Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- liyf
#12226 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
jedan od "boljih" puteva trenutno u jablanici i okolnim selima nažalost

- apsidejzi
#12227 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Sutra dolazi novi val kisa. Tacnije veceras ( izmedju 2-6) Nesto vise ce zahvatiti Crnu Goru ( juzni dio) ali i dobar dio Hercegovine. Koliko ja mogu vidjeti pasce oko 50mm po m2. Poredjenja radi, ova prosla kisa je bila 330mm. Dakle sada ce biti sestina toga ali ipak je i to mnogo u kratkom periodu na vec nestabilnom tlu.
- Haris.ba
#12228 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Gledam ove videa iz pogodjenih podrucja. Narod ne zna sta ce sa sobom. Vidi se strah. Kritikuje se sto se probijaju i ciste putevi. Ocekuje se da se dodje i odmah ocisti oko kuca od nanosa. Vidim da se dosta kritkuje i vlast koja nije dosla da ih obidje.
-
zposao
#12229 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
U kakvom je stanju put preko Rujišta zna li iko?
- skafiskafsnjak
#12230 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Odakle ti znas te krajeve ? : )Capajebo wrote: ↑07/10/2024 23:18Najvise su nastradala sela koja su u tom dijelu doline rijeke Neretvice, tkz Klis, i ovaj drugi dio vamo uz rijeku Seoncicu, i Buturovic Polje koje je da kazemo na uscu svega toga u Jablanicko jezero. Pojedina sela nisu imala toliko ostecenja na kucama, osim sto im je voda usla u kuce, sto je bujica nanijela kubike i kubike drveca kamenja itd itd. Dok su druga sela imala i dobrih ostecenja na nekim kucama.zposao wrote: ↑07/10/2024 22:53A jesu li više nastradala sela uz jablaničko jezero ili ona gore uzbrdo u zaleđini?Capajebo wrote: ↑07/10/2024 22:30
Ne moze, "glavni" put nije prohodan uz dolinu Neretvice. Postoje drugi "lokalni" putevi koji su uslovno receno prohodni, ali prvo sto su i oni dobro osteceni, i drugo sto ih koriste nadlezne sluzbe za masine i tako to. Koliko sam ja uspio pohvatati, prioritet im je uspostaviti putnu komunikaciju te glavne ceste u dolini Neretvice, pa odatle siriti dalje prema selima. Ali taj put je nestao na dobrom dijelu, i nece bas tako brzo biti popravljeno.
Dobar dio sela uopste nije moguce doci s autom, eventualno neki terenci. Vidio sam dosta volontera koji dostavljaju potrepstine i lijekove u udaljena sela pjeske.
Stvarno ima puno masinerije koja radi non stop, ali ostecenja su tolika da se to skoro i ne primijeti na terenu
Jos sva naselja nisu ni struju dobila, ova koja su malo udaljenija. Ova naselja dole nize vec od jucer imaju struju, ali nemaju vodu.
Offtopic, vjerovatno velika vecina vas nikada nije bila u tom kraju. Ali to je stvarno jedan prelijep kraj, uz dijelove Krajine meni licno najljepsi u drzavi.
Npr rijeka Neretvica koja se inace moze prehodati u ovom periodu godine je na odredjenim dijelovima nadosla i preko 5m. Ona je unistila puteve u Klisu, jer put ide uz rijeku, od Buturovic Polja preko Parsovica pa dalje. Nesto vrlo slicno i na drugoj strani sa Seoncicom.
Seonica je strahota za vidjeti, tu je dosta kuca i odneseno, ima i poginulih, bas je danas bila jedna sahrana starijem covjeku![]()
Rodjak mi rece, onaj put ispod skole u Seonici ne postoji …. Bila je kafana i neka prodavnica koje sada takodjer ne postoje …
- apsidejzi
#12231 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Ako se ovo ispostavi kao istinito, onda od mene naklon do poda za trenutnu vlast. Iako sam skeptican zelim vjerovati da je ovo istina. neka ostane zabiljezeno i na ovom forumu a mjesec dana ce sad pa sad proc
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljezn ... /241008041
- Capajebo
#12232 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Rodom sam iz tog kraja, i često idem dole. Ne znam bas dobro, samo neke osnove i kuda se krećem.skafiskafsnjak wrote: ↑08/10/2024 10:24Odakle ti znas te krajeve ? : )Capajebo wrote: ↑07/10/2024 23:18Najvise su nastradala sela koja su u tom dijelu doline rijeke Neretvice, tkz Klis, i ovaj drugi dio vamo uz rijeku Seoncicu, i Buturovic Polje koje je da kazemo na uscu svega toga u Jablanicko jezero. Pojedina sela nisu imala toliko ostecenja na kucama, osim sto im je voda usla u kuce, sto je bujica nanijela kubike i kubike drveca kamenja itd itd. Dok su druga sela imala i dobrih ostecenja na nekim kucama.
