Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
-
BadBoy
#12201 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Kad je bila pucnjava u školi u Beogradu prošle godine, proglašen je dan žalosti na nivou države...
-
akcija007
#12202 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Evo za Zeljeznice F BiH kakvi su gubitci koji se lancano prenose na druge
Glavni korisnici usluga željezničkog transporta roba na području Bosne i Hercegovine, za koje se obavljao prevoz željeznicom preko Luke Ploče su GIKIL, Arcelor Mittal, Aluminij Mostar, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda So Tuzla, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivreda Srbije.
Trenutno, u luci Ploce , na transport čeka više od 400.000 tona robe
Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku, što će iziskivati veće građevinske radove, a što prevazilazi kapacitete ŽFBiH. Eksperti moraju predložiti novo rješenje, s obzirom da je kompletan pejzaž izmjenjen i nedostaje zemljište koje je odnijelo klizište, u smislu izgradnje mosta, vijadukta, novog nasipa ili pak, djelimično izmještanje željezničke trase, a koje se mora rješavati u paketu sa cestovnom infrastrukturom. Izvođenja sanacionih radova u ovom obimu mogu potrajati više mjeseci - odgovorili su iz Željeznica FBiH.
Naravno, sve ce se ovo jednog dana sanirati i put i pruga i kuce nove napraviti ali ljudske zivote niko nikada nece moci vratiti niti nadoknaditi
Glavni korisnici usluga željezničkog transporta roba na području Bosne i Hercegovine, za koje se obavljao prevoz željeznicom preko Luke Ploče su GIKIL, Arcelor Mittal, Aluminij Mostar, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda So Tuzla, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivreda Srbije.
Trenutno, u luci Ploce , na transport čeka više od 400.000 tona robe
Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku, što će iziskivati veće građevinske radove, a što prevazilazi kapacitete ŽFBiH. Eksperti moraju predložiti novo rješenje, s obzirom da je kompletan pejzaž izmjenjen i nedostaje zemljište koje je odnijelo klizište, u smislu izgradnje mosta, vijadukta, novog nasipa ili pak, djelimično izmještanje željezničke trase, a koje se mora rješavati u paketu sa cestovnom infrastrukturom. Izvođenja sanacionih radova u ovom obimu mogu potrajati više mjeseci - odgovorili su iz Željeznica FBiH.
Naravno, sve ce se ovo jednog dana sanirati i put i pruga i kuce nove napraviti ali ljudske zivote niko nikada nece moci vratiti niti nadoknaditi
-
made_in_sarajevo
#12203 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Dodik poletio dao pare, nesic visi u jablanici i onda kazu necemo dan zalosti na nivou drzave nego cemo preko entiteta 
- liyf
#12204 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
e moguće da je to to onda, znam da mi je nešto na TikToku izbacilo u vezi Bistrika i nekih poplava.DaysleepeR wrote: ↑07/10/2024 12:40Bio je veliki odron sa Bistrika u grad 1988 godine, malo pred rat dakle, dobro se sjećam i mrtvih je bilo.
-
narcisaa
#12205 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Ovo boldirano, koje drzavemade_in_sarajevo wrote: ↑07/10/2024 18:28 Dodik poletio dao pare, nesic visi u jablanici i onda kazu necemo dan zalosti na nivou drzave nego cemo preko entiteta![]()
Vaznije oblasti nisu na nivou drzave Bosne i Hercegovine a da bude ovaj dan zalosti.
Osim toga, u RS-u bi ga za taj prijenos na nivo drzave Bosne i Hercegovine razapeli
-
melac
#12206 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Za upratiti situaciju u Fojnici donosim dva dobra facebook profila ako je kome interesantno:
https://www.facebook.com/ekoloskaudruga.gotusa
https://www.facebook.com/fojnica.net
https://www.facebook.com/ekoloskaudruga.gotusa
https://www.facebook.com/fojnica.net
-
akcija007
#12207 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
A Ministrica prometa i komunikacija Federacije u subotu rece za javnost da se intezivno radi na cisnjenju i pustanju u funckiju do sutra (nedjelja) za saobracaj. Prosje nedelja i ponesjeljak i nistaliyf wrote: ↑07/10/2024 18:44pa policija pušta ljude da prolaze koji su novinari, čuj da radi svoj posao de ne seriHaris.ba wrote: ↑07/10/2024 15:08Da policija radi svoj posao, niko ne bi prosao.skafiskafsnjak wrote: ↑07/10/2024 15:03 Ma snimaju ljude i jad … sve za klik.
Nadlezni su rekli nema prolaska dole osim za hitne sluzbe itd. Znaci nemas ti sta tu snimati, nema dole ici i cao.
