Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#25601 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

tomhagen wrote: 10/10/2024 15:20
tuitamo wrote: 10/10/2024 14:43 Ljudi ne kontaju da su vlasnici ovih zgrada i da u nju moraju ulagati kao što ljudi ulažu u svoju kuću. Bez izgovora.
Ma joooook, on plaća deset marki za odrzavanje i ima stambeno da mu riješi i okreči haustor i popravi krov. Ma to su lopovi u stambenom, ništa neće da oprave i održavaju (nema veze što na računu ima para jedva za čistačicu). A i oni lopovi u opštini neće fasadu da mu srede. A onda ce on za stan iz vremena franje josipa na pik za 5milja kvadrat stavit
5milja bilo prije 7 godina :mrgreen:

Ma samo zakon uradiriti pa nek se zale do beskonacnosti... a to oni svi svakako imaju "preca posla" tako da sigurno se ne bi plaho ni bunili osim mozda placenih clanaka na klixu isl...
tomhagen

#25602 Re: Sarajevo Construction

Post by tomhagen »

Poenta je da ne moze odrzavanje kostati ko prije 20 godina. Da se moraju definisati stvari po planu odrzavanja koje upravitelji moraju uraditi periodicno, htjeli etazni vlasnici ili ne, a onda ispostaviti racun vlasnicima. Mogu se dogovoriti i modaliteti povoljnig kreditiranja za vece zahvate. Smanjiti demokratsko odlucivanje etaznih vlasnika u nekim stvarima. Pa dva brata se ne mogu dogovoriti u pojedinim kucama, a da se 50 etaznih vlasnika slozi za svaku glupost. Veća odgovornost i kontrola upravitelja. Suzbit im monopolistička dogovaranja. Ne moze odrzavanje zgrade stare 100 godina kostati ko nove zgrade. Ne moze odrzavanje zasticene zgrade kostati kao one koja to nije. Formirati fondove koji ce to subvencionirati po jasnim kriterijima. Ne moze da grad/kanton sređuje fasadu meni, a ne sređuje tebi, bez obzira je li u pitanju kuca ili zgrada, i jedno i drugo ima vlasnika. Neplacanje odrzavanja sankcionisati produktivnim metodama, a ne da se kiseli na sudovima po 15 godina. Prepisati od ljudi koji su ovu oblast uredili, ne mora niko izmisljati toplu vodu. Uglavnom da se hoce, moze se sve rijesiti.
tuitamo

#25603 Re: Sarajevo Construction

Post by tuitamo »

tuitamo wrote: 10/10/2024 14:43 Ljudi ne kontaju da su vlasnici ovih zgrada i da u nju moraju ulagati kao što ljudi ulažu u svoju kuću. Bez izgovora.
Ma joooook, on plaća deset marki za odrzavanje i ima stambeno da mu riješi i okreči haustor i popravi krov. Ma to su lopovi u stambenom, ništa neće da oprave i održavaju (nema veze što na računu ima para jedva za čistačicu). A i oni lopovi u opštini neće fasadu da mu srede. A onda ce on za stan iz vremena franje josipa na pik za 5milja kvadrat stavit
Ovdje treba inspekcija da odradi posao i da izda naredbu. Ako stanari nemaju na dovoljno u zajedničkoj rezervi onda se mogu i zadužiti kao etažni vlasnici. Kako god fasade i sigurnost ne smije trpiti.

Također općine mogu napraviti program sufinansiranja pa da se zgrade prijave itd.

Ima načina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25604 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Bukvalan opis tog mentaliteta :thumbup:
BadBoy

