio dopustiv broj stanovnika mnogo veci od 100 000, ali bih rekao i da nekakav limit izvjesno postoji i da se da izracunati kao i da ga treba blagovremeno izracunati i s tim u skladu i ozbiljno i odgovorno planirati, sve, ne samo naseljavanje - predugo se ovaj grad razvijao stihijski i krajnje kratkovido u svakom smislu.

Primjera radi, vec i sadasnje stanje obima i ucestalosti cestovnog prometa motornim vozilima u gradu nije odrzivo, a jos i tezi pogorsanju i to progresivno - ne vjerujem da je to moguce zaista rijesiti izgradnjom saobracajnica, iz ocitih razloga, pa vjerojatno preostaje nekakvo radikalno unapredjenje javnog prijevoza: ako bude pameti, volje i srece, onda u dogledno vrijeme, a ako ne, onda mozda u daljoj buducnosti.
HelaS

#25628 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 10/10/2024 18:19 Iako je covjek pricao klizistima, mislim da ovo zasluzuje da ostane upisano.
https://avaz.ba/vijesti/bih/933324/kliz ... atrpavanje
Fuad Babić, inženjer građevine koji je proveo cijeli radni vijek u Zavodu za izgradnju i posvetio se prvenstveno klizištima u Sarajevu, navodi da Sarajevu potencijalno prijeti katastrofa neviđenih razmjera.
Fuad Babić je skoro cijeli radni vijek proveo u kancelariji, ne za crtaćim stolom već za direktorskim, i malo on ima prakse. On je klasičan "trol", populist, neko ko dokone penzionerske dane troši izmišljajući probleme i teorije bez pokrića.
Novinari takođe lešinari, daj im bilo koji senzacionalistički materijal da napiše par rečenica, da zaradi koju marku...
Treba pitati Babića stručnjaka koliko se to stijena i zemlje s Trebevića sručilo u Sarajevo kad nije bilo crnogorične šume po Trebeviću, a to je bilo 100-njak godina prije. Ne zna Babić stručnjak da je Trebević prije stoljeće vremena bio gol, stjenovit, ništa na njemu, i nikad nijednog klizišta ne bi, biti bujice.
Jablanica je u drugom klimatskom području. Već s prvim meteorološkim mjerenjima ustanovljena je kao područje sa najviše kiše u BiH. Sarajevo nije.
Zašto Babić stručnjak ne spominje otvoreno klizište u Dalmatinskoj i na Soukbunaru, a nijedan Hills tu nije izgrađen...
Sramota je kako ljudi prodaju svoju struku za par klikova, za nekoliko senzacionalističkih rasprava.
A ni Babić stručnjak i nije nikad ni bio stručnjak, na njegovu poziciju nije izabran shodno struke, znanja i sposobnosti, već je na nju postavljen. Postavila ga SDA nekad davno. Da se zna odakle smrad dolazi :(
HelaS

#25629 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

sehohari wrote: 11/10/2024 00:02
sehohari wrote: 10/10/2024 23:41 Mislim da nije mjesto za diskriminaciju po porijeklu. Kome su rođene Sarajlije krive što im svakakvi ljudi žele praviti moderne nebodere po gradu?
Ne suosjećaš ti ništa, ti bezobrazno provociraš i trolaš po ovoj temi. Boli tebe racku i za Sarajevom a i nikad nisi ni čuo za Babića do prethodne stranice ove teme, ali si je odmah zajahao... Kakve veze sa Sarajevom imaš ti iz Berlina, čak ni porijeklom ni iz blizine Sarajeva nisi :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25630 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

On je iz SBK koliko znam kakvo Sarajevo :?
tomhagen

#25631 Re: Sarajevo Construction

Post by tomhagen »