Npr rijeka Neretvica koja se inace moze prehodati u ovom periodu godine je na odredjenim dijelovima nadosla i preko 5m. Ona je unistila puteve u Klisu, jer put ide uz rijeku, od Buturovic Polja preko Parsovica pa dalje. Nesto vrlo slicno i na drugoj strani sa Seoncicom.
Seonica je strahota za vidjeti, tu je dosta kuca i odneseno, ima i poginulih, bas je danas bila jedna sahrana starijem covjeku![]()
Rodjak mi rece, onaj put ispod skole u Seonici ne postoji …. Bila je kafana i neka prodavnica koje sada takodjer ne postoje …
Nažalost, nakon ovoga sto se desilo tek sad imam veću želju da fino sve upoznam.
Evo dvije slike sa samog početka Seonice. Nisam se dugo zadržavao tu, samo u prolazu svratio da progovorim koju s rodicom u Trusini.
https://ibb.co/cbSFZ21
https://ibb.co/ckCjJ9K
- Sanjarko
#12233 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Prica mi stara maloprije da neko iz Sarajeva je jutros, u jutarnjem programu pricao o gradnji na Trebevicu, da strahuje od nekog potoka ili cega vec kojeg su suzili pravo ili je suzenj pravo i da moze ako bi veca kisa pala da odnese brdo i Bistrik i neka jos sela.
Ne znam, ja spavao do maloprije, pa reko da vidim ovdje. Znamo odprije da se na Trebevicu i Jahorini grade zgrade.
Ne znam, ja spavao do maloprije, pa reko da vidim ovdje. Znamo odprije da se na Trebevicu i Jahorini grade zgrade.
- error codes
#12234 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Bistricki potokSanjarko wrote: ↑08/10/2024 11:27 Prica mi stara maloprije da neko iz Sarajeva je jutros, u jutarnjem programu pricao o gradnji na Trebevicu, da strahuje od nekog potoka ili cega vec kojeg su suzili pravo ili je suzenj pravo i da moze ako bi veca kisa pala da odnese brdo i Bistrik i neka jos sela.
Treba da izgine 20 ljudi da bi se kreteni necega sjetili.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#12235 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Ne mogu, samo staticki proračuni ce duze trajatiapsidejzi wrote: ↑08/10/2024 11:22 Ako se ovo ispostavi kao istinito, onda od mene naklon do poda za trenutnu vlast. Iako sam skeptican zelim vjerovati da je ovo istina. neka ostane zabiljezeno i na ovom forumu a mjesec dana ce sad pa sad proc
- tramvajtrojka
#12236 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
error codes wrote: ↑08/10/2024 12:00Bistricki potokSanjarko wrote: ↑08/10/2024 11:27 Prica mi stara maloprije da neko iz Sarajeva je jutros, u jutarnjem programu pricao o gradnji na Trebevicu, da strahuje od nekog potoka ili cega vec kojeg su suzili pravo ili je suzenj pravo i da moze ako bi veca kisa pala da odnese brdo i Bistrik i neka jos sela.

Prije dvije godine odradjena je u potpunosti rekonstrukcija bistrickog potoka u citavoj dužini
-
splinter
#12237 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Ma neće bolan. Samo krči šumu i zidaj i biće sve ok :error codes wrote: ↑08/10/2024 12:00Bistricki potokSanjarko wrote: ↑08/10/2024 11:27 Prica mi stara maloprije da neko iz Sarajeva je jutros, u jutarnjem programu pricao o gradnji na Trebevicu, da strahuje od nekog potoka ili cega vec kojeg su suzili pravo ili je suzenj pravo i da moze ako bi veca kisa pala da odnese brdo i Bistrik i neka jos sela.
VIDEO/ SARAJLIJA OBIŠAO I SVE SNIMIO
Ogorčeni građani Sarajeva: Zbog gradnje na Trebeviću začepljeno korito Bistričkog potoka, moguće bujice!
Već sada možemo primijetiti da je korito Bistričkog potoka djelimično zakrčeno, što onemogućava adekvatan protok vode. Pogledajte kosinu prekrivenu velikim brojem drveća koje se odvalilo; samo jedan loš trenutak, poput obilnih padavina, mogao bi pokrenuti ovaj nasip i zakrčiti korito - tvrdi Turulja
https://shorturl.at/5PGak
- DaysleepeR
#12238 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Mi smo tu taoci i možemo samo blenut' u Trebević.