- black
#12208 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
https://www.facebook.com/share/r/fZL12JXFUyPBsHro/liyf wrote: ↑07/10/2024 18:37e moguće da je to to onda, znam da mi je nešto na TikToku izbacilo u vezi Bistrika i nekih poplava.DaysleepeR wrote: ↑07/10/2024 12:40Bio je veliki odron sa Bistrika u grad 1988 godine, malo pred rat dakle, dobro se sjećam i mrtvih je bilo.
-
laik1981
#12209 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Nestvarno je kakvih mahala ima na toj bistrickoj strani. Vidis neku stazu asfaltiranu i jedva se popenjes tom stazom,a onda se zapitas kako je ta staza uopste afaltirana i kako su ljudi dovlacili materijal da prave kuce na tako strmim lokacijama. Koja te muka mogla natjerati da pravis kucu na kojekakvim Trcivodama, Ablakovinama, Vranjacama, Tokama Dzekama i sl. Zabrdje je za te lokalitete beverli hils.
-
Messier
#12210 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Mi kad smo bili u osnovnoj, tjeralO nas 2 puta u polugodistu da kopamo po Crepoljskom, Ozrenu , po Mokrom i Sokocu.
Plus Gorani.
Dodje nas 40 i posadi 400 nekakvih stabala.
Korisnije im je da ih izvedu iz skole 2 puta u polugodistu u vukojebinu da neko drvece posade, nego da uce jebenu istoriju
Plus Gorani.
Dodje nas 40 i posadi 400 nekakvih stabala.
Korisnije im je da ih izvedu iz skole 2 puta u polugodistu u vukojebinu da neko drvece posade, nego da uce jebenu istoriju
-
NediM17
#12211 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Necu nikad zaboraviti kad sam bio u JNA, Zajecar 81/82.
Odvelo nas na jaloviste RTB u Boru, dalo nam sadnice bagrema i udri od vrha do dna brda jalovine.
Odvelo nas na jaloviste RTB u Boru, dalo nam sadnice bagrema i udri od vrha do dna brda jalovine.
- Haris.ba
-
Messier
#12213 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Bilo gdje.
Nije ni bitno sta ce biti sa tim njihovim prvim posumljavanjem, koliko da usvoje kulturu obnove prirode.
Okrenes se na bilo koju stranu svijeta i tamo ih odvedes.
Mozes na Humu, mozes na Crepoljskom, mozes uz Bob stazu..imas 180 lokacija u krugu od 30 kilometara.
Mozes na Zuci na Golo brdo, cas istorije i lopata
- liyf
#12214 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Pošumljava se i te akcije koliko ja znam traju u školamaMessier wrote: ↑07/10/2024 20:08Bilo gdje.
Nije ni bitno sta ce biti sa tim njihovim prvim posumljavanjem, koliko da usvoje kulturu obnove prirode.
Okrenes se na bilo koju stranu svijeta i tamo ih odvedes.
Mozes na Humu, mozes na Crepoljskom, mozes uz Bob stazu..imas 180 lokacija u krugu od 30 kilometara.
Mozes na Zuci na Golo brdo, cas istorije i lopata
-
cranberries
#12215 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Traju te akcije, znam da Eko Zivot to radi u TK.
-
BadBoy
#12216 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Viša sila, ne može se spriječiti niti uticati na ovo.black wrote: ↑07/10/2024 19:06https://www.facebook.com/share/r/fZL12JXFUyPBsHro/liyf wrote: ↑07/10/2024 18:37e moguće da je to to onda, znam da mi je nešto na TikToku izbacilo u vezi Bistrika i nekih poplava.DaysleepeR wrote: ↑07/10/2024 12:40
Bio je veliki odron sa Bistrika u grad 1988 godine, malo pred rat dakle, dobro se sjećam i mrtvih je bilo.
- apsidejzi
#12217 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
323/24=13,458 a normalna kanalizacija moze se nositi sa 50-100 l na sat. Slazem se sve je receno. Sistem kanalizacije a kanali su dio tog sistema je usran. Padavine jesu ogromne ali sa pravilnim sistemom ne moraju biti katastrofalne.skafiskafsnjak wrote: ↑07/10/2024 17:33U Jablanici je palo 323 L po metru kvadratnom u 24 sata…. Gledao sam snimke poznanika, to je sila….. nema kanala koji bi to izdrzao.apsidejzi wrote: ↑07/10/2024 17:25Ne bi smanjio al bi "kanalisao" sto mu ime sugerise. kada imas kanale, oni po nekim modernim standardima mogu kanalisati 50-100mm kise po metru kvadratnom u sat vremena i prave se tako da mogu izdrzati 24 sata kise. Cilj je provesti vodu do najnize tacke na kojoj se planira jezero. Tu se nista ne gradi nego se planira kao deponija vode.skafiskafsnjak wrote: ↑07/10/2024 16:28 Ljudi …. Nijedan kanal ovo ne bi smanjio. Nenormalna kolicina kise …. Rece onaj meteorolog, za par sati palo kise kao sto bi trebalo za 3-4 mjeseca.