BadBoy wrote: 10/10/2024 17:18
tomhagen wrote: 10/10/2024 15:53 Poenta je da ne moze odrzavanje kostati ko prije 20 godina. Da se moraju definisati stvari po planu odrzavanja koje upravitelji moraju uraditi periodicno, htjeli etazni vlasnici ili ne, a onda ispostaviti racun vlasnicima. Mogu se dogovoriti i modaliteti povoljnig kreditiranja za vece zahvate. Smanjiti demokratsko odlucivanje etaznih vlasnika u nekim stvarima. Pa dva brata se ne mogu dogovoriti u pojedinim kucama, a da se 50 etaznih vlasnika slozi za svaku glupost. Veća odgovornost i kontrola upravitelja. Suzbit im monopolistička dogovaranja. Ne moze odrzavanje zgrade stare 100 godina kostati ko nove zgrade. Ne moze odrzavanje zasticene zgrade kostati kao one koja to nije. Formirati fondove koji ce to subvencionirati po jasnim kriterijima. Ne moze da grad/kanton sređuje fasadu meni, a ne sređuje tebi, bez obzira je li u pitanju kuca ili zgrada, i jedno i drugo ima vlasnika. Neplacanje odrzavanja sankcionisati produktivnim metodama, a ne da se kiseli na sudovima po 15 godina. Prepisati od ljudi koji su ovu oblast uredili, ne mora niko izmisljati toplu vodu. Uglavnom da se hoce, moze se sve rijesiti.
Može li se prepisati poštenost i savjesnost u radu? Tako da kad inspekcija dođe da kazni rođenog brata a ne da "gleda kroz prste"? To je što nama fali, tu sve počinje i završava.
Naravno da ima i toga. Inspekcija se manje vise trudi ne raditi svoj posao. Bio sam predstavnik etaznih vlasnika jedne zgrade. Prije nego sto sam to preuzeo Kanton oduzme licencu toj firmi za obavljanje poslova upravitelja. Ostalo nekih para na racunu za vrijeme prethodnog predstavnika i posto se ovi prave blesavi i nece da vrate lovu, prijavim ja inspekciji. I inspekcija se proglasi nenadleznom za bilo sta jer ta firma cije je postojanje samo bilo poslovi upraviteljstva vise nema licencu i kao za njih oni vise nisu upravitelj. U medjuvremenu ista firma regularno nastavlja s poslovima upraviteljstva jos dobrih pola godine i uredno slali racune za odrzavanje.
bumerangss

#25632 Re: Sarajevo Construction

Post by bumerangss »

tramvajtrojka wrote: 10/10/2024 14:27
Logovan wrote: 10/10/2024 14:21 Mogli bi se stanari malo potruditi pa da obnove idu brže.
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ovo su haustori i unutrasnja dvorista u najelitnijem dijelu Sarajeva gdje se busaju u prsa da su najveca gospoda i sarajlije a najveci uhljupi u citavom gradu tu zive, zadnji put ovi haustori okreceni dok se Tito krio po pecinama i igrao sa rexom po bosanskim vrletima
Ja da tu zivim, za 10 dana bih se objesio od depresije :D
Qler

#25633 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Treba preko Zuci spojiti Vogoscu i Novi Grad/Novo Sarajevo. Ali planski praviti naselja, ne nastaviti favele. Iskoristiti to da se grad prosiri. A definitivno siriti grad, ne gurati sve u centar. Nekad su govorili Sve ispod M.Dvora nije grad, pa sve ispod Malte, pa Dobrinja periferija, pa evo sad i Blazuj nije daleko... Grad mora da se siri, i ima gdje, samo nekima ego ne dopusta da zive van 4 gradske opstine, pa makar u favelama...
Haris.ba

#25634 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Qler wrote: 11/10/2024 10:49 Treba preko Zuci spojiti Vogoscu i Novi Grad/Novo Sarajevo. Ali planski praviti naselja, ne nastaviti favele. Iskoristiti to da se grad prosiri. A definitivno siriti grad, ne gurati sve u centar. Nekad su govorili Sve ispod M.Dvora nije grad, pa sve ispod Malte, pa Dobrinja periferija, pa evo sad i Blazuj nije daleko... Grad mora da se siri, i ima gdje, samo nekima ego ne dopusta da zive van 4 gradske opstine, pa makar u favelama...
Nema se para. Nacekacemo se na tu 6.transferzalu.
drug_profi

#25635 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

A tu stvarno ima prostora za prelijepa naselja sa dobrim pogledom. Čak bi sa takvom transferzalom bila vrlo atraktivna jer bi u bilo koji dio grada mogao stići za 10-tak minuta.
Naravno, osim ceste, treba se provući i kanalizacija, vodovod, struja...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25636 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Qler wrote: 11/10/2024 10:49 Treba preko Zuci spojiti Vogoscu i Novi Grad/Novo Sarajevo. Ali planski praviti naselja, ne nastaviti favele. Iskoristiti to da se grad prosiri. A definitivno siriti grad, ne gurati sve u centar. Nekad su govorili Sve ispod M.Dvora nije grad, pa sve ispod Malte, pa Dobrinja periferija, pa evo sad i Blazuj nije daleko... Grad mora da se siri, i ima gdje, samo nekima ego ne dopusta da zive van 4 gradske opstine, pa makar u favelama...
pa to bi dovelo vogošću u pravo gradsko nasilje, tunel ili bolja cesta ne znam
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25637 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