#25605 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

tomhagen wrote: 10/10/2024 15:53 Poenta je da ne moze odrzavanje kostati ko prije 20 godina. Da se moraju definisati stvari po planu odrzavanja koje upravitelji moraju uraditi periodicno, htjeli etazni vlasnici ili ne, a onda ispostaviti racun vlasnicima. Mogu se dogovoriti i modaliteti povoljnig kreditiranja za vece zahvate. Smanjiti demokratsko odlucivanje etaznih vlasnika u nekim stvarima. Pa dva brata se ne mogu dogovoriti u pojedinim kucama, a da se 50 etaznih vlasnika slozi za svaku glupost. Veća odgovornost i kontrola upravitelja. Suzbit im monopolistička dogovaranja. Ne moze odrzavanje zgrade stare 100 godina kostati ko nove zgrade. Ne moze odrzavanje zasticene zgrade kostati kao one koja to nije. Formirati fondove koji ce to subvencionirati po jasnim kriterijima. Ne moze da grad/kanton sređuje fasadu meni, a ne sređuje tebi, bez obzira je li u pitanju kuca ili zgrada, i jedno i drugo ima vlasnika. Neplacanje odrzavanja sankcionisati produktivnim metodama, a ne da se kiseli na sudovima po 15 godina. Prepisati od ljudi koji su ovu oblast uredili, ne mora niko izmisljati toplu vodu. Uglavnom da se hoce, moze se sve rijesiti.
Može li se prepisati poštenost i savjesnost u radu? Tako da kad inspekcija dođe da kazni rođenog brata a ne da "gleda kroz prste"? To je što nama fali, tu sve počinje i završava.
Haris.ba

#25606 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Iako je covjek pricao klizistima, mislim da ovo zasluzuje da ostane upisano.
Odgovorno tvrdim da Sarajevo mora obustaviti bilo kakvu višestambenu izgradnju, jer ovaj grad to više ne može podnijeti. Rahmetli gradonačelnik Muhamed Kreševljaković je jako lijepo govorio da u Sarajevu može da živi oko 100.000 ljudi, sve preko ovoga je kolaps. A vi danas samo automobila imate 175.000 automobila – ističe Babić u razgovoru za „Dnevni avaz“.
https://avaz.ba/vijesti/bih/933324/kliz ... atrpavanje
tramvajtrojka

#25607 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 10/10/2024 18:19 Iako je covjek pricao klizistima, mislim da ovo zasluzuje da ostane upisano.
Odgovorno tvrdim da Sarajevo mora obustaviti bilo kakvu višestambenu izgradnju, jer ovaj grad to više ne može podnijeti. Rahmetli gradonačelnik Muhamed Kreševljaković je jako lijepo govorio da u Sarajevu može da živi oko 100.000 ljudi, sve preko ovoga je kolaps. A vi danas samo automobila imate 175.000 automobila – ističe Babić u razgovoru za „Dnevni avaz“.
Kakve su ovo gluposti znaci grad vratiti na nivo 1945-49e jer je tada imao taj broj stanovnika :lol: :lol: fkt ovi metuzalemi i fosili sa svojim komentarima su nevjerovatni i sad da neko njega shvaca ozbiljno
glitch

#25608 Re: Sarajevo Construction

Post by glitch »

tramvajtrojka wrote: 10/10/2024 19:12

Kakve su ovo gluposti znaci grad vratiti na nivo 1945-49e jer je tada imao taj broj stanovnika :lol: :lol: fkt ovi metuzalemi i fosili sa svojim komentarima su nevjerovatni i sad da neko njega shvaca ozbiljno
Zamisli bilo od kojih gradova koji su se razvili 50 puta vise od Sarajeva da neko izjavi ovakvu glupost,
to samo kod nas moze
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25609 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 10/10/2024 18:19 Iako je covjek pricao klizistima, mislim da ovo zasluzuje da ostane upisano.
Uz dužno poštovanje, ali čovjek je potpuno u pravu. Drugo je što se ti ne razumiješ u struku, već lupaš kao i obično.

Sada imamo ogroman broj ljudi koji se muči svaki dan u prenatrpanom gradu.

Najgore je što niko nema rješenje. Ja tvrdim da je najbolje da se ti ljudi iz najviše pogođenih sarajevskih općina - Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad - koji više ne mogu i koji opravdano iskazuju svoje negodovanje nastalom situacijom premjeste u mjesta poput Nišića, Rakove Noge, Tramošnjika, gdje mogu uživati u područjima gdje se još uvijek može živjeti dostojanstveno bez prenatrpanih zgrada, višestambenih objekata i sličnog. Nigdje nije život ljepši nego tamo gdje je najviša zgrada štala. Potpuno ih razumijem, ne zaslužuju pošteni građani da im građanska mafija uništava život.
izbjeglica_iz_besmisla

#25610 Re: Sarajevo Construction

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Zivot u Sarajevu nije nepodnosljiv, niti imas osjecaj prenapucenosti. A ima 300.000 stanovnika u 4 gradske opcine i ilidzi, ili koliko vec.