Pa zamislite ….
Te noci u najgorem trenutku padalo je 21mm kise po metru kvadratnom sto znaci da bi moderni kanal to progutao bez problema. Bilo bi mnogo vode na dnu, ali bi ta voda bila usmjerena. Medjutim, nas problem pored nepostojanja kanala jeste taj sto se kuce bespravno grade na najnizim tackama. I onda kuku meni kad mu poplavi donji sprat. Ne mozes u dolini na najnizoj tacki praviti kucu. Mislim, mozes, do prve poplave.
Ta kolicina je, kazu, normalna za 3-4 mjeseca da padne ….
Sve receno.
A da vas obradujem sa vremenskom prognozom Jesen/Zima 2024. Za balkan je prognoza: toplije od prosjeka i sa vise padavina od prosjeka. Ove poplave se nisu zavrsile. Poplave su tek pocele.
- Capajebo
#12218 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Danas sam bio u Buturovic Polju. Ono je teska katastrofa, puno, puno gore izgleda uzivo nego na slikama i snimcima.
Vec na pola puta od Lisicica do Obri pocinje da djeluje kao Cernobil, a iza Trusine da ne pricam
Vec na pola puta od Lisicica do Obri pocinje da djeluje kao Cernobil, a iza Trusine da ne pricam
-
zposao
- skafiskafsnjak
#12220 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Okej, mozda sam pogrijesio … ali ….apsidejzi wrote: ↑07/10/2024 21:53323/24=13,458 a normalna kanalizacija moze se nositi sa 50-100 l na sat. Slazem se sve je receno. Sistem kanalizacije a kanali su dio tog sistema je usran. Padavine jesu ogromne ali sa pravilnim sistemom ne moraju biti katastrofalne.skafiskafsnjak wrote: ↑07/10/2024 17:33U Jablanici je palo 323 L po metru kvadratnom u 24 sata…. Gledao sam snimke poznanika, to je sila….. nema kanala koji bi to izdrzao.apsidejzi wrote: ↑07/10/2024 17:25
Ne bi smanjio al bi "kanalisao" sto mu ime sugerise. kada imas kanale, oni po nekim modernim standardima mogu kanalisati 50-100mm kise po metru kvadratnom u sat vremena i prave se tako da mogu izdrzati 24 sata kise. Cilj je provesti vodu do najnize tacke na kojoj se planira jezero. Tu se nista ne gradi nego se planira kao deponija vode.
Te noci u najgorem trenutku padalo je 21mm kise po metru kvadratnom sto znaci da bi moderni kanal to progutao bez problema. Bilo bi mnogo vode na dnu, ali bi ta voda bila usmjerena. Medjutim, nas problem pored nepostojanja kanala jeste taj sto se kuce bespravno grade na najnizim tackama. I onda kuku meni kad mu poplavi donji sprat. Ne mozes u dolini na najnizoj tacki praviti kucu. Mislim, mozes, do prve poplave.
Ta kolicina je, kazu, normalna za 3-4 mjeseca da padne ….
Sve receno.
A da vas obradujem sa vremenskom prognozom Jesen/Zima 2024. Za balkan je prognoza: toplije od prosjeka i sa vise padavina od prosjeka. Ove poplave se nisu zavrsile. Poplave su tek pocele.
Kako odvod moze pomoci kada se u sumi to desava, kada se voda nakupi pa to sve krene …? Znaci voda se kupila mozda satima, probila pa odjednom sve krenulo nizbrdo na selo? A to se ovdje desilo…
Znaci na taj put, dje nema kanalizacije mozda, je voda odjednom dosla. Bog dragi zna koliko vode. Isto da postavis flasu za vodu od 2L i iz jedne kante prospes odjednom tu vodu. Koliko ce vode uci u flasu?
- skafiskafsnjak
#12221 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
- Capajebo
#12222 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Ne moze, "glavni" put nije prohodan uz dolinu Neretvice. Postoje drugi "lokalni" putevi koji su uslovno receno prohodni, ali prvo sto su i oni dobro osteceni, i drugo sto ih koriste nadlezne sluzbe za masine i tako to. Koliko sam ja uspio pohvatati, prioritet im je uspostaviti putnu komunikaciju te glavne ceste u dolini Neretvice, pa odatle siriti dalje prema selima. Ali taj put je nestao na dobrom dijelu, i nece bas tako brzo biti popravljeno.
Dobar dio sela uopste nije moguce doci s autom, eventualno neki terenci. Vidio sam dosta volontera koji dostavljaju potrepstine i lijekove u udaljena sela pjeske.