Ovaj haustor idealan setings za snimanje ruskog sf filma Pisma mrtvog čovjeka Dead Man's Letters (1986)

Image
ima slicnosti
Logovan

#25638 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Haris.ba wrote: 11/10/2024 10:53 Nema se para. Nacekacemo se na tu 6.transferzalu.
Za šta ima para? :skoljka:
Haris.ba

#25639 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Logovan wrote: 11/10/2024 11:50
Haris.ba wrote: 11/10/2024 10:53 Nema se para. Nacekacemo se na tu 6.transferzalu.
Za prvu transferzalu mislim da ima para i mozda za cestu kod aerodroma (sve to je pogurano federalnom lovom).

Mozda za onaj kruzni kod famozne zgrade na Grbavici ima kanton.
Tango556

#25640 Re: Sarajevo Construction

Post by Tango556 »

Ne znam sta cekaju sa nultom transferzalom, to je bukvalno 200 metara a svaki dan je cep tu.
Haris.ba

#25641 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Tango556 wrote: 11/10/2024 12:33 Ne znam sta cekaju sa nultom transferzalom, to je bukvalno 200 metara a svaki dan je cep tu.
Sta god da je, ne izlazi se u javnost sta je problem.

Ali, stanoviti ministar bez problema izda dozvolu za parking i plus prikljucak na nultu direkt sa parkinga.
Tada nema problema.
drug_profi

#25642 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

4 km je duzina zamisljene ceste od ograde Zraka, do buduceg kruznog u gornjem Hotonju. Moguce da bi tu bio i neki tunel potreban, ali generalno se put krece preko drzavnog vlasnistva.
sarajevsko_pivo

#25643 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

Haris.ba wrote: 11/10/2024 12:03
Za prvu transferzalu mislim da ima para i mozda za cestu kod aerodroma (sve to je pogurano federalnom lovom).

Ona cesta kod aerodroma je katastrofa. Ali da bi se tamo nesto pravilo moralo bi se dosta toga rustiti. A znamo kako to kod nas funkcionise...
sarajevsko_pivo

#25644 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25645 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

koja je to top lokacija bajkom 6 minuta od sredista grada
VladaFBiH

#25646 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

a zašto se ne bi mogla prebaciti na ceste fbih koje bi to onda finasirale? Pola Hercegovine napraviše a mi ni projekta nemamo.
nekome

#25647 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

ne možemo da isfinansiramo gladna usta na prvoj transferzali, a kamo li brzu cestu preko žuća
Haris.ba

#25648 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 11/10/2024 14:01

a zašto se ne bi mogla prebaciti na ceste fbih koje bi to onda finasirale? Pola Hercegovine napraviše a mi ni projekta nemamo.
Na koju misliš? Na južnu? Zato što je kantonalna cesta. Ko ima iz Sarajeva da progura to?

A,to što projekta nemamo (poslan zahtjev za urbanističku bez projekta na južnoj long.) se otkrilo ovih dana - para nema.

Mada, ne bih ja to mješao. Neka FBIH završi prvu, dvanaestu i GA.
VladaFBiH

#25649 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 11/10/2024 14:05
VladaFBiH wrote: 11/10/2024 14:01

Na koju misliš? Na južnu? Zato što je kantonalna cesta. Ko ima iz Sarajeva da progura to?

A,to što projekta nemamo (poslan zahtjev za urbanističku bez projekta na južnoj long.) se otkrilo ovih dana - para nema.

Mada, ne bih ja to mješao. Neka FBIH završi prvu, dvanaestu i GA.
konkretno na VI a i sa ostalim je slična situacija a projekta nemamo ni za Sjevernu ni za Južnu ni za VI ni za XIII ni za... ma ne znam da li imamo ijedan projekt spreman
Haris.ba

#25650 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 11/10/2024 14:26 konkretno na VI a i sa ostalim je slična situacija a projekta nemamo ni za Sjevernu ni za Južnu ni za VI ni za XIII ni za... ma ne znam da li imamo ijedan projekt spreman
Mislim da jedina nova trasa ceste u skorom periodu će biti put po Igmanu.

Nema od novinara ko da Štetu pita šta je problem imati projekat i krenuti u rješavanje imovinskopravnih problema, pa laganini. Ovako imamo projekte koji krenu pa zakoče godinama.
Post Reply