Dozvole za gradnju daje istočno Sarajevo, a nama će padati kamenje po glavi.
Ko je potpisivao u Daytonu, nije razmišljao toliko detaljno unaprijed.
Generalno se u Daytonu nije smjelo potpisati da imamo situaciju da nas i u miru agresor gleda sa brda.
Generalno se u Daytonu nije smjelo potpisati da imamo situaciju da nas i u miru agresor gleda sa brda.
- madesa
#12239 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Naklon do pada za vlast koja je ubila ovolike ljudeapsidejzi wrote: ↑08/10/2024 11:22 Ako se ovo ispostavi kao istinito, onda od mene naklon do poda za trenutnu vlast. Iako sam skeptican zelim vjerovati da je ovo istina. neka ostane zabiljezeno i na ovom forumu a mjesec dana ce sad pa sad proc
- dječak sa šibicama
#12240 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Sanjarko wrote: ↑08/10/2024 11:27 Prica mi stara maloprije da neko iz Sarajeva je jutros, u jutarnjem programu pricao o gradnji na Trebevicu, da strahuje od nekog potoka ili cega vec kojeg su suzili pravo ili je suzenj pravo i da moze ako bi veca kisa pala da odnese brdo i Bistrik i neka jos sela.

vec sam stavljao ove slike na forum, lokacija je iznad Bostarica, Curine njive, a odmah ispod novog objekta koji se gradi, Trebevic Hills. Stotinjak metara ispod.
Zemlja se rusi na dole, ali svi se prave ludi, opcina SG kaze da ne mogu nista jer je tu granica entiteta a zemlja se pomjera sa teritorija Istocnog SG.
Tu postoji velika opasnost, kad se naprave planirane zgradurine od 10+ spratova, da dodje do sveopceg kolapsa.
Kad se dogodi, onda ce svi kmecati.
-
splinter
#12241 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Je li ovo negdje oko prijašnje Ablakovina čikme ? Iza Đona negdje?dječak sa šibicama wrote: ↑08/10/2024 13:33Sanjarko wrote: ↑08/10/2024 11:27 Prica mi stara maloprije da neko iz Sarajeva je jutros, u jutarnjem programu pricao o gradnji na Trebevicu, da strahuje od nekog potoka ili cega vec kojeg su suzili pravo ili je suzenj pravo i da moze ako bi veca kisa pala da odnese brdo i Bistrik i neka jos sela.
vec sam stavljao ove slike na forum, lokacija je iznad Bostarica, Curine njive, a odmah ispod novog objekta koji se gradi, Trebevic Hills. Stotinjak metara ispod.
Zemlja se rusi na dole, ali svi se prave ludi, opcina SG kaze da ne mogu nista jer je tu granica entiteta a zemlja se pomjera sa teritorija Istocnog SG.
Tu postoji velika opasnost, kad se naprave planirane zgradurine od 10+ spratova, da dodje do sveopceg kolapsa.
Kad se dogodi, onda ce svi kmecati.
Ma tamo je već sve krenulo
Evo još malo članaka na tu temu:
Apel iz Sarajeva: Životi su nam ugroženi klizištem, prijeti nam katastrofa poput one u Jablanici
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... e_vignette
- apsidejzi
#12242 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Ima jedno veliko "AKO" prije naklona. Al hajde recimo da uspiju, tebi to nije veliko?madesa wrote: ↑08/10/2024 13:32Naklon do pada za vlast koja je ubila ovolike ljudeapsidejzi wrote: ↑08/10/2024 11:22 Ako se ovo ispostavi kao istinito, onda od mene naklon do poda za trenutnu vlast. Iako sam skeptican zelim vjerovati da je ovo istina. neka ostane zabiljezeno i na ovom forumu a mjesec dana ce sad pa sad proc
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljezn ... /241008041![]()
![]()
![]()
-
laik1981
#12243 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
https://www.klix.ba/vijesti/bih/heroji- ... /241008092
"Da ostane zapisano!!
Jutros u Donjoj Jablanici sretnem prijatelja.. Vidim živ i zdrav. Na licu se vidi strah, tuga i bol.. Pozdravimo se, upitamo i stanem, ne znam šta da ga upitam a da mu ne nanesem neku bol i otežam situaciju. Znamo se čitav život iako je stariji od mene 10 i više godina.. Gledamo se i poče da mi priča.