Stvarno ima puno masinerije koja radi non stop, ali ostecenja su tolika da se to skoro i ne primijeti na terenu
Jos sva naselja nisu ni struju dobila, ova koja su malo udaljenija. Ova naselja dole nize vec od jucer imaju struju, ali nemaju vodu.
Offtopic, vjerovatno velika vecina vas nikada nije bila u tom kraju. Ali to je stvarno jedan prelijep kraj, uz dijelove Krajine meni licno najljepsi u drzavi.
-
zposao
#12223 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
A jesu li više nastradala sela uz jablaničko jezero ili ona gore uzbrdo u zaleđini?Capajebo wrote: ↑07/10/2024 22:30Ne moze, "glavni" put nije prohodan uz dolinu Neretvice. Postoje drugi "lokalni" putevi koji su uslovno receno prohodni, ali prvo sto su i oni dobro osteceni, i drugo sto ih koriste nadlezne sluzbe za masine i tako to. Koliko sam ja uspio pohvatati, prioritet im je uspostaviti putnu komunikaciju te glavne ceste u dolini Neretvice, pa odatle siriti dalje prema selima. Ali taj put je nestao na dobrom dijelu, i nece bas tako brzo biti popravljeno.
Dobar dio sela uopste nije moguce doci s autom, eventualno neki terenci. Vidio sam dosta volontera koji dostavljaju potrepstine i lijekove u udaljena sela pjeske.
Stvarno ima puno masinerije koja radi non stop, ali ostecenja su tolika da se to skoro i ne primijeti na terenu
Jos sva naselja nisu ni struju dobila, ova koja su malo udaljenija. Ova naselja dole nize vec od jucer imaju struju, ali nemaju vodu.
Offtopic, vjerovatno velika vecina vas nikada nije bila u tom kraju. Ali to je stvarno jedan prelijep kraj, uz dijelove Krajine meni licno najljepsi u drzavi.
- skafiskafsnjak
#12224 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Pa realno, skoro nijedno selo na jezeru nije nastradalo…. Osim Buturovic Polja.zposao wrote: ↑07/10/2024 22:53A jesu li više nastradala sela uz jablaničko jezero ili ona gore uzbrdo u zaleđini?Capajebo wrote: ↑07/10/2024 22:30Ne moze, "glavni" put nije prohodan uz dolinu Neretvice. Postoje drugi "lokalni" putevi koji su uslovno receno prohodni, ali prvo sto su i oni dobro osteceni, i drugo sto ih koriste nadlezne sluzbe za masine i tako to. Koliko sam ja uspio pohvatati, prioritet im je uspostaviti putnu komunikaciju te glavne ceste u dolini Neretvice, pa odatle siriti dalje prema selima. Ali taj put je nestao na dobrom dijelu, i nece bas tako brzo biti popravljeno.
Uzbrdo? Mislis na Mrakovo , Rodice itd ? Nikakvih ostecenja na kucama nema…. Vecinom su putevi unisteni.
- Capajebo
#12225 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Najvise su nastradala sela koja su u tom dijelu doline rijeke Neretvice, tkz Klis, i ovaj drugi dio vamo uz rijeku Seoncicu, i Buturovic Polje koje je da kazemo na uscu svega toga u Jablanicko jezero. Pojedina sela nisu imala toliko ostecenja na kucama, osim sto im je voda usla u kuce, sto je bujica nanijela kubike i kubike drveca kamenja itd itd. Dok su druga sela imala i dobrih ostecenja na nekim kucama.zposao wrote: ↑07/10/2024 22:53A jesu li više nastradala sela uz jablaničko jezero ili ona gore uzbrdo u zaleđini?Capajebo wrote: ↑07/10/2024 22:30Ne moze, "glavni" put nije prohodan uz dolinu Neretvice. Postoje drugi "lokalni" putevi koji su uslovno receno prohodni, ali prvo sto su i oni dobro osteceni, i drugo sto ih koriste nadlezne sluzbe za masine i tako to. Koliko sam ja uspio pohvatati, prioritet im je uspostaviti putnu komunikaciju te glavne ceste u dolini Neretvice, pa odatle siriti dalje prema selima. Ali taj put je nestao na dobrom dijelu, i nece bas tako brzo biti popravljeno.
Npr rijeka Neretvica koja se inace moze prehodati u ovom periodu godine je na odredjenim dijelovima nadosla i preko 5m. Ona je unistila puteve u Klisu, jer put ide uz rijeku, od Buturovic Polja preko Parsovica pa dalje. Nesto vrlo slicno i na drugoj strani sa Seoncicom.
Seonica je strahota za vidjeti, tu je dosta kuca i odneseno, ima i poginulih, bas je danas bila jedna sahrana starijem covjeku