To je on davao procjenu u skladu s logistikom prije 50+ godina. Stvari su sad brze i efikasnije.

Zagreb je nepodnosljiviji dosta, ne mozes nikud proci za manje od sat vremena ako krenes iole dalje u vrijeme spice, jedva pola grada predjes. A jos u ravnici sirini i jos evropskiji.
kio01

#25611 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

New York moze maksimalno podrzat oko milion ja mislim :-)
Dajte ba kakva prenatrpanost. Najveci problem u Sarajevu je zagadjenje zraka, ali ono bi i sa 100 000 stanovnika bilo veoma lose. Na tom problemu se treba dosta ozbiljnije raditi, i nadam se da ce nekada u buducnosti biti prilika za velike promjene koje ce znacajno umanjiti zagadjenje, a iseljavanje stotine hiljada ljudi nit ce se desit nit bi rijesilo problem. Ali pricati da je pun kapacitet a u centru grada jos uvijek bruka rusevina i praznog polja, smijesno.
NediM17

#25612 Re: Sarajevo Construction

Post by NediM17 »

Vrsi se ispitivanje tla na parkingu izmedju Holideja i Tehnicke skole, ocito se sprema gradnja.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25613 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

Ovako ce nekad citirati skakine gluposti i to ce imsti tezinu jer on je bio gradonacelnik :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25614 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

sehohari wrote: 10/10/2024 19:57

Uz dužno poštovanje, ali čovjek je potpuno u pravu. Drugo je što se ti ne razumiješ u struku, već lupaš kao i obično.

A ti kao razumijes struku :lol:
sarajevsko_pivo

#25615 Re: Sarajevo Construction

Post by sarajevsko_pivo »

NediM17 wrote: 10/10/2024 21:32 Vrsi se ispitivanje tla na parkingu izmedju Holideja i Tehnicke skole, ocito se sprema gradnja.
Vrijeme je da se konačno nešto gradi. Nek se malo ugledaju na Beograd. Grad je Booming
drug_profi

#25616 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Mozda nije 100.000, ali sigurno postoji neki broj stanovnika koji cini gornju granicu ugodnog zivota u ovoj kotlini.
Ako nista, barem broj automobila ima limit preko kojeg zivot postaje tegoban.
kio01

#25617 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

drug_profi wrote: 10/10/2024 21:50 Mozda nije 100.000, ali sigurno postoji neki broj stanovnika koji cini gornju granicu ugodnog zivota u ovoj kotlini.
Ako nista, barem broj automobila ima limit preko kojeg zivot postaje tegoban.
Postoji ali je taj broj ogroman. Kod nas je recimo norma da svako ima svoj auto, ali to ne mora biti slucaj. Da u New Yorku ili Tokiju svako vozi do posla i nazad, bio bi totalni kolaps. Kako se gustoca nastaljenosti povecava, tako ce se nacin zivota u toj sredini mijenjati. To sto Sarajevo ne moze podnijeti milion automobila, ne znaci da ne moze podnijeti milion stanovnika.
PreWiBa

#25618 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

izvrsni direktor wrote: 10/10/2024 21:47
sehohari wrote: 10/10/2024 19:57

A ti kao razumijes struku :lol:
Možda ja ne razumijem struku, ali ti sigurno ne razumiješ sarkazam.
basicm

#25619 Re: Sarajevo Construction

Post by basicm »

Ko ce birati ko ide a ko ostaje?
PreWiBa

#25620 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

basicm wrote: 10/10/2024 23:21 Ko ce birati ko ide a ko ostaje?
Pa eto, ovi koji su najglasniji neka idu prvi, zaslužili su.

Evo, ja se žrtvujem kada vidim ovu patnju ljudi po centru Sarajeva.