Dženo, tu noć u 01:00 sam slušao silinu kiše koja je tad padala, nisam mogao zaspati sjedio sam na krevetu i ćutao. Oko 02:00 čuo sam kamenje koje ide kroz kanal pored kuće ali to se nekad i prije znalo desiti pa nisam obraćao pažnju puno na to. Nakon deset minuta začuo se ogroman tutanj. Pogledao sam kroz prozor sobe i vidio da čitavo brdo ide na našu kuću.. Od straha sam zavriskao. Potrčao prema drugom dijelu kuće i sa balkona vidim komšije koje izlaze iz kuće, a u kojoj je već do pola blato, voda, drveće.. U tom trenutku sam pao u nesvijest, ne znam koliko sam ležao..."
Kada se probudio vidio je da leži između kreveta i prozora.
"Čujem zvuk lopate, podižem se ugledam brata kako lopatom gura zemlju, oko kuće mi se sve čini bijelo i pitam ga kad je pao snijeg. Govori mi vidiš da nema kuća oko nas.. Okrenuo sam se, pogledao i počeo povraćati... Kad sam malo došao sebi počeli smo spašavati komšije.. U tom trenutku je počeo plakati, a ja sam pokušao da suzdržim suze koliko sam mogao.. Znas li Dženo šta me najviše boli ? Pitam ga 'šta druže'? Niko ne spomenu Zilhu, konobara, momka koji je pred mojim očima spasio deset ljudi, trudnicu je on našao.."
"Zilho, Keno i Gera...", ponovio je.
"To su tri heroja za koje još nisam pročitao nigdje ništa. Od njih nećeš čuti ništa niti će ti pričati niti će pred kamere ali molim te da ovo napišeš da ljudi znaju za njih.. Spasili su čitav komšiluk i sve ovdje uz ovih kuća.. Iznad kuće stajala su tri čovjeka iz Donje Jablanice koja su slušajući naš razgovor potvrđivala sve što mi prijatelj govori i kroz plač hvalila ova tri hrabra lava kako ih samo nazvaše iz Donje Jablanice. To su ti Dženo naši lavovi. Zilhad Bajramovic, Nermin Begović Gera i Japanac Edin."
- Haris.ba
#12244 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Gotovo je sad.DaysleepeR wrote: ↑08/10/2024 13:31 Mi smo tu taoci i možemo samo blenut' u Trebević.
Nego, ja ne vidjeh geodetsku upravu gore sa inspekcijom da zabije kolce i ako postoji kliziste aktivira policija, pa onda tuzilastvo da izda naredbu za hapsenje.
Kako to braca kad je aerodrom u pitanju odmah rijese. A kod nas nista...
Mani se Dejtona. De nek sada rade svoj posao.
- DaysleepeR
#12245 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Na koju policiju misliš?Haris.ba wrote: ↑08/10/2024 14:00Gotovo je sad.DaysleepeR wrote: ↑08/10/2024 13:31 Mi smo tu taoci i možemo samo blenut' u Trebević.
Nego, ja ne vidjeh geodetsku upravu gore sa inspekcijom da zabije kolce i ako postoji kliziste aktivira policija, pa onda tuzilastvo da izda naredbu za hapsenje.
Kako to braca kad je aerodrom u pitanju odmah rijese. A kod nas nista...
Mani se Dejtona. De nek sada rade svoj posao.
KS?
koje tužilaštvo? KS?
- Haris.ba
#12246 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Naravno. Ako se kliziste desilo na teritoriji FBiH, ima osnova za djelovanje.
Na kraju, idi gore i stabiliziraj zemlju sipovima ili cime vec. Izvedi geologe.
Last edited by Haris.ba on 08/10/2024 14:03, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#12247 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
- Haris.ba
#12248 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Pa zato izvedes geodetsku upravu. Ili, sda i to koci?DaysleepeR wrote: ↑08/10/2024 14:02Ako, ako.
Politicki zicer da se uk gore slika i to organizuje.
- tramvajtrojka
#12249 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
I sta ce kad je korijen problema u RS-u može doci da se uslika i da dovi da neko sranje ne nastane, jer sva sranja na trebevicu su u RS-u, u federaciji citava površina trebevica je park prirode
- Haris.ba
#12250 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Je li bila geodetska uprava i ucrtala granicu?tramvajtrojka wrote: ↑08/10/2024 14:06 I sta ce kad je korijen problema u RS-u može doci da se uslika i da dovi da neko sranje ne nastane, jer sva sranja na trebevicu su u RS-u, u federaciji citava površina trebevica je park prirode