Spreman sam, iz svojih sredstava, kupiti kuću u Malom Čajnom kod Visokog i zamijeniti se sa nekim sa Marindvora. Mora se neko pokazati kao patriota.
John Cleese

#25621 Re: Sarajevo Construction

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 10/10/2024 19:57 Ja tvrdim da je najbolje da se ti ljudi iz najviše pogođenih sarajevskih općina - Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad - koji više ne mogu i koji opravdano iskazuju svoje negodovanje nastalom situacijom premjeste u mjesta poput Nišića, Rakove Noge, Tramošnjika, gdje mogu uživati u područjima gdje se još uvijek može živjeti dostojanstveno bez prenatrpanih zgrada, višestambenih objekata i sličnog. Nigdje nije život ljepši nego tamo gdje je najviša zgrada štala. Potpuno ih razumijem, ne zaslužuju pošteni građani da im građanska mafija uništava život.
To se, naravno, odnosi na one koji su i dosli iz tih vukojebina? Zamisljas to kao nekakav kolektivni povratak zavicaju, jer ko bi i kako znao koliko je zivot tamo ljepsi, ako to nije iskusio? :D

Dirljivo je inace citati liriku o pripizdini, ali kao sitni maliciozni digresivni bezobrazluk mi zvuci tek nekako... politicki nekorektno :|
MMM1977

#25622 Re: Sarajevo Construction

Post by MMM1977 »

sehohari wrote: 10/10/2024 23:23

Spreman sam, iz svojih sredstava, kupiti kuću u Malom Čajnom kod Visokog i zamijeniti se sa nekim sa Marindvora. Mora se neko pokazati kao patriota.
Sta si ti udario po selima oko Gračanice kod Visokog, prvo Tramošnjik pa sad Malo Čajno, sta je slijedeće, Uvorići i Podvinci? :D
PreWiBa

#25623 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

MMM1977 wrote: 10/10/2024 23:35
sehohari wrote: 10/10/2024 23:23

Sta si ti udario po selima oko Gračanice kod Visokog, prvo Tramošnjik pa sad Malo Čajno, sta je slijedeće, Uvorići i Podvinci? :D
Žali se Google Mapsu, previše sam lijen da ubacim nešto raznovrsnije.

I uz dužno poštovanje, ne znam za Gračanicu, ali meni su Moštre u srcu :kiselavoda:
PreWiBa

#25624 Re: Sarajevo Construction

Post by PreWiBa »

John Cleese wrote: 10/10/2024 23:35
sehohari wrote: 10/10/2024 19:57 Ja tvrdim da je najbolje da se ti ljudi iz najviše pogođenih sarajevskih općina - Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad - koji više ne mogu i koji opravdano iskazuju svoje negodovanje nastalom situacijom premjeste u mjesta poput Nišića, Rakove Noge, Tramošnjika, gdje mogu uživati u područjima gdje se još uvijek može živjeti dostojanstveno bez prenatrpanih zgrada, višestambenih objekata i sličnog. Nigdje nije život ljepši nego tamo gdje je najviša zgrada štala. Potpuno ih razumijem, ne zaslužuju pošteni građani da im građanska mafija uništava život.
To se, naravno, odnosi na one koji su i dosli iz tih vukojebina? Zamisljas to kao nekakav kolektivni povratak zavicaju, jer ko bi i kako znao koliko je zivot tamo ljepsi, ako to nije iskusio? :D

Dirljivo je inace citati liriku o pripizdini, ali kao sitni maliciozni digresivni bezobrazluk mi zvuci tek nekako... politicki nekorektno :|
Mislim da nije mjesto za diskriminaciju po porijeklu. Kome su rođene Sarajlije krive što im svakakvi ljudi žele praviti moderne nebodere po gradu?

Ne, svako zaslužuje ista prava.
John Cleese

#25625 Re: Sarajevo Construction

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 10/10/2024 23:41
John Cleese wrote: 10/10/2024 23:35

Mislim da nije mjesto za diskriminaciju po porijeklu. Kome su rođene Sarajlije krive što im svakakvi ljudi žele praviti moderne nebodere po gradu?

Ne, svako zaslužuje ista prava.
Pravo da slobodno bira gdje mu je ljepse i da tamo ide? :D

Ti si, kako vidimo, izabrao "tamo gdje je najviša zgrada štala", jer "nigdje nije život ljepši" - sretan put i posalji razglednicu ponekad, da i mi vidimo tu ljepotu :D
Post Reply